Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

 
 
anjali
Berichten: 5129
Geregistreerd: 25-07-15

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-18 16:03

Die chip heeft misschien wel fysiek resultaat maar psychisch dus kennelijk niet.


MirandaFuego

Berichten: 6255
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-18 19:19

Het gaat toch stukken beter?
Het kan best zijn dat het nog wat langer duurt voor hij nog meer veranderd, sommige hengsten zijn na castratie ook niet direct hun oude gewoontes kwijt.

[o]*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****

MimimiesH
Berichten: 43
Geregistreerd: 05-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-18 20:40

Hannanas schreef:
Als zijn dekgedrag voortkwam uit onzekerheid heb je met de chip hem nu nog meer uit balans gehaald en onzekerder gemaakt.

Kun je hem ergens anders stallen?


Ik kan hem op een stal zetten maar daar wordt hij heel ongelukkig van en verder zijn er alleen weilanden net zoals waar hij nu op staat

MimimiesH
Berichten: 43
Geregistreerd: 05-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-18 20:42

MirandaFuego schreef:
Het gaat toch stukken beter?
Het kan best zijn dat het nog wat langer duurt voor hij nog meer veranderd, sommige hengsten zijn na castratie ook niet direct hun oude gewoontes kwijt.


Klopt idd dus ik geef hem ook de tijd maar het gaat echt al een stuk beter! Ik zie een heel groot verschil in voor de chip en ma de chip

viola

Berichten: 1857
Geregistreerd: 24-04-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-18 20:48

Een groot deel van wat je beschrijft lijkt erg op het gedrag van de ruin van mijn vriend vorige zomer.
Heb je bij jou ruin bloedonderzoek gedaan vooraf hoe het zat met zijn hormonen? De ruin van mijn vriend zat juist heel laag. De DA had toen ook nog het idee dat hij dat in zijn gedrag ging overcompenseren.
De oplossing die wij hebben gevonden is helaas verhuizen van stalling. Daar staat hij nu met twee andere ruinen waaronder die van mij die op de vorige stal echt bang van hem was geworden en dat gaat nu gewoon goed. Het ging daarvoor in die gemengde kudde ook al ruim een jaar goed en voor heen met andere merries ook dus wat nu precies het probleem is geweest is ons nog niet helemaal duidelijk.

MimimiesH
Berichten: 43
Geregistreerd: 05-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-07-18 22:17

viola schreef:
Een groot deel van wat je beschrijft lijkt erg op het gedrag van de ruin van mijn vriend vorige zomer.
Heb je bij jou ruin bloedonderzoek gedaan vooraf hoe het zat met zijn hormonen? De ruin van mijn vriend zat juist heel laag. De DA had toen ook nog het idee dat hij dat in zijn gedrag ging overcompenseren.
De oplossing die wij hebben gevonden is helaas verhuizen van stalling. Daar staat hij nu met twee andere ruinen waaronder die van mij die op de vorige stal echt bang van hem was geworden en dat gaat nu gewoon goed. Het ging daarvoor in die gemengde kudde ook al ruim een jaar goed en voor heen met andere merries ook dus wat nu precies het probleem is geweest is ons nog niet helemaal duidelijk.Oké ja het is voor mij dus ook een raadsel maar echt een onderzoek heb ik sinds kort biet gedaan. De laatste keer maar dit was nog toen hij normaal deed kwam er niets bijzonders uit. Misschien is dat nu veranderd. Ik weet wel dat het geen klophengst is

Dovahkiin

Berichten: 174
Geregistreerd: 30-12-17

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-18 22:26

Wat interessant om te volgen. Ik wist niet eens dat zo een chip bestond

viola

Berichten: 1857
Geregistreerd: 24-04-04

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 08:43

Dus jou DA stopt er een chip in die de hormoonhuishouding beïnvloed zonder te weten hoe het voordat hij hem erin stopt zit met de hormonen? Dat vind ik wel vreemd. Lijkt mij dat je eerst gaat testen of zijn testosteron inderdaad hoger is dan normaal voordat je het gaat proberen te verlagen.
Misschien ben je het nu dus wel dusdanig aan het verlagen dat hij daardoor inderdaad zoals al genoemd helemaal uit balans raakt.

xyzutu2

Berichten: 8268
Geregistreerd: 18-07-01
Woonplaats: 1 meter boven zeeniveau

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 09:22

pompadour schreef:

