zie ik spoken of is er meer aan de hand?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

zie ik spoken of is er meer aan de hand?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 17:10

Normaal gesproken plaats ik nooit topics, maar ik twijfel nu toch een beetje aan mezelf. Van het voorjaar heb ik een ontzettend leuk toen 3 jarig paard gekocht, hij was helemaal wat ik zocht. Nu heb ik alleen al een tijdje het idee dat er wat speelt.. Toen ik hem kocht was hij net geruind en daarna hebben ze hem zadelmak gemaakt voor de verkoop. Alles leek goed, klinisch laten keuren, was allemaal prima, dus hij ging mee.

Daar en bij ons thuis ook is hij altijd ontzettend rustig en relaxed geweest, soms schrikt hij wel onder het zadel, dan reageert hij ontzettend explosief maar 5 seconde later is het ook over en is hij meteen weer rustig. Hij vindt alles ook prima, van scheren tot vaccineren etc. Er was al wel op jonge leeftijd veel gesleept en gedaan met t paard dus ik heb hem lekker de tijd gegeven om bij te komen en niet te veel gedaan. Na een aantal weken begon hij wat te jeuken, eerst even aangekeken en wat gesmeerd met verzachtende crème's maar na een tijdje toch een eczeem deken opgedaan en toen was het ook over.

Weer een paar weken later kreeg hij allemaal korsten in zijn manen, zijn hele manenkam zat er vol mee, ik denk omdat de huid herstellende was. Verder is hij precies mooi op gewicht maar hij moet ook niet minder worden. Dus ik probeerde hem iets voller te krijgen, dit lukt gewoonweg niet. Verharen of een wintervacht aan maken doet hij ook niet echt terwijl mijn andere paarden al duidelijk een vacht hebben. Hij wil niet voller worden. Ook staat hij heel erg veel op rust en op de wasplaats hangt hij vaak in de touwen een beetje te dutten.

Met rijden is hij heel erg scheef, ik ben druk bezig met rechtrichten en het wordt langzaam aan wel iets beter. Soms slaat hij ook opeens af, dan wil hij niet meer voor of achteruit hij staat dan gewoon stil en doet niks meer. Ontspannen is ook gewoon echt nog te veel gevraagd en als hij een keer uit zichzelf iets nageeft dan blijft hij daarin ook heel recht in zijn hals.

Waar ik me dus zorgen om maak is dat zo'n jong paard gewoon geen energie lijkt te hebben, niet dikker wil worden en nog steeds geen wintervacht aanmaakt. Ook het ontzettend overdreven scheef zijn en het niet kunnen ontspannen onder het zadel zit me niet lekker, ik zit er nu toch al wel een tijdje op en hij blijft zo scheef.

Ik heb het er al met meerdere mensen over gehad maar zij zien gewoon een gezond paard. Zie ik iets wat er niet is?

Volgende week komt de tandarts en morgen spreek ik af met de zadelpasser.


Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 17:25

croyslover schreef:
misschien even wat testjes laten doen door de DA
misschien heeft hij wel bloedwormen
misschien wel exceem
ik ben geen arts, maar dit is waar ik aan denk


eczeem ben ik vrijwel zeker van, bloedwormen kan ik inderdaad nog wel eens laten onderzoeken. Hij heeft wel ongeveer een maand geleden een wormenkuur gehad puur omdat ik nieuwe paarden altijd eerst een keer ontworm, maar deze is natuurlijk niet speciaal voor bloedwormen.

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 17:40

NRJ schreef:
Als je gevoel zegt dat er iets aan de hand is, dan is dit meestal ook zo. Dus laat je niet van de wijs brengen door andere mensen. Jij bent het meeste met hem bezig.
Een bloedonderzoekje kan nooit kwaad en daar kan al veel uit naar voren komen.
Hoe eet hij? En doet hij bijvoorbeeld ook veel gapen? Als ze niet graag eten en veel gapen kunnen ze last hebben van een maagzweer.
Heel veel succes!


bloedonderzoek kan ik inderdaad wel laten doen, was ook mijn eerste idee maar als iedereen om je heen zegt dat er niks is dan ga je toch twijfelen. Gapen doet hij wel eens op de wasplaats, hij heeft altijd een enorme eetlust en eet altijd alles netjes op.

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 17:45

Mizora schreef:
Met welk middel heb je hem ontwormt?
Wat voer je hem nu aan krachtvoer?
Hoe en hoeveel ruwvoer voer je nu?
Komt hij uit een gebied met waterige weilanden of schapen op het land?
Welk ras is hij?
Heeft hij opvallend weinig rug- en kontspieren?


