Bokt.nl • Stofallergie, wie heeft de gouden tip?
Pagina 1 van de 1

Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 11:16
door JunkDeLuxe
Ik heb mijn merrie nu +5 jaar. En elke zomer is het hetzelfde liedje: briesen en kreunen wanneer ze haar hooi krijgt.

Ze staat overdag buiten, en 's nachts binnen. Op het heetste van de zomer draai ik dit om, en heeft ze er iets minder last van.
Ze briest eigenlijk het hele jaar door wanneer ze hooi eet, maar ik de zomer komt daar dus ook gekreun bij. Op stal heeft ze er minder last van dan buiten.

Ze krijgt sinds deze zomer fenegriek onder haar korrels, om de luchtwegen te verzachten. Daardoor is het een beetje gebeterd, maar opgelost is het hiermee niet.

Ik heb geprobeerd van haar hooi te weken. En dat vind ze vies haha. Ik kan dit wel blijven doen, maar vind het sneu dat ze het niet zo lekker vind, ze laat ook steeds een deel liggen, terwijl ze normaal alles tot het laatste sprietje op eet.

Ander hooi is mijn laatste redmiddel, ik betaal namelijk stal + stro + hooi op de stalling, dus zou het een beetje gek vinden om daar bovenop nog ander hooi te moeten kopen.
We hebben op andere stallingen gestaan, met ander hooi, en daar kreunde ze ook zo, dus denk ook niet dat dit een oplossing is. Voordroog wilt ze helemaal niet, dus dat is imo geen oplossing.

Ik heb al vanalles gehoord. Dagelijks een lepel honing (vind ze niet lekker dus ben ik na 2 dagen mee gestopt), om de dag een halve ui (maar ik lees dat dit giftig is, de meningen hierover lopen uiteen), viks op haar keel smeren (ook hierover weer uiteenlopende meningen). De voerplaats vochtig houden: kan ik zeker doen, maar dan weet ik voorhand dat ze het vochtige hooi onderaan de hoop gaat laten liggen.

Ik zoek dus eigenlijk een middel, zoals de ui of de viks, waarbij ik van haar hooi kan afblijven. Vind het zo zielig dat ze het niet allemaal op eet, ze staat echt met lange tanden te eten. Ik zoek iets zoals de fenegriek, iets dat ik onder haar korrels kan doen.

Met het huidige weer is het kreunen ondertussen weer bijna helemaal weg, ze staat nu enkel nog te briesen. Maar volgende zomer staat ze vast weer te kreunen als altijd...

Wie o wie heeft de gouden tip?

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 11:20
door Daihyo
Wat je nog kan proberen is het hooi niet door en door weken, maar wanneer het hooi op de grond ligt, er met een gieter water overheen gaan voor ze gaat eten. Dat spoelt het ergste stof er af. Lang niet alles overigens, want dan moet je echt weken. Daarna kun je er hooispray overheen doen. Mijn pony had erg baat bij deze: http://shop.silverlinde.com/products/pr ... spray.html
Wat nog beter helpt is voordroog voeren. Maar dat wordt lastig begrijp ik uit jouw verhaal. Dat hielp voor mijn pony wel echt fantastisch.

Verder heb je ook nog een aantal kruidenmixen. Zoek maar eens via de Kruidenstal of de Paardendrogist (en zo zijn er nog wel meer) op hoestmix.

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 11:29
door Princesj
Je paard krijgt hooi en staat op stro en heeft last van stof? 1+1=2.. Stro eruit, hooi eruit/natmaken. Heeft ze ook een binnenstal of wel een buitenstal/luik?

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 13:08
door Tancreda4
Eerste tips van dierenartsen bij een stofallergie is geen stro, geen hooi, niet vegen/ opstrooien met paard in de buurt. Ofwel, van stro af & overgaan op voordroog en zoveel mogelijk buiten...

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 15:27
door CoRiNa1983
Is het wel echt stofallergie?
want als ze op stro staat en het is in de zomer erger als in de winter op stal dan denk ik eerder aan pollen en omdat haar luchtwegen meer gevoelig zijn in de zomer in verband dat er dan veel meer pollen zijn.
In de winter heb je ook pollen maar dan geen gras pollen dan zijn er bomen die ook onder pollenallergie vallen maar dat is in veel mindere maten.

Ik voer mijn paard met gevoelige luchtwegen marstall sinfonie bij en daar heeft ze erg veel baat bij.
ook voer ik cavalor fiber force bij daar zit ook wat in voor de organen onder andere voor de longen.

Mijn paard heeft ook geen echte stofallergie maar is wel gevoelig voor verschillende dingen in de lucht.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-10-16 22:04
door JunkDeLuxe
Hier staat ze op de wei, vanop het gras getrokken, het stuk vooraan is helemaal kapot gelopen. Achter haar zie je de stallen, haar luik staat ALTIJD open.

Afbeelding

Nu ik er over nadenk... Ik heb haar vorige week losgelaten op de piste, die ligt schuin rechts achter de stallen. Zand, met aan de rand wat gras, waar ze uiteraard in stond te happen. Inclusief briesen én kreunen, en daar was geen spriet hooi te vinden...

Ik mest haar stal dagelijks uit. Ik zet haar buiten, mest uit, en pas een uur of 10, 12 later gaat ze terug op stal, dus is het stof al lang gedaald. Ik sproei haar stro ook regelmatig nat met de plantenspuit, als het stoffiger is dan anders.

Ze heeft 2 weien hiervoor op krullen gestaan, op een stal midden in de weide. Daar had ze het ook, in de zomer. In de winter briest ze enkel, geen gekreun.

Wat ik daar betaal aan stalkosten, is automatisch met hooi en stro erbij. Ik zou kunnen overstappen, maar dan betaal ik daar nog steeds evenveel, + extra voor krullen en voordroog. Krullen waarvan ik weet dat ze niet helpen, en voordroog dat ze niet lust. Been there, done that...

Ander voer kan ik zeker proberen! Hooi weken doe ik, maar ik merk echt dat ze heel wat laat liggen, terwijl ze normaal echt alles tot het laatste sprietje op eet, vind ik dan weer zielig...

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 09:41
door Princesj
Maar weet je dan zeker dat het stofallergie is? Want de zaken die je nu noemt passen daar dus niet volledig bij?

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 09:50
door zsaas
Mijn paard heeft dit ook gehad. Wat heeft geholpen is overzetten op voordroog hooi, vlas ipv stro en druppels geven die puur pollen heten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 09:53
door Linsey_X
Mijn pony word erg benauwd van onder andere stro. Ik geef hem nu ter ondersteuning Pulmitranq van Sensipharm (bestel het bij de paardendrogist). Hier doet hij het erg goed op! Daarnaast staat hij op vlas en inderdaad veel buiten..

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 11:11
door lailapri
Hier werkt de combi pufjes voor mensen met een babyverstuiver icm acupunctuur erg goed.

Re: Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-10-16 11:26
door Sclimpre
Hier beetje zelfde probleem. Ik doe het hooi in een net en spoel het af met de tuinslag op sproeistand. dan laten uitlekken. Dan is het ergste stof er af of tenminste vastgelegd, maar het hooi wordt niet zo slap als wanneer je het weekt. Soms spuit ik ook een beetje eucalyptusolie op de stalwand ter hoogte van waar ze hooi eet.
Dit werkt tot nutoe het beste.