Ik ben op zoek naar een menu voor de eerste kerstdag. Ik moet dan werken en het is voor onze groep cliënten (9 cliënten en 2 groepsleiders in totaal). De cliënten willen graag iets Grieks, a la mixed grill, zodat er voor ieder wat wils tussen zit.
Maar goed, het komt dus een beetje op mijn schouders terecht (aangezien ik met een collega werk die dienst, die niet graag kookt), dus hoe pak ik dit een beetje handig aan?
Het moet dus uit een voorgerecht, hoofdgerecht met veel variatie, en nagerecht bestaan. Het nagerecht zou prima ijs ofzo kunnen worden, daar wil ik liever niet TE veel werk van maken, want ik denk dat een voor- en hoofdgerecht voor zoveel mensen al genoeg voorbereiding kost.
De groep cliënten zijn een beetje van het kaliber "Wat boer niet kent, dat vreet ie niet" dus AL te bijzondere dingen zullen denk ik ook weer niet gewaardeerd worden.
Wie heeft er leuke ideeën voor een menu?
Ik werk de dag voor kerst ook, dus ik kan dan eventueel alvast beginnen met voorbereidingen.
Kun je niet bij een Grieks restaurant wat afhalen? En misschien gewoon diverse vlees grillen met Griekse kruiden, Tsaziki maken, sneetjes brood (misschien Italiaans) en kleine gerechtjes maken?
ja dat eerste was ook de bedoeling, maar dat kwam nogal boven het budget uit, dus we gaan zelf iets maken.
Ayasha
Blogger
Berichten: 57934
Geregistreerd: 24-02-04
Geplaatst: 07-12-13 19:33
Voorgerecht; Turks brood (kennen de grieken ook gewoon) tarama tzaziki olijfjes fettakaas afgekruid met wat peper en olijfolie (ga deze wel in een speciaalzaak halen, daar is vooral de kaas vaak lekkerder dan in de gewone winkels) eventueel wat visjes waarvan ik de naam even kwijt ben of inktvisringen frituren.
hoofdgerecht; Tzouvlaki's (sate's gemarineerd in griekse kruiden en bij het bakken enkel nog zout en eventueel wat citroen op doen) en een grieks sla'tje waar dan salade, fetta, eventueel olijfjes en komkommer in zit en wat uienringen (in azijn met wat peper gemarineerd) en daar eventueel een vinaigrette overheen al gebruiken de grieken enkel olijfolie en wat azijn. En hierbij wat brood en frietjes.
Et voila. Simpel en makkelijk ook voor veel mensen.
lieke2 daar zit zeker wel van alles tussen, dank je!
Ayasha, wat is tarama? Klinkt ook heel goed wat je zegt, alleen denk ik dat in het hoofdgerecht wat meer variatie qua vlees gewenst is. Omdat de één dit niet lust en de ander dat enz.
Naast suvlaki (grieks gekruide spiesjes met varkensvlees) kun je ook suzuki (grieks gekruid gehakt) of bifteki (grieks gekruid gehakt gevuld met feta) maken. Recepten vind je overal op internet. Daarnaast vind ik het altijd erg lekker om feta te paneren en in de pan te bakken (feta saganaki). En natuurlijk dolmadakia mogen niet ontbreken (maar kun je ook gewoon kant en klaar in een blikje kopen in de supermarkt. Succes
Ayasha
Blogger
Berichten: 57934
Geregistreerd: 24-02-04
Geplaatst: 07-12-13 20:05
Tarama is een roze saus gemaakt van visseneitjes. Je kan altijd wat kippenborsten bij doen en/ of wat spek? Idd Griekse gehaktballetjes
Het is heel leuk en erg lekker om zelf gyros te maken! Het is wel wat meer werk dan supermarktgyros halen, maar het smaakt vele malen beter. Hier is in elk geval een receptje: Klik!
Ayasha
Blogger
Berichten: 57934
Geregistreerd: 24-02-04
Geplaatst: 08-12-13 00:28
Nog een toetje is helva... Maar daar moet je hoor zijn, ik vind het vreselijk maar mijn men zou zijn ziel er voor verkopen bij wijze van spreken..
ik weet zo niet wat je budget p.p. is? vergeet niet dat je 9 van de 10 keer bij een grieks restaurant met 3-4 personen gerust kan eten van een 2 persoons menu.. als je zelf dan wat ijs haalt voor het toetje vallen de kosten best mee denk ik?
NatasjavE
Berichten: 30864
Geregistreerd: 21-04-04
Woonplaats: De Bilt
Geplaatst: 08-12-13 00:42
Ik zou beginnen met Griekse mezzes(soort van Griekse tappas/hapjes) bv: Griekse gehaktballetjes in tomatensaus Sardientjes Kalamata olijven Dolmades Spinazie in bladerdeeg Feta uit de oven(eventueel in zilverfolie met tomaat en paprika) Cheespie
Daarna een gerilde vis(met Griekse kruiden)
En daarna baklava met een bolletje roomijs. (baklava kan je gewoon bij een Turkse bakker kopen)