Bokt.nl • ontwormen
Pagina 1 van de 1

ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 08:27
door vandeshetjes
Ik weet niet of ik op het juiste forum zit. Mijn jonge shethengstje (1.5jr)moet weer ontwormd worden. Normaal doe ik mestonderzoek en dan pas ontwormen. Maar deze pony zat vorig jaar vol met wormen, dus ik ontworm voorlopig iedere 3 maanden. Laatste keer met Panacur, omdat ik aarsmadeeitjes zag en daarvoor met Equiworm P.
Waar zal ik hem nu mee ontwormen?
Dank alvast voor het meedenken.

Re: ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-12-18 16:55
door Blackberry28
In het najaar wordt door de meeste dierenartsen de Equest Pramox geadviseerd. Deze werkt onder andere ook tegen een groot gedeelte van de (larvale stadia) van de rode bloedworm en tegen lintworm.

Verstandig om hem te ontwormen,mestonderzoek kan in het najaar/winter toch een valse negatieve uitslag geven en is bij paarden onder de 3 jaar sowieso niet aan te raden.

Re: ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-12-18 21:20
door Nies_
Het is een shetlander van 1,5 jaar.. Zie je dus gelijk waarom je dit niet op internet moet vragen als je er zelf geen verstand van hebt.

Voor de duidelijkheid: GEEN equest (pramox) gebruiken!

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-18 18:20
door Blackberry28
Bij dieren jonger dan 6,5 maand niet inderdaad, dus ik begrijp je antwoord niet helemaal.
Uiteraard altijd op letten met doseren met moxidectine.

Re: ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-18 18:25
door Polly
Door eet lage gewicht van Shetlanders is een kleine overdosering procentueel al een hele grote overdosering wat ernstige gevolgen kan hebben.

Re: ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-12-18 18:59
door Blackberry28
Daarom heb ik er ook bij gezet dat je altijd op moet letten met het doseren...buiten dit kun je bij de meeste dierenartsen toch niet zomaar meer een kuur mee krijgen zonder dat ze het een en ander van het paard/de pony weten.

Re: ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-18 08:08
door vandeshetjes
Ik heb het al gegeven. Maar ik heb wel eerst met het meetlint gemeten.
Eerlijk gezegd heb ik altijd bij t Woud of bij de da mesttesten gedaan. Eigenlijk kwam er nooit wat uit. Echter, vorig jaar kreeg een van mijn shetjes dunne bloederige diarree, duurde maanden, hij kreeg een opgeblazen buik en er kwam op het laatst alleen maar bloed uit, vanalles nog geprobeerd, uiteindelijk in laten slapen.
Dus nu heb ik wel zoiets van iig 2x per jaar ontwormen. En dit jonge beestje heb ik gekocht met een dikke buik(ik dacht van het gras) , dus heel veel wormen, bleek achteraf. Hij was ook ziek, bleek. Waarschijnlijk van de toxinen die wormen uitscheiden. Terwijl ik toch een paar keer ben wezen kijken, en er was niets te merken. Nouja, het is allemaal goed gekomen met hem. Maar, ik ben nu wel voorzichtig met die mesttesten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-18 08:17
door Tierania_
Ik heb van de dierenarts voor mijn 7 maanden oude shetlander veulen ook Pramox gehad. Die zat ook helemaal vol met wormen. Is gewoon goed gegaan. Er kwamen rode wormen, spoelwormen en horzellarven uit...

Re: ontwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-12-18 09:25
door Nies_
Moxidectine bij shetlanders wordt wel gedaan, maar eigenlijk alleen als het echt noodzakelijk is. Niet omdat iemand op een forum dat zegt. Het risico op verkeerde dosering is anders simpelweg te groot.