Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-18 21:46

Haaaai,

Ik vroeg mij af of er hier bokkers zijn die mij meer kunnen vertellen hoe bekken problemen kunnen ontstaan. Ik weet wel de basis info over Bekkenproblemen dankzij Google. Maar zijn er ook minder bekende redenen dat een paard last kan hebben van het bekken.

Ik heb een hele leuke merrie. Vier jaar geleden volledig röntgenologisch gekeurd. Door mij 3 jaar gebeden wederom volledig röntgenologisch gekeurd. Beide keren was alles goed. Ongeveer 1,5 a 2 jaar geleden begonnen problemen met haar bekken/si. Ze werd stijf, kreeg moeite met achterbenen optillen en achterwaarts lopen. De aanleuning en de galop werden steeds lastiger. De galop werd wat hobbelpaard achtig, kont meer omhoog. Weet niet zo goed hoe ik het moet uitleggen. Mede door deze redenen haar bij de kliniek laten nakijken. Ze hebben daar haar bekken/si bekeken dmv een echo. Omdat ze daar toch bezig waren hebben ze gelijk haar baarmoeder en eileiders bekeken. Ze konden niks vinden.
Ik heb gloednieuw zadel voor haar laten aanmeten. Ik ben best pietluttig, dingen als zadelmaker, tandarts komen elk jaar voor een check. Daarnaast laat ik om de 3a4 maanden haar nakijken en behandelen door een da die Chiropractor en osteopaat is. En daarnaast dry needling behandeling doet.

Ik krijg altijd te horen dat haar bekken vast zit en scheef is. Het kost altijd best wat moeite om hem los te krijgen. Maar het lukt wel.
Ik les elke week. Ik heb 1x in de zoveel tijd ook springles. Dit gaat net als de dressuurles de ene x beter dan de andere x.
Ze heeft de afgelopen tijd ook een paar x een bb cross gelopen. Dit ging best goed.

Ik blijf het gevoel hebben dat er iets niet kloot. Na een behandeling loopt ze een stuk fijner. Langzaamaan gaat het weer minder. Totdat het zo bagger gaat dat ze moeite heeft met de kleinste dingen. Stelling, aanspringen in de galop, landen na de sprong, aanleuning, achterwaarts. Dit gebeurde bij mij maar ook als iemand anders haar een tijd rijdt. Ik ben in de afgelopen 3 jaar 1x zwanger geweest en een x geopereerd. In die tijd hebben andere haar gereden en waren de problemen hetzelfde.

Komt iemand dit bekend voor. Of weet iemand hoe bekken/si problemen kunnen ontstaan. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat het ook door de nieren kan komen. Als die slecht functioneren, verstijven de spieren en dat kan misschien voor bekken problemen zorgen. Iemand anders zei weer dat invloed van hengstigheid ook zou kunnen.

Haar spieren bij haar ledenen zijn soms ook wat stijf en gevoelig.

Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen

Kaitlyn

Berichten: 9726
Geregistreerd: 04-06-06
Woonplaats: Veluwe

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 22:06

Heb je al eens een volledig bloedonderzoek laten doen?

Jet

Berichten: 11981
Geregistreerd: 31-01-01
Woonplaats: Anna Paulowna

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 22:12

Ik denk een heel andere richting op: zijn er ook iedere keer foto's van haar rug gemaakt, van zowel de doornuitsteeksels als de wervels zelf? Ik vind het meer lijken op ( beginnende) kissing spines of artrose aan de facetgewrichten. Wat verder doorgedacht kan het zelfs voortkomen uit een probleem aan de overgang van de halswervels naar de rugwervels.
Is er verschil tussen de linker- en de rechtergalop? Hoe doet ze aan de longe? Springt ze wel eens overkruist aan? Zo ja, op welke hand?

Ik kan je aanraden als je het verder wil laten onderzoeken in Nederland om contact op te nemen met of het SMDC in Heesch of Paardenkliniek de Raaphorst in Wassenaar. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort problemen en komen vrijwel altijd tot een juiste conclusie.

