Hengstengedrag na castratie

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Anoniem

Hengstengedrag na castratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 17:28

Hallo,

Graag zou ik willen weten of meer mensen ervaring hebben met deze situatie.
Ik ben in bezit van twee shetlanders, inmiddels beide geruind. De een vertoonde veel hengstengedrag als hengst, maar na het ruinen is hij zo mak als een lammetje geworden. Dit topic gaat dan ook niet over hem :D

De ander, [***], is het daarentegen precies andersom. Als hengst vertoonde hij 0 hengstengedrag en durfde ik hem met een kind alleen te laten (bij wijze van). Eind oktober is hij geruind omdat hij verhuisd zou worden naar een plek waar merries staan, hier is hij eind november dan ook heen gegaan samen met zijn maatje. Nu is hij sindsdien echt een hufter geworden, excuse my french. Hij bijt/slaat/schopt absoluut niet, maar doet verder alles om te "vervelen". Nu is hij gelukkig niet erg groot en is het gedrag dus gewoon vervelend en niet gevaarlijk, maar bij een groot paard zou dit levensgevaarlijk gedrag zijn. Hij duwt je omver, gaat rollen tijdens het poetsen, staat niet stil, steekt nog net niet zijn middelvinger op. Hij is flink wakker, laten we het zo zeggen.

In principe vormt het geen probleem als gezelschapspony, echter was de bedoeling hem in te zetten voor coaching. Hier leek hij namelijk prima geschikt voor toen hij nog hengst was. Mocht er niets aan te doen zijn, tsja, dan laten we het zoals het is en mag hij zijn leventje slijten als gezelschapspony. Maar het zou natuurlijk erg fijn zijn als hij beter te handlen was.

Nog even wat informatie; hij is prima opgevoed en wordt nu ook gewoon consequent gecorrigeerd. Maar hij trekt zich er gewoon niets van aan. Hij is behoorlijk slim en gebruikt dat graag tegen je als hij het wel gezien heeft zeg maar. Ik weet nu al dat er mensen komen "flink op zijn flikker geven", maar ik heb met grote hengsten gewerkt dus mag hopen dat ik weet wat ik doe :o
Zelf dacht ik eraan dat het wellicht toch hormonaal is, om het eventueel te laten checken door de dierenarts. Er komt nog iemand langs die gespecialiseerd is in gedrag.

Eigenlijk wil ik vooral weten of er meer mensen zijn die dit ervaren hebben na de castratie. Voorheen kon hij prima bij/naast merries en gedroeg hij zich netjes, maar nu als ruin is hij niet te handhaven.

Eerlijk is wel dat ik er achteraf om moet gniffelen omdat het gewoon precies de Rakker is zoals ik vroeger in de Penny las :') Maar dit is natuurlijk geen houdbare situatie.

Jessix

Berichten: 16433
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 17:46

Citaat:
Nu is hij sindsdien echt een hufter geworden, excuse my french. Hij bijt/slaat/schopt absoluut niet, maar doet verder alles om te "vervelen". Nu is hij gelukkig niet erg groot en is het gedrag dus gewoon vervelend en niet gevaarlijk, maar bij een groot paard zou dit levensgevaarlijk gedrag zijn. Hij duwt je omver, gaat rollen tijdens het poetsen, staat niet stil, steekt nog net niet zijn middelvinger op. Hij is flink wakker, laten we het zo zeggen.


Dit heeft niets met hengstengedrag te maken, maar alles met opvoeding. Geen één van mijn hengsten gedraagt zich zo. (en de ruinen en merries die ik vroeger heb gehad ook niet) Aan de manieren gaan werken dus. :)

Granoek
Blogger

Berichten: 10470
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Hengstengedrag na castratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 17:55

Dat denk ik inderdaad ook, wij hebben trekpaardhengsten die instaan voor dekdienst en die moeten zulke toeren ook niet uithalen.
Ik twijfel zeker niet aan je ervaring met hengsten, je hebt er vast meer ervaring mee dan mij, maar ieder paard is weer anders denk ik. Zou me sterk lijken dat dit hormonaal was, ik denk dat het gewoon een ettertje is :)

Ik volg het wel even mee, heb een Shire hengstenveulen dat ik graag zo lang mogelijk hengst zou laten dus alle tips en ervaringen zijn meegenomen :)

meisje2000
Berichten: 2613
Geregistreerd: 30-10-05
Woonplaats: ergens in friesland

