Bokt.nl • een waarschuwing voor bloedwormen
Pagina 1 van de 3

een waarschuwing voor bloedwormen

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-03 18:41
door Pellie
Ik zet hier even een stukje mail neer van de vorige eigenaresse van Gammon. Zij heeft de pech gehad één van haar tinkermeiden te moeten missen dankzij deze dodelijke wormen!!

Citaat:
Helaas heb ik het op dit moment even heel erg moeilijk met het verlies van June. Zij is net als Bonny en Bangle besmet geraakt met wormen die niet met de reguliere wormpasta's kunnen worden bestreden.
Na maandenlang smeken bij de artsen is het van het weekend gebeurt!
Vrijdagavond hebben we haar met spoed naar de kliniek in Kesteren gebracht en na een weekend alle mogelijke operaties was zij uitgevochten voor haar leven.
Ik kan er niet goed over praten nu, ik mis haar verschrikkelijk, nu al! Ik wil zo veel mogelijk mensen waarschuwen voor zo'n besmetting. De symptomen kunnen zijn; snel moe, lusteloos, minder of juist veel meer eetlust, slechte conditie v d vacht, te lange vacht, koliek (vaak van het ophopende zand en gas doordat de peristaltiek van de darmen niet meer goed werkt en de paarden door de diarree meer honger hebben en weer meer zand binnenkrijgen, diarree is dus ook één v d symptomen of afwisselend diarree en verstopping, en bloedarmoede (bleek tandvlees en bleke oogranden).
De artsen (drie stuks) hebben het niet herkent en geen bloedonderzoek gedaan!! Dus mocht je iets zien aan je paard.. eis een bloedtest!! Het kan 't leven van je paard redden!
Ik wist niet dat zo'n bloedtest kon uitwijzen dat ze wormen hebben en heb er niet naar gevraagd, ik heb alleen gesmeekt of ze niet nog een middeltje hadden voor m'n meisjes, als reaktie kreeg ik een schouderophalende arts. Uiteindelijk ben ik overgestapt naar een andere praktijk, deze arts heeft me met June direct doorverwezen naar Kesteren, maar het was al te laat.
Als je een wormbesmetting vermoed, en je wormkuren eigenlijk al naadloos op elkaar aansluiten, bel je arts, haal Equest (dit is tegenwoordig vrij verkrijgbaar) met de werkzame stof Moxidectine, deze werkt tegen bloedwormen. Let op! Het werkt alleen goed als het paard een paar dagen geen diarree heeft, en is niet geschikt voor veulens onder de 4 maanden.
Sorry voor mijn opsomming, maar ik ben inmiddels zelf een wormspecialist aan het worden en na dik 1,5 maand 3 doodzieke tinkers te hebben verzorgd ben ik nu op! Waarschuw iedereen die je kent! Voor June was de ontdekking te laat!
Renate, Bonny en Bangle

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-03 21:46
door Alikesflame
let ook op dat ze niet zomaar troep in je paard spuiten genaamd Ivomec er kan dan een gat in je paard vallen mogen ze alleen in een heel ernstiig geval doen. Zekunnen het ook verwarren met vitamine E tekort wat ze bij ons op de manege hadden was dus vitamine E tekort bij 2paarden de andere paarden hadden wel bloedwormen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-11-03 23:11
door Zauber
Mijn paard is ook ingeslapen vanwege bloedwormen.
Het zag je er niet aan af,mijn paard zag er super goed uit.
Ik heb de rest van de paarden equest gegeven en 2 weken later weer gegeven.

Groetjes Zauber

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 11:13
door Mikey
Tja.... cyathostominea.... Zo heten ze... Ze zijn heel erg vervelend omdat de wormenkuren alleen de volwassen stadia kan pakken. De larven zorgen juist voor de grote problemen. Nu is het voordeel dat er equest is. Maar het nadeel daarvan is dat hij alleen het bovenste laagje wormlarven eraf "schuurt". En de rest blijft zitten (dit is natuurlijk alleen bij zeer ernstig besmette paarden). Elke keer wordt er een laagje afgehaald als er een wormenkuur gegeven wordt. Dus bij paarden met een ernstige besmetting ben je er na 2 keer ontwormen nog lang niet vanaf. Vaak krijgen ze door de masale wormsterfte ook nog eens diarrree.
Kortom die wormen zijn echt niet leuk!

