Operatie kissing spines

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Joolsie
Berichten: 46
Geregistreerd: 31-08-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:24

Wauw wat bijzonder! Ik wist ook helemaal niet dat dit kon, maar zo te lezen was ik niet de enige. Fijn dat hij op deze manier toch de kans krijgt op een pijnvrij leven.


__elise__

Berichten: 2073
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:39

Wat een prachtig paard! Wat was het toekomstperspectief van je paard zonder de operatie?
Heb je ook foto's van de KS voor de operatie? Zou je misschien meer info kunnen sturen over de kosten? Misschien is het voor mijn paard ook een optie.

Quir

Berichten: 17353
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:44

Evidensia Specialisthästsjukhus Strömsholm (Stockholm) heeft al echt hele goede resultaten behaald, ook al op wat langere termijn nu.

Dus wellicht voor wie meer info wil je daar ook contact mee op kunt nemen. Ze zijn echt heel behulpzaam, Engels gaat ook goed.

Ga je hier laten zien hoe revalidatie gaat TS? Vind ik wel intressant om te volgen. :)
Het is echt een heel erg leuk beestje! En met de resultaten die ik hier in Zweden al voorbij heb zien komen, denk ik ook dat het een hele goede keus is!

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-18 15:02

Quir schreef:
Evidensia Specialisthästsjukhus Strömsholm (Stockholm) heeft al echt hele goede resultaten behaald, ook al op wat langere termijn nu.

Dus wellicht voor wie meer info wil je daar ook contact mee op kunt nemen. Ze zijn echt heel behulpzaam, Engels gaat ook goed.

Ga je hier laten zien hoe revalidatie gaat TS? Vind ik wel intressant om te volgen. :)
Het is echt een heel erg leuk beestje! En met de resultaten die ik hier in Zweden al voorbij heb zien komen, denk ik ook dat het een hele goede keus is!


Dat is goed om te horen! Ik mis zelf veel info, vandaar dat ik dit topic heb geopend en ga trachten jullie op de hoogte te houden van de revalidatie.

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 23:10

Mijn paard is 1,5 jaar geleden aan haar rug geopereerd. Ze had tijdens koliek vast gelegen. Weken later kwamen we er pas achter dat er een breukje in de doornuitsteeksel zat. En daardoor stond deze wat scheef. Een jaar ervoor had ik haar gekocht en röntgen laten keuren. Toen was alles oké. Ze heeft dezelfde operatie gehad. Er is 1 doornuitsteeksel verwijdert.
Mijn verhaal heb ik ook in een topic gezet.

Als je vragen hebt hoor ik ze graag. Misschien kan ik meer mensen helpen met mijn ervaring.
Mijn paard heeft voor de zomer een cross gelopen. Dus het gaat aardig goed :D
Het enige minpuntje is dat de rug altijd een gevoelige plek gaat zijn. Mijn paard is ook nog eens compact gebouwd. Daardoor heeft ze voor het zadel minder ruimte. In combinatie met de operatie is dat nog wel eens een dingetje.

Ik heb haar niet gelijk laten opereren. Ik heb eerst een tijdje andere dingen geprobeerd. Maar dat kosten steeds ook geld en voor mijn gevoel schoot het niet op. De oorzaak bleef nog altijd bestaan.

Mijn paard is geopereerd in Duitsland bij Hochmoor. Ik kon toen geen kliniek in NL vinden die deze operatie deed. Of ze lieten een arts uit Duitsland komen voor de operatie. Ik vond de prijzen in NL ook een stuk hoger liggen dan in NL.
De operatie kostte bij mij 2000,- 1 dag voor de operatie moest ik haar brengen en na de operatie heeft ze nog 11 dagen daar gestaan.

Iedereen moet zelf weten wat hij of zij doet. Maar ik kan de operatie echt aanbevelen. De revalidatie periode is een klein half jaar. Mijn paard moest wel wat langer binnen staan dan bij jou TS. Ik mocht ook pas na 4 maanden wat doen. Voor die tijd stond ze al wel lekker op de wei en gingen we stukken wandelen en longeren (stap en draf). Ik heb alles extra rustig aan gedaan. Na ongeveer een half jaar zat ik er weer op.


