Ervaring met paard met koliek

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
blue1995
Berichten: 8
Geregistreerd: 01-11-03

Ervaring met paard met koliek

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-07-04 20:47

Ik ben op zoek naar mensen die ervaring hebben met paarden die zeer snel koliek ontwikkelen. Mijn paard een quarterhorse merrie van 9 jaar, ontwikkeld zeer snel zware koliek. Is onlangs geopereerd in Utrecht en kwakkelt nog steeds. Ik heb naar mijn gevoel alles uit de kast gehaald om koliek aanvallen te voorkomen, helaas heb ik nog steeds niet HET middel om koliek te voorkomen. Ik heb alerlei specialisten gesproken en weet niet meer wat te doen. Wie o wie kan me helpen en heeft eventueel ervaring met gevoelige paarden. Handige tips kan ik altijd gebruiken.


tina

Berichten: 1470
Geregistreerd: 12-05-01
Woonplaats: Papenburg ,Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 21:29

ik denk niet dat er een middel bestaat om koliek te voorkomen helaas
een van mijn oudere paarden had vroeger ook gauw kolieken ,verstoppingskolieken.
zij krijgt dagelijks over elke maaltijd met biks een scheutje zonnebloemolie of maiskiemolie ,dit advies is me toen gegeven door de DA
voor de rest staat ze overdag altijd buiten zodat ze zich beweegt ook in de wintermaanden,ook met slecht weer.
sindsdien heeft ze zelden nog een koliek gehad
haar dochter is ook iets koliekgevoelig (maar dan meer gaskoliekjes door te veel eten)
deze heeft altijd veel baat bij colosan ,homeopatisch spul in een spuitje wat je net als een wormkuur toedient.
bij lichte aanval is altijd zo over met dit spul.

Bravura
Berichten: 5944
Geregistreerd: 19-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 23:03

Slobber-Mash van Havens is speciaal voor koliekgevoelige paarden.

Nickolay

Berichten: 2055
Geregistreerd: 04-02-03
Woonplaats: Bredbyn, Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 23:19

Hoi,

Wij hebben hier ook een paard, dat heel snel ziek is. Zo is hij goed en 5 minuten later kan hij doodziek zijn door koliek. Hij is een luchtzuiger, dus we hebben nu een emmer met mineralen enzo in zijn paddock gezet. Dit is een soort liksteen en dat houdt hem bezig.
Hij heeft meestal gaskoliek, maar soms ook een verstopping. Ik geef hem nu regelmatig mineral oil door zijn slobber. Bij ons krijgen ze 2 keer per week slobber. Hij krijgt ook beet pulp (sorry nederlandse woord weet ik zo even niet) door zijn voer.
We zijn er nog niet achter wat de oorzaak kan zijn, maar zodra hij ook maar kijkt naar zijn buik en gaat liggen bellen we meteen de dierenarts.

Het paard van mijn tante heeft ook regelmatig koliek. En zij geeft haar nu elke week gekookte lijnzaad. En bij tekenen van koliek geeft ze ook colosan.

Kitten
Berichten: 1717
Geregistreerd: 12-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 08:45

Colosan is goed, maar stik duur, terwijl 20cc plantaardige olie exact hetzelfde doet.
Nickolay, ik zou bij jouw paard de bietenpulp (beet pulp) eruit laten. Dit kan zeer wel de verstopping veroorzaken, doordat het enorm uitzet. Het mag ook nooit droog gevoerd worden, maar moet minimaal 24 uur weken.
Door het zeer hoge suikergehalte in bieten pulp, kan het ook in de darmen gaan gisten, met als gevolg een overmaat aan gas en verstopping.
Blue 1995, je schrijft er niet bij wat voor soort koliek, waar jou merrie gevoelig voor is. Er zijn veel verschillende soorten koliek en nog meer manieren om er mee om te gaan. Dus kun je het iets precieser uitleggen?

Don_Zhivago

Berichten: 6608
Geregistreerd: 23-02-04
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 11:02

wat tina zegt is waar.. haar paard staat dag en nacht op het land daardoor word het paard "hard"

ik heb ooit van een DA gehoord dat paarden op het land harder zijn dan paarden op stal daardoor krijgen ze minder last van koliek aanvallen..

voor de rest kan je er niet veel aan doen je kan bepaalde middeltjes door het voer doen zo ook gastricur dat las ik op het i-net.

type bij google is koliek in en je krijgt heel veel informatie..

je moet zorgen voor kleine porties voer en veel weidegang.

