Dikke buik is onderschat gevaar

Moderators: Warboel, Essie73, MirandaT, Ods

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Mickey

Berichten: 34683
Geregistreerd: 25-02-01
Woonplaats: Daar waar mijn huis woont

Dikke buik is onderschat gevaar

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-04-03 10:09

Dikke buik is onderschat gevaar

Gepubliceerd op vrijdag 25 april 2003

DEN HAAG (ANP) - Een dikke buik zit veel mensen met een 'gezond' gewicht in de weg. Een kwart van de mensen met een goed gewicht loopt door die buik gezondheidsrisico's. Zes van de tien Nederlanders is te dik. Dat staat in de vrijdag verschenen Nationale Gezondheidstest.

Volgens de vierde Nationale Gezondheidstest onderschatten veel mensen de risico's van een buikig postuur en overgewicht. Overgewicht vergroot de kans op hart- en vaatziekten, suikerziekte en hoge bloeddruk. Een forse buik kent dezelfde risico's.

,,Het vet dat in de buik wordt opgeslagen komt via de bloedbaan gemakkelijk in de lever terecht'', zegt Ank van Drenth, arts bij de Nederlandse Hartstichting. ,,Dat leidt tot een hogere productie van slecht cholesterol, waardoor vaten vernauwen.''

Onder de 5000 geteste deelnemers komt fors overgewicht (obesitas) door de buikomvang veel vaker voor dan obesitas op grond van de zogeheten body mass index (BMI). De BMI geeft de verhouding tussen lengte en gewicht aan.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich vaak niet bewust zijn van hun dikte: bijna eenvijfde van de mensen met een te hoge BMI vindt zichzelf niet te zwaar en bijna eenderde van de mensen met een te grote buikomvang is zich daar niet van bewust.

Bij de Nationale Gezondheidstest wordt de fitheid van de deelnemers gemeten, maar ook lengte, gewicht en buikomvang. Het ministerie van Volksgezondheid, dat een campagne voert om Nederlanders meer te laten bewegen, heeft voor de jaarlijkse test samengewerkt met de Nederlandse Hartstichting en TNO.

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

Zes van de tien Nederlanders is te dik.
Dat is toch nogal wat...

Maar als je om je heen kijkt moet ik toegeven dat ik mensen ook steeds dikker zie worden.

Er zijn meiden/vrouwen (net hoe je het wil noemen) die bij mij op de middelbare school hebben gezeten of op het hbo en daar zitten we een aantal stevige tantes bij...
Maar ook bij de kinderen op de basisschool waar ik werk zie ik kinderen erbij die echt veel te zwaar zijn.

Ik vraag me af waar we over tien jaar zijn als dit zich zo door gaat zetten.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AnniekSolana, Eefske, Emmaa_92, Galathil, Jonii, Knollboll, maava, MyWishMax, Tatjanaa, xLianneZorro en 65 bezoekers