IJSBERGSLA GEVULD MET RIJSTSALADE
(4 personen)
Benodigdheden
- 150g droogkokende rijst (gekookt)
- 2 eieren (hardgekookt, gehalveerd)
- 3 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl mosterd
- 1 teentje knoflook (geperst)
- zout en peper
- 1 kleine krop ijsbergsla
- ½ rode paprika (kleine blokjes)
- 12 groene olijven
- 3 el zure room
- 2 el mayonaise
- 4 kerstomaatjes
- enkele toefjes peterselie
Bereidingswijze
- Haal uit 1 ei de dooier en prak het fijn in een kommetje
- Hak de rest van de eieren grof
- Olie, azijn en mosterd door de fijngeprakte dooier kloppen,
knoflook erbij voegen en op smaak brengen met zout en peper
- Sausje door de nog warme rijst mengen en de rijst laten
afkoelen
- Snij de stronk van de ijsbergsla er kegelvormig uit en haal
voorzichtig mooie bladeren van de struik en scheur deze in
stukjes. Leg telkens twee stukjes slablad in elkaar zodat er
bakjes ontstaan
- Meng paprika, reepjes ijsbergsla, olijven, grof gehakt ei,
mayonaise en zure room door de rijst
- Schep het rijstmengsel in de bakjes ijsbergsla en garneer met
partjes kerstomaat en een toefje peterselie
SALADE VAN GEROOKTE ZALM MET WITLOF
(4 personen)
Benodigdheden
- 4 struikjes witlof
- 1 appel (in stukjes)
- 3 hard gekookte eieren (fijngehakt)
- 200g gerookte zalm (in reepjes)
- 4 el zure room
- 4 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 3 el fijngeknipte bieslook
Bereidingswijze
- Haal van de struikjes witlof 20 blaadjes af. Was deze en dep
ze droog met keukenpapier. Snijd de rest van het lof in smalle
stukjes, was ook deze en laat goed uitlekken.
- Meng de gesneden witlof met de appel, eieren, zalm, zure
room, mayonaise, mosterd en de helft van de bieslook.
- Schep de salade in het midden van de borden. Leg de blaadjes
witlof als een waaier er omheen.
- Strooi de rest van de bieslook erover
WINTERSLAATJE MET WITLOF EN GEITENKAASJE IN SPEK
(4 personen)
Benodigdheden
- veldsla (in reepjes)
- radijsjes (in stukjes)
- 4 witlofstronkjes (gewassen en in stukjes)
- pijnboompitten (gegrilld)
- 1 jonagold appel (in stukjes)
- 4 verse geitenkaasjes
- 8 reepjes gerookt spek
- peterselie
- 3 el frambozenazijn
- 1 el honing
- 6 el olijfolie
Bereidingswijze
- Meng de veldsla, de radijsjes, de witlof en de appel
- Wikkel de kaasjes in het spek en plaats ze 8 minuten in een
oven van 170°
- Meng de azijn met de honing en de olijfolie als dressing voor
de sla
- Meng de sla en de dressing
- Schik de sla op het bord met daarover de kaasjes en
overstrooi met petereslie en pijnboompitten
Tip:
- Serveer er stokbrood bij
- Spek kan je eruit laten voor vegetarisch persoon
BLADERDEEGGEBAKJES MET GEKONFIJTE TOMATEN EN MOZZARELLA
(4 personen)
Benodigdheden
- 1 kg tomaten
- 2 bollen mozzarella
- 2 teentjes look
- tijm en rozemarijn
- marjolein
- 1 portie bladerdeeg
- olijfolie
- 1 ei
- zout, peper, suiker
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 100°. Dompel de tomaten onder in
kokend water, pel ze en snijd ze in 4. Ontpit de kwartjes en
leg ze op een bakplaat. Breng op smaak met peper en zout en
strooi er een snuifje suiker over (heel weinig). Leg een
schilfertje look op elk kwartje en een beetje gehakte tijm en
rozemarijn. Overgiet met een beetje olijfolie en laat anderhalf
uur op een lage temperatuur konfijten in de oven (100°)
- Snijd 8 cirkels uit het bladerdeeg. Snijd de mozzarella in
schijfjes. Leg 4 cirkels deeg op een plaat die bedekt is met
bakpapier. Garneer het deeg met enkele schijfjes mozzarella
(laat ongeveer 1 cm vrij aan de rand), strooi er marjolein,
zout en peper over en bedek met gekonfijte tomaten. Klop
het ei en wrijf er de omtrek van de gegarneerde cirkel mee in.
Gebruik de resterende cirkels als deksels, druk de randen aan
en wrijf in met ei.
- Laat bakken in een oven die voorverwarmd is op 200°, totdat
het deeg goudbruin is (ongeveer een kwartier)
GEVULDE PAPRIKA MET ZACHTE GEITENKAAS
(4 personen)
Benodigdheden
- 2 langwerpige rode paprika’s
- 4 potjes zachte geitenkaas (vb. Chavroux)
- 1 zongedroogde tomaat
- 3 takjes verse oregano
- peper
Bereidingswijze
- Snij de hoedjes van de paprika’s en hol ze voorzichtig uit.
- Meng de geitenkaas met de in stukjes gesneden tomaat, de
fijngesneden oregano en vul de paprika’s ermee.
- Laat enkele uren opstijven in de koelkast en snij in schijven
KLEINE QUICHES MET KAAS EN WORTELTJES
(4 personen)
Ingrediënten
- 1 portie kruimeldeeg
- 500 g worteltjes
- 20 cl room
- 125 g Cantal
- 1 ei
- een beetje boter
- wat bieslook
- peper en zout
Bereidingswijze
- Boter vier taartvormpjes met hoge rand in en leg het
brokkeldeeg erin
- Snij de worteltjes in schijfjes en laat ze 10 minuutjes gaar
worden in kokend water met zout. Hak de bieslook fijn. Snij de
kaas in reepjes en leg de helft ervan op de deegbodempjes.
Klop het ei met de room en voeg er bieslook, zout en peper
aan toe
- Laat de worteltjes uitlekken en verdeel ze over de taartjes.
Giet er het mengsel van ei en room over en bedek met de
resterende kaas
- Laat ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven
(180°)
Alles in ° is ° Celcius...
Persoonlijk zou ik gaan voor het laatste receptje, maar heb er enkele opgezet uit m'n receptendatabaseje