weet iemand een merk boter die niet spat??

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Madelief28

Berichten: 4276
Geregistreerd: 13-07-03

weet iemand een merk boter die niet spat??

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-03-04 17:19

Altijd wanneer ik gemarineerde kippehapjes (van die kippevleugeltjes) aan het bakken,zoals nu trouwens, dan spatter het alle kanten op en heb ik de vet hoog tegen de muur aan zitten...ik gerbuik nu als boter Zeeuws meisje..

Weet iemand een boter merk die niet spat??? bleuband en croma heb ik het zelfde probleem mee

GR CLaudia

leentje
Berichten: 3822
Geregistreerd: 02-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 17:27

Heeft niets te maken met het merk en van merk veranderen zal het probleem dan ook niet oplossen.

Vanes

Berichten: 3164
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 17:48

Ik heb ook altijd dat probleem, ik ga ze trouwens ook zo bakken voor mijn vriend.
Ik denk dat ik gewoon het vuur te hoog heb staan.

Eline

Berichten: 72938
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 17:52

volgens mij helpt het als je in roomboter gaat bakken, dan zit er geen water meer in.. maar of dat nou gezond is...

Lennon

Berichten: 4342
Geregistreerd: 01-09-01
Woonplaats: Belgisch Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 18:54

Minder boter in de pan ?

Madelief28

Berichten: 4276
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-03-04 19:00

tja minder boter...dan bakken ze aan...lastig...volgens mij blijft het gewoon bij goed poetsen na het bakken..

Vanes

Berichten: 3164
Geregistreerd: 06-12-02
Woonplaats: Noord-Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 19:50

Ik heb er net 6 stuks gemaakt en jaja zonder spatten.
Ik heb ze eerst rond om gebraden en daarna met de deksel op de pan op laag vuur 20 min. laten braden.
En ze waren heerlijk zacht en lekker volgens mijn vriend.

Lianne007

Berichten: 2886
Geregistreerd: 03-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-04 20:32

Je hebt ook al van dat hele handige vloeibare bak en braad spul,dat spat ook niet,omdat het niet meer hoeft te "smelten"" zeg maar...

petraaken

Berichten: 44204
Geregistreerd: 17-07-03
Woonplaats: Zedelgem (Belgiƫ) provincie West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:35

Wij gebruiken nu bioboter. Spat toch veel minder dan de gewone merken. Maar ideaal is het ook niet. Vroeger kochten echte boereboter bij onze buren. die maakten zelf boter. Die spatte echt niet of zo nu en dan eens een keertje maar toch stukken minder dan die machinaal gemaakte boter van tegenwoordig. Zelfs de Bioboter spat nog veel tegenover de soort die wij vroeger gebruikten.

maudy

Berichten: 1309
Geregistreerd: 04-11-02
Woonplaats: Akersloot

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:40

Ellende schreef:
volgens mij helpt het als je in roomboter gaat bakken, dan zit er geen water meer in.. maar of dat nou gezond is...



Mooi! Dat helpt echt niet! Ik weet niet of je wel eens een biefstuk in de roomboter hebt gehad, nou de spetters zitten bij de buren achter hun oren hoor!


Kun je die kippenvleugeltjes niet lekker in je oven doen? onder de grill?

vikki

Berichten: 14286
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 13:45

Je kan ze ook in de oven klaar maken als je spatten wil voorkomen... zonder boter Lachen . maar goed... dan moet je wel een oven hebben...

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-04 14:21

vikki schreef:
Je kan ze ook in de oven klaar maken als je spatten wil voorkomen... zonder boter Lachen . maar goed... dan moet je wel een oven hebben...

Dat wilde ik ook neerschrijven. Voordeel is ook nog eens, dat het minder vet wordt en ik vind ze uit de oven lekkerder dan uit de braad- of koekenpan.
Verder denk ik dat het niet aan het merk boter ligt, als ik vlees braad spettert dat ook altijd.

Botervlieg

Berichten: 9130
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-04 20:41

Koop een bak-spatdeksel: dat laat wel lucht door, maar geen spatten.

Volgens mij spat Croma niet.

(Maar dat moet je wel willen gebruiken. Ik niet dus. Haha! )

ellepel

Berichten: 47330
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-04 10:23

vet gaat spatten door water wat in vlees zit.
of je moet het gas wat lager draaien dan spat het ook minder.
en idd zo'n spat-deksel, dat helpt wel.

Samantha_

Berichten: 10798
Geregistreerd: 20-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-04 13:04

Alle merken boter spatten lijkt mij.
Idd zo'n spat deksel kopen. Die moet ik ook nog steeds kopen, als m'n vriend vlees heeft gebakken kan ik t fornuis weer gaan poetsen. Boos!

Loutjelou
Berichten: 650
Geregistreerd: 06-01-04
Woonplaats: Zeist

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-04 15:56

Het vlees even "afdrogen" met een keukenpapiertje helpt ook tegen spatten!

Madelief28

Berichten: 4276
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 18-03-04 00:30

bedankt voor de tips...aangezien wij de kippekluifjes vanlekker krokant houden ga ik maar een spatdeksel halen!!

SkyMarian

Berichten: 10936
Geregistreerd: 04-10-02
Woonplaats: Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-04 13:28

je moet altijd bakken in een boter die minimaal 80% vet bevat. wat ook goed helpt is het vlees deppen voordat je het in de pan doet.
Het spatten ontstaat puur doordat vet en water met elkaar in aanraking komen.

gyzmo

Berichten: 1029
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Dordt

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-04 17:04

vikki schreef:
Je kan ze ook in de oven klaar maken als je spatten wil voorkomen... zonder boter Lachen . maar goed... dan moet je wel een oven hebben...


Dat was ook het eerste wat bij mij erdoor schoot. Doe ik ook altijd. 20 minuutjes op 200 graden en smullen maar. Ook een stuk minder vet omdat het vet eruitdruipt. Ik heb ze op een los rekje liggen met bakpapier eronder om het vet op te vangen. OK dan!

La_Vie

Berichten: 3186
Geregistreerd: 23-10-03
Woonplaats: Tussen Hoorn en Enkhuizen ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-04 19:08

Wij hebben altijd bak&braad boter van becel. Die spat ook niet (tenminste bij mij niet Haha! Schijnheilig )

lageveld

Berichten: 3378
Geregistreerd: 03-09-01
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-04 02:35

Spatten is nooit te voorkomen maar wel te beperken. Vlg. mij heeft het te maken met het temperatuurverschil/kookpunt van vloeistoffen.
Water kookt bij 100 graden en verdampt dan. Olie/vet/boter kan heter worden in vloeibare toestand. Komt dus bij hete boter of olie iets dat vocht/water bevat zal dit meteen gaan .... uhh stomen c.q. ploffen en dus spatten.
Dit betekent dus dat je alles wat water of vocht bevat zo droog mogelijk moet maken voordat het in de hete olie of boter gekieperd wordt.
Ik gebruik meestal een niet (meer) pluizende theedoek om de boel een beetje droog te maken.

Het fenomeen zelf kun je bestrijden, maar niet overwinnen Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-04 01:49

ik had een "oma's truukje" gehoord... boter/olie in de pan...dan wat zout er erover strooien en dan het gene wat je wilt braden erin doen.
ik heb het geprobeerd...en bij mij werkte het heel goed...geen spatjes.