Paard met rugklachten.

Moderators: Apple, Coby, petraaken, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-12 18:17

Hallo Bokkers,

Als eerste ik weet niet of ik dit topic hier goed heb geplaatst dus zo niet laat het even weten! :)
Het paard van mijn vriendin blijkt ernstige rugklachten te hebben door een te klein zadel.
Nu begon ik eens na te denken over of zilko ( mijn paard ) dit mischien ook heeft, toen ik hem 1,5 jaar geleden kocht zat er een verkeerd zadel bij om een lang verhaal kort te maken het zogenaamde nieuwe op maat gemaakte dressuurzadel zad er niet bij, in tegen deel het was een versleten bruin veelzeidigheid zadel wat eerder op een D-pony hoort.
Mij was zo aangepraat dat dit zadel goed paste en op de stal waar ik ging staan zeiden ze ook dat als het een klein beetje niet past helemaal niet zo'n ramp was.
Toen ik een half jaar later naar een andere stal verhuisden werd mij meteen verteld en duidenlijk gemaakt dat dit zadel helemaal niet past niet eens een beetje, toen ik er zelf ook wat beter na ging kijken zag ik het ook hij was veelste smal.
Ik rijd gewoon een beetje recreatief en vooral buitenritten dus een heel nieuw duur zadel op maat laten maken was er voor mij niet bij, ik ging op internet zoeken naar andere dingen en zo kwam ik bij boomloos , zoals ik het las zou dit zowel op ieder paard moeten passen. Dus ik een barefoot boomloos maat 1 gekocht en naar mijn weten lag dit prima, op stal had niemand ooit van dit gehoort dus konden me er ook niet mee helpen. Nu dus het paard van een vriendin rugklachten heeft door een zadel dat niet goed lag begon ik eens te denken. En opeens viel alles op zijn plek , sinds een jaar kon ik niet meer normaal zonder zadel op mijn paard rijden hij begon dan te steigeren en wou het liefst niet lopen ook als ik met het zadel aan kwam begon hij meteen te bijten ( doet hij nu nog ) ik dacht altijd dat het een beetje aanstellerij was en hij me gewoon uitprobeerde. Maar nu denk ik hoe kan ik zo stom zijn geweest het kan ook gewoon aan het zadel liggen. Ik vroeg mijn vriendin om op de rug van mijn paard te voelen hoe de DA het bij haar paard ook gedaan heeft ze ging me tweevingers langs zijn schoft en duwde een beetje meteen ging zilko zijn hoofd ophoog en maakte zich helemaal stijf, nu weet ik het zeker dit is niet goed. HIj heeft het alleen bij zijn schoft op de rest van zijn rug heeft hij nergens last. Nu is mijn vraag wat vinden jullie ? Moet ik toch een zadel op maat laten maken, heb ik het mis dat boomloze zadels altijd passen? Ik dacht ik vraag eerst op bokt wat ik moet doen of iemand er mischien ervaring mee heeft dan meteen de DA te bellen aangezien hij het niet heel erg heeft. Tot te tijd dat ik meer weet geef ik hem rug rust.

Hier een foto van het zadel op zilko:

Afbeelding

Alvast bedankt !

Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...


Thenexttry

Berichten: 1285
Geregistreerd: 24-08-08

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 18:23


CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-12 18:25

bedankt! ga meteen even op de site kijken.

Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...

Paan

Berichten: 2165
Geregistreerd: 18-06-06
Woonplaats: Putten

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 18:33

Je hoeft niet direct een nieuw op maat gemaakt zadel te kopen. Een goede zadel maker heeft vaak ook genoeg keuze in 2e hands zadels waarvan er vast wel een goed op de rug van je paard past. Van boomloze zadels heb ik geen verstand. Maar hier zijn ook weer specialisten in die je er bij kan halen en je goed kunnen adviseren. Een goed passend zadel is een van de belangrijkste dingen voor je paard, dus haal er dan ook zeker een specialist bij.

The Brick House: de mooiste sieraden en horloge's vindt je in onze sieraden webshop. Nu ook BiBa sieraden in onze shop. En verzenden is altijd gratis!

rina

Berichten: 9364
Geregistreerd: 23-03-02
Woonplaats: duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 18:35

CelineZilko schreef:
heb ik het mis dat boomloze zadels altijd passen?


Als eerste ja dat heb je mis. Niet elk boomloze zadel is op elk paard te gebruiken. Helemaal met de BF waar je verwisselbare forken hebt kan er een hoop niet passen (verkeerde breedte fork op je paard kan schade geven).

