Ik wil mijn vriend een echt goede messenset onder de kerstboom geven maar heb eigenlijk geen idee wat een goed merk is. Kan iemand mij adviseren? Waar moet ik op letten? En welke type messen heb je minimaal als basis nodig?
Ik heb al 25 jaar een messenset van Zwilling en is nog steeds in prima staat. Af en toe even aanzetten en het blijft vlijmscherp. Niet goedkoop maar zo'n messenset koop je voor het leven.
Ik heb japanse messen, geen global, want daar was mijn vriend niet enthousiast over. Hij slijpt onze keukenmessen zelf en heeft onze koksmessen zelf uit Japan geïmporteerd.
Een goed koksmes, een santokumes en een zgn petty zijn de messen die bij ons aan de muur hangen.
Mijn partner is al 15 jaar chefkok en gebruikt thuis de mensen van LeChef, de mensen van Herman den Blijker (leuk vanwege de naam ook) en Lagoustines, maar die zijn vrij onbetaalbaar, wel práchtig.
Annem84
Berichten: 3049
Geregistreerd: 02-03-04
Geplaatst: 20-11-13 11:18
Ik persoonlijk ben helemaal weg van Zwilling. Ik heb ze voor mijn werk (ik ben sous chef) en ze liggen goed in de hand en zijn ook goed aan te zetten. Na 5 jaar proffesioneel gebruik is mijn koksmes nog steeds hardstikke scherp. Ik heb de five star edition met ergonomisch handvat ik weet alleen niet of die nog te krijgen zijn.
En als basis zou ik inderdaad voor een koksmes een officemesje (klein mesje) En een broodmes gaan.
Later eventueel uit te breiden met een visfileermes, vleesmes e.d.
Overigens heb ik als zaag/broodmes naast mn zwilling ook nog een banketbakkers broodmes van victorinox deze zijn ook echt heel fijn omdat het zaagvlak net wat minder grof is waardoor je het brood minder snel uitelkaar drukt tijdens het doorsnijden.
Maar voor thuisgebruik zou ik voor de eerste drie gaan.
Lestria
Berichten: 1068
Geregistreerd: 30-12-02
Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-13 11:39
Zwilling is dus wel een goede koop?
Zou dit wat zijn? Zwilling 38430-007 Pro messenset bestaande uit: Koksmes 38401-200, lemmetlengte: 20 cm Vleesmes 38400-200, lemmetlengte: 20 cm Schilmes 38400-100, lemmetlengte: 10 cm
Zwilling is een van de betere merken. Mijn opa gebruikte dat merk vroeger al.(was chef kok bij de Hoefslag)
Heb zelf ook dat merk in huis.
Cassidy
Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend
Geplaatst: 22-11-13 13:21
Ik heb mezelf laatst getrakteerd op een messenset van Scanpan, was geloof ik 14 Euro. Bij de Bijenkorf vandaan. Ze hebben nu een aanbieding voor een messenset van Zyliss voor 14 Euro, in felle kleurtjes, moet je durven (voordeel is wel dat je hem niet zo snel kwijtraakt). En er staat ook een messenblok van Jamie Oliver voor rond de 50 Euro.
De vraag is, wil je een Frans koksmes of een Japans koksmes (Santukomes), want het gebruik is verschillend. En dan hem je de koksmessen in verschillende lengtematen lemmet.
Laatst bijgewerkt door Cassidy op 22-11-13 13:27, in het totaal 1 keer bewerkt
Ik heb sinds vorig jaar een messenset van Richardson Sheffield (Laser). Erg fijne messen, glijden zo overal doorheen en zijn vaatwasser bestendig (wat ik ook erg fijn vind). Wat ook fijn is dat ik hier 15 jaar garantie op de messen heb!
Als je echt goede wil zou je Globals moeten kopen. Wel gelijk 50 euro per mes maar dan heb je ook wat.
Marije_jiplover
Berichten: 25314
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...
Geplaatst: 22-11-13 14:01
Koksmessen in de vaatwasser, ieks, dat is echt vloeken!
