Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-05-21 23:26

Hoi,

Ik ben vandaag met mijn paard bij de kliniek geweest ivm langere tijd vage klachten/onregelmatig lopen achter. Osteopaat zegt al langer dat ze niet goed loopt.
Was daarom eerder al een keer geweest bij andere kliniek, toen zijn de naweeën van bijna chronische hoefbevangenheid geconstateerd (voor).
Klachten achter zijn echter gebleven.

Nu is geconstateerd dat ze zware artrose en schade aan beide SI-gewrichten heeft.
Advies /enige optie was inspuiten icm meso-therapie en tijdelijk buut. Dus dat heb ik gedaan.
Vervolgens moet ik haar vanaf dag 5 flink gaan longeren, ook echt galop. Uiteraard wel opbouwen, maar ze moet flink doorlopen. En dan binnen 3 weken moet er verschil zijn, als het aanslaat.

Mijn osteopaat is hier echter fel op tegen (op het longeren). Zij vindt het verkeerde belasting en dat ik er veel meer mee kapot maak. En ook omdat paardlief onder de pijnstillers zit en dus niet voelt als ze over haar grens gaat. Haar advies is vooral stappen stappen stappen.

Gevoelsmatig ben ik het met de osteopaat eens, maar ik heb er verder geen ervaring mee.

Ik ben benieuwd naar wie er nog meer een paard voor dit heeft laten inspuiten en wat jullie trainingsschema was. En liefst ook nog of het werkte

Phonix
Berichten: 1093
Geregistreerd: 11-04-18

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-21 23:41

Die van mij hebt daar ook artrose. Die wordt wel veel beter van galloperen omdat je het sort van “los” maakt.

ohio
Berichten: 166
Geregistreerd: 23-10-04
Woonplaats: bennebroek

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-21 23:44

Mijn paard is ingespoten in beide Si gewrichten maar heeft geen zware artrose. Op de echo was ook te zien dat er een gewrichtsband geirriteerd was.

Ik moest na het inspuiten hem 3 dagen op stal houden en twee maal daags 10 minuten stappen
Daarna 2 weken twee maals daags 30 minuten stappen en paard mocht in een kleine paddock
Daarna 2 weken om de dag 20 minuten longeren alleen stap en draf en daarna om de dag longeren 30 minuten ook met galop erbij.

Ik mocht dus juist de eerste 4 weken hem juist niet laten galopperen..

Steppe

Berichten: 2798
Geregistreerd: 15-11-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-05-21 23:46

Er zijn meerdere manieren om je paard te trainer bij SI klachten en idd is galop een goeie oefening maar longeren is een behoorlijke belasting. Zou even kijken wat nog meer mogelijk is bv eerst rechtdoor wandelen op stevig tempo.

Hetwaszoiets
Berichten: 96
Geregistreerd: 05-08-19

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 00:29

Allereerst sterkte met je paard. Deze diagnose krijgen is nooit leuk.


Zelf heb ik in een soortgelijk traject gezeten met mijn paard. Geen meso therapie gehad maar wel ingespoten aan beide kanten.

Voor mij waren een aantal dingen belangrijk in de opbouw.

Met mijn paard heb ik eerst 5 dagen gestapt. Daarna zowel aan de longe als onder het zadel stap en galop training gedaan.

Een aantal dingen waren hierbij van belang.

Hierbij spreek ik dus voor mijn eigen paard.

Belangrijk was zo snel mogelijk correcte spier opbouw te krijgen.

Mijn paard was lumbaal gaan compenseren en had hierdoor een te hoge spiertonus. Stapwerk (balkjes stappen) met focus op laterale buiging was daarbij noodzakelijk om spiertonus af te laten nemen. (En behandelingen fysio)
Doordat de pijnprikkel weg was zag ik binnen no time een paard die eindelijk correct door zijn lijf kon stappen zonder te overcompenseren. Eigenlijk zag ik al met 5 dagen verschil.

