Zomerse gerechten en recepten

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
_AB_
Berichten: 3956
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: Groningen, samen met de pluizen <3

Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-05-18 11:28

Hoi bokkers,

Wat eten jullie op zulke warme dagen als vandaag als avondeten? Ben op zoek naar wat inspiratie @^^ Dus foto's en recepten mogen ook ^^

oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 11:35

Afbeelding

_AB_
Berichten: 3956
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: Groningen, samen met de pluizen <3

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-05-18 11:50

Da's heel zomers idd! Die ga ik b keer maken ^^

ClauH

Berichten: 4734
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 11:52

De couscous in een pak van het eigen merk van AH, en dan met gerookte kipfilet zodat je niet zoveel boven die hete pan staat. Warm en toch een "fris" gerecht.
Heb ook andere merken geprobeerd, die waren vooral erg zout.

oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 12:17

ClauH schreef:
De couscous in een pak van het eigen merk van AH, en dan met gerookte kipfilet zodat je niet zoveel boven die hete pan staat. Warm en toch een "fris" gerecht.
Heb ook andere merken geprobeerd, die waren vooral erg zout.

Welke merken couscous hebben er dan standaard zout doorheen zitten? Ik ben het nog bij geen enkel merk tegengekomen.

cursebreaker

Berichten: 11454
Geregistreerd: 10-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 12:23

Hier wordt er dan vaker koude macaroni salade gemaakt - online zijn hier mega veel lekkere recepten van te vinden -
met een uitgebreide fruitsalade die hier meestal bestaat uit: galia meloen, cantaloupe meloen druiven, aardbeien, banaan. Soms sinaasappel en kiwi.

Heerlijk op warme dagen! Soms doen we er nog kruidenboter stokbroodjes bij afbakken bv.

Of we doen een dagje toastjes met salades/kaasjes e.d. op tafel zetten.

Deni11

Berichten: 1216
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 12:55

Ik moet vanavond koken en couscous klinkt erg goed!

Danjel

Berichten: 165
Geregistreerd: 15-01-17

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 13:01

Marokkaanse gehaktballetjes met kruiden couscous mag niet ontbreken in de reeks makkelijke maandag maaltijden. Couscous is namelijk heel snel en makkelijk te maken. Je hebt eigenlijk alleen een ketel kokend water nodig om couscous te bereiden. Met allerlei specerijen en verse kruiden kun je deze basis dan naar eigen keuze op smaak brengen. Bovendien serveer je deze couscous op kamertemperatuur, wat het qua planning ook erg makkelijk maakt. Wij eten couscous meestal in combinatie met deze Marokkaanse gehaktballetjes in een lekkere gekruide tomatensaus.

Ingrediënten (voor 4-5 personen):

1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
500 g mager rundergehakt of lamsgehakt
5 el paneermeel
1 ei
3/4 tl kaneelpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl korianderpoeder
1/4 tl chilipoeder
zout
zwarte peper naar smaak
2 el olijfolie
1 blik gepelde tomatenblokjes (400 g)
1 el honing
bosje koriander een deel is voor de couscous
bosje peterselie een deel is voor de couscous

Voor de Couscous:

300 g couscous
1 bouillonblokje (kip of groente)
1 citroen (sap én rasp)
2 el olijfolie
2 bosui, fijngesneden
1/2 komkommer met schil
peper en zout

Bereiding:

Doe de couscous in een grote kom.
Kook 500 ml water en los hierin het bouillonblokje op.
Giet de bouillon op de couscous en laat het 5-10 minuten wellen.
Kruid ondertussen het gehakt met 1 teentje knoflook, 1 tl komijn, 1/2 kaneel, 1 tl zout (of naar smaak) en een beetje zwarte peper.
Voeg het ei en de paneermeel toe en kneed het gehakt door. Vorm er balletjes van ter grootte van een gepelde walnoot (ongeveer 25 stuks).
Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Als de balletjes bruin zijn, voeg je de ui en 1 teen knoflook toe. Laat het zachtjes fruiten tot ze wat zachter zijn. Voeg dan de tomaten uit blik toe en wat water (iets minder dan een half blikje). Doe de honing, 1/4 tl chilipoeder, 1/4 tl kaneel, 1 tl komijnpoeder en 1 tl korianderpoeder erbij. Laat het geheel zonder deksel op de pan pruttelen zodat de saus iets kan indikken. Voeg peper en zout naar smaak aan de saus toe.