Afbeelding

Afbeelding



Ik ben benieuwd hoe jou revalidatie verloopt.


Afbeelding

Afbeelding

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 08:35

Wat goed om te horen Xritt, goed dat zij weer kan crossen.

In Wolvega voeren ze de operatie nu 2-3 jaar uit en de kosten daar liggen denk ik nog net iets lager dan wat jij betaald hebt. De kosten in Wolvega zijn, afhankelijk van het aantal te verwijderen doornuitsteeksels, tussen de 1700 en 3000. Ik heb gehoord van iemand (via die professionele ruiter) die het 2 jaar geleden heeft laten doen in Wolvega voor 1500,00
(2 doornuitsteeksel), vanuit Epe was dat veel makkelijker geweest.
Ik begreep wel dat er maar 7-8 operaties per jaar worden uit gevoerd. Ik vond het allemaal wel heel spannend omdat ik er zo weinig over terug kon vinden en al met al is mij alles enorm mee gevallen (op de terugreis na, wat ik daar in de trailer allemaal heb zien gebeuren, hoop ik nooit meer te zien |( )

Verbazingwekkend hoe snel de wond geneest.Iresio heeft wel een grotere wond dan jouw paard, maar reageert er nu al helemaal niet meer op. Nu weet ik nog helemaal niets, alles is nog afwachten. Het enige wat ik zie is dat hij veel minder krampbeen heeft dan voor de operatie. Ik zie het (bijna) niet meer. Soms nog 1 keer bij het draaien op stal, maar dan weet ik niet of het gewoonte is. Ik had verwacht dat het krampbeen erger zou moeten zijn tijdens boxrust.

Ik zal ook de tijd nemen met de opbouw, alleen voor Iresio kan ik niet wachten tot hij weer even buiten mag staan. Niet stom aan de hand stappen. Hij wil in de lucht springen :D Ik ben zo benieuwd wat dit allemaal met hem gaat doen.

enjoymyhorse
Berichten: 757
Geregistreerd: 26-04-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 08:48

Wat ontzettend interessant.
Ik ga dit zeker volgen.

Beterschap met je knappe paard.

Duhelo

Berichten: 28525
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 08:56

Wat een interessant topic dit!
Wat is de reden dat ze de overige wervels die ook KS gaven maar niet zo ernstig ook niet verwijderd hebben? Is er geen risico dat deze dan ook erger worden?

Ik hoop dat je groen licht krijgt voor de paddock! Ik persoonlijk zou dan echter niet kiezen om hem iedere dag "even" los te laten erin, maar wel eerder voor het afzetten van een kleiner stukje en hem de hele dag erin te laten (of zelfs dag en nacht). Zo heb je minder risico op "ontploffingen" en stalmoed dan als hij er maar even in mag.

jobamara
Berichten: 3529
Geregistreerd: 23-11-10

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 09:30

Wat een mooi dier, en top dat je jouw ervaringen wilt delen. Heel veel suc6 met de revalidatie alvast

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 09:35

Bedankt allemaal!

Ze hebben 1 wervel meer verwijderd waarvan ze verwachten dat deze in de toekomst problemen zou kunnen gaan geven. De rest was niet nodig. Teveel weghalen is niet goed en dat schaadt het paard wel. Deze operatie schijnt ook niet mogelijk te zijn bij alle vormen van KS. Wat dat betreft had ik het "geluk" dat het bij Iresio op plekken zat wat goed te verwijderen was. Te ver naar achteren kan problemen opleveren en is niet altijd operabel.

