Bokt.nl • Hummus maken
Pagina 1 van de 2

Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-13 13:50
door Maartje_M
Ik heb vandaag voor het eerst zelf hummus gemaakt, maar ik had wat moeite met het pureren van de kikkererwten. Het recept dat ik had, stond dat ze in de blender moesten, maar deze mengde niet genoeg waardoor de onderkant dus mooi gepureerd werd, maar de bovenkant gewoon hele erwten bleven. Ik had het ook al met de staafmixer geprobeerd, maar dat was ook geen succes. Daar ging alles in de kop van de staafmixer zitten en daarop liep hij min of meer vast :+
Waarmee maken jullie hummus? Of had ik er gewoon te weinig vocht bij zitten dan?

Ben ook wel benieuwd hoe jullie het maken. Wat voor kruiden doen jullie er bijvoorbeeld in?

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-13 17:55
door Many
Ik maak humus in een staafmixermolentje. Moet dan tussendoor wel een paar keer roeren om alles mooi gepureerd te krijgen, maar verder gaat dat prima. Je zou de erwten trouwens ook met een vork kunnen prakken, maar dan wordt je humus natuurlijk minder glad dan in de machine.

Qua recept: ik hou erg van een simpele humus, dus met alleen kikkererwten, tahin, knoflook, een klein beetje water en wat zout en peper. Maar met paprikapoeder of komijn is ook lekker. De hoeveelheden hangen dan natuurlijk helemaal van je eigen smaak af :)

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-12-13 18:25
door Maartje_M
Oh wacht, zo'n ding heb ik ook. Die ga ik de volgende keer eens proberen!

Ik had er geen knoflook in gedaan omdat ik het straks ook op mijn werk wil eten. Zo neutraal vond ik hem ook prima, met komijn lijkt me ook lekker

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-12-13 14:57
door Winegum
Je kunt er ook wat kookvocht bij doen. Of als je kikkererwten uit blik gebruikt, kun je het vocht uit de blender gebruiken. Mijn ervaring met blenden is namelijk dat er een 'nat' product ervoor zorgt dat het wat beter werkt ;)

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-14 20:32
door Nouka
Ik maak het met een stamppot stamper ... maar meestal trek ik gewoon een blik open (Chtoura is het beste merk). En hummus zonder knoflook?? Heiligschennis! ;)
Ik maak het met (libanese versie):
- tahin
- knoflook
- citroen
- zout
- olijfolie bovenop
Eventueel kan er nog wat sumak of zaatar (tijm mengsel) bovenop :)

Zo dus
Afbeelding

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-14 21:05
door Maartje_M
Ik heb er gister wat extra olie in gedaan en dat ging al beter.

Nouka dat ziet er lekker uit! En knoflook doe ik mijn collega's echt maar niet aan :=

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 19:58
door Bliksem
Ziet er erg lekker uit hierboven.
Ik heb een tijdje terug voor het eerst geprobeerd om hummus te maken, maar ik vond het ZO vies!
Echt niet te eten, dus ik heb alles maar weggemikt.
Ik vond deze Tahin mega overheersend naar pindakaas smaken (en als ik íets niet lust...), terwijl ik me wel netjes aan het recept had gehouden. Tahin uit de natuurwinkel, dus lijkt me ook niks mis mee.

Daarna heb ik me er niet meer aan gewaagd, iemand tips?

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 20:23
door Sonja_vR
hoeveel tahini heb je er in gedaan en welke heb je?

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 20:31
door Bliksem
Horizon, witte tahin sesampasta.
Ik had dit recept gebruikt:
215 gram gewelde kikkererwten (biologisch)
1 teen knoflook
2 eetlepels sesamzaad tahin (een pasta gemaakt van sesamzaad)
Citroensap (vers geperst)
Scheut olijfolie (optioneel)*
Vers gemalen zwarte peper en een snufje zout
Verse tuinkruiden, zoals basilicum, bieslook en/ of peterselie

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 20:37
door Sonja_vR
ik gebruik veel minder tahin, ik zou hem nog eens proberen volgens recept, maar beginnen met een goeie theelepel tahin , vind het met twee eetlepels tahin ook te veel worden geloof ik ...