Ga verder met de couscous.
Maak de couscous los en luchtig met een vork (als een soort harkje).
Roer een dressing van citroenrasp en -sap en 2 el olijfolie en meng deze met de couscous.
Haal de zaadlijsten uit de komkommer en snijd hem in kleine blokjes en voeg dit samen met de fijngesneden bosui toe aan de couscous.
Voeg zwarte peper en zout naar smaak toe.
Hak de blaadjes en steeltjes van de koriander en peterselie fijn.
Voeg de steeltjes aan de saus van de gehaktballetjes toe en voeg de helft van de blaadjes toe aan de couscous (de andere helft gaat op het laatst over de gehaktballetjes).
Haal de gehaktballetjes van het vuur als de saus lekker is ingedikt en bestrooi deze tot slot met de rest van de koriander- en peterselieblaadjes.

Tip: heb je nog wat couscous over, dan is deze de volgende dag ook erg lekker als lunch (ook makkelijk mee te nemen naar werk of school). Meng er dan naar keuze bijvoorbeeld wat gehakte olijven, tomaten, paprika, kikkererwten, rozijnen of abrikozen door. Je kunt er ook geitenkaas of feta en/of wat geroosterde pijnboom- of pompoenpitten in doen. Het is maar net wat je in huis hebt en wat je lekker vindt. Wees creatief en durf te experimenteren!

Zoooooo lekker en je kunt het een dag van te voren al maken zodat de gehaktballetjes nog lekkerder smaken met al die kruiden erdoor. :))

Veel plezier en eet smakelijk!

Boras
Berichten: 9950
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 13:40

Danjel, jouw recept ga we morgen eten :Y)
Lijkt me heerlijk!

ClauH

Berichten: 4734
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:01

Citaat:
Welke merken couscous hebben er dan standaard zout doorheen zitten? Ik ben het nog bij geen enkel merk tegengekomen.


Ik heb het eigen merk van de jumbo, een pak van knorr en nog 1 geprobeerd. Nu eet ik sowieso weinig zout dus misschien ligt het aan mij, maar ik vond het echt te zout. Die van de jumbo heb ik zelfs weg gegooid. En ik ben ook niet van het eten verspillen.

Edit : ik heb spontaan trek in couscous :-)

Danjel

Berichten: 165
Geregistreerd: 15-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:15

Boras schreef:
Danjel, jouw recept ga we morgen eten :Y)
Lijkt me heerlijk!


Eet smakelijk! Nog een tipje: met stukjes stokbrood kun je ook lekker stippen in de tomatensaus <3

Gimme_Joy

Berichten: 7764
Geregistreerd: 27-10-10

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:17

Watermeloen salade met feta en munt!

Of een all American macaroni salade met selderij, tonijn en hellmans

Mars

Berichten: 33262
Geregistreerd: 15-03-05
Woonplaats: Vld

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:18

Een borrelbrood uit de oven, soepje erbij en frisse salade. Heerlijk :9

Danjel

Berichten: 165
Geregistreerd: 15-01-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:21

ClauH schreef:
Citaat:
Welke merken couscous hebben er dan standaard zout doorheen zitten? Ik ben het nog bij geen enkel merk tegengekomen.


Ik heb het eigen merk van de jumbo, een pak van knorr en nog 1 geprobeerd. Nu eet ik sowieso weinig zout dus misschien ligt het aan mij, maar ik vond het echt te zout. Die van de jumbo heb ik zelfs weg gegooid. En ik ben ook niet van het eten verspillen.

Edit : ik heb spontaan trek in couscous :-)


Ik koop meestal couscous van Dari (bij Jumbo)
Afbeelding
, 1 kilo voor ongeveer €2,50. Fijne couscous met den goede smaak.

oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:48

ClauH schreef:
Citaat:
Welke merken couscous hebben er dan standaard zout doorheen zitten? Ik ben het nog bij geen enkel merk tegengekomen.