Ir111

Berichten: 11943
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 22:15

Xritt schreef:
Ik krijg altijd te horen dat haar bekken vast zit en scheef is. Het kost altijd best wat moeite om hem los te krijgen. Maar het lukt wel.
[…]
Na een behandeling loopt ze een stuk fijner. Langzaamaan gaat het weer minder. Totdat het zo bagger gaat dat ze moeite heeft met de kleinste dingen. Stelling, aanspringen in de galop, landen na de sprong, aanleuning, achterwaarts. Dit gebeurde bij mij maar ook als iemand anders haar een tijd rijdt. Ik ben in de afgelopen 3 jaar 1x zwanger geweest en een x geopereerd. In die tijd hebben andere haar gereden en waren de problemen hetzelfde.

Obv deze informatie klinkt het alsof ze te zwaar belast wordt. Je zou kunnen kijken hoe ze zich houdt als je haar lichter werk geeft. Overleg dan ook goed met je osteopaat welke bewegingen het meest belastend zijn zodat je die kunt vermijden of verminderen.

Wat zegt je osteopaat er eigenlijk van?

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-09-18 23:03

Haar rug is twee keer op de foto gezet. Daar was niks op te zien. Op de röntgen foto’s staan toch ook de wervels en doornuitsteeksel?
Wat ik vergeten ben te vermelden is dat ik volgende week een afspraak op de kliniek heb. vandaar dat ik een topic wilde openen. Hier zitten mensen met veel ervaring. Jullie ervaring kan ik weer meenemen naar de kliniek.
De afgelopen 3 jaar is ze 3a4 x doorgelicht. Zelfs maag on te kijken naar zweren. Ze is altijd gevoelig bij haar buik geweest. Maar dit kan ook “ merrie gedrag” zijn. Vorig jaar zomer heeft ze een bloedonderzoek gehad. Zal een foto toevoegen. De da vond er niks bijzonders aan.
Afbeelding

Ze spring niet overkruist aan. Ze geeft soms alleen een bok met aanspringen of als ze gecorrigeerd wordt. Bijv als ze te hard gaat of juist naar voren moet.
Overgang hals rugwervels ga ik noteren. Misschien kunnen ze daar een foto van maken. Of is met een echo beter?

Ze wordt heel wisselend gereden. Ze werkt nooit meer dan 5 dagen en niet meer dan 3 dagen achter elkaar. Ik rij dressuur, spring, Longeer en ga regelmatig het bos op. Soms heb ik wat minder tijd en wordt ze 3a4 keer gereden. Ik rij ook nooit 5 dagen een uur. Bosritje kan 1,5 uur zijn maar ook een klein rondje van 30min. Longeren doe ik ene x met concourd, andere x laat ik haar aan het halster lekker rennen.
Ze staat overdag van 08:30 tot 15:30 in de wei.

Degene die haar behandelt weet het niet zo goed. Ze laat wisselende dingen zien (paard) Het is wel een merrie die gelijk laat merken als haar iets dwars zit. Ze is ook best gevoelig/sensibel. Als we naar vreemd terrein gaan zet ze geen stap verkeerd. Maar zet wel haar hele lichaam vast. Dit doet ze van jongs af aan. Ik moet dan echt bewust rijden om de spanning te laten afvloeien. Anders gaat zij het zelf doen en dat gaat vaak gepaard met 4 benen de lucht in totdat ik eraf lig. Heeft ze de laatste twee jaar niet meer gedaan.

pluisje88

Berichten: 8057
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 23:07

Mijn merrie heeft het door d’r hormonen. Zolang ik puur brons geef gaat het goed, anders nemen de klachten weer toe tot aan letterlijk kreupel als ze hengstig is en heel veel spanning in haar lijf. Ik heb heel lang moeten zoeken naar wat er nou aan de hand was maar bij mijn merrie zijn het toch elke keer weer de hormonen

Willekes
Berichten: 957
Geregistreerd: 06-11-01
Woonplaats: Wijk bij Duurstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-09-18 23:14