Daar komen die van ons echt niet in. En een mes dat een levenlang scherp blijft, ik ben bang dat je dan nog nooit een echt scherp mes gebruikt hebt. Als een mes echt scherp is, hoef je hem ook niet aan te zetten op een aanzetstaal. Daarmee zet je eigenlijk alleen de braampjes weer allemaal in dezelfde richting, waardoor het mes weer scherper lijkt.
Als mijn vriend klaar is met messen slijpen, kun je jezelf scheren met een koksmes. Ook kun carpaccio van tomaat snijden, iets wat met een net-niet scherp mes echt niet lukt. Enige nadeel is dat scherpe messen wel wennen. Eenmaal een echt scherp mes gewend, kun je echt niet meer terug. Gelukkig slijpt mijn vriend ze zelf, op japanse wet-stones, dus als ik een mes niet scherp genoeg meer vind, slijpt hij hem gelijk weer.
Ik heb zelf de messen van Global, dit was een aanbieding bij 1dagskoopjes Het zijn mega fijne messen, heb een koksmes, broodmes en groentemes. Mijn schoonbroertje had deze messen al en ik wist dat het goede messen waren. Vriend van mij heeft de messen van Sakai Takayuki en die zijn toch nog net nog een klasse beter dan de Global messen, maar ik vond 100 euro voor 1 mes wel een beetje te gortig worden. Ik heb ze opgehangen aan een magneet strip en de vaatwasmachine zien ze nooit van binnen.
Wij hebben idd een magneetstrip bekleed met een kunststof om de messen aan op te hangen. Niet los in de la leggen, krijg je bramen van. En een messenblok staat leuk, maar is niet al te hygiënisch.
Cassidy
Berichten: 75551
Geregistreerd: 08-08-01
Woonplaats: Purmerend
Geplaatst: 22-11-13 14:05
Ik heb geen vaatwasser, maar ook niet zoveel ruimte om een magneetstrip aan de wand te monteren. Ze liggen bij mij in de la met een hoes er omheen.
tiwi1969
Berichten: 7631
Geregistreerd: 04-04-10
Woonplaats: in een huis met een tuintje
Geplaatst: 22-11-13 14:05
Leuk TS, dat je voor Knivesandtools kiest, dat is mijn werkgever. Fijn om daar te werken, leuk team, en heel veel leuke producten.
Veel plezier met (het geven van) de messen!
Marije-jiplover heeft helemaal gelijk, nooit in de vaatwasser, ook als de fabrikant zegt dat het wel kan... Zwilling geeft daar wel goede garantie op trouwens.
Globals mogen sowieso er niet in.
Slijpen op een wetsteen is niet zo moeilijk als het lijkt, via onze site kan je heel veel youtube filmpjes vinden met uitleg.
Nooit maar dan ook nooit je messen in de vaatwasser doen! Ook in een bestekla gooien is echt zo zonde.. Ik heb voor mijn werk een foudraal en thuis een magneet aan de muur.
Persoonlijk vind ik global niet fijn in de hand liggen maar dat zijn ook verder gewoon goede messen.
Die van 14 euro bij de bijenkorf is geen kwaliteitsmes. Dat kun je zien aan hoe het geslepen is. Bij een kwaliteitsmes loopt het hele blad langzaam scherp toe. goedkopere messen zijn te herkennen omdat ze net als die van 14 euro pas op het einde een scherp aflopend snijvlak hebben.
Ook zijn de legeringen belangrijk. Goedkope messen hebben vaak een hoger staalgehalte en een lager koolstof gehalte waardoor ze steviger zijn maar ook moeilijker aan te zetten.
Duurdere messen hebben een legering met een hoger koolstof gehalte, wat ze fragieler maakt maar ook weer scherper en makkelijker aan te zetten. Maar let op als je ze laat vallen kunnen ze dus zelfs breken.
Een goed kokmes zoals zwilling global of wusthof is dus een dure aanschaf maar bij goede behandeling een messenset voor het leven!