Wat de evt rugklachten van je paard aangaat, dat kan echt alleen een DA je vertellen. Wij bokkers hebben geen rontgenogen ;) En iedereen hier heeft weer zijn eigen ervaringen, die zover uiteen zullen liggen dat je daar geen indicatie van hoeft te verwachten.
Ik zou dan ook de DA erbij halen, of beter nog zelf met hem naar een kliniek gaan waar ze hem kunnen bekijken evt foto's of een warmtescan kunnen maken en je precies kunnen vertellen wat er nou fout is.
Gelijk een zadel op maat te laten maken heeft geen zin. Hij lijkt nu pijn te hebben, dat zal niet zomaar met een nieuw zadel overgaan. Daarvoor moet je dan eerst weten wat er pijn doet en wat ze eraan kunnen doen. Daarnaast kan je door het gebruik van dat eerste boomzadel wat niet paste een verkeerd ruggebruik gehad hebben waardoor hij nu mss bepaalde spieren in schoft/schouder/rug niet gebruikt/onderontwikkeld/spierdistrofie heeft. Die zal je dan eerst weer moeten optrainen voor je een nieuw zadel laat aanmeten. Doe je dat niet heb je dikke kans dat je met een half jaar weer een nieuw zadel moet.

Mijn persoonlijke verhaal. Ik heb mijn eigen paarden ook boomloos gereden (western). Het zadel was/is een Bob Marshall die op beide ook goed lag. Na een aantal jaar kwam er bij toeval uit dat mijn ene merrie 1 rugwervel heeft met wat weinig ruimte. En wel precies daar waar je zit. Met een boomloos zadel zat ik dus precies steeds op die wervel te drukken, met als gevolg dat ze toch wat rugpijn kreeg. Die heeft nu een boomzadel en geen last meer. Bij de andere lag het zadel ook goed, maar die bleek in de beweging het zadel minimaal te kunnen verschuiven van voor naar achter. Die heeft echt heel veel rugbeweging tijdens het rijden. Daar kreeg ze toch na een paar jaar problemen met die BM. Minimale drukplekjes net achter de schoft. Ook die heeft nu weer een boomzadel en geen drukplekjes meer.

Boomloos is dus zeker niet zaligmakend, maar mits het goed past, goed blijft liggen en je paard geen rugprobleem heeft is het een super oplossing. Ik ben ook zeker pro boomloos, en baal zeker wel dat ik toch weer over moest op boomzadels. Maar zoals gezegt als het niet kan, kan het niet.

Met een bloedend hart (ze had nl mijn toekomstige rijpaard moeten worden) maar omstandigheden maken dat ik haar niet kan houden, en dus te koop: Strait Black N Magic. 2019 black tobiano merrieveulen (EE/aa/TT door de ouders). Meer info stuur PB.

Nillie

Berichten: 196
Geregistreerd: 03-11-06
Woonplaats: Oldenzaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 18:42

Kijk ook eens op de ICREO site voor een erkende osteopaat bij jou in de buurt.
Een osteopaat kijkt het hele lichaam van je paard na op blokkades, gaat die blokkades vervolgens verhelpen en kijkt ook of het zadel past.
Succes ermee!

wie houdt je een betere spiegel voor dan je paard???

liljebo

Berichten: 8805
Geregistreerd: 08-10-07
Woonplaats: Bredaryd, zweden

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 18:46

[quote="CelineZilko]dan meteen de DA te bellen aangezien hij het niet heel erg heeft. Tot te tijd dat ik meer weet geef ik hem rug rust.

Hier een foto van het zadel op zilko:

Afbeelding

Alvast bedankt ![/quote]

De signalen die hij afgeeft zijn anders best heftig, gezien een paard niet snel pijn laat zien.
Is het niet beter om eerst even die rug na te laten kijken door da/foto ipv eerst therapeuten erbij te halen/zadel te veranderen wat ook veel geld kost, als je daarna wellicht alsnog de da erbij moet halen

CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-12 18:47

bedankt voor jullie reacties,

Idd een goedpassend zadel is heel belangrijk ik weet nu in iedergeval dat een boomloos zadel dus zeker niet altijd past! Ik ga toch mijn DA er na laten kijken en niet langer rond lopen met dit voor het nog erger word hoop nog een hoop kilometers met hem te maken en dan moeten we er allebei van genieten en niet alleen ik en het paard maar pijn hebben.

Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...

liljebo

Berichten: 8805
Geregistreerd: 08-10-07
Woonplaats: Bredaryd, zweden

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 18:49

heel verstandig. Geld kost het allemaal, maar het is wel goed op te weten wat er nu fout zit, voordat je beslissingen neemt op gebied van allerlei peuten en passers, die toch ook een flinke duit kosten.

CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-08-12 19:05


Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...

Thenexttry

Berichten: 1285
Geregistreerd: 24-08-08

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-08-12 22:09

het is eigen keuze natuurlijk maar ik heb hele goede ervaringen met die chiropractor. de behanfrling kost 110 in totaal ongeacht waar je woont.

zij is ook.dierenarts en doet ook aan accupunctuur
dat zijn ook geen extra kosten

pmarena

Berichten: 38723
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-08-12 07:55

Oei, je hebt wel heel weinig kennis van zadels hoor :=

Een zadel dat "eerder op een D-pony hoort" bestaat niet...de hoogte van een paard zegt he-le-maal niks over de vorm van de rug, het is niet zo dat een groter paard een groter zadel nodig heeft ofzo :)

Boomloze zadels passen ook niet altijd, daar zijn (officiƫle) Barefoot-verkopers ook altijd duidelijk over geweest. Een Barefoot past al heel snel en op de meeste paarden zijn ze wel goed liggend & passend te krijgen, maar een zadel dat op ELK paard (en onder elke ruiter) perfect ligt dat bestaat eigenlijk niet :)

Probeer eens wat meer te leren over je zadel, kijk bijvoorbeeld hier voor veel vragen en antwoorden:
http://barefoot-saddle.nl/shop/nl/Veelgestelde-vragen/

Nu heb jij wel een vrij oud model zo te zien, deze heeft nog lang geen VPS en zelfs nog een lage cantle, zo maakt Barefoot ze al heel lang niet meer, weet je wel zeker dat het een Barefoot is, is het geen Randolls ofzo?

Ik zie namelijk ook dat je fenders hebt waarbij de gespen bovenaan lijken te zitten in plaats van onderaan, zoals bij de Barefoots, omdat die gespen bij sommige paarden en ruiters best gemeen kunnen gaan drukken als ze bovenaan zitten (zoals bij de Randolls e.d. die wat minder door ontwikkeld zijn en daardoor ook goedkoper zijn). Kan het niet zijn dat de gevoeligheid daar vandaan komt?

En wat voor pad heb je er onder liggen?

Past de pommel wel goed? (zie ook de veelgestelde vragen van de link hierboven).

De pommel in een Barefoot kun je zien als het kopijzer in een Wintec. Deze kun je verwisselen voor een andere maat zodat je altijd een perfect passende vorm rond de schoft hebt.

Alleen bij een Wintec moet je dan ook geluk hebben dat de rest van het zadel qua rondingen over de rug ook goed past, bij een Barefoot hoef je je daar geen zorgen over te maken want die is daar flexibel en volgt de rug vanzelf wel.

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP met veel info www.barefoot-webshop.nl
Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK.
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm te koop *\o/* Klik hier

CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-08-12 21:35

pmarena schreef:
Oei, je hebt wel heel weinig kennis van zadels hoor :=


Dit klopt ik heb 9 jaar op een manege gereden waar ze me hier niks over uitlegde en toen ik ander half jaar geleden me eigenpaard kocht , snapte ik er dan ook de ballen niet van ! naar wat zoeken op google en uitleg van stal genoten dacht ik er toch redenlijk wat over te weten . Voor zo ver in weet is dit een barefoot ( heb hem via bokt gekocht) Ik weet dat het een oud model is zonder VPS en lage cantle, De pad is van haf !

Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...

pmarena

Berichten: 38723
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-12 07:54

Staat het merk van Barefoot er op? Staat vaak op de zijkant van de seatsaver een merkje :)
En welke kleur "vacht" zit er onder je zadel? Bvb. wit, gelig, groen?

Heb je een HAF-pad met de normale inlages die ze er bij leveren, en zijn die uitneembaar?

Op zich zou ik het eigenlijk altijd afraden om met een Barefoot zonder VPS met een originele HAF-pad te gaan rijden, dikke kans dat die de ruggengraat niet goed vrij kan houden namelijk door die hele zachte inlages.