Dat hij een hengsten gedrag heeft komt dat hij op latere leeftijd is gecasteerd is.Het gedrag ken je niet weg casteren. De chip werkt niet. Het is dezelfde chip die gebruikt bij reuen en dat is het bekend dat hij niet werkt.[/quote]

Wat gek. Bij ons op stal loopt een heerlijk relaxte hond rond die vorige maand ineens stontvervelend was, rende achter alle andere honden aan, zocht ruzie, luisterde niet meer naar zijn eigenaar en trok de kinderen omver als die hem uit probeerden te laten. Toen ik vroeg wat er aan de hand was vertelde de eigenaar dat de chip uitgewerkt was en ze eigenlijk een nieuwe nodig hadden, maar dat ze nog geen tijd hadden gehad om langs de dierenarts te gaan. Wij wisten niet eens dat hij een chip had gehad. Een week of twee later was hij weer de normale, relaxte hond zoals ik hem altijd gekend had. Toen was de chip dus weer vernieuwd. De chip werkt dus absoluut - alleen kan ik me voorstellen dat de chip alleen werkt in de gevallen waarin de chip die specifieke onbalans in de hormonen opheft, bij andere problemen (te snelle/traag werkende schildklier, slecht gedrag door chronische hoofdpijn, agressie naar andere honden door verkeerde socialisatie enz) zal hij niets doen. Maar zeggen dat zo'n chip niet werkt is in mijn ogen hetzelfde als zeggen dat een blindedarmoperatie niet werkt want mensen met astma zijn daarna nog net zo benauwd.

@ TS: Fijn dat er al zoveel verbetering is in het gedrag, maar jammer dat net die laatste lastige randjes blijven zitten.

Esther_r20
Berichten: 1880
Geregistreerd: 18-06-05
Woonplaats: Beverwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:19

Wanneer ik mijn 8jarige wat dominante maar heel eerlijke ruin in een gemixte kudde zet weet ik zeker dat hij de merries gaat claimen.

Sommige ruinen zijn niet geschikt voor een gemixte kudde met merries. Deze blijven natuurlijk gedrag behouden en proberen merries voor zich te winnen. Daar krijgt je knokpartijen van. Niet elke hengst is hetzelfde en ook niet elke ruin. Ik verwacht dat hij in een ruinengroep na een paar dagen veel relaxter zal zijn. De druk van merries moeten beschermen en andere ruinen wegjagen zal wegvallen. Daar heb je geen extra medische noodgrepen voor nodig

RosaLisa

Berichten: 120
Geregistreerd: 01-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 10:33

anjali schreef:
Wat vreemd,want als hij al gecastreerd is zou hij die hormonen toch niet meer hebben.Zou het probleem dan niet tussen de oren zitten,zoals ze dat noemen? Er zijn wel meer dekkende ruinen.Op sommige stallen worden merries en ruinen apart gehouden.


Mijn ruintje is ook echt een hengst en hinniken, flamen. Ook best pittig dan als hij bij andere paardjes in de buurt komt. En toch ook al jaren ruin!

Ik volg je berichten mee TS.

Spoiler:
Kiekeboe

tamary

Berichten: 21516
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-07-18 11:54

MimimiesH schreef:
Esther_r20 schreef:
Zou hij niet fijner staan in een kudde met alleen ruinen ? Geen competitie over de dames en lekker mannen onderling

Heb je wel het idee dat die chip nu werkt?
Ja idd heb ik ook vaak over zitten denken en kijken of er zo'n groep is maar helaas bij mij in de buurt geen groep met ruinen. Het is ook beter als er meer ruinen in de groep komen zodat er ook meer rust komt maar we moeten nog even afwachten hierop.