En Alikesflame, wat bedoel je met een gat in je paard vallen???
Ik weet wel dat door de plotselinge (omdat als je het in het bloed spuit je direct hele hoge waarden hebt) en masale wormsterfte een dood paard kan krijgen. Maar dat risico heb je ook bij veulens die niet netjes ontwormt zijn en als ze 1 zijn ineens een wormenkuur krijgen en dan onwijze koliek krijgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 11:31
door Zannekin
De stof waarin de ivermectin is opgelost om tot Ivomec te komen is een alcohol dat irriterend werkt. Normaal mag een alcohol ook niet direct in de bloedbaan gespoten worden omdat dat plotse dood kan veroorzaken. Probleem is dat als je het in de spier spuit een aantal paarden ook hevig gaat reageren met ontstekingen etc.
Ivomec werkt ook niet tegen alle stadia van bloedwormen. Dus waarom geen Equest gebruiken.....

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 12:36
door 050206051012
Ik gebruik altijd Ivomec P. Heb aan mijn dierenarts gevraagd wat het verschil is tussen Ivomec P en Eqvalan (??). Geen verschil. Geef het al geruime tijd, dus dit lijkt mij een beetje onzin.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 12:40
door Zannekin
We spreken hier over de injecteerbare Ivomec Quellian (niet Ivomec P), die geregistreerd is voor runderen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 13:23
door Zamero
Hoe krijgt een paard dan bloedwormen als ik vragen mag?

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 16:41
door Barvrouwke
Quellian schreef:
Ik gebruik altijd Ivomec P. Heb aan mijn dierenarts gevraagd wat het verschil is tussen Ivomec P en Eqvalan (??). Geen verschil. Geef het al geruime tijd, dus dit lijkt mij een beetje onzin.

Er zijn enkele verschillende werkzame stoffen, zoals je hier al zei ivomec P en Eqvalan hebben de zelfde werkzame stof , hierbij nog een lijstje van werkzame stoffen:

ivermectine zit in:
furexel
eraquell
silvermec pasta
eqvalan
ivomec P

moxidectine zit in:
equigel (v.h equest)

Pyrantel zit in:
strongid P

Fenbendazol zit in:
equiworm F

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 17:47
door sonjabelgium
Welke rechtstreeks in het bloed geïnjecteerd middel is er dan wel veilig en werkend tegen bloedwormen? Het toeval wil dat ik het in de planning had zitten om m'n hele zoo'tje te laten enten tegen bloedwormen voor het zekerste Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 19:01
door Zannekin
Wel geen enkele eigenlijk. Ze bevatten dat alcohol omdat ze eigenlijk bedoeld zijn voor runderen, ed. Daar worden ze onder de huid gebruikt (doen ze ook bij honden bv), niet rechtstreeks in het bloed. Maar omdat onze paarden zo snel reageren op irriterende stoffen onder hun huid, gaat dat niet. Vandaar dat ze dan beter in de bloedbaan af zijn.
Maar een algehele allergische reactie is mogelijk, hoewel het niet zo vaak gebeurt.

Evengoed Equest gebruiken, dat werkt ook tegen de worpjes in de darmwand, Ivomec niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-11-03 19:56
door karuna
Wij hebben bij Karuna het geluk gehad dat de besmetting wel net op tijd werd herkend.

hoe ze er aan gekomen is weten we nog steeds niet, ze werd altijd goed ontwormd volgens een strak 6/12 schema.

Ze kreeg hoge koorts die niet wegwilde gaan. Na bloedonderzoek bleek dus de besmetting. Ze heeft toen 2 weken lang regelmatig injecties gehad, waarmee weeet ik niet, en daarna nog een poeder.

Vervolgens moest ik haar iedere maand ontwormen met eqvalan. Ze heeft het daarna nooit meeer teruggehad gelukkig. Ook aan haar was niks te merken tot ze hoge koorts kreeg.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-11-03 10:40
door Horse_
HOE VAAK GEVEN JULLIE EQUEST? op de verpakking staat 1 x per 3 maanden is dat niet wat weinig? ik ontworm 1 x in de 7 weken de ene x een zware (ivermectine) de andere x een goedkope, want ik heb altijd begrepen dat de 1e wormen al gauw na de ontworming weer opduiken. nu had mijn paard vorige maand langaanhoudende diarree en heeft de da hem equest gegeven met advies vlak erna nog een x te ontwormen. toen heb ik na 2 weken hippotwin gegeven (hele spuit erin). nu ben ik van plan om de 2 gewone kuren zo,n zware te gaan geven is dit afdoende om die enge bloedworm buiten de deur te houden?of hoeft dat maar 2x per jaar? het is een oudje van 31

