Koliek of toch maagzweer, of...?

Moderators: Apple, Coby, petraaken, A_nouk, SayaJones, C_arola, Dyonne

 
 
MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 25-11-13 23:01

Mijn grote paard heeft nu al weer 8 dagen last van de volgende symptomen;
Platte mest, tot aan diarree aan toe, met elke dag toch ook weer echte mestballen...
normale temperatuur
tandvlees is eerder wat blekig, ben ik niet helemaal zeker van, (weet haar "gezonde" kleur niet)
veel drinken voor haar doen en ook vele kleinere plasjes, geel van kleur.
Echt een enorme buik en een sterk invallende achterhand
Ontzettend veel en harde buikgeluiden, gerommel, word wel minder in hoeveelheid, maar toch nog minstens 1x daags, wat tegelijk opgaat met een soort kramp aanval (kijken naar achteren en soms schoppen naar buik, je ziet het erg goed aan haar ogen, zon pijnaanval). Zon aanval, doet haar direct aan het eten slaan; hooi, maar als dat er niet meer is, greep ze gerust een hap grond!?

DA is al 2x geweest en denkt dat het geen gras meer tot beschikking hebben , dus verandering in voer de oorzaak kan zijn, = opgevoeld en hij haalde er echt alleen maar zeer platte mest uit, geen verstopping gevoeld;
En bedacht mij achteraf (dus na 2e DA bezoek) pas dat ze dit in mindere mate weliswaar al heeft sinds ze op deze wei staat; plattere mest bedoel ik, niet de krampen en buikgeluiden.
Is voor aankomst nieuwe weide, ontwormd = nu 3/4 mnd. geleden en mest is onderzocht en geen wormen en klein beetje zand...
(heb mijn hele wei af moeten sluiten, wegens vele esdoorns die hun blad en zaden in grote getalen over de wei verspreiden)
Paard kreeg gek genoeg al klachten tijdens dag 1 van weiafsluiting.
Geef haar nu 2x daags een half schepje dieetmuesli met lijnzaadkorrels, zoals altijd (bijna) onbeperkt hooi in netten, neem ze 1x daags mee op wandeling zodat ze kunnen grazen en heb last but not least, wilgentakken tot mijn beschikking, waar ze dankbaar gebruik van maakt.

Maar ik vind haar veel te langzaam vooruit gaan eigenlijk, het is wel iets verbeterd; stevigere mest maar nog niet elke x en ook niet zoals het hoort, frequentie van aanvallen neemt af, maar lekker is ze echt nog niet...

Paard is erg sensibel en gevoelig op haar maag, maar met onbeperkt ruwvoer tot je beschikking, is dat niet mijn 1e gedachte, hoewel; als ik naar haar gedrag kijk, dan is dit ongeveer gelijk aan wat ik zelf doe als mijn maagzweer opspeelt; steeds weer kleine beetjes eten, want lege maag = pijn.

Kortom, ik twijfel constant en vraag mij af of ik toch zal gaan behandelen tegen maagzweer (scopie vind ik zonde van het geld, omdat het vasten, stress van naar kliniek moeten, etc. haar op zeker maagzweren geeft als ze die dus nog niet heeft, stop ik dan liever in de behandeling), of dat ik iets over het hoofd zie?
Alle tips zijn welkom!


Jindai

Berichten: 1614
Geregistreerd: 11-11-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 09:50

Alle klachten zo op een rijtje zou ik idd aan een maagzweer denken. Ik zou zelf overigens niet "zomaar" iets gaan behandelen waarvan je niet zeker weet of ze het heeft. Je kan dan beter eerst goed overleggen met je DA, kijken wat die ervan zegt en hoe hij erover denkt. :)

MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 10:03

thanks jindai! En is ook besproken met DA hoor. Is voor DA ook niet makkelijk; kent de paarden amper, wat dus e.e.a. moeilijk in te schatten maakt en heel eerlijk; ik kan de gastroguard a gemiddeld 50-75 euro per dag! niet betalen, kijk het nog heel even aan, zie wel wat verbetering en anders ga ik even overleggen met een heel lief bokt vriendinnetje of ik even wat abprazole lenen mag, tot eigen bestelling binnen is...

mystery1980
Berichten: 3357
Geregistreerd: 02-11-05
Woonplaats: thuis

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 10:10

zou ermee naar de kliniek gaan en een specialist laten opvoelen en diagnose laten stellen. Heb het met mijn paard ook gehad 3 verschillende dierenartsen erbij, verschillende diagnoses en geen verbetering, in de kliniek werd gelijk juiste diagnose gesteld (opgevoeld, bloed getest, maagscopie gedaan) en achteraf had ik dit gewoon gelijk moeten doen, was ik bovendien goedkoper uit geweest.