Wat vervelend voor jou en je paard. Rijd je er ook op? Eerst medisch laten doorlichten en ik zou toch eens kritisch naar je les(sen) kijken die je krijgt. Niet gezegd dat je verkeerd les krijgt, maar misschien wordt er in de basis voorbij gegaan aan wat essentiele maar kleine aandachtspunten. Bijvoorbeeld de invloed van jouw eigen houding en zit op je paard. Je links/rechts balans, horizontaal, verticaal, van voren naar achteren. Klassieke dressuur of hoe je het ook noemt. Ga een elk geval eens te raden wat er aan jouw eigen houding misschien scheef zit en of blokkeert. Dat kan ook grote invloed hebben op de houding van jouw paard. :o Tenminste als je naast medische oorzaak uitsluiten bij je paard, ook kritisch naar jezelf als ruiter kan kijken. :j Kijk anders eens naar bv Rien van der Schaft topic of flexchair training van een fysiotherapeut die aangesloten is bij de vereniging. Succes!

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-18 00:00

Hormonen zit ik ook aan te denken. Dat is altijd mijn gevoel geweest. Ze krijgt wel monnikspeper. Maar volgens mij doet dat niet zoveel. Ik ga eens naar puur brons kijken.
@pluisje88 hoe was jou merrie voor het gebruik van puur brons?

Aan mijn houding valt ook nog best wat te verbeteren. Ik ben daar sinds een paar weken meer mee bezig. Ik ga om de twee weken baar de fysio. Zit halve dagen op een fysio bal voor mijn balans. Ik de k dat je gelijk hebt dat daar ook nog veel te behalen valt. Helaas is het best lastig een goede instructeur te vinden die goed kijkt naar je lichaam en de invloed daarvan op je paard. Ik krijg om de 4 weken les van een bekende fysio J.D. Daarnaast dressuurles om de week en springles ook 1x in de 4 weken.
Flexchair had ik nog niet aan gedacht. Bedankt voor de tip!

pluisje88

Berichten: 8057
Geregistreerd: 22-05-07
Woonplaats: Ergens in de Achterhoek

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 08:24

Xritt schreef:
Hormonen zit ik ook aan te denken. Dat is altijd mijn gevoel geweest. Ze krijgt wel monnikspeper. Maar volgens mij doet dat niet zoveel. Ik ga eens naar puur brons kijken.
@pluisje88 hoe was jou merrie voor het gebruik van puur brons?



Ik stuur he vandaag of morgen een pb hierover oké?

Rena100

Berichten: 4854
Geregistreerd: 29-10-07
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 08:59

Xritt schreef:
Hormonen zit ik ook aan te denken. Dat is altijd mijn gevoel geweest. Ze krijgt wel monnikspeper. Maar volgens mij doet dat niet zoveel.


Heb verder geen tips, maar even inhaken op jouw opmerking hierboven. Mijn osteopaat gaf aan (ik heb ook monnikspeper gegeven) dat het met kruiden ook juist het tegenovergestelde effect kan geven. En dat je soms een pauze moet inlassen. Ik heb het ongeveer 4 maand gegeven en ben toen gestopt, dit was in april/mei ergens volgens mij. Sindsdien zijn haar hengstigheden een stuk minder tot vrijwel niet merkbaar. En ze was echt mega hengstig. Nu heb ik echt een hele fijne merrie die niet meer van zich afpiest haha.

Ik gaf nog wel in het begin alleen wanneer ze hengstig was 3 dagen een beetje Naf Oestress om haar door de hengstigheid te helpen. Heb het inmiddels al een tijd niet meer aangeraakt.

Elisa2

Berichten: 37051
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 08:59

Even los van het "medische" gedeelte..

Hoe rijdt je haar? richt je haar echt goed recht? rijd je haar echt van achter naar voren?

Want als dat niet (goed)gebeurd en ze zet een achterbeen er meer onder dan de ander, dan krijg je ook heel erg snel dat paarden niet goed gaan lopen en zie je ook ongelijke bespiering op de achterhand waardoor een bekken bijvoorbeeld scheef lijkt.
En dan krijg je ook dat het paard goed loopt na een behandeling en naarmate het langer gereden word weer slechter gaat lopen.

Uiteraard zijn er ook andere factoren die bij kunnen dragen aan een paard wat niet lekker in zijn/ haar vel zit, dus het is goed dat je het uit laat zoeken.