Iresio gaat straks wel een dagdeel naar buiten, maar hij was voor de operatie, ondanks zijn leeftijd, geen paard dat ontplofte. Nu weet ik niet of dat in zijn karakter zit of dat hij nooit gebokt of gesteigerd heeft door pijn. Dat zal de toekomst uit moeten wijzen. Zowel tijdens het weideseizoen, waar hij van 07.00 - 17.00 uur buiten stond met een fijne groep paarden als in de winterpaddock een ochtend, staat hij als eerste bij het hek om weer naar stal te mogen. Hij vindt de rust op stal blijkbaar ook heel fijn. Maar laat hem in de ochtend niet op stal staan :D Hij moet wel met zijn vriendjes naar buiten. :+ Het is wel een heel nieuwsgierig paard die altijd alles in de gaten houdt. Hij staat op een grote stal, maar weet precies welk paard nieuw in zijn straatje staat of als een paard verhuisd is van stal :o

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 10:03

Wat ik heel lastig vind is dat ook de dierenartsen nog niet echt een protocol hebben wat wel en niet goed is. De wond die Iresio had moest schoon en vliegvrij blijven. In Wolvega ging dat wel omdat hij 24 uur per dag verpleging had, maar hoe ga je dat thuis doen? Hij mocht wel een vliegendeken op, in het verleden knipten ze daar dan stukken uit, maar vorig winter hebben ze dat toch maar niet gedaan met een paard en dat ging ook goed. Dus Iresio mocht een vliegendeken op, mits deze niet knelde en niet te zwaar was. Ik kreeg een stuk foam mee die ik aan de binnenkant op mijn vliegendeken kon plakken ter bescherming van de wond.

Doordat het allemaal met zoveel twijfel werd gebracht, durfde ik de eerste 1,5 week gedurende de nachten de vliegendeken niet op te laten, bang dat het scheef zou trekken of dat hij er in vast kwam te liggen. Na 1,5 week werd Iresio zo chagrijnig van de vliegen dat ik besloot de vliegendeken 24 uur per dag op te houden en ik moet zeggen dat daarna de wondgenezing veel sneller ging. Na 2 weken liet het foam los, maar inmiddels was de wond dicht, dus heb ik een bontje in de deken genaaid. Iresio had minder jeuk, dus ging minder rare bewegingen maken, de wond bleef schoner en Iresio was rustiger doordat hij vliegenvrij was.

De wond 10 dagen nadat Iresio thuis kwam zondag 2 september
(18 dagen na de operatie)


Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding


De wond na 4 dagen na eerste foto's (dag en nacht deken op) donderdag 6 september
(22 dagen na de operatie)

Afbeelding


Afbeelding


De wond dinsdag 11 september
(27 dagen na de operatie)


Afbeelding


Afbeelding
Laatst bijgewerkt door hjozzy op 14-09-18 10:47, in het totaal 1 keer bewerkt

Duhelo

Berichten: 28525
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 10:24

wond ziet er goed uit!
Ik persoonlijk zou er nu wat honingzalf opsmeren, dit zal zorgen dat eventuele restjes nog mooi dichtgaan en de huid wat soepeler blijft, waardoor het lidteken minder gaat trekken. Maar de wond is erg netjes genezen!

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 10:55

Ik heb de honingzalf inderdaad al in huis, alleen het ging nu zo snel vooruit dat ik juist even oppas met er teveel aan te veranderen. Het nadeel is ook dat hij de vliegendeken op heeft, waardoor het allemaal zo plakkerig wordt. Als het goed is krijg ik morgen een Bucas Recuptex, deze schijnt de wondgenezing te bevorderen, Werkt tegen zwellingen, zorgt voor een soepele rug en geeft paard rust. Eerst zien dan geloven :D. 2 stalgenootjes hebben zo'n deken en die merken echt verschil. Dus in het geval van Iresio baat het niet het schaadt zeker niet en als hij straks voor het eerst los mag is het wel prettig als de rug wat soepeler is.

Duhelo

Berichten: 28525
Geregistreerd: 29-05-03

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 11:02

honingzalf in combi met vliegendeken is idd niet echt ideaal. Wat je wel kan doen is het er heel dun opsmeren voor de stapsessies (en dan deken even aflaten tot het ingetrokken is).

recuptex klinkt idd fijn! Ikzelf heb een sjaal en hoofdband van dergelijk spul, en het werkt toch wel, beide weerkaatsen de lichaamswarmte en worden echt warm. ik gebruik de sjaal bij nek en schouderpijn, en de hoofdband bij hoofdpijn of tegen mijn kaak bij tandpijn en ik merk echt verschil.