Daarna heb veel galop training gedaan. Galopperen zorgde door de beweging voor voldoende flexie van de wervelkolom in samenwerking met correcte aanspanning van de overlijn.

Belangrijk voor mij in de opbouw was weten wat ik moest trainen en waarom. De kliniek waar jij bent geweest kan je daar vast bij helpen. Waarschijnlijk hebben zij ook een fysio waar ze mee samen werken die je anders nog verder kan helpen met een gericht trainingschema.

Voor mij was wel duidelijk met alleen stappen ga ik geen correcte aanspanning krijgen die ik dus wel nodig had voor correct lichaamsgebruik. En dus correcte spier opbouw.

Mijn advies is dan ook vraag je kliniek voor meer uitleg en overleg met je instructie hoe die jou kan begeleiden in dit proces want een paar ogen extra op de grond zijn nooit verkeerd.

Het belangrijkste is spieropbouw door correct lichaamsgebruik. Dus ook longeren betekend niet alleen rondslingeren. Maar werken aan dit.

Nog een klein kanttekeningetje: dierenarts kliniek = jaren studie met specialisatie. Ziet vaak 10000 paarden met deze klachten. Medisch erkent beroep

Ostheopaat: vrij beroep, niet medisch erkent, alternatieve geneeswijze.

Natuurlijk zegt dit niet altijd automatisch iets over de kwaliteit van iemand. Maar ik hou hem toch graag altijd even in gedachten.

Ps mijn paard loopt inmiddels op lichte tour niveau en we trainen verder voor meer. De behandeling heeft bij hem positief effect gehad.

ingridxxs

Berichten: 256
Geregistreerd: 17-03-13
Woonplaats: Nieuw balinge

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 00:36

Ik lees mee. Mijn paard word donderdag ingespoten en krijgt ook meso therapie.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-05-21 11:17

Dank voor jullie reacties!
Ik heb het rapport bij de da opgevraagd zodat ik die kan delen met de osteo en zelf ook rustig kan nalezen.

@steppe dat is precies wat de osteo ook zegt en waar ik ook bang voor ben.

@hetwaszoiets dank voor je uitgebreide reactie. Probleem bij mij is dat mijn paard niet onder het zadel is (nu) en dat gaat ook niet direct lukken. We staan al maanden op rust / grondwerk. Dat maakt het rechtuit opbouwen wat moeilijker in een hogere gang. Ik snap echter wel dat ik, als de pijnprikkel weg is, moet proberen te zien of ze kan verbeteren. Ik zal met de da nog een keer goed bespreken wat in dit geval wijsheid is ivm scheefheid van mijn paard. Of longeren daar geen negatieve impact op heeft.
Mijn instructeur adviseert overigens ook rechtuit en rustig opbouwen, niet overvragen.
Verder superfijn dat je paard zo goed op de injecties is gegaan!!

Saaams

Berichten: 13264
Geregistreerd: 20-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 11:47

Mijn pony heeft nieuwbotvorming rondom SI. Met name rechts, klasse 2. Hoge spiertonus bovenlijn waarvoor 2x meso.

Diagnose in Heesch gehad, in okt 2019, revalidatie ging beroerd. Vanwege het oneindig longeren een weke delen probleem ontwikkeld in beide achterknieën met erg veel protest.


Afbeelding


Second opinion gehad in Bodegraven. Boel ingespoten na vele onderzoeken en gaan revalideren. Door verandering van training en echt bewust trainen van goed gebruik van haar lijf ipv compenseren.. loopt ze nu nog. Zo heel af en toe een sprongetje in het bos.
Dat laatste hoop ik eind van de zomer iets meer te kunnen doen.


Zelfs een poosje wifi gehad :+

Afbeelding


En nu

Afbeelding

Afbeelding



Overigens heeft mijn pony nooit problemen gehad met de galop.
Ze liep met de handrem en duidelijk erg oncomfortabel. Maar ze was wel altijd pijnlijk in de SI regio bij de fysio en bekken kantelen deed ze niet graag.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-05-21 12:26

@Saaams
Longeren was dus achteraf geen goede aanpak? Steigeren kan die van mij ook idd als teken van verzet. Zover laat ik het nu niet meer komen. Bij mijn paard is galop ook geen probleem, heuveltje op (vrije beweging) kan ze ook nog :+

Jouw aanpak na de second opinion spreekt me meer aan. Kun je wat meer aangeven wat dit inhoudt?