Ik zou in dit geval er juist geen ruinen bij willen hebben, kans is zeer groot dat dit gedrag dan wel degelijk blijft en juist weer oplaait bij elke nieuwe ruin die er bij komt. Nieuwe merries zal veel minder gelazer geven, zeker als de rangorde tussen de 2 ruinen in orde is. Je hebt een ruin die zich haremhengst voelt en dat kan je wel afvlakken, maar geheel weg gaat dat niet zo makkelijk. Geen ballen is niet meteen geen sex/seksueel/voortplantingsgedrag meer. Sommigen ruinen houden dat meer dan anderen en daar moet je niet constant concurrentie bij willen zetten. Kost je enkel kapotte dieren en spullen, kudde verbanden zijn al lastig genoeg in een pensionstalling, niet alle dieren passen bij elkaar.
Normale kudde zou zijn : merrie(s) (en die zijn vaak verwant aan elkaar!) & 1 hengst (die soms er een luitenant bij heeft die niks mag behalve 1e klappen opvangen als een andere hengst de merrie(s) wil stelen), of groep jonge en oudere hengsten die om wat voor reden ook geen merrie(s) hebben. Meerdere ruinen bij een kudde merries kan goed gaan, maar het is echt niet vanzelf sprekend hoe goed de ruinen en zelfs alle dieren die bij elkaar staan ook gesocialiseerd zijn.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

MimimiesH
Berichten: 43
Geregistreerd: 05-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 13-09-18 09:14

Weer een nieuwe update van de chip.

Het is nu ongeveer 3 maandagen geleden dat de chip was ingebracht. Hij reageerde er echt top op en zijn gedrag veranderen echt na een week. Ook naar de andere paarden was hij vriendelijker maar hij bleef gelukkig wel een stoere pony en geen duf paard waar ik bang voor was.

Helaas sinds vorige week merkte ik dat hij weer begin te dekken. Ik heb mijn dierarts gebeld en die zei dat hij niet met zekerheid kon zeggen dat het echt een half jaar kon duren. Ook kan het een invloed hebben wat je paard eet. Granen bijvoorbeeld hebben een hogere werking op de hormonen dus kan het gedrag ook erger van worden.

Ik heb de conclusie genomen om geen chip meer te laten zetten want om na iedere 3 maanden weer een chip te moeten zetten van 200 euro vind ik zonde van me geld.

Op dit moment hebben we een dominante ruin bij de kudde gezet en daardoor is mijn dominante pony weer een stuk rustiger en dekt hij ook niet. Hij moest echt even op zijn plaats gezet worden.

Ik vind het jammer dat de chip voor mijn paard geen werking had maar dat zegt niet dat andere de zelfde duur heeft als mijn paard. Er zijn hengsten geweest die een jaar rustig waren.

Ik ga op deze topic niet meer verder omdat ik de chip niet meer gebruik. Hopelijk heb ik jullie wel geholpen via deze topic.


Afbeelding

MirandaFuego

Berichten: 6255
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Kropswolde, Groningen.

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 12:02

Ok, jammer dat het zo kort gewerkt heeft maar als het opgelost is in de kudde is dat natuurlijk beter dan die hormonentroep.

[o]*****Malik, Gimli en Zosja drie super poownies*****

Gowlan

Berichten: 4555
Geregistreerd: 21-04-06
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 13:13

Nav dit topic heb ik destijds ook contact gehad met mijn dierenarts daar mijn pony het zelfde gedrag vertoond(e). Zij heeft de chip afgeraden omdat er niet wetenschappelijk bewezen is dat het een duidelijke werking heeft op je paard. Bij katten (dacht ik dat ze zei) wordt dit wel toegepast en is de werking ook bewezen. Zij wilde er daarom niet aan beginnen omdat ze niet vond dat ik mijn pony als soort van 'proefkonijn' moest gebruiken en ze zei dat het ook zonde is van de kosten die je er voor maakt.

Hoe dan ook, balen om te lezen dat het niet naar verwachting heeft gewerkt voor jouw pony, TS.

I'm a space-bound rocketship and your heart's the moon. And I'm aimin' right at you. <3

octavodia
Berichten: 257
Geregistreerd: 12-04-05

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-09-18 14:00

Zonde dat de uitkomst niet is wat je wilde in ieder geval niet lang genoeg...sommige paarden zijn nou eenmaal erg macho..ik heb een friese ruin, die gedroeg zich net zo...merries dekken, andere ruinen wegjagen, etc...Er kwam een stoere zelfverzekerde tinkerruin in deze kudde en de spelletjes waren voorbij...deze hoefde alleen maar een oortje te verdraaien en mijn fries taaide af.. Hij is daarna verplaatst in een ruinenkudde, en is de rust zelve...heeft niet meer dat onrustige gevoel dat hij "zijn merries"eindeloos moet claimen en verdedigen. Succes met je knappe kerel

Paintlinger

Berichten: 12228
Geregistreerd: 07-12-02
Woonplaats: Temidden van het groen

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-09-18 19:24

Ik overweeg dit ook bij mn 16 jarige minihengst.
Helaas is hij sinds de komst van een nieuwe pony ontzettend aggesief naar mijn grote paard geworden.