'Zeggen dat je het recht op privacy niet belangrijk vindt omdat jij niets te verbergen hebt, is niet anders dan, zeggen dat je vrije meningsuiting niet belangrijk vindt, omdat je niets te zeggen hebt.' (E.Snowden)

you only know how strong you are until being strong is the only choice you have.


mystery1980
Berichten: 3357
Geregistreerd: 02-11-05
Woonplaats: thuis

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 10:13

ik pb je even

'Zeggen dat je het recht op privacy niet belangrijk vindt omdat jij niets te verbergen hebt, is niet anders dan, zeggen dat je vrije meningsuiting niet belangrijk vindt, omdat je niets te zeggen hebt.' (E.Snowden)

you only know how strong you are until being strong is the only choice you have.


Jindai

Berichten: 1614
Geregistreerd: 11-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 10:17

Dat zou je idd kunnen doen, al zou ik persoonlijk eerst even overleggen met m'n DA, gewoon voor de zekerheid. :) Voerde je haar al hooi bij toen ze nog op de wei stond? En wat heeft ze aan medicijnen gehad toen je DA er de eerste dagen bij is geweest?

MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 10:21

DA is er 1e dag bij geweest en vlak voor het weekend weer inging, heeft alleen buscopan gehad.
En ja , beider hoofdmaal is hooi, altijd al geweest en ik voer het in netten. Ze is heel sensibel en gevoelig op de maag dus vandaar altijd genoeg ruwvoer...
En ik overleg trouwens alles met deze DA hoor, heb echt wel vertrouwen in de beste man...

Jindai

Berichten: 1614
Geregistreerd: 11-11-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 10:26

Buscopan kan wel voor maagzuur zorgen, al komt dat niet heel veel voor. Misschien dat er al langer een maagzweer sluimerde en de buscopan een trigger was?

Heukeltje

Berichten: 565
Geregistreerd: 30-12-10
Woonplaats: Middelharnis

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 10:41

de merrie van een vriendin van mij is ook erg gevoellig op haar darmen en heeft snel maagzweren. Ze kreeg nu weer last en viel erg in, geloof het of niet, ze heeft last van spoelwormen! Dus hup pannakuurtjes er in. Zou zeker haar mest even nakijken en zonodig ontwormen

Gestoorde paarden zijn uniek, gestoorde mensen jammer genoeg niet!

Balou_k

Berichten: 12672
Geregistreerd: 02-01-08
Woonplaats: Westdorpe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 18:57

Wellicht dat je het niet op prijs stelt dat ik hier reageer ohjahjoh, maar Fakota heeft vergelijkbare al dan niet de zelfde symptomen als jouw merrie.

Even op een rijtje:
Opgeblazen buik, ene dag meer dan de andere dag. Gevoelig op de buik (niet elke dag)
Achterhand begint in te vallen.
Temperatuur en hartslag normaal
Qua energie zit er genoeg in niet heel loom of overdreven energie vol
Tandvlees normaal
Met momenten wat nukkig

Wat heb ik allemaal gedaan?
Dierenarts - geen resultaat
Osteopaat - darmen probleem - wellicht door dat hij toen ik hem nog niet had een wormenbesmetting had, deze raadde darm compositum aan dat geef ik dan ook sinds 3/4 weken.
Gecontroleerd op zand in de mest - zeer weinig - toch een zand kuur gegeven met speciale omega olie welke hij nu nog steeds krijgt.
Wormen eitelling waar geen resultaat uit kwam - toch ontwormd omdat die krengen ook niet altijd betrouwbaar zijn.

Resultaat: tot nu toe bedroevend weinig de ene dag nergens last van om de volgende dag weer met een flinke buik te staan. Mest is wisselend van mooie ballen tot zachte mest.

Paard staat met onbeperkt graszaadhooi/tweede snede hooi
Stal wordt elke dag gemest en opgestrooit en hier wordt ook van gegeten
Staat niet op een natte gras wei en heeft geef planten waar van kan worden gegeten

Nu heeft zijn vriendinnetje hier ook in mindere mate last van en dacht ik zou het niet iets van een virusje kunnen zijn? Wellicht denk ik helemaal verkeerd, ik hou het topic in de gaten wellicht dat ik er nog tips uit kan halen!