Re: Hengstengedrag na castratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:00

is het geen klophengst? alhoewel de dingen die je opsomt ik niet vind klnken als hengsten gedrag. mijn ruin was voor mij echt hengst met hengstengedrag. zoals steigeren gericht trappen en als er een merrie in de buurt was of hij een rook was hij helemaal niet te houden. vandaar dat ik hem destijds heb laten castreren. wat jij noemt vind ik meer opvoeding. dngen doen die net moge zoals het rollen tijdens het poetsen en omverduwen. niet luisteren dus en zijn eigen gang gaan. ik zou dus nog consequenter zijn als ik jou was

SparklingApp

Berichten: 1946
Geregistreerd: 23-06-05
Woonplaats: Nijkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:14

Misschien dat zijn maatje hem altijd flink onder de duim had toen hij nog hengst was en hij nu wat meer "ruimte" heeft gekregen om zichzelf te ontwikkelen.
Ik heb echt wel gemerkt wat een dominante hengst voor invloed heeft door alleen maar aanwezig te zijn.
Blijkbaar is hij toch niet zo prima opgevoed ;) , anders zou hij niet zo lomp zijn in de omgang, hengst of ruin, klein of groot, duidelijk zijn en consequent is het enige wat iets aan de situatie gaat veranderen.
Zelf heb ik een klein hondje en ik merk ook dat ik daar veel eerder om moet lachen als ze brutaal is dan wanneer het een grote hond was geweest en dat hebben ze echt super snel door! :D

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:22

Granoek schreef:
Dat denk ik inderdaad ook, wij hebben trekpaardhengsten die instaan voor dekdienst en die moeten zulke toeren ook niet uithalen.
Ik twijfel zeker niet aan je ervaring met hengsten, je hebt er vast meer ervaring mee dan mij, maar ieder paard is weer anders denk ik. Zou me sterk lijken dat dit hormonaal was, ik denk dat het gewoon een ettertje is :)

Ik volg het wel even mee, heb een Shire hengstenveulen dat ik graag zo lang mogelijk hengst zou laten dus alle tips en ervaringen zijn meegenomen :)


Het is zeker een ettertje nu :))
Voorheen was hij al wat dominant, maar niet tegenover mensen. Dat mensen reageren dat er consequent opgetreden moet worden is heel logisch, maar de gedragsverandering is zo gigantisch groot in een hele korte tijd, dat ik betwijfel of het puur daar aan zit. Hij is 10 jaar oud, puberen oid is het zeker ook niet.

Granoek
Blogger

Berichten: 10470
Geregistreerd: 26-11-13

Re: Hengstengedrag na castratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:27

Ooooh ik dat heb ik verkeerd begrepen, ik dacht dat ze nog heel erg jong waren omdat ze pas geruind zijn

Tigra_
Berichten: 13059
Geregistreerd: 31-03-08
Woonplaats: NB

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:30

Ik denk dat het eerder met de verhuizing te maken heeft dan met het castreren.

Verder geen ervaring mee wij hebben alleen een ruin staan die denkt dat hij merrie is geworden na z'n castratie.
Je zegt dat hij al consequent behandeld word dat gewoon door zetten wellicht kan je een kijken om hem meer aan werk te zetten. Weet niet of er iets aan de voeding is veranderd? Daardoor zou het kunnen dat hij wat meer energie heeft die hij niet goed kwijt kan.

hwn
Berichten: 4695
Geregistreerd: 26-05-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:31

Klophengst zou ik betwijfelen, de DA zou dat wel gezegd hebben. Trouwens, mijn klophengst (Arabier) kon ik indertijd gerust vertrouwen met kleine kinderen, dus dat zegt niet alles.

Ik vermoed dat ie door de verhuis juist praatjes gekregen heeft, mss probeert ie zijn mannetje te staan in de kudde?

Eerlijk? Als ie zich van de correctie niks aantrekt, dan is de correctie niet hard/duidelijk/consequent genoeg. Zo zacht als het kan, zo hard als het moet.

Yacintha

Berichten: 1068
Geregistreerd: 28-07-10
Woonplaats: Nieuw-Schoonebeek

Re: Hengstengedrag na castratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 18:41

Ik denk ook dat het eerder door de verhuizing komt. Als hij voorheen braaf was en nu ineens zo gedraagt, lijkt het mij sterk dat het door de opvoeding komt. Waarschijnlijk gaat hij gewoon even testen nu hij in een nieuwe omgeving en nieuwe kudde staat. Staat hij hoog in de rangorde? Daar kunnen ze ook flink praatjes van krijgen.

Toch volg ik ook verder nog even. Mijn ruin was een klophengst (bijzonder gevalletje) en vertoont na de castratie ook plotseling heftiger gedrag. Terwijl hij dit daarvoor, met wat streken daar gelaten, niet vertoonde.