Ik lust geen zuurkool ,maar de ene keer dat ik het heerlijk vond was in een geweldig gekruide zuurkoolsoep. Vraag me niet naar het recept, maar het kwam uit oost europa.
SusanH
Lid Bezwaarcommissie
Berichten: 34621
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: In het midden van het land
Geplaatst: 10-12-13 19:04
In een jachtschotel, gehakt met ui bakken, aardappels koken en pureren en dat samen met de zuurkool in laagjes in een ovenschaal doen, puree bovenop. Als variatie kun je ook blokjes erdoor doen, of ananas. Bovenop de puree paneermeel of geraspte kaas.
Nies_
Berichten: 18300
Geregistreerd: 25-12-05
Geplaatst: 10-12-13 19:05
Reuben sandwich uiteraard. Je kunt ook gewoon wat brood roosteren en daar dan wat cervelaat en de zuurkool op doen, eventueel kaas er op en laten smelten. Is ook goed te eten vind ik.
shaddy82
Berichten: 1845
Geregistreerd: 19-02-09
Woonplaats: Hardinxveld
Geplaatst: 10-12-13 19:10
Poolse recept kan ik je niet aan helpen Maar heb wel een ander recept met zuurkool, nl zuurkool rolletjes uit de oven
Nodig zuurkool, plakjes ham, plakken kaas, en iets van stukjes ananas of perzik (uit blik) Zuurkool voor gebruik goed uit laten lekken Begin met een plak kaas, daarop plakje ham, daarop zuurkool met daarbij de stukjes ananas (of perzik), dit rol je stevig op en dan even vast zetten met een cocktail prikkertje Net zolang rolletjes maken tot je ovenschaal vol is, eventueel nog wat geraspte kaas erover strooien en dan de oven in, zo'n 20-25 minuten op 180 graden
Je kan altijd nog variƫren met verschillende smaken (luxere) ham / kaas
spicegirl
Berichten: 9906
Geregistreerd: 31-01-06
Geplaatst: 10-12-13 19:12
broodje, bratwurst, met een beetje sauerkraut. of als ovenschotel.laagje gehakt of vlees, of rookworst- laagje puree/laagje zuurkool...
Jolliegirl
Berichten: 32967
Geregistreerd: 18-07-04
Geplaatst: 10-12-13 19:14
Zuurkool met geprakte aardappelen... In een ovenschaal doen..room erbij..gehakt erbij..kaassaus erover..kaas erop.. En in de oven maar!
Ik krijg net te horen dat het ook niet naar zuurkool mag smaken Dus ik moet de smaak verstoplen hahahaha Die rolletjes uit de oven klinkt me wel! Net zoiets als de witlof
Jindai
Berichten: 1882
Geregistreerd: 11-11-12
Geplaatst: 10-12-13 19:17
Smaakte de Poolse zuurkool nog een beetje zuurder en sterker dan wat we hier kennen? Dan weet ik waarschijnlijk wel wat je bedoelt namelijk en ga ik even achter het recept aan voor je.
Birdie60
Berichten: 8398
Geregistreerd: 16-06-07
Woonplaats: zeeland (noord-brabant)
Geplaatst: 10-12-13 19:17
Ze kunt zo'n zakje ovenschotel van maggi kopen.( voor zuurkoolschotel) Gehakt rullen, zuurkool erbij en schijfjes aardappel en daar sausje overheen en dan in de oven. Heerlijk!!!!
Smaakt niet naar zuurkool, want mijn man lust ook geen zuurkool. En dit schept die 3x op.
@jindai Ik weet het niet zo goed meer alleen dat het best te eten was hahahha
@vrouwke Net zoiets als die voor de bloemkool schotel???
Jolliegirl
Berichten: 32967
Geregistreerd: 18-07-04
Geplaatst: 10-12-13 19:21
Jilletje schreef:
Ik krijg net te horen dat het ook niet naar zuurkool mag smaken Dus ik moet de smaak verstoplen hahahaha Die rolletjes uit de oven klinkt me wel! Net zoiets als de witlof
Trut...en dat zeg je niet ff eerder whahaha Zuurkool die niet naar xuurkool mag smaken..pfff.. :p gooi dr genoeg knoflook in!