Onder een Barefoot met VPS moet dat wel voldoende zijn, maar zonder is het in principe alleen (mogelijk) verantwoord op iets van een Tinker of Haflinger met een diep tussen spierkabels gelegen ruggengraat :)

Heb je de ruggengraatvrijheid van het zadel + pad wel eens getest? (halstertouwtest?) :)

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP met veel info www.barefoot-webshop.nl
Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK.
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm te koop *\o/* Klik hier

CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-12 14:14

pmarena schreef:
Staat het merk van Barefoot er op? Staat vaak op de zijkant van de seatsaver een merkje :)
)


Geen iedee heb ik nooit op gelet zou straks eens kijken!
Er zit Groene vacht onder.
De pad is met uitneembare inlages.

Morgen komt de osteopaat die ook verstand heeft zadels dus die kijkt even, als het zo hoor heb ik echt het totaal verkeerde zadel! maar ben benieuwt wat zij morgen zegt ik denk wel het zelfde als uw.

Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...

pmarena

Berichten: 38723
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-12 14:22

Dan is het geen Barefoot, die hebben nooit een groene onderkant gehad :)

Daarmee bevestig je ook 99% zeker mijn vermoeden dat het om een Randolls / Trekker zadeltje gaat, daar passen de fenders met de gesp bovenaan ook bij. Die hebben namelijk wel een groene onderkant.

Ik kan alleen maar adviseren om als je met dit zadeltje wilt blijven rijden, die fenders niet meer te gebruiken omdat de gespen nog gemeen in de rug kunnen duwen, en om ook stevigere / dikkere inlages in je pad te gebruiken want die zijn wel heel erg minimaal (meestal gewoon niet toereikend) onder een Randolls.

Het kan dus prima zijn dat dit zadeltje niet zo comfortabel op de rug ligt.

Niet zozeer doordat het "boomloos" is of omdat het zadel niet goed is, maar omdat het op een overstandige manier gebruikt wordt nu :)

Bij heel veel mensen gaat dit overigens goed hoor, maar je hebt een heel aanwezige kans dat het niet goed gaat.

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP met veel info www.barefoot-webshop.nl
Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK.
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm te koop *\o/* Klik hier

CelineZilko

Berichten: 180
Geregistreerd: 20-03-12
Woonplaats: Eindhoven

Re: Paard met rugklachten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-12 14:35

Okee bedankt voor de info! schaam me nu echt diep dat ik er eigenlijk nooit beter op gelet heb!...

Trotse eigenaar van Zilko Sammer <3
A horse doesn't care how much you know until he knows how much you care...

pmarena

Berichten: 38723
Geregistreerd: 09-02-02
Woonplaats: Onderste eiland van ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-08-12 14:45

Ach, je bent nog best jong zo te zien in je profiel, dan ben je je vaak nog niet bewust van dit soort dingen :)

Er zijn ook mensen van 10, 20 jaar ouder die zachtjes aan toch tijd genoeg hebben gehad om zich in dit soort dingen te verdiepen en die bij interesse in een zadel nog vragen: "op wat voor paard heeft het gelegen?" alsof dat wat zegt over de pasvorm op hun eigen paard :P

Maar als je op het punt aanbeland bent dat je je er ineens bewust van wordt dat een zadel niet zomaar past of goed ligt, dan kun je wel wat meer informatie op gaan zoeken en je wat meer in gaan lezen, zodat je zelf wat meer leert over zadels, pasvorm en mogelijkheden en je niet meer zo snel een foute keuze maakt of een fout advies opvolgt van iemand die er toch minder vanaf weet dan je had verwacht :)

Hopelijk kan de osteopaat je morgen wat wijzer maken over hoe het met je paard is, en valt het allemaal wel mee :)

Let wel: er zijn ook nog genoeg osteopaten die weinig kennis van "boomloos" hebben en de wildste verhalen vertellen omdat ze er te weinig vanaf weten maar wel wat spookverhalen gehoord hebben, laat je niet gek maken hoor als het net toevallig zo iemand is :)

Met wat aanpassingen zou je zadeltje in principe goed bruikbaar moeten zijn, afhankelijk van de bouw van je paard. (als de schoft niet al te hoog is of de ruggengraat niet al te spits uitsteekt bijvoorbeeld).

PAARDVRIENDELIJKE ZADELS EN RUITERSPORTARTIKELEN ONLINE SHOP met veel info www.barefoot-webshop.nl
Barefoot Nederland - alle nieuwtjes op FACEBOOK.
KASSA-koopjes: Slowfeeder hooinetten 20mm te koop *\o/* Klik hier


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Daphne1988, Gaby, Kimsel94, Niika en 11 bezoekers