Ik heb het eigen merk van de jumbo, een pak van knorr en nog 1 geprobeerd. Nu eet ik sowieso weinig zout dus misschien ligt het aan mij, maar ik vond het echt te zout. Die van de jumbo heb ik zelfs weg gegooid. En ik ben ook niet van het eten verspillen.

Edit : ik heb spontaan trek in couscous :-)

Maar dan bedoel je waarschijnlijk van die voorgekruide mixen, toch? Daar zou ik sowieso niet aan beginnen.

ClauH

Berichten: 4734
Geregistreerd: 17-02-03
Woonplaats: Tegenover de Xenos

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 14:56

Ja voorgekruid want ik hou niet van koken. Maar die van de AH heeft de zout er in een los zakje bij zitten. Wat ik dus weg gooi ;-)

henst

Berichten: 412
Geregistreerd: 16-02-17
Woonplaats: Tielt Belgie

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 15:44

Gewoon boterhammen.

iirrssjjee

Berichten: 5936
Geregistreerd: 03-08-09
Woonplaats: 's-Gravendeel

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 15:52

Ik maak vaak pasta, met gebraden kipstukjes. Daardoorheen een lepel pesto en creme fraiche. Evt wat tomaatjes, spekjes en rucola erdoor! Kan je evt ook koud eten en is dan nog steeds lekker. Door de creme fraiche is het lekker fris!

imd

Berichten: 15410
Geregistreerd: 02-05-06

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 16:02

Ik heb vanavond een salade van gekookte rode krieltjes in schil, augurk, ui, sla, spekjes en yoghurt-kwark-citroen dressing op het menu staan.

Op dit soort dagen vind ik een halfwarm pasta gerecht met courgetti ipv pasta ook erg lekker!

96Laura

Berichten: 534
Geregistreerd: 23-12-10
Woonplaats: Naast de buren :D

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 16:04


_AB_
Berichten: 3956
Geregistreerd: 08-10-03
Woonplaats: Groningen, samen met de pluizen <3

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 26-05-18 19:12

Thanks voor de inspiratie!!

oomens

Berichten: 8812
Geregistreerd: 12-04-07
Woonplaats: 's-Gravenhage

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 19:18


Undefined
Berichten: 3765
Geregistreerd: 18-01-09

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 19:25

Pastasalade! Toevallig vandaag zelf gemaakt, erg makkelijk. Pan pasta koken en wat pijnboompitjes grillen en voor de rest is het alleen maar groenten snijden en toevoegen.

Ingrediënten:
- Pasta (wij hebben vaak spiraaltjes, penne kan ook)
- 1 Paprika
- 2 tomaten (cherry tomaatjes kan ook)
- Komkommer
- Rucola
- Gerookte kip (1 of 2)
- Mozarella
- Pijnboompitjes
- Potje groene pesto

Even pasta koken en deze in een vergiet weer koud maken onder de kraan. Pijnboompitjes even in de pan tot ze bruin zijn.
Dan alle andere ingrediënten snijden en erbij gooien, dan rucola en een potje pesto er overheen. Alles even mixen en klaar!

Deni11

Berichten: 1216
Geregistreerd: 04-02-14
Woonplaats: Noord Holland

Re: Zomerse gerechten en recepten

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-05-18 20:55

Net heerlijke couscous met:
- garnalen
- gedroogde pruimen
- nog zo een ander tutifruit
- beetje munt
- beetje gember
- pistach nootjes

Dan nog yoguhrt of kwark met beetje honing erbij en eten! Y)(^)

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-05-18 11:19

Het liefst eet ik met warm weer een pasta of rijstsalade, lekker fris! Maar aangezien onze kinderen daar niet van houden staan we meestal toch boven hete pannen :')
Wel houden we het dan vaak wat makkelijker, bijv broodjes hamburger, een simpele pasta, of een stukje vlees met een salade (rauwkost voor de kinderen) oid.

Recept van de rijstsalade (je kan er van alles doorheen midden maar zo vinden wij hem het lekkerst):
* Wilde en witte rijst
* gerookte kip
* mais
* doperwten
* paprika
* aardbeien
* bosui
* evt nectarine als die al lekker zijn
* als dressing gebruik ik meestal zo'n zakje poeder wat je aanmaakt met olie en water (van knorr oid?)

Die couscous van hierboven ga ik ook eens proberen, klinkt goed!!