@jindai Ik weet het niet zo goed meer alleen dat het best te eten was hahahha
@vrouwke Net zoiets als die voor de bloemkool schotel???
Ja idd, en die is heerlijk!
Jindai
Berichten: 1882
Geregistreerd: 11-11-12
Geplaatst: 10-12-13 19:26
Hmm ja dan wordt het al iets lastiger hahaha. Kan je je nog herrinneren of het in een potje zat? Dan heb ik waarschijnlijk wel een idee welke je zoekt.
PardoesJessi
Berichten: 1416
Geregistreerd: 27-03-06
Woonplaats: Nieuw-Schoonebeek
Geplaatst: 10-12-13 19:27
Bikosh! Heerlijk en favoriet hier. Er zijn vele recepten van op internet te vinden. Het is voor de polen ook meer een allegaartje
Bikosh! Heerlijk en favoriet hier. Er zijn vele recepten van op internet te vinden. Het is voor de polen ook meer een allegaartje
Jaaaaaa, dat was het!!
Natas_jaa
Berichten: 185
Geregistreerd: 27-07-06
Woonplaats: Zwolle
Geplaatst: 10-12-13 19:32
Zuurkoolschotel! Gehakt rul braden Stroganoff saus klaarmaken Zuurkool, gehakt, en de saus in een ovenschaal. Aardappel puree eroverheen en in de oven tot de puree een bruin korstje krijgt!
Eetse!
CharlieVM
Berichten: 883
Geregistreerd: 18-09-04
Geplaatst: 10-12-13 19:41
Zuurkoolsoep is fantastisch! Heb ik van de zomer in Slovenie vaak gegeten.
Probeer deze eens (wel stamppot, maar dan anders):
Aardappelen koken Zuurkool met flink wat knoflook, olijfolie, een blik tomatenblokjese en een flinke snuf cayennepeper wokken tot het gaar is Aardappelen stampen en zuurkool erdoor Spekkies of rookworst erbij En klaar!!
als je het te zuur vindt, flinke scheut appel- of ananassap er door en dan koken. Evt. nog stukjes ananas of appel er door en dan lekker in een jachtschotel (hierboven genoemd) of gewoon los bij de aardappelen en het vlees.
Jindai
Berichten: 1882
Geregistreerd: 11-11-12
Geplaatst: 11-12-13 02:00
Toevallig had ik vanavond met een Poolse vriendin afgesproken, dus heb ook meteen het recept voor je gevraagd. Dit recept gaat al generaties lang mee in haar familie, dus Poolser kan je het niet krijgen!
Doe de zuurkool in een pan en giet er zoveel water bij dat het net onder staat. Laat het een half uur koken(dus ook echt op hoog vuur) en giet het af. Vul het dan opnieuw met water, weer tot het net onder staat, voeg de laurierblaadjes toe en laat dit weer een half uur koken. Verhit ondertussen de zonnebloemolie en bak daarin de worst en uien. Giet de zuurkool af, verwijder de laurierblaadjes en roer de tomatenpuree er doorheen. Voeg dan de worst+uien samen met het bakvet toe aan de zuurkool en laat dit op zacht vuur nog een half uurtje pruttelen(wel even een paar keer doorroeren). Voeg naar eigen smaak de peper en nootmuskaat toe.
Ik weet niet waar je woont of in welke regio je zit, maar in Utrecht bv zit eeb Pools winkeltje die, heel logisch , ook Poolse worsten verkoopt. Een Nederlands alternatief daarvoor zou ik niet zo weten (ik lust zelf namelijk geen grove vleeswaren of worst. Ze maakt het heel soms ook wel eens met draadjesvlees, maard dan moet je het vlees eerst laten koken, daarna uit elkaar trekken en nog even kort meebakken met de uien.
Ik heb nog 2 andere lekkere recepten voor je, maar die zet ik morgen wel even neer, aangezien dit niet heel handig typt op m'n telefoon.