MyWishMax

Berichten: 25289
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 12:42

Ik heb wel moeten longeren en ook rijden met galop na is inspuiten en mesotherapie. Voor een opbouwschema volg ik de dierenarts en geen osteopaat. Galop is juist een gang waarbij de spieren in de rug en om si getraind worden en dat wil je juist. Als je niet gaat trainen is de meso therapie weggegooid geld geweest. Het doorgelopen werd hier uitgelegd als goed ondertreden en niet in de comfortabele houding rond sloffen. Juist goede spieren opbouwen en compensatie weg halen. Eventueel onder begeleiding van een fysio die helpt met longeren. Je kan altijd de dierenarts nog eens bellen voor overleg, maar een 2nd opinion is niet meteen nodig. Ik heb bijvoorbeeld precies de tegenovergestelde ervaring van saaaams. De ene kliniek ga altijd heen, is mijn vaste da en heeft mijn paard juist gered, terwijl die andere ik absoluut niet meer kom.

Dat waren situaties waar het probleem nog niet over was na behandeling en er dus verder gezocht moest worden. Dan kan je voor 2nd opinion gaan.
Laatst bijgewerkt door MyWishMax op 15-05-21 12:44, in het totaal 1 keer bewerkt

Saaams

Berichten: 13264
Geregistreerd: 20-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 12:43

Ik heb een andere instructrice in de hand genomen. Kan echt weinig uitleggen over de andere manier. Maar doel is vooral gedoseerd trainen op flexibilteit, rechtgericht, schoudercontrole maar vooral ook gewoon zonder dat ze compenseert. Daar is die van mij zo goed in.
Maar de manier van rijden nu heeft niet perse een speciale naam volgens mij :+ gewoon de manier hoe iedereen t eigenlijk zou moeten doen haha.

Ze is altijd wel een strak poppetje geweest, weinig lengtebuiging in het lijf. Dus ik wist niet beter dan dat het normaal was :+

Verder doen we in het bos veel rechtuit galop, schakelen e.d. Draf is voor haar toch t moeilijkst geweest altijd.

We longeren wel, niet te vaak. Dat vind ze nog steeds stom. Maar ook daarbij gericht op balans, buiging en ontspanning. Zonder hulpteugels.

Die van mij gaat nooit meer de sport in kunnen, op niveau wat ze deed. Maar op deze manier kan ze volgens de dierenarts nog prima wat jaren mee ohz.

Ze is nu overigens pas 12, connemara pony.
Dit was toen mijn topic:

[MD] Kreupel zonder diagnose

Ik zou zelf nooit meer zo intensief willen longeren. Maar dat is echt gericht op mijn pony.
Ik kan haar daarbij ook veel beter aanvoelen ohz, waar de ongemakken zitten en of ze ergens niet oke voelt.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-05-21 13:39

@Saaams dank je wel.

@MyWishMax dank je wel. Ik heb de vraag nog uitstaan wat de impact is van rechtuit stappen etc, mbt mesotherapie. Ik hoop eigenlijk een modus te vinden waar de da en osteo zich in kunnen vinden :)
Mag ik vragen waarom je zo stellig aangeeft dat je de dierenarts volgt en niet de osteopaat? Ik ben gewoon benieuwd :o
als ik dat in december had gedaan had ik een paard gehad wat op veel meer fronten schade had dan alleen SI.

Saaams

Berichten: 13264
Geregistreerd: 20-01-10

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 13:43

Onderling zijn dierenartsen ook niet op 1 lijn.

Dierenarts thuis zei: niks aan de hand, is karakter. Gewoon gaan rijden evt met metacam. Zo slecht loopt ie niet. Buigproeven kwam ze door.

