DSLD / ESPA

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-19 21:01

Degenerative suspensory ligament desmitis, commonly called DSLD, also known as equine systemic proteoglycan accumulation (ESPA), is a systemic disease of the connective tissue of the horse and other equines.

"Uw paard heeft een bilaterale proximale insertiedesmopathie van de musculus interosseus medius (MIM). Mim is een synoniem voor suspensory ligament en de aandoening kan dus ook suspensory ligament desmitis genoemd worden.
Dit is een veel voorkomende aandoening bij paarden, en heeft dus ook meerdere benamingen. DSLD/ESPA zijn een andere benaming."


Het advies was supplementeren en alleen nog maar wandelen met mijn 11-jarige paard. Nou vind ik het niet erg om nooit meer te rijden, maar als ik deze ziekte Google word ik om de oren geslagen met "no cure" en "euthanasia".

De woorden "veel voorkomende aandoening" brengt me echter aan het twijfelen, want DSLD/ESPA is helemaal niet veel voorkomend. Zeldzaam zelfs?

Als jullie dierenartsen kennen in Nederland of België die veel ervaring hebben met deze aandoening, hoor ik dat erg graag. Ik heb al goede dingen gehoord over een kliniek in Heesch, maar niet DSLD/ESPA-specifiek.

Ik zag in ieder geval dat de ziekte wel regelmatig wordt genoemd in reacties maar dat er pakweg 3 topics over zijn van 7-14 jaar geleden, dus ik vond het wel fijn om een nieuwe te beginnen.

De reden dat ik Deejay regelmatig liet onderzoeken was dat hij nogal traag was, niet alleen tijdens training. Dierenartsen vonden nooit iets. Zijn bloed was altijd goed, en hij was nooit kreupel.

Een aantal dingen bleven mij zorgen baren, maar na een tijdje ga je proberen het te accepteren.

- Water bij de mest. Zandkuur, probiotica, supplementen aangeraden door verschillende specialisfen.. niets helpt. Enige wat erop zit is hem isoleren en kijken op wat voor hooi hij wel of niet goed reageert, maar dat zie ik niet zitten. Ik wil hem in de kudde houden. Dan maar natte scheten.
- Flegmatiek. Nooit kreupel, prachtige hoeven, allerlei trainingsmethoden, 24/7 in een groep, niks te zien op röntgen en infrarood foto's. Het werd gegooid op persoonlijkheid. Een dierenarts vroeg of hij hoog in de dressuur had gelopen omdat zijn achterbenen er versleten uitzagen, met hele weke koten. Mijn paard heeft welgeteld 1x een F3 proefje gelopen en dat was zijn sportcarrière. Verder zéér licht recreatief getraind en nauwelijks bereden. Ook een flinke buik om het te bewijzen (geen obesitas of vetophopingen verder).
- Traanoog (links). Traanbuis gespoten, maar dat gaf geen verschil. Waarschijnlijk een te nauwe traanbuis.
- Vreemde vorm van cornage (hij piept juist in rust (wel opwinding) en juist niet bij inspanning.
- Hele droge, losse huid bij zijn achterhand.
- Flinke zweetplek links op zijn hals. In de zomer zie je daar een gebleekt spoor van waar hij zweet. Misschien door de chip? Dierenarts, osteo, chiro, ze konden er niks mee.
- Superlenig, zelfs voor een wat zwaarder en heel erg rondgeribd paard. Stapt soms 3 a 4 over met zijn achtervoeten. Altijd erg zwak gebleven achter.

Deze dingen probeerde ik los te laten, maar zo één keer per jaar ga je je daar toch weer druk om maken en probeer je weer iets.

Laatst begon hij raar te doen bij het bekappen. Krampen, kreunen, voorbenen lostrekken en achterbenen niet meer kunnen strekken. Hij probeerde op 3 benen weg te hupsen. Niks voor hem, al helemaal niet sinds we het hele bekapproces vanaf het begin opnieuw hebben aangeleerd in vrijheid met positieve bekrachtiging. Ik ging hem kurkuma voeren op advies van een vriendin, en wilde op korte termijn röntgenfoto's laten maken. Ondertussen ben ik ook oefeningen gaan doen om hem achter wat sterker te maken, zoals achterwaarts over balkjes en heuvelwerk. Dit leek allemaal te helpen, want het bekappen verliep weer iets soepeler.

Tot de laatste keer, waarbij hij weer veel protesteerde. Mijn bekapper, tevens dierenarts in wording (lucky me!), wees naar een zwelling bij zijn kogels.. Nu begon ik goed te zweten. Was het misschien DSLD waar ik over had gelezen? Een rescue paard van een vriendin van mij in Amerika heeft het ook. Ik belde gelijk 4 klinieken en vroeg wie er binnen 2 dagen ter plekke röntgenfoto's en echo's van zijn achterbenen kon maken, en of ze verstand hadden van DSLD.