PS: Mariska neemt dit weekend dit spul voor mij mee:
http://www.paardendrogist.nl/product/10 ... san/102107
Kijken of dit wilt helpen, wellicht dat het het ergste weg neemt en de druppels darm compositum daarna beter hun werk kunnen doen.

Dakota 08-02-2012 - 20-03-2014 + Grace 12-05-2013 - 06-06-2018 + Bubbles 01-07-2005 - 28-06-2013 +

MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 19:30

Jindai; Ik denk eerlijk gezegd dat wat maagzweer - buscopan het kip en het ei verhaal is... Ze kreeg tenslotte pas buscopan nadat de koliekklachten er waren...
heukeltje: wat is een pannakuur? mest is onderzocht en geen wormen en klein beetje zand, ga volgende week weer nieuwe wormenkuren bestellen, omdat het zowiezo wel weer tijd er voor is...

nikitabanana

Berichten: 1777
Geregistreerd: 11-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 19:34

gastroguard hebben ze ook spul voor wat je door het voer moet doen is een pot van geloof 50,- euro. heb ik ook gehad, omdat ik vermoedde dat mijn paard een maagzweer had.

ღ Urana/Towa/Ritsel ღ R.I.P NEVER EVER FORGET
Twikke//stand: B+25// L1+
Utah//stand: B+25//L1+17

bigone
Berichten: 18124
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 19:39

Paard van een kennis had ook dezelfde klachten, produceerde teveel maagzuur met als gevolg maagzweren. Vooral de dikke buik, ingevallen achterhand en niet glanzend in het vel zitten waren de symptomen.

geerke

Berichten: 30449
Geregistreerd: 06-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 19:41

mestonderzoek is niet betrouwbaar.Wat voor kleur is de mest?
Je kunt met anders voeren ook een maagzweer genezen.Die geneest namelijk zodra je calciumrijk voer gaat geven.Dat verlaagt de zuurgraad in de maag.
Lucerne,bietenpulp.Veel goedkopen dan Gastroguard.
Maar ik denk eerder aan wormen eigelijk ;)

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

Balou_k

Berichten: 12672
Geregistreerd: 02-01-08
Woonplaats: Westdorpe

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 19:47

geerke schreef:
mestonderzoek is niet betrouwbaar.Wat voor kleur is de mest?
Je kunt met anders voeren ook een maagzweer genezen.Die geneest namelijk zodra je calciumrijk voer gaat geven.Dat verlaagt de zuurgraad in de maag.
Lucerne,bietenpulp.Veel goedkopen dan Gastroguard.
Maar ik denk eerder aan wormen eigelijk ;)


Aan wat voor soort worm type denk jij Geerke? Aangezien de symptomen van mijn pony zo ongeveer hetzelfde zijn (zie mijn eigen topic) heb ik een worm eitelling laten doen. Zoiets als niet geschoten altijd mis hier kwam niks uit, wormen kuur er toch in gegooid. Bij de dierenarts hadden ze enkel strongid P.
Adviseer jij misschien een andere?

Dakota 08-02-2012 - 20-03-2014 + Grace 12-05-2013 - 06-06-2018 + Bubbles 01-07-2005 - 28-06-2013 +

MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 20:04

hmmm, stemt erg overeen bigone, op de glanzende vacht na, die is er nog steeds. Vind de harde darm/buik geluiden nog het opvallendst eigenlijk, die geven bij haar echt een soort krampaanval aan, kijkt ze heel nadrukkelijk naar buik en zie haar ogen beetje wegtrekken en dan kan ze bv ook schoppen naar de buik. Opvallend is misschien dat ze dat meestal krijgt als ik haar bv sta te poetsen en ze dus max. een uurtje niets eet, terwijl het vandaag juist begon, na onze wandeling van ruim uur, waar ze juist de hele tijd mochten grazen, wat ze dus allebei ook deden als gekken (heb wei helemaal moeten afsluiten vanwege de esdoorn) dus gras krijgen ze alleen nog maar als ik met ze ga lopen...

nikitabanana; weet je nog hoe dat spul heet toevallig? Ik heb namelijk een vermoeden dat dit een hele dure pot binatriumcarbonaat is, oftewel maagzout, waar ik haar trouwens vandaag voor het eerst wat van gegeven heb...