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-03 09:47
door Mikey
Je moet niet zo vaak wisselen van wormkuur. Het beste kun je elke keer de zelfde gebruiken. Anders wek je resistentie op en dan ben je ver van huis. Niet onderdoseren en het gaat allemaal goed. Zeker met 2 middelen vlak naar elkaar met een andere werkzame stof is riskant.
Wat ze wel eens op de faculteit zeggen: paarden die de 20 halen hebben nagenoeg geen wormen, want anders waren ze zeer wrs al overleden. Dus gewoon netjes optijd ontwormen met het liefst iedere keer het zelfde middel en jouw paard zal wrs geen enorme wormbesmetting oplopen.

En Equest 1 keer per 3 maanden is meer dan genoeg. Equest heeft een soort residu effect zodat de werking langer aanhoudt dan 3 maanden. Eigenlijk hoef je het nog maar minder vaak te geven, maar dan kan de fabrikant er niet zo veel meer aan verdienen is mij wel eens verteld. En de mensen zijn gewend om 1 keer per 6 weken te ontwormen, dus 1 keer per half jaar gaan ze raar vinden. Dus als jij jouw paard 1 keer per 3 maanden met Equest ontwormt, is dat vaak genoeg!

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-03 11:41
door Horse_
mikey ik had altijd geleerd van vroeger dat het juist het beste is om de verschillende merken en stoffen af te wissel juist om resistentie tegen te gaan, dit is dus achterhaald. Alleen tegen ivermectine en die nieuwe mox... zou geen restentie zijn...
zo als ik alleen af kan met 1 x per 3 maanden equest dan ben ik stukken goedkoper uit ook goede tip. De fabrikanten houden ons paardeneigenaren lekker voor gek dus

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-03 11:56
door Morrie
op de stal waar ik gewerkt heb, hebben ze alle 80 paarden een cocktail laten enten tegen wormen, tetanus en rhino, er kwamen 2 veeartsen en die hebben het hele spul in anderhalf uur geent (op 1 na, die liet zich niet vangen Haha! )

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-03 13:17
door Meavey
gouda schreef:
mikey ik had altijd geleerd van vroeger dat het juist het beste is om de verschillende merken en stoffen af te wissel juist om resistentie tegen te gaan, dit is dus achterhaald. Alleen tegen ivermectine en die nieuwe mox... zou geen restentie zijn...
zo als ik alleen af kan met 1 x per 3 maanden equest dan ben ik stukken goedkoper uit ook goede tip. De fabrikanten houden ons paardeneigenaren lekker voor gek dus

Idd als je steeds hetzelfde middel gebruikt worden ze juist resistent.
Dus idd regelmatig wisselen.
Maar over de Equest heb nu al van meerdere mensen gehoord dat de paarden binnen 3 maanden alweer wormen hadden, en dat heb ik ook bij een eigen paardje gezien, die begon na 6 weken met het staartje te schuren, ander middel erbij gegeven en het was over.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-03 15:40
door Gulpje
Klinkt misschien stom, maar kan er een bepaalde periode zijn dat de bloewormen 'extra actief' of 'meer aanwezig' zijn of maakt dit niet uit en zijn ze het hele jaar door aanwezig/actief?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-03 17:48
door Alane
Meavey schreef:
Idd als je steeds hetzelfde middel gebruikt worden ze juist resistent.
Dus idd regelmatig wisselen.
Maar over de Equest heb nu al van meerdere mensen gehoord dat de paarden binnen 3 maanden alweer wormen hadden, en dat heb ik ook bij een eigen paardje gezien, die begon na 6 weken met het staartje te schuren, ander middel erbij gegeven en het was over.


Resistentie krijg je indien je onderdosseert en niet door telkens hetzelfde middel te gebruiken. Dus beter iets teveel dan te weinig...

Afwisseling is op zich geen probleem als je weet wat door de pasta word gedood en in welke periode bijv. tegen horzellarven ontwormt moet worden...

Daarbij kan Ivomec ook oraal toegediend worden.
Volgens de DA sterft 1 op de 10 paarden aan de naald als ivomectine in het bloed wordt toegediend...