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 11:22

Ik ben ook heel benieuwd wat de deken gaat doen, maar de omschrijving van de deken sluit helemaal aan bij het probleemgebied van Iresio en ik kon de deken met een forse korting krijgen, dat scheelt ook:

Deze Bucas Recuptex Therapy Light maakt gebruik van de Recuptex stof. De Bucas Recuptex Therapy serie helpt om tal van medische problemen te voorkomen en helpt ook bij de behandeling van een breed scala aan aandoeningen. Deze Light versie van de Recuptex Therapy deken is ook te gebruiken tijdens warmere dagen, daarnaast is deze deken ook heel geschikt als onderdeken.

Het materiaal is gemaakt van een uiterst fijn, roestvrij staal mesh dus gedraagt zich als een Faraday kooi, deze reflecteert de magnetische velden gecreëerd in het lichaam. Het behoud van deze velden stimuleert de bloedsomloop en zuurstofstroom in het lichaam en de rug van het paard, die geneest en zowel zwelling als ontsteking vermindert en een snellere genezing bevordert.


Ik ga zeker de honingzalf gebruiken om ook littekens tegen te gaan.

Popstra
Berichten: 13711
Geregistreerd: 21-06-08

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 15:24

De wond heelt prachtig, denk dat deze zonder zalf ook verder wel goed heelt.

Ik vind het fantastisch dat er door onderzoek steeds meer operatie technieken uitgevoerd kunnen worden bij dieren.
Goed om te weten dit ook mogelijk is.

Ik l*l niet met de wind mee nee...

SannePuck

Berichten: 30
Geregistreerd: 03-04-17

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 18:22

Ik ben benieuwd naar de resultaten!
Mijn meisje heeft ook een vrij pittige vorm van Kissing Spines, met 8 elkaar rakende wervels. Gelukkig is ze een doorzetter en geniet ze, met haar 10 jaar, nu van haar pre-pensioen, nu we enkel nog bosritjes maken. Heb een operatie ook serieus overwogen, maar het gebrek aan resultaten in Nederland houd mij tegen.

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 21:40

De recuplex heb ik ook gekocht voor mijn paard. Voor mijn gevoel helpt het echt. Enige nadeel is dat ze zeggen dat je hem 2 uur voor en 2uur na Het rijden moet op doen. Dat is lastig. Ik heb mijn paard na de operatie 5x laten behandelen met laser therapie. Of dat geholpen heeft weet ik niet.

Ik was juist verbaasd dat sommige de operatie niet laten uitvoeren. Je bent wel wat geld en tijd kwijt. Maar je hebt daarnaast wel een reëele kans om weer zonder problemen te kunnen rijden. Ik lees wel eens dat mensen hun paard op jonge leeftijd al met “ pensioen” doen. Zo zonde van het paard maar ook sneu voor de eigenaren. Die hadden het denk ik ook graag anders gezien.

8 doornuitsteeksel aan elkaar is best pittig. Ik weet niet of ik dat gedaan zou hebben.
Ze missen toch een stukje draagvlak. Mijn paard heeft nu een klein deukje in Haar rug. Ze heeft er verder geen last van

Anoniemk2
Berichten: 1487
Geregistreerd: 14-01-17

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-18 22:25

Ik ben heel enthousiast over de Bucas Recuptex deken en ik merk wel degelijk verschil met wanneer ze de deken wel of niet om gehad heeft
8 doorn uitsteeksels die aan elkaar vastzitten door vergroeiingen. vind ik best heftig. Die van mij heeft er 2 minder en daar ben ik nogal ongerust over of het wel of niet goedkomt met een eventuele operatie.


hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-09-18 22:31

Ik ben ook heel benieuwd hoe dat met Iresio gaat met het draagvlak. Volgens de dierenartsen kan dit op de plek waar bij Iresio de KS zat geen enkele kwaad. Ik heb begrepen dat ze maximaal 4 doornuitsteeksel kunnen verwijderen, dan praat je over 9 doornuitsteeksels die elkaar raken of vast zitten

Ik hoop dat Recuptex deken ook bij Iresio wat kan betekenen, tijdens de revalidatie leg ik hem 2 uur op. Ik heb ook wel aan laser gedacht in het verleden ivm het krampbeen, omdat de echtgenoot van een goede kennis van mij paarden lasert.

