Bokt.nl • voorgerecht voor het kerstdiner
Pagina 1 van de 1

voorgerecht voor het kerstdiner

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-03 18:36
door Suzan
Ook ik heb aangeboden om een bijdrage aan het kerstdiner te leveren bij m'n ouders: het voorgerecht.

Wie heeft er een leuk idee voor het voorgerecht?

Het gaat om 6 personen. Voor een persoon moet het vegetarisch zijn, (diegene eet wel vis). Maar als iemand een onweerstaanbaar, niet vegetarisch recept weet, kan ik daar voor die ene persoon wellicht een vegetarische variant voor maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-03 19:13
door Mireille
Mijn moeder maakte altijd een zalm, krab en granaal salade.
Dat deed ze als volgt:

Leg een stuk folie op je aanrecht en leg in het midden een aantal flinke bladen sla er op.
In het midden van de sla leg je dan een mengsel van: Granaal salade en beschuit kruimels om het vaster te maken.
De uiteinden van het folie pak je samen en je vormt zo een bal waarvan je alleen de sla ziet. Dit bind je even vast met een touwtje of zo en laat de bal zo in de koelkast een tijd liggen (minimaal een half uur)
Zorg er wel voor dat de bal flink strak staat.

Ondertussen kun je vast de rest voorbereiden.
Snijd komkommer in halve schijven en paprika in strookjes.
Ook de overige vis: zalm en krab (eventueel tonijn, paling) snijdt je ook in kleinere stukjes, ongeveer even groot als de komkommer plakjes.

Later pak je de bollen sla met granaal salade en maak het folie open. Blijf de bol goed vasthouden en leg dan de sla bal met de open kant op het bord en haal het folie weg. Als het goed is blijft het zo als een bal liggen.

De komkommer en paprika leg je er in een patroontje of willekeurig er om heen. Daar boven op leg je dan de stukjes extra vis.
Ook leuk is om een 2 strookjes zalm te snijden en deze als een kruis over de bal heen te leggen.

Makkelijk te maken, erg lekker en voldoet aan je eisen Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-03 20:03
door Lennon
IJSBERGSLA GEVULD MET RIJSTSALADE

(4 personen)

Benodigdheden

- 150g droogkokende rijst (gekookt)
- 2 eieren (hardgekookt, gehalveerd)
- 3 el olijfolie
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl mosterd
- 1 teentje knoflook (geperst)
- zout en peper
- 1 kleine krop ijsbergsla
- ½ rode paprika (kleine blokjes)
- 12 groene olijven
- 3 el zure room
- 2 el mayonaise
- 4 kerstomaatjes
- enkele toefjes peterselie

Bereidingswijze

- Haal uit 1 ei de dooier en prak het fijn in een kommetje
- Hak de rest van de eieren grof
- Olie, azijn en mosterd door de fijngeprakte dooier kloppen,
knoflook erbij voegen en op smaak brengen met zout en peper
- Sausje door de nog warme rijst mengen en de rijst laten
afkoelen
- Snij de stronk van de ijsbergsla er kegelvormig uit en haal
voorzichtig mooie bladeren van de struik en scheur deze in
stukjes. Leg telkens twee stukjes slablad in elkaar zodat er
bakjes ontstaan
- Meng paprika, reepjes ijsbergsla, olijven, grof gehakt ei,
mayonaise en zure room door de rijst
- Schep het rijstmengsel in de bakjes ijsbergsla en garneer met
partjes kerstomaat en een toefje peterselie


SALADE VAN GEROOKTE ZALM MET WITLOF

(4 personen)

Benodigdheden

- 4 struikjes witlof
- 1 appel (in stukjes)
- 3 hard gekookte eieren (fijngehakt)
- 200g gerookte zalm (in reepjes)
- 4 el zure room
- 4 el mayonaise
- 1 tl mosterd
- 3 el fijngeknipte bieslook

Bereidingswijze

- Haal van de struikjes witlof 20 blaadjes af. Was deze en dep
ze droog met keukenpapier. Snijd de rest van het lof in smalle
stukjes, was ook deze en laat goed uitlekken.
- Meng de gesneden witlof met de appel, eieren, zalm, zure
room, mayonaise, mosterd en de helft van de bieslook.
- Schep de salade in het midden van de borden. Leg de blaadjes
witlof als een waaier er omheen.
- Strooi de rest van de bieslook erover


WINTERSLAATJE MET WITLOF EN GEITENKAASJE IN SPEK

(4 personen)

Benodigdheden

- veldsla (in reepjes)
- radijsjes (in stukjes)
- 4 witlofstronkjes (gewassen en in stukjes)
- pijnboompitten (gegrilld)
- 1 jonagold appel (in stukjes)
- 4 verse geitenkaasjes
- 8 reepjes gerookt spek
- peterselie
- 3 el frambozenazijn
- 1 el honing
- 6 el olijfolie