.¨:
`.
Don Zhivago
Paardrijden is geen individuele sport... Het is een TEAM sport!!!
Z2 startgerechrigd. Met actief pensioen.

Suzan1

Berichten: 1506
Geregistreerd: 10-02-03
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 12:24

Citaat:
ik heb ooit van een DA gehoord dat paarden op het land harder zijn dan paarden op stal daardoor krijgen ze minder last van koliek aanvallen..


dat is zeker waar! Vaak is gebrek aan beweging (dus veel op stal) een oorzaak. Koliek in het land is vaak een oorzaak van te vet gras (te vette bemesting) of te jong gras(periode april en mei) Te nat (na veel regen) of met sneeuw: teveel gesnoept van het ijs. Te kale wei = zandkoliek (zand blijft in de darmen steken) Laatst sprak ik iemand, haar paarden hadden heel vaak koliek. Nu blijkt er eikenbomen in haar wei te staan en daar kwam de koliek vandaan.

Op stal: kwaliteit van hooi of kuil moet goed zijn, niet te vers en niet te fijn (dus grof stengelig). Sommige paarden kunnen niet tegen stro, of eten van de bodem( zelfs houtkrullen)

Dus observeren maar, het heeft vaak een oorzaak. (kan ook een lichamelijke zijn, maar dat kun je beter eerst uitsluiten) succes!

Solvej

Berichten: 7802
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Landgraaf

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 13:33

Paarden zijn -in tegenstelling tot andere huisdieren- zeer koliekgevoelig. De zeer gecompliceerde ingewanden enerzijds en de zeer onnatuurlijke voedingswijze zorgen ervoor dat het paard zo koliekgevoelig is. In de vrije natuur was het paard een weide dier dat de hele dag door over vers plantenvoedsel beschikte, nu is het een "stal"dier dat geconcentreerd voer en geconcentreerde arbeid krijgt. Omdat het voer verdeeld wordt over voerbeurten op een dag (meestal maar 2 of 3) krijgen we al snel te maken met spijsverteringsstoornissen.

Uit verveling (of instinct?!) gaat een paard vaak ook aan stro eten, op zich geen probleem. Tot het moment dat ze té veel eten. Daar kan koliek ook door ontstaan. Een teveel aan ruwvoer veroorzaakt verstoppingen oftewel "Verstoppingskoliek".
Zowel in de dunne- als in de dikke- en blindedarm kan er sprake zijn van voedselophoping. Het onrustige gedrag wisselt nogal in hevigheid en speciaal bij verstopping van de blindedarm strekt het paard zijn achterbenen naar achteren. Blindedarm ontstekingen kunnen enkele dagen duren terwijl het paard wel mest in die tussentijd.
Tegen Verstoppingskoliek kan het middel Haarlemer Olie goed helpen! Zemelen die goed gemengd zijn met water, wortels en appels werken laxerend. Maar een teveel hieraan werkt ook weer ave-rechts. Oppassen dus!

Bij teveel aan krachtvoer (bijv. ontsnappen en voerkist leeggegeten) of bij het zwellen van het voer in de maag moet het paard direct op rantsoen! Dit noemt met een overlading van de maag.

Op de wei kan het paard daar dus al geen koliek van krijgen. Máár op de wei loeren andere gevaren (hierboven ook al beschreven) zoals:

Te eiwitrijk gras. Dit kun je voorkomen door het gras in de wei niet te hoog te laten worden, of een stuk afzetten zodat dat stuk sneller kaal is en hij niet de hele weide leeg kan eten. Bij een teveel aan eiwitten ontstaan kleine bultjes en in sommige gevallen verdikkingen aan het been.

Verveling of mineralen tekort wat zand eten veroorzaakt. Teveel zand in de maag kan "Zandkoliek" veroorzaken. Wil je hier op tijd bij zijn kun je dat regelmatig testen door de mest in een doorzichtige zak te doen, hier water bij toe te voegen, goed schudden met de zak en wanneer er dan veel zand in de mest drijft/op de bodem van de zak ligt kun je de koliek voorkomen door de DA te informeren naar een middel hiertegen.

Wormen kunnen ook de oorzaak van koliek zijn, daarom is het zo belangrijk paarden die op de wei staan regelmatig in te enten met een wormenkuur. Wormen die in hun ontwikkeling de bloedvaten, die de darmwand verzorgen, verstoppen, veroorzaken door het tijdelijk ontbreken van bloedtoevoer eveneens koliekverschijnselen. "Wormkoliek" kan steeds terug keren zonder dat de oorzaak gevonden wordt!!!

