Bokt.nl • Wobbler hetzelfde als ataxie?
Pagina 1 van de 1

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-01 14:00
door Margee
Mijn paard moest afgemaakt worden omdat hij ataxie had, vastgesteld in Utrecht. Hij viel constant om, als hij bv. omkeek, vergat hij zijn achterbenen en zat hij op zijn k.... Hij sleepte ook met zijn achterbenen en gooide 1 voorbeen heel recht naar voren. Nu lees ik de laastste tijd veel over wobbler. Is dit hetzelfde?

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-11-01 15:09
door greetje
Ja inderdaad spinale ataxie staat ook wel bekend als wobbler-syndroom. Deze verzamelnaam omvat verschillende aandoeningen van de wervelkolom en het ruggemerg(spinaal) die leiden tot onregelmatigheid van de bewegingen (ataxie) bij paarden.

Kort samengevat; lopen als een dronkeman, beschadiging van het ruggemerg, storing in de hersenen, door traumaziekte o.a. Herpus Virus.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-01 19:04
door Nimber
zijn al een aantal topics over geweest.
Laatst stond er in de Bit een goed stuk over. Wobbler is een groeistoornis die voorkomt bij paarden tussen de 1-3 jaar oud.(ongeveer)
Mijn paard is een ex wobbelaar en ook hij moest afgemaakt worden.
Toch zag de 3de veearts die er bij kwam iets hoop. In het land laten staan en hopen dat hij erover heen groeit. dat heeft hij gelukkig gedaan.
Hij deed ook alles wat een wobblerpaard deed vanuit draf ineens omvallen omdat ie een been vergat te verzetten.
achetrbenen kruisen aan zijn staart trekken en toen lag ie languit op de poetsplaats.
En hij liep alsof hij onwijs veel had gezopen.
Soms kon ie amper bewegen en soms liep ie bijna zuiver.
Langzaam aan is ie opgeknapt en nu M2 startgerechtigd.
Ik ben benieuwd hij is nu 5 volgens mijn veearts moet ik er rekeing mee houden dat als hij minder fanatiek getraind wordt en minder in de spieren zit hij wel weer slapper kan worden.
Ook maak ik me een tikkie zorgen over zijn kogels.
Hij heeft ruim een jaar op zijn kogels gestaan. Zijn koten waren helemaal doorgezakt tot op de grond.
wie weet wat voor'n slijtage dat heeft opgeleverd?

De afgelopen 3 jaar is hij 1 keer een weekje kreupel geweest nadat ie zich verstapte en 1 keer bijna een maand onregelmatig geweest wegens een verschoven wervel (veearts denkt dat hij dat heeft over gehouden aan wobbler)
via zoeken kun je als het goed is ook veel over wobbler vinden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-01 19:08
door Nonnie
Seven heeft ook attaxie, maar dat komt doordat het erfelijk doorgegeven is. Is dit dan weer anders als wobbler? Hij heeft het niet erg, maar sos kan hij ook bijna omvallen, omdat hij idd gewoon zijn benen vergeet... Maar goed, is dit dus hetzelfde, of wat anders als wobbler? En Kim, heb jij ook speciale dingen gevoerd/gedaan??

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-11-01 13:56
door Nimber
Nee ik heb niets gedaan hij heeft dag en nacht in het land gelopen met paarden die 'm niet omver liepen (2 shetjes en 2 net gespeende veulens)