Bereidingswijze

- Meng de veldsla, de radijsjes, de witlof en de appel
- Wikkel de kaasjes in het spek en plaats ze 8 minuten in een
oven van 170°
- Meng de azijn met de honing en de olijfolie als dressing voor
de sla
- Meng de sla en de dressing
- Schik de sla op het bord met daarover de kaasjes en
overstrooi met petereslie en pijnboompitten

Tip:
- Serveer er stokbrood bij
- Spek kan je eruit laten voor vegetarisch persoon


BLADERDEEGGEBAKJES MET GEKONFIJTE TOMATEN EN MOZZARELLA

(4 personen)

Benodigdheden

- 1 kg tomaten
- 2 bollen mozzarella
- 2 teentjes look
- tijm en rozemarijn
- marjolein
- 1 portie bladerdeeg
- olijfolie
- 1 ei
- zout, peper, suiker

Bereidingswijze

- Verwarm de oven voor op 100°. Dompel de tomaten onder in
kokend water, pel ze en snijd ze in 4. Ontpit de kwartjes en
leg ze op een bakplaat. Breng op smaak met peper en zout en
strooi er een snuifje suiker over (heel weinig). Leg een
schilfertje look op elk kwartje en een beetje gehakte tijm en
rozemarijn. Overgiet met een beetje olijfolie en laat anderhalf
uur op een lage temperatuur konfijten in de oven (100°)
- Snijd 8 cirkels uit het bladerdeeg. Snijd de mozzarella in
schijfjes. Leg 4 cirkels deeg op een plaat die bedekt is met
bakpapier. Garneer het deeg met enkele schijfjes mozzarella
(laat ongeveer 1 cm vrij aan de rand), strooi er marjolein,
zout en peper over en bedek met gekonfijte tomaten. Klop
het ei en wrijf er de omtrek van de gegarneerde cirkel mee in.
Gebruik de resterende cirkels als deksels, druk de randen aan
en wrijf in met ei.
- Laat bakken in een oven die voorverwarmd is op 200°, totdat
het deeg goudbruin is (ongeveer een kwartier)


GEVULDE PAPRIKA MET ZACHTE GEITENKAAS

(4 personen)

Benodigdheden

- 2 langwerpige rode paprika’s
- 4 potjes zachte geitenkaas (vb. Chavroux)
- 1 zongedroogde tomaat
- 3 takjes verse oregano
- peper

Bereidingswijze

- Snij de hoedjes van de paprika’s en hol ze voorzichtig uit.
- Meng de geitenkaas met de in stukjes gesneden tomaat, de
fijngesneden oregano en vul de paprika’s ermee.
- Laat enkele uren opstijven in de koelkast en snij in schijven


KLEINE QUICHES MET KAAS EN WORTELTJES

(4 personen)

Ingrediënten

- 1 portie kruimeldeeg
- 500 g worteltjes
- 20 cl room
- 125 g Cantal
- 1 ei
- een beetje boter
- wat bieslook
- peper en zout

Bereidingswijze

- Boter vier taartvormpjes met hoge rand in en leg het
brokkeldeeg erin
- Snij de worteltjes in schijfjes en laat ze 10 minuutjes gaar
worden in kokend water met zout. Hak de bieslook fijn. Snij de
kaas in reepjes en leg de helft ervan op de deegbodempjes.
Klop het ei met de room en voeg er bieslook, zout en peper
aan toe
- Laat de worteltjes uitlekken en verdeel ze over de taartjes.
Giet er het mengsel van ei en room over en bedek met de
resterende kaas
- Laat ongeveer 30 minuten bakken in een voorverwarmde oven
(180°)


Alles in ° is ° Celcius...

Persoonlijk zou ik gaan voor het laatste receptje, maar heb er enkele opgezet uit m'n receptendatabaseje Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-03 21:30
door Wmijn
Wat er ook heel feestelijk uitziet zijn bakjes van filodeeg en die vullen met bijv. garnalensalade, maar kan ook met iets anders. Weet zo even het preciese recept niet meer, maar, de bakjes maak je door blaadjes filodeeg in een muffinvorm te doen en die natuurlijk een beetje leuk uit te laten steken. De bakjes afbakken en dan kan je er verder dus van alles in doen. Als je wilt kan ik nog wel even zoeken naar het recept in de puinhoop die mijn kamer is... Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-03 22:55
door Lielle
Lielle schreef:


Garnalen met dille

Ingredienten (4 personen)
1 zakje gelatinepoeder
180 ml tomatensap
1 eetlepel citroensap
30 ml chilisaus
1 theelepel worcestershire saus
paar drubbels tabasco
1 eetlepel dille (meer als je dit erg lekker vindt)
400 ml zure room (lijkt me veel, maar is lang geleden dan ik het gemaakt heb)
250 ml garnalen

garnering:
- takjes dille
- paar kleine garnaaltjes

week de gelatine zoals beschreven op het pak en los deze op in de (evt verwarmde) tomatensap. Voeg alle ingredienten behalve de garnalen toe en meng dit tot een glad mengsel. Voeg de garnalen toen en roer het goed door. Schenk het mengsel in een grote vorm (of meerdere kleintjes Haha! ) en laat dit 3 tot 4 uur koelen. Stort de vorm om op een bord of schaal en decoreer met achtergehouden dille en garnalen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-12-03 23:16
door Lielle

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-12-03 18:23
door Suzan
Bedankt voor de tips en de links! Dat wordt moeilijk kiezen!

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 16:40
door Vanes
Ik heb vorig jaar runder carpacco gemaakt met pijnboompitjes,sla,kruiden en fetta kaas.
Dat was erg in de smaak gevallen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 16:48
door Irritant
Er wordt veel garnalen-salade gebruikt als voor gerecht. Wat ik dus niet lust Tong uitsteken

Ik vind ham met meloen wel leuk als voorgerecht.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 18:06
door Feetje
Wij eten altijd rundvlees soep/bouillon als voorgerecht.
En garnalen cocktail met sla saus voor m'n vader, moeder en broer, ik lust dat niet Tong uitsteken

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 20:20
door Lielle
rundvleessoep en carpaccio (Lekker *LOL* ) als je een vegetarier hebt Blond

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 20:39
door Charaz
Garnalensalade, sla klein snijden, kleine garnalen er door heen doen, alles verdelen over wijnglazen dan een beetje garnalensaus eroverheen doen en 1 of 2 krabsticks er boven op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 22:33
door Jennygirl
bladerdeeg gevuld met geitenkaas en honing. Even in de oven... yum yum

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-12-03 22:39
door Wmijn
Jennygirl, gewoon geitenkaas op een bedje bladerdeeg, honing er over, dicht maken en in de oven? Klinkt erg lekker namelijk!

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-03 09:11
door Jennygirl
Ja! Niet een te dikke plak geitenkaas, honing erover, inpakken en hoppa de oven in, totdat het deeg knapperig en gekleurd is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-03 17:55
door laura1979
Neem anders eens een kijkje op receptenweb.nl, daar heb ik een aantal lekkere en makkelijke voorgerechten vandaan. Nu dit jaar maar eens wat moeilijkers proberen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-03 22:31
door Oscar
Jennygirl schreef:
Ja! Niet een te dikke plak geitenkaas, honing erover, inpakken en hoppa de oven in, totdat het deeg knapperig en gekleurd is.


Klinkt goed hoor Vingers aflikken
Voor de niet-vegatariers is het ook nog erg lekker om er een plakje uitgebakken ontbijtspek in te verpakken !
Je kunt het bladerdeeg ook vervangen door wat plakjes ontbijtspek (dus een soort pakketje maken, verpakt in spek), maar dat is weer lastig omdat je dan wat anders moet verzinnen voor de vegatarier.....

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-12-03 06:38
door Botervlieg
- mosterdsoep met croutons en wat fijngehakte kervel of takje dille
- verse tomatensoep met pesto en room

Vingers aflikken

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-12-03 11:06
door Jennygirl
Oscar schreef:
Klinkt goed hoor Vingers aflikken
Voor de niet-vegatariers is het ook nog erg lekker om er een plakje uitgebakken ontbijtspek in te verpakken !
Je kunt het bladerdeeg ook vervangen door wat plakjes ontbijtspek (dus een soort pakketje maken, verpakt in spek), maar dat is weer lastig omdat je dan wat anders moet verzinnen voor de vegatarier.....

Bij de AH liggen ze inderdaad ook in spek verpakt. Je kunt natuurlijk ook beiden doen. Voor de vleesliefhebbers inpakken in spek en voor de vega's inpakken in bladerdeeg.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-12-03 12:01
door DominiqueDG
Vanes schreef:
Ik heb vorig jaar runder carpacco gemaakt met pijnboompitjes,sla,kruiden en fetta kaas.
Dat was erg in de smaak gevallen.


Heerlijk! Maar dan i.p.v fetta kaas....parmezaanse kaas! Vingers aflikken

Wat misschien handiger is om te maken aangezien er een vegetarièr tussenzit is een tonijnsalade.

Lekkere romige tomatensoep is ook erg lekker! Is hierboven al genoemd volgens mij.

Succes!