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-18 11:22

Dat monnikspeper ruikt ook best heftig. De pot is bijna op, ik denk dat ik er even mee ga stoppen. Zoveel helpt het niet

Elisa2: het zou heel goed door mijn rijden kunnen komen. Ik merk dat ik minder soepel zit dan een paar jaar terug. Ik ben niet te zwaar. Ik ben 1.75 ong en weeg 71 kilo. Maar ik voel me soms een vrouw van 200 kilo :Y)

Ik denk zelf dat ze soms wat gevoelig is in haar lichaam door....... bijv hormonen. En dat ik dat door mijn rijden versterk. Ik ben er sinds kort wel meer mee bezig. Maar de juiste hulp vinden is best lastig. Toen ik haar net had ging alles in een stijgende lijn. Oefeningen als schouderbinnenwaarts, wijken, van stap naar galop enz gingen heel makkelijk. Traver heeft ze altijd lastig gevonden. Een galopwissel zat er ook na een paar x oefenen al goed op. Nu is de wissel een bok met overkruisd door galopperen. Niet dat we dat nog nodig hebben. Maar tijdens het springen was het wel handig.

Als ik filmpjes terug kijk of tijdens het longeren. Dan zie ik soms wel dat ze haar ene been er beter onderzet dan de ander. Gelukkig hebben we spiegels in de bak. Dus met rijden op de lange lijn kan ik kijken of ze ook niet naar binnen valt.

Elisa2

Berichten: 37051
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 17:18

Ah daar kun je nog wel een hoop winst op behalen, als je zelf wat minder handig ben dan raad ik aan om te leren longeren aan de dubbele longe.

Daar kun je ze goed recht mee krijgen in de lengtebuiging en beide achterbenen er goed en actief mee onder krijgen.
De juiste hulp vinden is ook lastig, dus ik begrijp het probleem daarmee.

http://www.correctedressuur.nl/page/rec ... bele-longe
Misschien heb je hier wat aan.

En het zou natuurlijk goed een En/En verhaal kunnen zijn, sommige merries kunnen erg last hebben van de hormonen en vast zitten daardoor bij de lendenen etc.

Babootje

Berichten: 26216
Geregistreerd: 25-06-05

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 17:28

Staat ze op stal? Of misschien alleen s nachts? Weet je misschien of ze soms vastligt?
Ik zou inderdaad nog halsfoto's overwegen. Als er regulier echt niks te vinden is, kun je ook nog overwegen om naar Den Hoek (Laarakkers) toe gaan.

Anoniem

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 17:42

Heeft ze ook spieratrofie/weinig bespiering/stijve spieren op de rug en achterhand?

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 18:07

Dat laatste. Hoe is haar bovenlijnbespiering? Is haar rug mooi opgevuld, sluiten de lange rugspieren mooi aan op de bilspieren, of zit er een dip/hobbel/verharding o.i.d. ter hoogte van de lendenwervels? Is ze gevoelig op de spieren/weefsels rond de lumbosacrale overgang (verbinding lendenwervels-heiligbeen: het scharnierpunt van het bekken)?
Komt ze met rijden gemakkelijk tot een correcte voorwaarts-neerwaartse ontspanning?
Ben je verder in staat haar structureel in een fijne verbinding te rijden, met een ontspannen deinende rug en lekker afkauwend op het bit? Houd je je enige tijd aan basiswerk na een behandeling, of bouw je de training al snel weer op? Het klinkt namelijk allemaal best intensief wat je paard doet.
Een paat of peut kan nog zo veel losmaken of anderszins behandelen, als je het gemobiliseerde gebied door een onjuiste manier van rijden direct weer vastrijdt (en dat gebeurt al snel, want juist met een paard dat ergens een zwak punt heeft, luistert het rijden erg nauw), is dat alleen maar symptoombestrijding.
Wat ook nog kan, is dat er in de SI regio een sluimerende ontsteking of irritatie zit. Dat is echt niet altijd goed te zien op een echo. In dat geval is er naast rijtechnische begeleiding en evt. een stukje revalidatietraining aanvullende behandeling nodig (ontstekingsremmer).