Tijdens het longeren toch een onregelmatigheid rechtsachter, en bij de buigproef wilde hij zijn been zo graag ontzien dat hij direct weggaloppeerde in plaats van te draven. Echt goed kreupel. Op de röntgenfoto's wederom niks te zien, behalve hoe week zijn koten zijn. Op de echo zagen we echter onregelmatigheden in zijn pezen, zwarte gaten die volgens de dierenarts niet meer zouden herstellen. De afkorting DSLD of ESPA kenden ze niet, wat me aan het twijfelen bracht, maar in hun mail verzekerden ze mij dat we het over hetzelfde hadden.

Ik heb nog niet echt een goed beeld van wat ik precies allemaal beter wel of niet kan doen, maar ik probeer mezelf zoveel mogelijk te informeren terwijl ik de klap emotioneel nog verwerk. Ik zag Deejay altijd oud en grijs worden bij mij, en nu is dit ineens niet meer zeker.

Hier zijn wat bronnen, voor de mensen die er nog niet van gehoord hebben:

Blog Matilde Brandt

DSLDEquine.com

Yahoo group

JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-19 21:37

Afbeelding
Rechtsachter (links ging hij net optillen)

Afbeelding
Rechtsachter

Afbeelding
Linksachter

Afbeelding
Dat zwarte gat is de schade. Pees rechtsachter (meest beschadigd)

Afbeelding
Kogel rechtsachter

Afbeelding
Kogel linksachter

RF en LF klopt niet want zijn voorbenen zijn niet gescand, alleen zijn achterbenen.
Laatst bijgewerkt door JMkaaay op 06-06-19 21:48, in het totaal 1 keer bewerkt

ellepel

Berichten: 47337
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-19 21:44

Ik kende het wel al, maar meer omdat ik veel op Amerikaanse sites zit en het daar dus wel bekend is.
Jouw foto’s geven het inderdaad wel heel duidelijk aan.
Er is helaas niks aan te doen toch?

JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-19 21:52

De meeste websites zeggen dat het niet af te remmen laat staan te genezen valt, maar ik lees goeie dingen over AAKG (een aminozuur) i.c.m. Jiaogulan (Chinees kruid) maar ook over kurkuma als ontstekingsremmers en MSM (organische zwavelverbinding, ondersteunt bewegingsapparaat bij bijv. blessures en artrose). Die laatste twee heb ik nu. AAKG & Jiaogulan wil ik ook heel graag proberen, maar het liefst onder begeleiding van een kenner.

Sizzle

Berichten: 35684
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Zwitserland

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-19 22:10

Ik ken een Paso die dat heeft.
De eigenaar beweert bij hoog en laag dat het niet zo is en dat het ras gewoon zo hoort te lopen, maar het is echt overduidelijk helaas.
Paard probeert ook uit alle macht om bij andere paarden onder de radar te blijven zodat hij geen stap te veel hoeft te zetten op de wei. Heel triest geval dus.

Goed dat je er mee bezig bent om het je paard zo aangenaam mogenlijk te maken. Heb helaas geen tips voor je.

JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-06-19 22:12

Jeetje.. en Paso's staan er juist om bekend. Ik hoop dat de eigenaar er snel nog eens over nadenkt. Het is ook wel een flinke schok, kan me voorstellen dat mensen het niet onder ogen durven te komen.

Ibbel

Berichten: 49115
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 07:41

DSLD is echt dé Paso-ziekte. Sommige mensen denken dat 80% van de Paso's het hebben. Ik ben er ook een Paso aan kwijtgeraakt. In die zin is het dus idd een zeer veel voorkomende aandoening - maar dan wel bij een in NL heel zeldzaam ras.
Ik lees echter hier op bokt wel vaker posts over dit soort klachten, waarbij het etiket DSLD niet wordt opgeplakt, maar waarbij ik er vaak wel aan moet denken, dus misschien komt het echt wel vaker voor dan iedereen denkt.

Die plek op de hals kan overigens in verband staan met 'nuchal ligament' - de brede peesplaat die de hals overeind houdt. Een biopt van dat ligament is op dit moment de enige test om de diagnose onomstotelijk te stellen (echobeelden zijn niet voldoende!) omdat je dan in het weefsel zelf kunt aantonen dat er een stapeling van GAGs (glycosaminoglycanen) is.

Die suikerstapeling (heeft niets met dieet te maken!) maakt dat de pezen en banden verslappen. Het zijn dezelfde suikers die je in kraakbeen nodig hebt, maar die in pezen funest zijn. Het zou heel interessant zijn als we zouden weten hoe artrose ontstaat - met die kennis zou je DSLD kunnen behandelen, in theorie. Op dit moment is er geen enkele behandelmogelijkheid voor DSLD.