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 20:38
door batje
Ik gebruik ook maar de helft van de aangegeven tahin, vind het zelf ook niet zo lekker. Gewoon een beetje experimenteren met wat je zelf lekker vindt qua hoeveelheden..

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 20:42
door Bliksem
Zal bnnenkort nog eens een poging wagen dan. :P
Gebruiken jullie nog variaties hierop, lekkere toevoegingen?

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 21:23
door Sonja_vR
ik maak het ipv met kikkererwten ook wel met limabonen, cannelinibonen etc,
evt iets pittigs toevoegen (pepers of sambal, gember kan ook lekker zijn)
-koriander er door
-pompoenhummus is ook lekker

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 23:14
door Maartje_M
Ik doe op 1 blik kikkererwten maar 1 eetlepel tahin, verder heb ik hetzelfde recept.
Andere bonen is wel leuk om eens te proberen! Of pompoen, klinkt ook erg goed :9 Maak je dat dan met gekookte pompoen?

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 23:18
door Sonja_vR
koken kan, maar vrees dat dat nogal waterig word
ik zou eerder poffen, dat is echt te jummie :9

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-01-14 23:49
door Uums
Winegum schreef:
Je kunt er ook wat kookvocht bij doen. Of als je kikkererwten uit blik gebruikt, kun je het vocht uit de blender gebruiken. Mijn ervaring met blenden is namelijk dat er een 'nat' product ervoor zorgt dat het wat beter werkt ;)

Is ook mijn ervaring :j

M.i. hoort knoflook trouwens écht wel in de hummus :D

Een variant die ik ook heel smakelijk vind is die met gegrilde paprika op zuur erdoorheen. Al kan die ook gewoon los erbij.

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-01-14 00:26
door Nouka
Je hebt trouwens ook blikken hummus (chtoura bijv) waar al tahin in zit ... dus als je daar ook nog tahin bij doet is het een beetje too much (ik spreek uit ervaring.. hahaa) op 1 blik doe ik 1 of 1,5 theelepel tahin.

Die gekookte kikkererwten uit blik was ik wel trouwens nog een keer met water, dat moet volgens mijn schoonmoeder, dus ik volg braaf instructies :)) Dan blijft er een beetje water in het blik achter en ik denk dat het dan ook beter gaat in de blender.

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-01-14 10:02
door Kaka
Ook lekker: een gekookt bietje door de hummus, wordt het heerlijk zoet van en het krijgt een prachtige roze kleur.

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-01-14 10:14
door Maartje_M
Hoe pof je pompoen :o?

Ik was de kikkererwten ook vooraf altijd

Ik vind knoflook in mijn lunch echt niet fijn, ruikt de hele dag zo :o

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-01-14 10:19
door Kaka
Pompoen door midden snijden en een half uur tot 3 kwartier in de over leggen (op 175 graden oid). Het vruchtvlees wordt zacht en kun je uit de schil lepelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-01-14 10:37
door pyelone
Ik maak hummus meestal zonder tahin. Vind ik veel lekkerder. Mijn favo is Italiaanse hummus met basilicum en zontomaatjes er doorheen.

Hier simpele en lekkere recepten: http://www.degroenemeisjes.nl/tag/hummus

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-01-14 20:59
door Maartje_M
Ik vind de tahin juist wel lekker! Ik ga eens even op je link kijken

Kaka bedankt!

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-01-14 21:24
door Bliksem
Ik heb vandaag de pompoenhummus gemaakt. Met alleen een flinke theelepel tahin erdoorheen. Dat is voor mij blijkbaar al genoeg haha.
Echt een aanrader, hij is super lekker!!

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-01-14 15:21
door Maartje_M
Ik denk dat we dit weekeind met de boodschappen ook een pompoen meenemen, ik wil het ook proberen!

Hoe lang is zelfgemaakte hummus trouwens houdbaar? Ik heb nu meestal een portie die in een week op gaat, maar ik kan me voorstellen dat ik van een pompoen meer kan maken. Is het ook in te vriezen of wordt het daar niet beter van?

Re: Hummus maken

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-01-14 15:42
door janne19
Ik heb wel humus gemaakt maar is vervolgens in de koelkast blijven staan. Waar eten jullie het bij?
Ik eet geen brood

Ik maak liever falafel of salade van kikkererwten