Ik zou er een goede (!) fysiotherapeut naar laten kijken, iemand met een scherp oog voor een gezond bewegingspatroon en de afwijkingen daarin, die daarnaast ook trainer en/of instructeur is en je dus ook in het rijtechnische stuk adequaat kan begeleiden/adviseren. Zo iemand zal ook kunnen vaststellen of er misschien nader onderzoek/behandeling van de lumbosacrale/SI-regio nodig is.

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-09-18 21:21

Ik ben heel blij met jullie reacties!

Ze staat s nachts op stal. Of ze vast heeft gelegen weet ik niet. Ze ligt soms wel in haar stal.

Volgens mij is ze redelijk gelijk bespierd. Diegene die haar heeft behandelt zei wel dat het bekken niet gelijk stond. Een kant was wat lager.
Ik zal onderaan foto’s toevoegen.

@Askaja, ik vind het lastig om op jou vragen antwoord te geven. Sommige dingen weet ik niet. Er zit soms wel een bobbel en verharding bij haar lendenwervels. Dat is dan ook best gevoelig. Ik kan er wel gewoon over heen borstelen. Als ik met mijn vingers over haar rug drukt, dan drukt ze haar rug weg.
Als ze is behandelt is de bobbel en de gevoeligheid weg.
Of ze gevoelig is op de lumbosacrale overgang weet ik niet. Ik heb even gegoogeld waar dat precies zit. Hoe kom je daar achter? Op de gevoeligheid bij de lendenen na merk ik verder nergens iets van pijn.
Ik ga volgende week vragen of ze daar naar willen kijken. Ik las dat het lumbosacraal net als het si ook bekeken kan worden met de echo.

Het vervelende is dat ik nu bij verschillende instructeurs heb gelest. En nog aan het lessen ben. Ik wil kijken wie het beste bij ons past. De ene zegt dat ik mijn paard meer terug moet rijden. De ander zegt juist meer voorwaarts. Ik moet terug rijden omdat het anders te chaotisch zou zijn. Mijn paard heeft best wat voorbeen actie. Door terug te rijden zou er meer rust komen in het rijden. Dit voelt voor mij soms wat raar. Heel sloom en uit elkaar. Maar ik merk wel dat mijn paard er rustiger van wordt. Mijn paard heeft twee keer bij een clinic van Rien van de Schaft gelopen. Hij zegt ook dat ze actief moet zijn. Elke keer als ze terug viel moest ze weer actief naar voren.
Ik vind Rien top! Dus ga met zijn gedachten mee. Nu nog iemand vinden die dat zo ziet. Want de meeste zeggen toch, terug rijden naar een lager tempo.
De fysio die bij ons op stal komt is wel heel fijn. Alleen aardig duur. Elke week lessen maakt me blut. Daarnaast komt hij ook maar 1x in de (ongeveer) 4 weken.


Afbeelding


Afbeelding


Afbeelding

De laatste is van vorig jaar
Afbeelding

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-09-18 23:47

Al met al zou ik dan toch de lumbosacrale/SI regio nog eens goed laten onderzoeken. Je paard reageert gevoelig op druk. Er zit een bobbel die na behandeling weg is maar steeds weer terugkomt. Dat is toch niet zoals het hoort bij een gezond functionerend rijpaard.

Wat daarnaast nuttig kan zijn, is om zelf je paard eens goed te observeren.
Stel haar vierkant op en bekijk haar van opzij en van achteren. Wat voor houding neemt ze uit zichzelf aan, laat ze de hals gemakkelijk zakken of blijft haar hoofd wat hoger? Hoe ziet de achterhand er van achteren uit; symmetrisch, beide heupbotten en bekkenpuntjes even hoog en bespiering gelijk?
Laat haar stappen aan de hand rechtuit en linksom/rechtsom: beweegt ze mooi vloeiend door de rug of stokt de beweging ter hoogte van de lendenen/heiligbeen? Idem in de wendingen l-r. Treedt ze daarbij goed onder met het binnenachterbeen, zonder zich op te drukken (hoofd/hals omhoog)? Zijn de passen steeds taktmatig, ruim en evenredig qua lengte? Hetzelfde aan de longe op het harde en op zachte ondergrond, linksom en rechtsom. Ook in draf.
Misschien dat je dit al eens samen met de fysio hebt gedaan.