Elisa2

Berichten: 37119
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 08:57

Inderdaad de (peruaanse) Paso ziekte, dus wellicht kun je daar meer informatie krijgen over deze ziekte? Ik heb gelukkig een Paso zonder deze erfelijke rotziekte. Van wat ik weet is dat de meesten inderdaad op jonge leeftijd ingeslapen worden omdat het enorm pijnlijk schijnt te zijn.

In Amerika is er ook een dierenarts bezig met onderzoek naar DSLD, die is er dus in gespecialiseerd. Mocht je interesse hebben in contactgegevens, stuur me dan een pb.

Arabesk

Berichten: 28675
Geregistreerd: 19-03-04
Woonplaats: Aan de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 17:15

Heb een paso gekend die het had en die is niet meer, zijn pezen gingen echt stuk.

Een van onze dravers heeft het mogelijk ook, al wil de kliniek er geen dsld op plakken. Maar hij gaat met de jaren steeds weker staan.

Er is helaas niks aan te doen, 24/7 buiten zetten, trainen binnen wat nog mogelijk is en regelmatig bekappen. Dat is het zo ongeveer.

JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-06-19 18:56

Ibbel schreef:
DSLD is echt dé Paso-ziekte. Sommige mensen denken dat 80% van de Paso's het hebben. Ik ben er ook een Paso aan kwijtgeraakt. In die zin is het dus idd een zeer veel voorkomende aandoening - maar dan wel bij een in NL heel zeldzaam ras.
Ik lees echter hier op bokt wel vaker posts over dit soort klachten, waarbij het etiket DSLD niet wordt opgeplakt, maar waarbij ik er vaak wel aan moet denken, dus misschien komt het echt wel vaker voor dan iedereen denkt.


Ja ik vernam al dat het veel meer voorkomt dan we denken omdat er teveel op ouderdom of slijtage wordt gegooid in plaats van de juiste diagnose te stellen. Wat erg dat jij een paard hebt verloren aan deze aandoening. :(

Ibbel schreef:
Die plek op de hals kan overigens in verband staan met 'nuchal ligament' - de brede peesplaat die de hals overeind houdt. Een biopt van dat ligament is op dit moment de enige test om de diagnose onomstotelijk te stellen (echobeelden zijn niet voldoende!) omdat je dan in het weefsel zelf kunt aantonen dat er een stapeling van GAGs (glycosaminoglycanen) is.


In de Yahoo Group vond ik dit:

"Just a quick note that the nuchal ligament biopsy is not definitive. There are both false negatives and false positives. In this study 10.5% of positive DSLD horses were negative on nuchal ligament and 50% of control horses had at least isolated foci of proteoglycan accumulation.

With horses that are in their teens or older, changes may be secondary to Cushing's Disease (PPID) rather than DSLD/EPSA so this should always be tested for because it's treatable.

http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 3315000040

Eleanor
http://www.drkellon.com"


--

"Yes if the ultrasound is inconclusive you can do a nuchal biosy to confirm. Best to do the ultrasound first."

Ik zal wel rondkijken voor een biopsie maar deze ziekte verklaart ZOVEEL dat ik het eigenlijk al zeker weet.. Als jij goeie bronnen hebt of een dierenarts kent die ervaring heeft hiermee hoor ik het graag!


Elisa2 schreef:
Inderdaad de (peruaanse) Paso ziekte, dus wellicht kun je daar meer informatie krijgen over deze ziekte? Ik heb gelukkig een Paso zonder deze erfelijke rotziekte. Van wat ik weet is dat de meesten inderdaad op jonge leeftijd ingeslapen worden omdat het enorm pijnlijk schijnt te zijn.

In Amerika is er ook een dierenarts bezig met onderzoek naar DSLD, die is er dus in gespecialiseerd. Mocht je interesse hebben in contactgegevens, stuur me dan een pb.


Bedoel je dr Kellon of iemand anders? Ik zal je een pb sturen.


Arabesk schreef:
Er is helaas niks aan te doen, 24/7 buiten zetten, trainen binnen wat nog mogelijk is en regelmatig bekappen. Dat is het zo ongeveer.


Ik ga ook alle supplementen proberen en steunkousen. Hij wordt volledig zonder touwen, stokken of ijzer getraind en mag altijd nee zeggen, dus ik zal snel genoeg merken wanneer hij er genoeg van heeft denk ik. Gisteren was een erg slechte dag. Ik ga hem zometeen bij de shetlanders zetten zodat hij wat minder ruwvoer krijgt (wel de hele dag door) en wat afvalt.

Verder heb ik het supplement Tendolan.