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-03 17:53
door Morrie
Citaat:
Volgens de DA sterft 1 op de 10 paarden aan de naald als ivomectine in het bloed wordt toegediend...


oh-oh we hebben er 80 geënt van het voorjaar..... Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-03 18:15
door Annick
hoi
Jeetje wat erg om zo je paard te verliezen, zeker als je wil dat het onderzocht word en dierenarts doet er niks aan.
bij ons op stal zijn er nieuwe paarden bijgekomen, waarvan ook een veulen van 6 maanden.
alle paarden zijn vorige week ontwormd en toen ik de stallen aan het uit mesten was zag ik dat het veulen Wormen had.en niet en beetje ook.
ik heb toen gelijk tegen de eigenaar verteld wat ik gevonden had en de boer verteld dat het veulen wormen had, en ik heb er een gevonden die kort en rood was!! ik heb nog nooit bloedworm gezien , maar naar mijn idee was dit er een.
ze gaan nu over 4 weken weer ontwormen.
mijn paard komt er niet mee in aanraking , maar wat deken jullie? alles weer ontwormen of alleen het veulen en de paarden die met hem samen staan op de bak staan.
groetjes
Annick

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-03 20:21
door Alikesflame
Mikey schreef:

En Alikesflame, wat bedoel je met een gat in je paard vallen???
Ik weet wel dat door de plotselinge (omdat als je het in het bloed spuit je direct hele hoge waarden hebt) en masale wormsterfte een dood paard kan krijgen. Maar dat risico heb je ook bij veulens die niet netjes ontwormt zijn en als ze 1 zijn ineens een wormenkuur krijgen en dan onwijze koliek krijgen.


dat door de ivomec wat ook voor koeien word gebruikt en waar het ook bij voor kan vallen dat spul is lichtelijk agressief en daardoor kan het inwendig een wond veroorzaken (gat) waardoor die dood bloed. is niet leuk als je daar achter komt en er zijn al een hoop paarden zobehandeld met de gevolgen vandien

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-03 20:38
door ellenlouise
Alane schreef:
[Resistentie krijg je indien je onderdosseert en niet door telkens hetzelfde middel te gebruiken. Dus beter iets teveel dan te weinig...

Afwisseling is op zich geen probleem als je weet wat door de pasta word gedood en in welke periode bijv. tegen horzellarven ontwormt moet worden...
[/quote]


Resistentie krijg je juist door overdosering en door altijd hetzelfde middel te gebruiken. Eigenlijk toch logisch? Resistentie betekent dat de wormen aan het spul 'wennen' en zich aanpassen (weet even niet hoe ik dat goed moet omschrijven) met als resultaat dat ze er niet meer dood aan gaan.

Eigenlijk bestaan er nog best veel misverstanden over. Ik weet dat Furexel zegt dat je met hun wormenspuit nooit meer hoeft af te wisselen. Of dat waar is? Verward

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-03 21:00
door Mikey
Resistentie krijg je door ONDER doseren en door het VAAK WISSELEN van middelen. Ik weet niet van wie je de rest hebt, maar de wormspecialist (die man is overigens zelf net een worm.. bah!) zal het denk ik wel weten... Als je te weinig geeft, gaan ze niet allemaal dood. Zeker de sterke blijven leven en gaan zich voortplanten etc. Snap je? Dus niet te weinig geven een aangezien de wormmiddelen over het algemeen superveilig zijn, is dat geen reden tot onderdoseren.

Ga je vaak wisselen: Na de eerste keer overleven een paar wormen tegen middel X. De tweede keer overleven dezelfde wormen die ook tegen middel Y resistent zijn. Gevolg: Multiresistentie! Dus eerst 1 stofnaam, mocht je om een reden resistentie vermoeden, laat het onderzoeken (2 maal wormei onderzoek... kost niet zo veel) en neem een anderen stof. Dus pas na bewezen resistentie wisselen!

En inderdaad, tegen moxidectine (is nog vrij nieuw) en ivermectine is nog geen resistentie. En laten we dat proberen zo te houden!!!!
Dus niet onderdoseren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-03 21:01
door Mikey
smurf schreef:
Citaat:
Volgens de DA sterft 1 op de 10 paarden aan de naald als ivomectine in het bloed wordt toegediend...


oh-oh we hebben er 80 geënt van het voorjaar..... Verward


Ik vind het ook nogal veel... En ik denk dat als het waar is, het middel allang niet meer in de handel mag zijn! Er moet een zekere veiligheidsmarge in zitten. Misschien spuit die DA het wel veel te snel in het bloed of zo.... En zijn dit zijn conclusies...