Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Moderators: Nicole288, Coby, Dyonne, Apple, Pistasche, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
JunkDeLuxe

Berichten: 2345
Geregistreerd: 24-07-09
Woonplaats: Oost Vlaanderen

Stofallergie, wie heeft de gouden tip?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-16 10:16

Ik heb mijn merrie nu +5 jaar. En elke zomer is het hetzelfde liedje: briesen en kreunen wanneer ze haar hooi krijgt.

Ze staat overdag buiten, en 's nachts binnen. Op het heetste van de zomer draai ik dit om, en heeft ze er iets minder last van.
Ze briest eigenlijk het hele jaar door wanneer ze hooi eet, maar ik de zomer komt daar dus ook gekreun bij. Op stal heeft ze er minder last van dan buiten.

Ze krijgt sinds deze zomer fenegriek onder haar korrels, om de luchtwegen te verzachten. Daardoor is het een beetje gebeterd, maar opgelost is het hiermee niet.

Ik heb geprobeerd van haar hooi te weken. En dat vind ze vies haha. Ik kan dit wel blijven doen, maar vind het sneu dat ze het niet zo lekker vind, ze laat ook steeds een deel liggen, terwijl ze normaal alles tot het laatste sprietje op eet.

Ander hooi is mijn laatste redmiddel, ik betaal namelijk stal + stro + hooi op de stalling, dus zou het een beetje gek vinden om daar bovenop nog ander hooi te moeten kopen.
We hebben op andere stallingen gestaan, met ander hooi, en daar kreunde ze ook zo, dus denk ook niet dat dit een oplossing is. Voordroog wilt ze helemaal niet, dus dat is imo geen oplossing.

Ik heb al vanalles gehoord. Dagelijks een lepel honing (vind ze niet lekker dus ben ik na 2 dagen mee gestopt), om de dag een halve ui (maar ik lees dat dit giftig is, de meningen hierover lopen uiteen), viks op haar keel smeren (ook hierover weer uiteenlopende meningen). De voerplaats vochtig houden: kan ik zeker doen, maar dan weet ik voorhand dat ze het vochtige hooi onderaan de hoop gaat laten liggen.

Ik zoek dus eigenlijk een middel, zoals de ui of de viks, waarbij ik van haar hooi kan afblijven. Vind het zo zielig dat ze het niet allemaal op eet, ze staat echt met lange tanden te eten. Ik zoek iets zoals de fenegriek, iets dat ik onder haar korrels kan doen.

Met het huidige weer is het kreunen ondertussen weer bijna helemaal weg, ze staat nu enkel nog te briesen. Maar volgende zomer staat ze vast weer te kreunen als altijd...

Wie o wie heeft de gouden tip?

My Daisy Volg ons op fb: http://www.facebook.com/LifewithDaisy
Life is short, and you only live it once. But if you live it good, once is enough.
GEZOCHT: Axford, draver, +-10 jaar, +-1.80m, bruin.
"When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will ask me": "After all this time?" And I will say : "Always."JunkDeLuxe

Berichten: 2345
Geregistreerd: 24-07-09
Woonplaats: Oost Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-10-16 21:04

Hier staat ze op de wei, vanop het gras getrokken, het stuk vooraan is helemaal kapot gelopen. Achter haar zie je de stallen, haar luik staat ALTIJD open.

Afbeelding

Nu ik er over nadenk... Ik heb haar vorige week losgelaten op de piste, die ligt schuin rechts achter de stallen. Zand, met aan de rand wat gras, waar ze uiteraard in stond te happen. Inclusief briesen én kreunen, en daar was geen spriet hooi te vinden...

Ik mest haar stal dagelijks uit. Ik zet haar buiten, mest uit, en pas een uur of 10, 12 later gaat ze terug op stal, dus is het stof al lang gedaald. Ik sproei haar stro ook regelmatig nat met de plantenspuit, als het stoffiger is dan anders.

Ze heeft 2 weien hiervoor op krullen gestaan, op een stal midden in de weide. Daar had ze het ook, in de zomer. In de winter briest ze enkel, geen gekreun.

Wat ik daar betaal aan stalkosten, is automatisch met hooi en stro erbij. Ik zou kunnen overstappen, maar dan betaal ik daar nog steeds evenveel, + extra voor krullen en voordroog. Krullen waarvan ik weet dat ze niet helpen, en voordroog dat ze niet lust. Been there, done that...

Ander voer kan ik zeker proberen! Hooi weken doe ik, maar ik merk echt dat ze heel wat laat liggen, terwijl ze normaal echt alles tot het laatste sprietje op eet, vind ik dan weer zielig...

My Daisy Volg ons op fb: http://www.facebook.com/LifewithDaisy
Life is short, and you only live it once. But if you live it good, once is enough.
GEZOCHT: Axford, draver, +-10 jaar, +-1.80m, bruin.
"When I'm 80 years old and sitting in my rocking chair, I'll be reading Harry Potter. And my family will ask me": "After all this time?" And I will say : "Always."

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Belmera, GrapeshotBot, Marjella86, silke_k en 16 bezoekers