Afbeelding
Afbeelding
Leesbare versie: http://nl.tinypic.com/r/28i1577/9

Dit is mijn knappe paardje:
Afbeelding

Ibbel

Berichten: 49115
Geregistreerd: 01-09-04
Woonplaats: West-Veluwe

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-06-19 19:25

DA die hier ervaring mee heeft is Stefan Cockelaere, is deels (nog) verbonden aan Utrecht, maar werkt nu in SMDC in Heesch. Hele fijne vent.

Elisa2

Berichten: 37119
Geregistreerd: 31-08-04

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-06-19 08:59


JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-06-19 16:08

Bedankt allebei! Ik ga contact opnemen. Deejay's moeder is een KWPN'er, zijn vader is een ongeregistreerd bont warmbloedpaard genaamd Tarzan. Nog nooit iets van info of foto gezien helaas. Ik heb hem niet zelf gefokt.

JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 09-06-19 08:03

Ik heb contact opgenomen met Dr Kellon, dr Brounts, en Heesch. Dr Kellon zei dat ze snel meer zou laten weten, en dat in de tussentijd alvast een topic moest starten in de Yahoo groep van haar, en dat heb ik gedaan. Ze stuurde daarna nog een mail met "P.S. My complements on his trim! A good physiological trim like this helps them a great deal." wat echt heel fijn was om te lezen! Gelijk doorgestuurd naar mijn bekapper (Gaelle Selfslagh).

Elisa2

Berichten: 37119
Geregistreerd: 31-08-04

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-19 18:44

Dat is fijn en bemoedigend om te lezen inderdaad, ik ben erg benieuwd en hoop dat ze je kunnen helpen en/ of in ieder geval meer duidelijkheid kunnen geven.

Je verwacht het niet zo snel inderdaad bij een warmbloed.

GaelleS

Berichten: 1976
Geregistreerd: 06-08-10

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-06-19 23:46

Het komt wel voor maar het zal wss niet zo ingefokt zijn zoals bij de TWH. Miss ooit 1 hengst veel gebruikt die dit probleem had en zo doorgegeven. Doe er nog wat semi inteelt bij en de kans gaat nog wel wat omhoog.
Kende een warmbloed, en haar dochter is nu 5. Merrie had het, en 5jarige staat ook zo week in haar koten.. Daarbuiten nog een arabiertje waarvan ik het weet en nog een warmbloedje en een jaarlinge (met nog andere kraakbeendefecten) :( Dus euhh 5. En DJ :)

Odetje92

Berichten: 2680
Geregistreerd: 12-11-06
Woonplaats: Limmen

Re: DSLD / ESPA

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-06-19 13:55

Ik volg.
Hier ook een paard van 12 jaar met weke koten, heeft 2 jaar geleden flinke peesblessure RA gehad en nu een gevulde kogel LA, maar toont daar geen klachten op. Altijd hoog in spier spanning, last van rugspieren, hypermobiel en een zwak achterbeen LA.

Brenda_M

Berichten: 5
Geregistreerd: 09-05-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-19 12:24

Heb je ondertussen al wat gehoord van Dr Kellon? Mijn paard heeft het ook en ben erg benieuwd of die supplementen van haar helpen.

JMkaaay schreef:
Ik heb contact opgenomen met Dr Kellon, dr Brounts, en Heesch. Dr Kellon zei dat ze snel meer zou laten weten, en dat in de tussentijd alvast een topic moest starten in de Yahoo groep van haar, en dat heb ik gedaan. Ze stuurde daarna nog een mail met "P.S. My complements on his trim! A good physiological trim like this helps them a great deal." wat echt heel fijn was om te lezen! Gelijk doorgestuurd naar mijn bekapper (Gaelle Selfslagh).

JMkaaay

Berichten: 282
Geregistreerd: 19-03-11
Woonplaats: Breda

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-02-20 13:30

Sinds hij verhuisd is naar een kleinere kudde met zandgrond (ipv grote kudde met kleigrond) ligt hij een stuk minder en is hoeven uitkrabben en bekappen ook minder akelig. Of de supplementen iets doen.. Geen idee. Maar vergeet niet dat dit een bindweefsel ziekte is dus er gebeurt misschien een hoop van binnen wat we niet eens zien. Zijn koten lijken vrij stabiel. Hij is vrolijk en doet zijn ding, maar als de groep gaat rennen stapt hij er wel een beetje verloren achteraan. Bijtspelletjes nog wel, maar bij steigeren zie ik hem vaak afhaken.

Art_Ificious
Berichten: 12790
Geregistreerd: 30-06-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-01-21 14:15

Sorry voor het omhoog halen...

Ik vermoed DSLD bij een paard van mij.

Is er iemand die veeartsen in België kent die bekend zijn met deze ziekte?
Ga sowieso mijn eigen veearts ook bevragen maar heb vernomen dat veel veeartsen het juist niet zouden kennen?