Dierenarts 2: prognose is redelijk/tot goed. Veel longeerwerk doen, zeker de eerste 3 maanden.

Dierenarts 3: gewoon gaan rijden en veel galopperen, over 6 maanden loopt ie weer een cross.

Even kort door de bocht geschreven ^

Ik ben er tussenin gaan zitten. Want ik ken mijn pony en volg mn gevoel. Overigens zet dierenarts thuis geen stap meer op mijn terrein.

monsera
Berichten: 3074
Geregistreerd: 15-10-04
Woonplaats: friesland

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 14:17

Misschien kun je gaan fietsen met je paard. Kun je onbelast rechtuit trainen.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-05-21 19:18

@Saaams klopt dat maakt het nog moeilijker. Maar ik denk dat ik toch m’n gevoel blijf volgen en de osteopaat volg. Heb overlegd met m’n beide instructrices ook hierover.

@monsera dank je wel, goede tip. Ga hem meenemen.

Anoniem

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 19:23

Ergens ben ik het wel met je osteopaat eens. Mijn pony is in juni ingespoten in het SI, hij heeft lichte artrose. Ik krijg juist het advies om zoveel mogelijk buiten rechtuit te rijden en de draf/galop meenemen. Door zijn artrose in het SI en ataxie mag ik niet meer in de bak rijden/longeren.

Rainer
Berichten: 638
Geregistreerd: 13-02-13

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-05-21 19:51

Advies van de arts (lingehoeve) was hier om inderdaad veel te galopperen, bij voorkeur in eerste instantie rechtuit in het bos. Fysio gaf aan dat aan de longe de training met name uit goed doorstappen moest bestaan. Ging hier wel om lichte artrose.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-05-21 12:39

Idd, dat is vooral het argument van de osteo. Niet op die volte.
Rechtuit galopperen kan ik me dan meer voorstellen (is niet haalbaar in ons geval want we rijden niet).
Ik ben ook bij de Lingehoeve geweest.

Benzz
Berichten: 2886
Geregistreerd: 10-02-19

Re: Trainingsschema na inspuiten artrose SI

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-21 12:46

De spieren moeten de functie van het skelet gaan overnemen om het paard weer goed te krijgen. Dat doe je juist door pijnstilling te geven en mesotherapie en dan gaan trainen. Meerdere paarden met deze problemen gerevalideerd en ze juist hoog in het werk gezet. Paarden hebben allemaal weer fijn in de sport gelopen.

Ik begrijp dat het tegen je gevoel druist, maar door alleen te stappen ga je nooit die spieropbouw krijgen die je wil.

MyWishMax

Berichten: 25289
Geregistreerd: 14-11-05
Woonplaats: Zuid Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-21 12:50

Maar hoe wil jouw osteo dat galop stuk oplossen dan? Als je er niet op kan en niet zou mogen longeren? Die galop is juist belangrijk, het trainen sowieso met mesotherapie. Die spieropbouw op de juiste manier is juist extreem hard nodig.

Ik zou de dierenarts volgen omdat die al het beeldmateriaal gezien heeft en veel vaker zulke paarden ziet. Eventueel in overleg met een fysio die verstand heeft van revalidatie. Een osteopaat is fijn voor erbij, maar heeft zij ervaringen met deze dingen en revalidatie? En hoeveel? En wat ziet zij dan als oplossing?

Als je kan rijden is het natuurlijk anders, ik heb 2 weken hoeven te longeren en daarna erop en lange stukken. Maar als dat niet kan moet je wel iets verzinnen om dat op te vangen en alleen stappen is niet voldoende. De keer dat ik alleen mocht stappen vanwege wat anders hebben we ook geen mesotherpaie gedaan, omdat het dan niet goed zou werken. Toen werd het pas een tijd later gedaan toen we wel weer meer mochten.