Verder heb je nog kolieken waar je weinig aan kunt doen om ze te voorkomen, zoals:

Krampkoliek: Tijdens een darmcatarre kunnen we darmkrampen zien optreden met soms zeer hevige koliekreacties en soms geheel zonder koliekverschijnselen, maar altijd met diarree gepaard.

Verlamming van de darm: Bij een maagzweer of bij een ontsteking van het maagslijmvlies of de dunne darm kan er een lichte verlamming ontstaan van de gehele darm. Tijdens deze ziekte zijn er hevige koliekaanvallen die in korte tijd een dodelijk verloop kunnen hebben.

Gasophopingen in de darmen: Doordat er sterke gasophopingen in de darmen ontstaan, treedt er naast hevige pijn ook een verzwaarde ademhaling op. Van buitenaf is de opgeblazen buik een aanwijzing (denk aan spastische darm bij de mens).

Darmkronkel: De hevigste vorm van koliekverschijnselen met zweten en zeer versnelde hartslag treden bij deze vorm op. Zonder operatie leidt een slag in de darmen in enkele uren tot de dood.

Naast deze echte vormen van koliek zijn er ook valse kolieken. Zelden zien we nier en blaaskwalen bij een paard samen gaan met koliek. Vaak urineren tijdens een koliek wordt dan ook veroorzaakt door kramp in de sluitspier van de overmatig gevulde blaas. Deze kramp treedt op bij een darm infectie. Ook slokdarmverstopping lijkt op koliek.

Om dit alles te voorkomen zijn er een paar richtlijnen:

- Geen beschimmeld of muf voer geven!
- Op dagen dat het paard niet hoeft te werken het voer halveren.
- Bij koliekgevoelige paarden het voer zo veel mogelijk over de dag verdelen.
- Bijvoeren van lijnzaad, zemelen (met water!), wortelen en appelen voorkomt verstoppingen.
- Dagelijks, gelijkmatig werk voor een paard (geen rustdag) zorgt voor een regelmatige spijsvertering.
- Door regelmatig ontwormen wordt wormkoliek voorkomen.


Wanneer het paard koliek heeft is het belangrijk dat hij in beweging wordt gehouden. Vroeger zeiden ze dat het paard absoluut niet mocht rollen, nu zeggen ze juist dat het geen kwaad kan, maar om het zekere voor het onzekere te houden is het belangrijk om erbij te blijven en het liefst het paard in beweging te houden. Houdt de koliek te lang aan dan is het verstandig tijdig een DA te raadplegen!

Sterkte! Ik hoop dat je er wat aan hebt (het was nogal wat type werk Knipoog ) !!!

Rinoa

Berichten: 5528
Geregistreerd: 28-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 19:43

Koliek voorkomen is echt moeilijk. De dingen die Okkie opnoemt daar kan je natuurlijk wel op letten, maar dan nog kan een paard zomaar koliek krijgen. Helaas.
Sterkte met je merrie in ieder geval.

:D

Hanneke21
Berichten: 4
Geregistreerd: 13-07-04
Woonplaats: arnemuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 20:18

blue1995 schreef:
Ik ben op zoek naar mensen die ervaring hebben met paarden die zeer snel koliek ontwikkelen. Mijn paard een quarterhorse merrie van 9 jaar, ontwikkeld zeer snel zware koliek. Is onlangs geopereerd in Utrecht en kwakkelt nog steeds. Ik heb naar mijn gevoel alles uit de kast gehaald om koliek aanvallen te voorkomen, helaas heb ik nog steeds niet HET middel om koliek te voorkomen. Ik heb alerlei specialisten gesproken en weet niet meer wat te doen. Wie o wie kan me helpen en heeft eventueel ervaring met gevoelige paarden. Handige tips kan ik altijd gebruiken.



Mijn paard heeft ook de laatste jaren veel last van koliekaanvallen gehad. Zo erg soms dat hij bijna dood was gegaan.
Nu heeft hij al één jaar geen koliek meer gehad. Ik voer nu al meer dan een jaar alleen maar Hilight Twilight mix. Dit is speciaal voer voor oudere, maar ook koliekgevoelige paarden. Daarnaast krijgt hij hooi en ook een klein beetje kuilgras (zodat hij toch nog iets vochtigs binnen krijgt waardoor de verstoppingen minder zijn). Normale biks en mix geef ik hem dus niet meer, want hij kan dit niet goed verteren.
Daarnaast merk ik ook aan mijn paard dat als hij veel buiten staat, het veel beter met hem gaat. De gevoeligheid voor koliek zal altijd blijven, maar misschien dat de juiste voeding ook een oplossing voor jouw paard kan zijn.

