Nieuwelingen LET OP! Leuk dat jullie ook willen gaan bakken! Er is ontzettend veel te leren op het gebied van taarten dus hebben wij een zo overzichtelijk mogelijke lijst gemaakt. Lees deze post dus eerst goed door voor je vragen gaat stellen.
Ik wil beginnen met het decoreren van taarten welke basisartikelen moet ik aanschaffen? - Bakvorm - Biscuitmix - Marsepein of fondant - Crisco of poedersuiker voor het uitrollen. (mijn absolute tip is crisco) - Enkele gelkleurstoffen bijv. van wilton - Roller - Taartzaag of eventueel een goed gekarteld broodmes. - Paletmes - Eventueel: leuke uitstekers, smaakstof van patidess voor je vulling , een smoother voor gladde afwerking van je bekleding etc.
Hoe lang moet ik mixen? - In ieder geval 12 minuten op de hoogste stand (mijn advies 20 minuten) daarna nog 2 minuten op de laagste stand rustig door laten mixen.
Hoelang moet het in de oven en op hoeveel graden? - Met temperatuuropbouw: 10 minuten op 150, 10 minuten op 165, resttijd op 180 - Hetelucht: 175 a 180 graden - Kijk voor de juiste baktijd op; http://www.deleukstetaartenshop.nl/tabellen daar staan baktijden per bakvorm vermeld. - Voor een boltaartje van 12cm ongeveer 30 minuten baktijd aanhouden
De baktijd is verstreken maar hoe weet ik of mijn biscuit klaar is? - Even met een satéprikker of een andere prikker in het midden van je taart prikken, komt deze er schoon uit? Je biscuit is klaar! Zit er nog beslag aan je prikker? Baktijd verlengen.
Mijn biscuit komt niet omhoog hoe kan dat? - Heb je de eieren wel op kamertemperatuur? Evt. van te voren in een bakje warm water leggen. Andere mogelijkheid; Niet lang genoeg gemixt. Andere optie; beslagkom was te koud. Óf je oventemperatuur klopt niet, koop in dat geval een oventhermometer voor de juiste temperatuur.
Hoe kleur ik marsepein/fondant? - In geval van een potje kleutstof; Haal met behulp van een cocktailprikker een beetje kleurstof uit je potje, veeg je cocktailprikker af aan je marsepein/fondant, goed doorkneden. In het geval van een knijpflesje: Druppeltje uitknijpen op je marsepein/fondant, goed doorkneden. Voor een diepere kleur meer kleurstof toevoegen. Moeite met het doorkneden? Doe je marsepein enkele seconden in de magnetron en hij wordt soepeler om te kneden. - Het best kun je marsepein 1 a 2 dagen voor dat je het nodig hebt kleuren, dit is omdat het vaak nog dieper doorkleurd.
Waarmee kan ik mijn taart afsmeren? - Botercréme van de mix - Botercreme 1:1 (100 gram ongezouten roomboter mengen met 100 gram poedersuiker) - Chocopasta - Ganache (1:1 pure chocolade gesmolten in slagroom aan de kook)
Hoe rol ik marsepein/fondant uit? - Smeer je ondergrond goed in met crisco of poedersuiker tegen het plakken. En rollen maar! Handig is om uit te rollen op bijv. een tafelzijl of bureauonderlegger.
Ik wil graag iets boetseren of iets stevigs maken dat uithard hoe doe ik dat? - Boetseren kan met o.a. marspein, fondant, en andere suikerpastas. Wil je iets stevigs wat niet inzakt of iets dat uithard? Kies dan voor fondant en voeg hier een klein beetje tylose aan toe. (te koop in de webshop) Let op!!!: Funcakes fondant hard niet uit. Tylose toevoegen aan marsepein is zinloos.
Ik ga naar de Ikea, welke bakspulletjes kan ik van daar meenemen? - Blandaschaaltjes RVS. Voor het maken van o.a. boltaartjes. - Cupcaketheedoeken of schort - Bureauonderlegger voor het uitrollen van marsepein - Leuke bakvormen - Houten draaiplateau - Taartonderzetters
Hoe bewaar ik marsepein of fondant? - Luchtdicht op een donkere plaats, bijvoorbeeld in vershoudfolie.
Kan ik mijn biscuit invriezen? - Ja dit kan! Veel mensen vinden de biscuit zelfs lekkerder als deze ingevroren is geweest, in de vriezer is een ongevulde/onbeklede biscuit zeker 3 maanden houdbaar.
Zijn er nog andere recepten voor biscuit, vullingen etc? - Cakes, biscuit etc vind je hier - Recepten voor lekkere vullingen vind je hier - Lekkere combinaties van vullingen vind je hier
Hè wat grappig dat mijn taartje er ook tussen staat. Vrijdag nog geprobeerd een taart te bakken, stond de combimagnetron op de verkeerde stand, het was een dikke zwarte baksteen geworden. En uiteraard had ik geen biscuitmix meer na dit fiasco. Dus geen taart
SpikkelFire
Berichten: 6696
Geregistreerd: 14-06-05
Geplaatst: 18-11-12 10:56
Super, een nieuw topic, mooie collage ook! Ik zie mn cupcakes staan, leuk! Voor 3 december heb ik een opdrachtje voor 20 minicc's voor Sinterklaas.
IngridB
Berichten: 2376
Geregistreerd: 08-03-09
Woonplaats: Terheijden
Geplaatst: 18-11-12 11:06
Wow wat een mooie collage , knap gedaan hoor.
Zal straks mn freubel taartje van gisteren erop zetten. Wou het gisteren al doen, maar hij pakte de foto niet. Hij is echt super sweet ...vind ik dan he
voor degene met cakepops ik wil het voor me dochtertje de 3e verjaardag maken
ga het voor het eerst doen dus word even oefenen hoe krijg je die kleuren groen bij bv die kikker en roze van het varkentje die spookjes zie ik het wel