Hee Geerke! het is lichtbruin en halfslappe poep die veel te makkelijk uit elkaar valt en in elkaar zakt zeg maar. Ik heb ze dus ruime 3 mnd. geleden ontwormd met de pramox, ivm nieuwe wei en wilde nu eigenlijk de equimax gaan bestellen ivermectin en praziquantel, maar als jij een beter idee hebt, als onzer aller wormenexpert zijnde :j :j hoor ik dat graag! En calcium? oliebol zeg, zij heeft regelmatig magnesium tekorten en krijgt dit dus ook in dagelijkse onderhoudsdosis bijgevoerd, hoe moet ik dat dan weer in evenwicht zien te krijgen? Want calcium breekt magnesium af... mij is altijd geleerd dat het hebben van onbeperkt ruwvoer (hooi) de beste manier is, wat ik dus al die tijd al trouw doe ook...

En het zal wel weer aan mij liggen hoor; maar het spookt toch de hele tijd door mijn hoofd;
Wij 2 hebben een speciale band en ik heb het inderdaad heel erg moeilijk de laatste maand; terugklap in mijn ziekte gehad en zit gewoon geestelijk op het randje, door alle niet ophoudende ellende, sterker nog; mijn eigen maagzweren spelen ook weer flink op...
Het zal toch godver niet zo zijn, dat mijn merrie dit zo heftig oppikt dat zij zelf er ook ziek van word?
Dat vergeef ik mijzelf nooit meer...

Wouter_Britt
Berichten: 82
Geregistreerd: 20-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 21:49

klinkt mss gek maar geeuwt je paard regelmatig? Mijn DA vertelde me onlangs dat dat kan duiden op maagproblemen, als dat zo is denk ik dat je al wat meer in de richting van de maag kan gaan denken. Ik hoop dat je er iets mee bent :p

MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 22:07

Pfff zo echt hoor hoe platina :o? kan ik zijn zeg... Ja ze gaapt standaard als ik aankom en ik weet het nog ook, van die link met maag, het is alleen maar een enkele gaap, wel dagelijks als ik aan kom en het hooi dus op is, maar toen ze duidelijkere symptomen had van maagproblemen, gaapte ze gerust 6 tot 10 x achter elkaar.
Dank je wel Wouter Britt!!

geerke

Berichten: 30449
Geregistreerd: 06-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 22:16

ohjajoh6 schreef:
Pfff zo echt hoor hoe platina :o? kan ik zijn zeg... Ja ze gaapt standaard als ik aankom en ik weet het nog ook, van die link met maag, het is alleen maar een enkele gaap, wel dagelijks als ik aan kom en het hooi dus op is, maar toen ze duidelijkere symptomen had van maagproblemen, gaapte ze gerust 6 tot 10 x achter elkaar.
Dank je wel Wouter Britt!!

Gapen kan ook door wormen komen. De horzelpoppen bijvoorbeeld Daar krijgen ze ook een opgezette buik van, en veel herrie . Als je 4 mnd geleden hebt ontwormd dan zou dat heel goed kunnen. Ik zou ontwormen met de gewone equest met moxidectine. In februari de pramox.

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet

MiniMeLona
Berichten: 7354
Geregistreerd: 19-01-12

Re: Koliek of toch maagzweer, of...?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-11-13 22:22

Heb idd die gele eitjes van benen gehaald in denk ik 2 weken voordat ik de pramox gaf.Ik wist toen trouwens ook nog niet zeker dat pukkie cushing had, ivm geven van pramox. Kan moxidectine soms kwaad bij zieke of zwakke dieren? Bestel ik der gelijk 2 in Ierland...

geerke

Berichten: 30449
Geregistreerd: 06-09-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 22:29

ohjajoh6 schreef:
Heb idd die gele eitjes van benen gehaald in denk ik 2 weken voordat ik de pramox gaf.Ik wist toen trouwens ook nog niet zeker dat pukkie cushing had, ivm geven van pramox. Kan moxidectine soms kwaad bij zieke of zwakke dieren? Bestel ik der gelijk 2 in Ierland...

Moxidectine is geen aanrader bij zieke of zwakke paarden. Dan zou ik voor ivermectine gaan ;)

Ik ben niet intelligent genoeg om depressief te zijn.Ik begrijp dat soort problemen niet


maikeltje

Berichten: 7250
Geregistreerd: 24-08-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-11-13 22:39

En die kleine plasjes enzo? Kunnen het geen blaas of nierstenen zijn?

[RIJ-ITP] Lynn met haar C pony Nikita op de Brabantse Kampioenschappen
Continuing doing what you always did while expecting another result is a definition of insanity
viewtopic.php?f=147&t=1575998


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Miran en 15 bezoekers