Groetjes Hanneke

blue1995
Berichten: 8
Geregistreerd: 01-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-07-04 13:22

Bedankt allemaal voor jullie reakties. De meeste tips heb ik inderdaad al geruime tijd gehanteerd. Helaas zijn ook deze middelen niet afdoende om mijn paard koliekvrij door haar leven te laten gaan. Ik begrijp dat het een lastig probleem is ook voor de specialisten onder ons. We gaan het beste ervan hopen....

Lowara

Berichten: 25345
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 14:39

Lowara heeft ook zo koliek, echt balen, we geven haar nu erg weinig eiwit rijk voedsel, en ze mag maximaal 4 uur op de wei, doe je het langer? pats, koliek aanval. Dit komt doordat ze een luchtzuiger is, en slecht tegen eiwitten kan.

Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L2+2 eindstand, Tinker Sansa te klein gebleven :+

lightmorebh

Berichten: 1513
Geregistreerd: 22-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-07-04 22:15

ik heb ook een quarter en die heeft in 3 jaar tijd 11 x koliek gehad en sinds een paar maanden geef ik een mix van slobber,zemelen,maismeel,lijnmeel en pulp9moet je wel weken) en sindsdien heeft ze geen koliek meer gehad en iedere dag geeft ik een scheutje olie er door heen en het gaat perfect! als je er verder nog info over wilt moet je me ff pben

Snowy2004

Berichten: 298
Geregistreerd: 18-07-04
Woonplaats: Katwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-04 22:42

Mijn paard is ook geopereerd in Utrecht voor koliek. Ik ben de afgelopen jaren heel wat klinieken afgeweest. Ze hebben hem allemaal opgegeven. Bij mijn paard waren het de wormen (wormaneurisme) en een ontsteking in het centrum van zijn darmen, daar werd alles op gegooid. Deze had hij ook wel, maar via mijn homeophaat (zie website www.horsebodybalance.com) kwamen wij erachter dat zijn darmen zo gevoelig waren geworden, dat hij ook niet meer tegen kruiden kan (net zoals bij de mens met een spastische darm). Ik gaf hem kruidenstructuurmix van Equiral, biks en af en toe een kruidenslobber, helemaar fout dus. Nu geef ik alleen nog maar biks en heeft hij al heel lang geen koliek meer. Pling Sterkte met deze moeilijke tijd.
P.S. mijn paard staat gewoon op het land.

mirtje27

Berichten: 791
Geregistreerd: 29-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-04 16:33

Paar pepermuntjes geven als hij klachten heeft samen met wat voer.

CarpeDiem

Berichten: 7419
Geregistreerd: 14-07-04
Woonplaats: Back in Brabant!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-07-04 17:55

hoi, ik heb inmiddels heel wat koliekers gezien, en weet inmiddels dat er ontelbaar veel oorzaken zijn! wat Okkie1 zegt is allemaal waar, maar je moet gewoon heel goed opletten.. want het kan zomaar. let goed op de wei waar hij op staat (ivm zand, vers gras), de stal (stro) de beweging die hij krijgt, en zijn voer (geen grote veranderingen ineens).. en dan zou het allemaal minder moeten worden. gestamash protect is een medicijn dat ook werkt bij paarden die gevoelig zijn met koliek, het is een soort slobber... misschien dat dat iets voor je paard is!
veel succes ermee!
groetjes

Aut viam inveniam, aut faciam

illy
Berichten: 161
Geregistreerd: 01-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-07-04 13:45

Onze hengst is gisteravond geopereerd en daar had men het over dat de kans op verkleving van de darmen, wat weer koliekaanvallen geeft.
Misschien is dat wel de oorzaak maar in elk geval succes!

Venetia

Berichten: 2311
Geregistreerd: 16-07-04
Woonplaats: Zuid-Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-07-04 18:01

Onze fokmerrie heeft ook heel vaak koliek. Negen op de tien keer is het zandkoliek bij haar. Ze staat niet op een kale wei, eerder op een te vette wei, maar ze graaft gewoon een kuiltje en neemt dan happen zand alsof het brok is. Ze krijgt nu extra zout (een tekort aan zout kan voor zand eten zorgen) en zeewier (is goed voor haar darmfunctie, dan voert ze het zand eerder af en verteert ze beter). Ook stress en kou is funest bij haar, in de winter krijgt ze dus altijd een deken op (ook al wordt ze niet gereden) en we proberen stress te vermijden. Met deze maatregelen gaat het de laatste zes maanden goed en is ze ook drachtig geworden.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AbbyRabbit en 39 bezoekers