- Vega(n)s die tips willen uitwisselen over lekker vlees noch vis gerechten voor tijdens de feestdagen;
- Mensen die vega(n) bezoek krijgen tijdens de feestdagen en die tips zoeken;
- Alle andere mensen die willen experimenteren met verrukkelijk eten zonder dieren
Dit topic is dus niet bedoeld voor:
- Discussies over wel of geen vlees of andere dierlijke producten
- "Nou wij eten lekker gewoon een hele kalkoen tijdens kerst hoor en dat pakt niemand me af" - prima, maar dat is hier niet zo relevant
Hier een stukje gekopieerd van de OP van [VT] Het bokt vegetariërs en veganistentopic
(waar je overigens ook mee mag kletsen als je verdere interesse hebt ), met wat aanvullingen voor de duidelijkheid
8nnemiek schreef:[...]
Recepten
Hoe meer recepten jullie posten, hoe beter
Ben jij een lekker vegetarisch of vegan recept tegengekomen, of heb je er zelf een verzonnen? Deel hem hier!
Vervangers
Vlees kun je in veel gerechten prima vervangen door plantaardige alternatieven. Qua voedingsstoffen zijn het bijvoorbeeld peulvruchten, noten, algen en zeewier die prima als vervanger kunnen dienen. Qua textuur lijken paddestoelen vrij veel op vlees, en ook tofu, tempeh en seitan hebben een 'bite' die aan vlees doet denken.
Heel vaak zijn andere dierlijke producten ook prima te vervangen door plantaardige alternatieven.
Koemelk -> Sojamelk of andere plantaardige melk. Afhankelijk van de toepassing wil je opletten of je een gezoete of ongezoete variant koopt. Verder zijn er natuurlijk veel soorten, dus als iets niet lekker blijkt, kies je gewoon een andere tot je de juiste hebt
Yoghurt -> Soja-yoghurt, kokosyoghurt
Creme fraiche -> alpro zure room, sojayoghurt met citroensap en zout
Kaas -> Willemsburger, edelgist, verder zijn er veel vervangers in biowinkels te koop
Ei -> no-egg, lijnzaad met water (verhouding 1:4 in de mixer), maizena met water (om deeg te bestrijken), zijdetofu, geprakte banaan, aquafaba (uitlekwater van peulvruchten). Welke je nodig hebt is sterk afhankelijk van je toepassing.
Slagroom -> soja room, kokosroom, aquafaba (uitlekwater van peulvruchten)
Boter -> Wajang is veganistisch, evenals de plantaardige margarine van het AH huismerk. Doet het uitstekend in baksels, kruidenboter etc.
Enkele heerlijke, culinaire gerechten die ook met kerst niet misstaan op tafel (klik erop voor de link naar het recept!):
Portobello Carpaccio
[ Afbeelding ]
Gevulde Pompoen(vooral ook heel lekker met pompoenrisotto)
[ Afbeelding ]
Groentetaart
[ Afbeelding ]
http://veganchallenge.nl/ --> Weekmenu's en heel veel makkelijke recepten
http://www.degroenemeisjes.nl/ --> Blog over veganisme, mindfullness en 'groen leven', veel recepten
https://lisagoesvegan.com/ --> Vrolijke blog over vanalles omtrent veganisme met veel recepten
https://gewoonvegan.nl/ --> Supermarktproducten die vegan zijn, lekker makkelijk tijdens het winkelen
Algemene tips:
- De vraag "mijn <X> is veganist, zou het erg zijn als ik <Y> klaarmaak?" kunnen wij niet beantwoorden. Hoe 'strikt' iemand is kan alleen die persoon zeggen. Als je dus je recept klaar hebt liggen, bel die persoon gewoon even op en loop het samen door, zodat je zeker weet dat je niet voor vervelende situaties komt te staan
- Wil je een bepaald gerecht maken maar weet je niet hoe te 'veganizen'? Typ de naam in in google met "vegan" erachter, en je komt al een heel eind.
- Om het jezelf wat makkelijker te maken: bedenk je dat het soms makkelijker is om voor het hele gezelschap iets te maken wat iedereen kan eten dan steeds een aparte pan te maken voor je vega(n) eter. Denk aan aardappelpuree met rijstroom en een klontje plantaardige margarine ipv melk en roomboter - het is net zo lekker, echt Of een vega(n) soepje met groentenbouillon ipv vleesbouillon. Er kan heel veel!
- De site gewoonvegan.nl is echt geweldig. Hier vind je heel veel koekjes, zoutjes, chocola en andere producten uit de supermarkt die geschikt zijn voor vega(n)s. Zo hoef jij niet eindeloos verpakkingen te gaan lezen in de supermarkt
- Neem zeker een kijkje bij the Buddhist Chef https://www.thebuddhistchef.com/recipes/ en bij Bosh https://www.bosh.tv/recipes , twee van mijn favoriete vlog-chefs Bosh heeft op Facebook nog veel meer gerechten staan, en vorig jaar hebben ze ook een uitgebreid kerstmenu gefilmd en online geplaatst (oa een portobello-wellington met kastanjevulling). Echt aanraders!
- Verder: raak niet in paniek, het is best wel makkelijk zolang je niet in termen van "help nu kan ik helemaal niks meer maken" gaat denken. Van bijna elk product is een vega(n) variant te vinden, je moet alleen even zoeken welke en daar kunnen sites zoals bovenstaande je bij helpen. Wist je bijvoorbeeld dat heel veel soorten bladerdeeg veganistisch zijn? En dat je vleesvrije 'bacon' kunt maken van zeewier of portobello en liquid smoke?
Goed, als er nog vragen zijn hoor ik het wel veel kook- en eetplezier!