Rainer
Berichten: 638
Geregistreerd: 13-02-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-21 13:01

Als je paard makkelijk galoppeert aan de longeerlijn zou ik dat gewoon doen naast het stapwerk. Mocht je paard het moeilijk doen dan zou ik beginnen met 1 rondje en van daaruit het steeds verder opbouwen. En verder kan je nog meer oefeningen doen om het gebied te mobiliseren en de spieren aan te spreken, denk aan achterwaarts en balkjes stappen.

(Edit) Ik kreeg overigens bij de lingehoeve duidelijk het advies om met een fysio aan de slag te gaan. En die heeft een heel mooi opbouwschema voor de galop voor me gemaakt.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-05-21 13:45

Benzz schreef:
De spieren moeten de functie van het skelet gaan overnemen om het paard weer goed te krijgen. Dat doe je juist door pijnstilling te geven en mesotherapie en dan gaan trainen. Meerdere paarden met deze problemen gerevalideerd en ze juist hoog in het werk gezet. Paarden hebben allemaal weer fijn in de sport gelopen.

Ik begrijp dat het tegen je gevoel druist, maar door alleen te stappen ga je nooit die spieropbouw krijgen die je wil.


Dank je wel. Ik geloof niet dat ze tegen galop is, maar wel tegen op de cirkel belasten terwijl ze scheef is. Maar ik heb haar nog wat vragen gesteld hierover en neem jouw input mee.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-05-21 13:46

MyWishMax schreef:
Maar hoe wil jouw osteo dat galop stuk oplossen dan? Als je er niet op kan en niet zou mogen longeren? Die galop is juist belangrijk, het trainen sowieso met mesotherapie. Die spieropbouw op de juiste manier is juist extreem hard nodig.

Ik zou de dierenarts volgen omdat die al het beeldmateriaal gezien heeft en veel vaker zulke paarden ziet. Eventueel in overleg met een fysio die verstand heeft van revalidatie. Een osteopaat is fijn voor erbij, maar heeft zij ervaringen met deze dingen en revalidatie? En hoeveel? En wat ziet zij dan als oplossing?

Als je kan rijden is het natuurlijk anders, ik heb 2 weken hoeven te longeren en daarna erop en lange stukken. Maar als dat niet kan moet je wel iets verzinnen om dat op te vangen en alleen stappen is niet voldoende. De keer dat ik alleen mocht stappen vanwege wat anders hebben we ook geen mesotherpaie gedaan, omdat het dan niet goed zou werken. Toen werd het pas een tijd later gedaan toen we wel weer meer mochten.


Die vragen heb ik idd ook gesteld aan de osteo. Zij is overigens van oorsprong dierenarts en werkt heel veel met revalidatie. Dus vertrouwen in haar aanpak heb ik wel.
Dank voor je aanvulling.

linda_C
Berichten: 76
Geregistreerd: 10-03-05
Woonplaats: IJsselstein

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-05-21 13:49

Rainer schreef:
Als je paard makkelijk galoppeert aan de longeerlijn zou ik dat gewoon doen naast het stapwerk. Mocht je paard het moeilijk doen dan zou ik beginnen met 1 rondje en van daaruit het steeds verder opbouwen. En verder kan je nog meer oefeningen doen om het gebied te mobiliseren en de spieren aan te spreken, denk aan achterwaarts en balkjes stappen.

(Edit) Ik kreeg overigens bij de lingehoeve duidelijk het advies om met een fysio aan de slag te gaan. En die heeft een heel mooi opbouwschema voor de galop voor me gemaakt.


Dank je wel, ik neem je advies mee!

Apart, ik kreeg daar helemaal geen advies over vanuit de Lingehoeve? Het is dat ik al langer bij deze osteo loop en mede op haar advies ben gegaan, waardoor ik haar gelijk geïnformeerd heb..
Vind dat er wel bijhoren eigenlijk.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-05-21 13:52

Mijn pony gaat naast het rijden buiten ook wekelijks op de aquatrainer. Hij is hier zoveel rechter door gaan lopen. Zou dat niet iets voor je zijn?
Ik kom ook bij de Lingehoeve vandaan en kreeg wel een schema/adviezen mee.