Door met enige regelmaat zo'n assessment te doen, krijg je een goed beeld van het bewegingspatroon van je paard. Bij duidelijke problemen als spanning in de bovenlijn/statische bovenlijn, niet goed ondertreden, verkorten van paslengte en/of grote verschillen linksom-rechtsom, zou ik het rijden aanpassen in de zin van even back to basic: rustig vwnw rijden, grote lijnen, geen verzameling, geen zijgangen, tot het (al dan niet na behandeling) weer beter gaat.

Wat ook een idee kan zijn, is om je paard regelmatig te laten masseren door een sportmasseur. Dat kan zorgen voor een betere doorbloeding en afvoer van afvalstoffen in de probleemregio, waardoor je paard net wat comfortabeler en soepeler blijft in het werk.

Wildgirl

Berichten: 11660
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Drenthe

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 00:08

Ik lees even mee, respect voor de manier waarmee je met alles om gaat ts!
Wat mij opvalt op de foto's is dat ze achter niet gelijk staat. Op beide foto's is haar linkerachterbeen beduidend steiler en zit de kogel hoger dan bij haar rechter achterbeen. Heb je filmpjes van haar aan de longe of rechtuit zonder bijzet?

Elisa2

Berichten: 37051
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 08:33

Ik zie een paard met een lang en erg sabelbenig achterbeen, ik denk dat ze daar heel erg snel mee stuwt.

Een paard moet voorwaarts denken, maar niet op de voorhand vallen.
Een rustiger tempo hoeft geen probleem te zijn, mits je haar op de achterhand kan zetten en van daaruit wel voldoende impuls behoud. Er zit een verschil tussen "voorwaarts", "impuls" en "rustig en niet actief".

Ik ben ook wel benieuwd naar filmpjes in beweging, ze lijkt inderdaad ongelijk te staan achter. (of de foto's vertekenen)

Het lijkt mij in ieder geval verstandig om die bobbel en die verharding na te laten kijken.

Babootje

Berichten: 26216
Geregistreerd: 25-06-05

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 09:00

Wildgirl schreef:
Ik lees even mee, respect voor de manier waarmee je met alles om gaat ts!
Wat mij opvalt op de foto's is dat ze achter niet gelijk staat. Op beide foto's is haar linkerachterbeen beduidend steiler en zit de kogel hoger dan bij haar rechter achterbeen. Heb je filmpjes van haar aan de longe of rechtuit zonder bijzet?


Ik dat ook inderdaad Wildgirl. LA lijkt ze steiler gekoot. Al is het niet helemaal goed te zien. Ondergrond kan niet vlak zijn en of belast ze dr achterbenen niet gelijk. Als ze inderdaad niet gelijk staat, kunnen de rugproblemen daar wel eens vandaan komen.
TS, heb je ook een standfoto op vlakke ondergrond?

Anomien

Berichten: 7374
Geregistreerd: 10-11-09
Woonplaats: Twente

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 09:59

Zou je eens een betere foto willen maken van de hoefstand, beenstanden. Graag meerdere.

Vind zowel de voor als de Achterhoeven een niet zo nette stand hebben. Maar slecht te zien.

Haar achterbenen vallen wel op.
Soms is de bouw nadelig en ondervind een paard gewoon problemen als het moet werken.

Iemand met x of 0 benen rent ook niet jaar in jaar uit zonder problemen 3x in de week 20 kilometer.

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 11:12

Kip-ei verhaal, he. De iets ongelijke beenstand kan ook juist voortkomen uit het rugprobleem ...

Paard oogt op de foto's in stand niet geheel comfortabel. Een beetje opgetrokken. Maar dat is slechts een indruk.
Ze lijkt inderdaad sabelbenig. Hoe dan ook geen erg functioneel achterbeen, ongunstige gewrichtsstanden en erg lang in het stuk boven de sprong (tibia).
Voordat zo'n achterbeen correct kan dragen, is veel zorgvuldige training nodig, veel coördinatie-oefeningen om het paard te leren het achterbeen op de juiste manier, met de juiste buiging in de gewrichten, gecontroleerd onder te plaatsen. Te veel impuls vragen, te snel richting meer oprichting en verzameling rijden, is funest, dan gaat zo'n paard zich heel snel forceren.
Dat kan gemakkelijk leiden tot problemen in de overgang rug-bekken (helaas ervaring mee enkele jaren terug, paard is destijds ingespoten met ontstekingsremmer in SI-gebied, heel rustig opgebouwd, als in 6 mnd revalidatietraining in een laag tempo, en nu weer helemaal OK).

