Taucha schreef:Cocodox schreef:
Is dit bewezen? Ben wel benieuwd naar een wetenschappelijk onderbouwd artikel. Tegenwoordig verwarmt iedereen het zo ongeveer wel tot op zekere hoogte. Als dat de werking daadwerkelijk teniet doet ben ik daar uiteraard benieuwd naar, want dan overweeg ik dit niet meer te doen..
Het is bij de meeste mensen die een basis vorm van natuurkunde gehad hebben wel bekend dat eiwitten denatureren ofwel vervormen bij temperaturen boven 65 graden Celsius. Soms is dat geen probleem, zoals met de eitwitten die in vlees zitten. Maar met eiwitpoeder dat al een vorm heeft die het lichaam goed kan opnemen wil je juist niet dat ze denatureren.
Het probleem met verwarmen is dat de meeste mensen makkelijk boven de 65 graden gaan. En een magnetron is helemaal funest voor eiwitten in poedervorm. Het is gewoon erg zonde als je duur eiwitpoeder hebt gekocht en je lichaam het niet meer kan opnemen omdat het ineens een andere structuur heeft gekregen na verwarmen boven 65 graden.
Wanneer je eiwitpoeder in een warme maaltijd wilt verwerken kun je het beste eerst de ingredienten helemaal klaar maken en wanneer alles van het vuur is of uit de magnetron is en het afgekoeld is tot eetbare temperatuur dan pas het poeder er door heen doen.
Als je het bij de basis natuurkunde houd trek je helaas echt een foute conclusie.
In je maag raken eiwitten direct gedenatureerd door de zure omgeving van je maag. Hierdoor gaat de vierdubbele opvouwing van eiwitten kapot en blijft er een soort kralenketting van aminozuren over, welke in je maag door pepsine wordt opengeknipt tot ketens van enkele aminozuren.
Het zou anders zo zijn, dat wanneer je de eiwitten uit een ei eet, dit geen calorieen bevat omdat de eiwitten niet meer op zouden kunnen worden genomen. Dit is dus niet zo (helaas? ).