@Xritt: Heb jij de rug laten lasteren? Wat hebben ze toen gedaan?
@SannePuck: Dat is nu precies de reden dat ik dit topic heb geopend, ik kon zelf geen info vinden en vond het erg frustrerend geen beslissing te kunnen nemen op grond van ervaringen van anderen. Wat sneu voor jou en je paard dat zij al zo vroeg met pre pensioen moet.

Ik ben heel benieuwd of alle symptomen die Iresio vertoonde waardoor wij hem op de foto hebben laten zetten zullen verdwijnen. Om later in dit topic goed terug te kunnen komen op welke problemen wel en niet verholpen zijn, zal ik ze hier nog even opsommen:
* Hij liet ons bijna niet opstappen
* Extreem vluchtgedrag
* Krampbeen linksachter
* Statisch in het hoofd/hals (heel strak hoog of half laag, niets er tussen in), ook aan de hand
* Heel veel moeite met de galop
* Strak in de rug
* Opzadelen bleef spannend, aansingelen was niet erg, maar het zadel op de rug leggen
* Slecht het bit aannemen
* Los zou hij nooit bokken of steigeren, ondanks zijn leeftijd. Onder het zadel het ook maar 1 keer kort 1
bok gedaan
* Moeite met wendingen en met name wendingen waarbij je van hand veranderd
* Extreem gevoelig op geluiden dichtbij zijn lijf, bijv. Klitteband etc. (dit kan ook met pijn te maken
hebben)

Het lijkt nu wel of hij heel veel problemen had en zo op papier klinkt het erger dan het is, maar nu ik dit topic toch heb gemaakt, kan ik dit beter er meteen bij zetten. Ik verwacht niet dat alles wordt opgelost, maar dan kan ik over 4 maanden deze lijst eens nalopen om te kijken wat er wel en niet verbeterd is en dat in dit topic schrijven

2 dingen zijn meteen na de operatie al zichtbaar verbeterd; hij heeft een rustigere halshouding en beweegt zij hoofd nu alle kanten op, minder statisch en ik zie veel minder krampbeen.

hjozzy

Berichten: 629
Geregistreerd: 05-08-07
Woonplaats: Westzaan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-09-18 00:08

Ik probeer een wekelijkse update te houden gedurende de revalidatie van Iresio. Op dit moment is het allemaal niet zo spannend. We mogen nog steeds alleen aan de hand stappen. Hij vind het nog steeds niet leuk dat hij niet meer mag doen.
Vanaf vorige week zaterdag gebruik ik 2-3 uur per dag de recuptex deken. Ik weet niet of het wat doet, maar baat het niet het schaadt zeker niet. Deze week heb ik de dierenarts gesproken over het los zetten. Hij adviseert nog even te wachten.

Het opbouwschema wat ik heb gekregen was:
1* 2 weken volledige box rust
2* 4-6 weken stappen aan de hand, beginnen met 5 minuten uitbouwend tot 2 x 45 minuten (mag ook in de molen)
3* 4 weken paddock en longeren
4* weer onder het zadel (na 3,5 maand)

Ik houd de 4 weken boxrust met stappen aan de hand toch maar aan, (molen zie ik niet zitten, daar ontploft hij) en daarna paddock in combinatie met stappen aan de hand en dan na 2 weken beginnen met longeren.

