Bokt.nl • (hart)afwijkingen bij paarden/ponys
Pagina 1 van de 1

(hart)afwijkingen bij paarden/ponys

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-11-03 20:23
door casanova
mijn eerste pony IGOR zonder keuringen gekocht,later bleek hij een haakje aan zijn straalbeen te hebben en liep heel licht onregelmatig.stikstofbehandeling was de uitkomst!

mijn tweede pony,haflinger MARCO POLO bij aankoop op zijn benen laten checken.4 jaar later tijdens longeren EEN HARTAANVAL gekregen en was op slag dood! IK ZAL HET NOOIT VERGETEN! ik ben nu alweer aan het tranen. toch was ik verliefd geworden op het ras de haflinger.na onderzoek ben ik erachter gekomen dat MARCO's oma ook aan een hartaanval overleden was in stal toen ze marco's moeder als 4 maanden oud veulen naast haar had.marco's moeder leeft nog maar word ook niet intensief aan het werk gezet,mijn haflinger MARCO en ik waren bijna M-1 dressuur.ik vond hem altijd al flegmatiek(lui,dus)tijdens rijden.
mijn lieve schat,achteraf had hij dus een ZWAK HART.

mijn 3de pony haflingerhengst MILTON VD BOSRAND volledig voor aankoop klinisch gekeurd,3 dagen na de 2 dagen na de goedkeuring zou hij gecastreerd worden,mijn veearts belde op dat hij een hartruis had ontdekt! gelukkig bleek het achteraf door de lange trailerreis zijn geweest(stress) na 2 weken was alles weg.

mijn 4de pony haflingerhengst MAX ,bij bezichteging zag ik geen ballen hangen tussen zijn achterbenen.dus voor de aankoop laten keuren met uitdrukkelijke vraag op te letten of beide ballen echt aanwezig waren!
ik wilde geen klophengst natuurlijk!
ook MAX werd goedgekeurd.ik ging hem zondags halen ,hij stond in friesland op een grote friezen en kwpn handelsstal.bij de koffie daar las ik het keuringsrapport,bij opmerkingen stond erg onduidelijk ''iets'' geschreven over ballen. ik vroeg aan de eigenaar wat er stond,hij antwoordde laconiek dat max zijn ballen ingetrokken had omdat hij bij de keuring wat onrustig was,dus de veearts heeft ze niet gezien of gevoeld maar nam aan dat ze er wel zaten.

bij thuiskomst op de manege zou ik hem laten castreren na 3 dagen.
mijn veearts vertelde mij DAT ER GEEN BALLEN WAREN INGEDAALD,HIJ WAS EEN CRYPTOGENE HENGST,wat betekent dat beide ballen in de buikwand zaten en onmogelijk ooit gezien zou kunnen zijn!
ik was razend! en in staat om hem direct weer naar friesland te brengen.
een belletje vooraf,de eikel van ex-eigenaar begreep niet waar ik mij druk om maakte,ik kon hem toch laten castreren?

een klophengst operatie is erg risicovol en erg duur.
hij wou hem niet terug nemen,en liet mij dus stikken.

nou had ik dus een klophengst op een manegevereniging waar geen hengsten waren toegestaan,maar omdat ik hem snel zou laten castreren mocht max toch wel even als uitzondering op de vereniging staan.

na veel gezeur zou de ex-eigenaar 200 euro opsturen om in de kosten een beetje mee te helpen van de castratie.ik stemde daar maar mee in en maakte de afspraak voor de operatie.

om een lang verhaal iets korter te maken:MAX heeft bijna 4 uur op de operatietafel gelegen,4 x is hij bijna overleden tijdens de operatie.
na de operatie heeft hij twee weken extra op de kliniek gestaan,100 kilo afgevallen en 43 graden koorts gehad,ontzettende infecties gehad. zijn gehele buik en gaslachtdeel was 10 x opgezet.

gelukkig heeft max deze ellende overleeft,en ....de exeigenaar betaalde zijn deel maar niet.
bij elkaar heeft het 1000 euro gekost en 2 maanden ziek geweest.
na 8 maanden gezeur en getreiter van mij en mijn zus op zijn handelstalsite betaalde hij eindelijk de 200 euro.

DUS.....ook al keur je je nieuwe aankopen,enige zekerheid heb je niet!!

afz,casanova

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-11-03 16:06
door fransje23
Jeetje wat heb jij een pech gehad met die paarden. Maar goed je kan als les uit jouw verhaal ook halen; Laat je paard voor de aankoop keuren en bij onduidelijkheden op het keuringsrapport, of een slecht gevoel, moet je van de koop af zien. Bedenk ook dat mensen niet altijd eerlijk zijn en zoek zelf een goede, onafhankelijke, veearts om de keuring te laten doen Zekerheid is bij levende wezens natuurlijk altijd moeilijk. Een dier dat vandaag gezond is kan morgen ziek zijn net als mensen. Een keuring is natuurlijk ook maar een momentopname.