Ik werk zelf in ene dierenkliniek en heb uitgebreid ervaring met de suprelorin bij honden.
(En...zie hebben zeker wel effect).


MimimiesH
Berichten: 43
Geregistreerd: 05-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-09-18 10:48

Paintlinger schreef:
Ik overweeg dit ook bij mn 16 jarige minihengst.
Helaas is hij sinds de komst van een nieuwe pony ontzettend aggesief naar mijn grote paard geworden.

Ik werk zelf in ene dierenkliniek en heb uitgebreid ervaring met de suprelorin bij honden.
(En...zie hebben zeker wel effect).Bij mij kwam de agressie naar andere paarden pas na dat ik de chip erin had laten zitten.

Paintlinger

Berichten: 12228
Geregistreerd: 07-12-02
Woonplaats: Temidden van het groen

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-09-18 08:18

Ohw... dat schiet ook niet op.
Maar daarnaast kan proberen niet veel kwaad dan...want dat probleem hebben we immers al.

MimimiesH
Berichten: 43
Geregistreerd: 05-08-17

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-09-18 22:28

Paintlinger schreef:
Ohw... dat schiet ook niet op.
Maar daarnaast kan proberen niet veel kwaad dan...want dat probleem hebben we immers al.


Ieder paard reageert natuurlijk anders. Merk wel dat die van mij minder dekt dan voor die chip maar dat kan ook een moment opname zijn.

tamary

Berichten: 21516
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Drenthe

Re: Chip tegen Hengsten gedrag bij ruinen

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-18 19:40

Of je het gedrag hiermee doorbroken hebt kan je pas in/na volgend voorjaar zeggen dan spelen de hormonen en drang tot dekken ook bij hengsten weer op. Nu in het najaar is het normaal dat er minder interesse is om te dekken (en gedekt te worden), korter daglicht speelt daar bij paarden een grote rol in gezien lengte dracht en wanneer er het meeste voedsel beschikbaar is voor nakomelingen om goed te groeien.

[o]
Bayo - 01-01-1996 - 15-04-2017 ;(
“Technological progress has merely provided us with more efficient means for going backwards.” – Aldous Huxley –

beert
Berichten: 624
Geregistreerd: 26-01-08
Woonplaats: Zuid Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-18 19:53

Ik ga hier ook even op reageren, omdat het gaat om het implantaat dat geregistreerd is voor reuen en succesvol en vaak gezet wordt bij mannelijke fretten (rammen).

De ervaringen met duur van de werking bij fretten zijn heel wisselend en het lijkt echt te maken te hebben met stimulatie uit de omgeving. Rammen die gehouden worden bij andere intacte rammen of vrouwelijke fretten, daarvan werkt het implantaat veel korter dan rammen die helemaal alleen gehouden worden.

Het tweejarig implantaat werkt dan soms maar één jaar. Terwijl het bij mijn fret uiteindelijk zes jaar (!) gewerkt heeft, maar die fret heeft in alle jaren geen andere fretten gezien.

Ik kan me goed voorstellen dat dit hij reuen en hengsten ook het geval is. Dus dat het dus korter werkt als ze linksom of rechtsom gestimuleerd worden (andere hengsten, merries of gewoon een dominant exemplaar).

Jessix

Berichten: 8454
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-09-18 19:58

tamary schreef:
Of je het gedrag hiermee doorbroken hebt kan je pas in/na volgend voorjaar zeggen dan spelen de hormonen en drang tot dekken ook bij hengsten weer op. Nu in het najaar is het normaal dat er minder interesse is om te dekken (en gedekt te worden), korter daglicht speelt daar bij paarden een grote rol in gezien lengte dracht en wanneer er het meeste voedsel beschikbaar is voor nakomelingen om goed te groeien.

Ja toch zie ik bij mijn hengsten juist ook heel veel hormonaal gedrag in het najaar. Misschien ook door het frissere weer. Maar ze zijn bij altijd lekker macho in de herfst. 8-)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Asvinia, Chrisssy, DanaxxLester, Emporio, Esther_r20, Jet, Kaus, Samantha89 en 24 bezoekers