Dat zou betekenen dat hij volgend weekend voor het eerst los zou mogen! *\o/*

Vandaag is ook de hoefsmid voor het eerst geweest na zijn operatie. Dat was nog wel even een dingetje. Het ging niet zonder slag of stoot. Hij heeft zoveel adrenaline in zijn lijf dat hij geen geduld heeft :o

eva1969

Berichten: 4035
Geregistreerd: 01-04-06

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-18 02:18

Wat ik me afvraag is wat de prognose is op langere termijn. Ik begreep altijd dat kissing spines een progressieve afwijking is en vergelijkbaar met spondylose bij honden. Aan de ruggewervels gaan uitsteeksels groeien totdat ze de volgende wervel raken en de wervels vergroeien dan uiteindelijk met elkaar. Het proces van vergroeien is pijnlijk, maar wanneer het volledig is vergroeid is er geen pijn meer alleen natuurlijk een beperking in beweging. Dit proces impliceert dat wanneer een uitsteeksel operatief wordt verwijderd, de wervel later toch weer een uitsteeksel gaat vormen. De hele wervel verwijderen lijkt mij, maar ik heb er geen verstand van, niet kunnen. Ik ben dus oprecht benieuwd hoe dit uitpakt op de lange termijn.

Insta: ArtbyEvaRoeters

Jessix

Berichten: 16424
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-18 02:38

Wat een dapper besluit heb jij genomen! Helemaal als er nog zo weinig over bekend is, is het extra spannend. En wat fijn dat je het allemaal wil delen zodat andere mensen ook wat aan je ervaring gaan hebben straks. De wond ziet er al heel mooi uit en fijn dat het zo goed lijkt te gaan, ook al baalt hij van zijn beperkte mogelijkheden.

Op naar een goed herstel en nog veel mooie en gezonde jaren samen!

jobamara
Berichten: 3529
Geregistreerd: 23-11-10

Re: Operatie kissing spines

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-18 03:02

Mooie update, goed het advies vd arts volgen hoor.

Quir

Berichten: 17353
Geregistreerd: 13-07-05
Woonplaats: Zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-09-18 08:56

Mooie update! Is het misschien een optie hem een heel klein stukje wei/paddock te geven, zo groot als een stal? Ik merk vaak dat, ondanks ze net zoveel kunnen bewegen, toch heel veel beter in hun vel komen door het buiten staan. Blijft hij alleen achter op stal of blijven er wel meer binnen? Geen idee of het een optie is en jij kent je paard natuurlijk het beste.

eva1969 schreef:
Wat ik me afvraag is wat de prognose is op langere termijn. Ik begreep altijd dat kissing spines een progressieve afwijking is en vergelijkbaar met spondylose bij honden. Aan de ruggewervels gaan uitsteeksels groeien totdat ze de volgende wervel raken en de wervels vergroeien dan uiteindelijk met elkaar. Het proces van vergroeien is pijnlijk, maar wanneer het volledig is vergroeid is er geen pijn meer alleen natuurlijk een beperking in beweging. Dit proces impliceert dat wanneer een uitsteeksel operatief wordt verwijderd, de wervel later toch weer een uitsteeksel gaat vormen. De hele wervel verwijderen lijkt mij, maar ik heb er geen verstand van, niet kunnen. Ik ben dus oprecht benieuwd hoe dit uitpakt op de lange termijn.


KS is inderdaad ook progressief, maar niet vergelijkbaar met spondylose. Spondylose vormt er artrose aan de wervels zelf en vaak ook aan de buik kant (onderkant/voorkant). KS zitten de doornuitsteeksels te dicht bij elkaar, deze zitten aan de rug kant (boven/achterkant). Doordat deze te dicht op elkaar zitten ontstaat er uiteindelijk ook artrose, maar dan bij de doornuitsteeksels en niet de wervellichamen zelf. Bij KS wordt dus een deel van de doornuitsteeksels verwijderd, niet van de wervellichamen zelf.

Kissing spines paard:
Afbeelding
Zelfde:
Afbeelding

Spondylose van ik vermoed een hond:
Afbeelding
Hier boven de wervel lichamen zie je ook de doornuitsteeksels.

Plaatjes van Google.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: colette40, ComscoreBot, inge_romeo en 80 bezoekers