Xritt
Berichten: 604
Geregistreerd: 21-06-15
Woonplaats: Epe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-09-18 16:45

Ik ga proberen op alles antwoord te geven. Ik heb geen foto’s van een rechte stand. Wel een foto van haar hoeven (voor)
Afbeelding

Sabeldening zou kunnen, ik ga dat eens bekijken. Ze is een ster merrie. Zou dit niet naar voren zijn gekomen met de keuring. Er stond toen alleen op het papiertje dat haar ene voor voet iets stijler is dan de ander.

Ik heb een filmpje los. Die is wel van 1,5 jaar geleden denk ik. En daar doet ze een beetje haar dingetje :D
Ik heb nog nooit een video toegevoegd. Ik moet eerst even uitzoeken hoe dat moet.

We zijn vanmiddag bij de da geweest. Hij was op stal en vertelde dat er een afspraak was uitgevallen. Ik dacht dan rij ik mooi gelijk achter hem aan, ipv een weekje wachten.
Hij heeft haar klinisch onderzocht. Over de benen was er geen kreupelheid te zien. De rug was wat strak en gevoelig.
Het si en lumbosacraal zijn bekeken. Daar was niks vreemds op te zien. Baarmoeder en eierstokken waren ook oké. Hij kon zien dat ze hengstig was.
De da dacht aan een ontsteking van de spieren in de rug. Ze heeft 4 injecties gekregen met ontstekingsremmers.
Ik denk dat het nu komt door haar zadel. Die is pas nieuw. Hij zou na 3 maanden weer opgevuld worden. Maar hij lag na 6 weken al te strak op Haar rug. Ik had dit eerst niet gelijk door omdat ze het zadel pas 6 weken had.

Als je mijn paard haar eigen ding laat doen dan loopt ze wel actief maar duikt ze op de voorhand. Zoals jij het ook uitlegt Elisa. Wanneer ze terug wordt gereden in tempo, krijg ik het gevoel dat ze haar lichaam wat vast zet. Doms als ik aan het rijden ben dan heb ik voor mijn gevoel het “juiste gevoel”. Tempo is fijn, goede balans, en een ontspannen houding.
Zou een ongelijke beenstand ook op de keuring naar voren komen? Kan het ook vertekenen omdat haar ene beentje meer wit heeft? Volgens mij is de ondergrond van de foto’s wel aardig vlak. Maar op stenen zou natuurlijk een beter beeld geven.

Welke oefening zou je kunnen doen zodat ze jaar achter benen beter kan dragen? Kan je voorbeelden noemen. Alle tips zijn meegenomen.
Het is wel een paard die aardig flexibel is. Dus wanneer ze ergens ongemak heeft kan ze redelijk makkelijk compenseren. Ik rij al jaren paard en heb al best wat paarden gereden. Maar deze merrie is me soms “te slim” af. Als er iets niet lekker zit ben ik vaak net te laat met opmerken.

De da vertelde dat het punt van de lendenen ( hij noemde het de onderrug van het paard). Vaak een gevoelig punt is bij paarden. Dat is ook het punt wat overbelast raakt als ze ergens gaan compenseren.

hwn
Berichten: 4690
Geregistreerd: 26-05-13

Re: Bekkenproblemen. Wie kan mij meer uitleg geven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-09-18 17:11

Om het binnenachterbeen dragend te maken, is schouderbinnenwaarts op 3 hoefslagen zeer goed, vooral de academische dressuur legt daar veel nadruk op.

Qua scheef bekken: een pensionpaard hier heeft dat ook, paard wordt om de 6 maand behandeld door iemand die DA/fysio/chiropractor is, en ze krijgt ook oefeningen mee die ze zelf kan doen tussenin. Paard loopt netjes en lijkt weinig of geen last meer te hebben.