Ze krijgen in de ochtend krachtvoer en hooi, staan bij ons van 9-donker op de wei en als ze binnenkomen krijgen ze altijd mooi droog hooi (uit kleine baaltjes) krachtvoer en een beetje stro erbij op aanraden van de dierenarts. Verder krijgt hij cavalor fiber force ongeveer 3/4 schep per dag aangezien hij een haflinger is niet te veel en laag in suiker. En ze krijgen tussen 9 en half 10 nog een keer hooi. Hij komt uit limburg geen idee hoe hij stond, we hebben hem via een bemiddelaar gekocht, hij staat bij ons aan de bosrand (dus veel mugjes vandaar ook de jeuk) op veengrond, vrij nat dus. Hij is toen met een vrij licht middel ontwormd naam weet ik zo gauw niet meer. Spieren zijn wel meer geworden, mag zeker nog wel meer worden maar zijn ruggengraat ligt mooi in de rug en zijn billen zijn al wat gespierder geworden. Hals mist nog wel veel spier maar hij loopt dan ook nog niet ontspannen/nageefelijk.


Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 17:54

Arjan1983 schreef:
Foto van paard in geheel; voor/ zij / achter aanzicht. misschien kunnen we dan suggesties doen

of nog beter een filmpje.


Ik zet liever niet zomaar filmpjes/foto's online van mijn paarden. Ik denk ook niet dat dit echt iets toevoegt, het enige wat je dan ziet is een paard dat er inderdaad gezond uitziet, maar nog wel wat bespiering mist. Je kan aan de buitenkant niet zoveel zien dat is juist ook waarom ik twijfel en waarom andere het niet zien :) maar bedankt voor het meedenken.

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 18:16

laziezo schreef:
Ik zou als ik jou was beginnen om te kijken naar de basis dingen. Het is een jong paard, wat nog aan het groeien en ontwikkelen is van zichzelf. Hoe zit zijn bit? Komen er tanden door? Zitten er te hoge spierspanningen in het lichaam? Zeker dit laatste is aan te raden om naar te kijken, een paard is van nature iets scheef, net als dat wij mensen rechts of linkshandig zijn, maar helemaal scheef heeft toch mogelijk met de ontwikkeling/rijden te maken.

Als je hem na laat kijken door een gekwalificeerde masseur kan hij/zij met jou zoeken naar de gebieden waar hij mogelijk een beperking heeft en deze oplossen voor er een blessure ontstaat.

Als je gerichte vragen heb over wat een masseur/masseuse kan doen, stuur me gerust een PB :)

Ps: Om te groeien en spieren te ontwikkelen hebben ze reserves nodig. Zodra een paard deze niet heeft, gaat het lichaam van de spieren "snoepen" waardoor vervelende spierpijnen ontstaan


dankjewel voor je bericht! ik heb heel toevallig een instructrice die ook werkt vanuit ontspanning en ook kan zien waar de pijnpunten van het paard zitten en aan de hand van bepaalde oefening werken we dat los. Ik ben ook ontzettend voorzichtig nog met hem juist omdat hij dit aangeeft inderdaad, hij loopt ook echt niet ontzettend veel of lang onder het zadel. Dry Needling en Osteopaat laten we ook vaak 1x per jaar langskomen. Vrijdag komt de tandarts langs dus dan weet ik meer met betrekking tot zijn mond. Het vreemde is dat hij op beide kanten in contrastelling loopt ( zoals het paard van nature loopt, met zijn hoofd naar buiten) is eigenlijk natuurlijk ook wel logisch. Ik ga in ieder geval even bloedonderzoek laten doen (ook voor bloedworm) en iemand laten komen die hem even kan checken qua spieren etc.

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 18:22

Mizora schreef:
Hoewel de gedachte dat een haflinger weinig nodig heeft op zich waar is, is dat blijkbaar bij deze haflinger minder het geval.

Geef je hem al onbeperkt hooi?
3/4e schep fiber force is waarschijnlijk maar een halve kg FF, terwijl de aanbevolen dosering 750g per 100kg paard is. Dus voor een haflinger 3-4kg. Dat zou ik niet zo snel voeren (al was het maar omdat je er dan ongeveer failliet aan gaat). Maar dat betekent wel dat ook de vitaminen- en mineralendosering aangepast is op die 3-4kg voer en dat je nu dus onvoldoende daarvan voert. Ik zou dus of een andere voersoort gaan voeren (bijvoorbeeld Marstall Vito of Marstall Faser Light of vrijwel iedere variant van Pure Feed, Pavo care4life raad ik af) of een vitaminekorrel bij gaan voeren (Marstall Force, Victorius Secret 200, Vitalbix, metazoa en healthy herbs raad ik af)

Ik zou hem ontwormene met Equest Pramox. Dat doe ik sowieso in november/december standaard, omdat het ingekapselde en gewone bloedworm bestrijd samen met lintworm. Vroeger bestreed het ook tegen spoelworm en aarsmade, maar helaas is daar resistentie tegen ontstaan. Mocht je spoelworm verdenken moet je met Pyrantel (Strongid P) ontwormen, aarsmade (jeuk aan de kont is daar het meest duidelijke symptoom van) dan is Fenbendazole (Panacur) de oplossing.

Leverbot zou kunnen, dat komt uit een bloedonderzoek. Behandeling moet met een off-label use van een schapenmiddel via de da.
Citaat:
Leverbot veroorzaakt leverschade, de symptomen hangen dan ook samen met een niet goed functionerende lever; verminderd uithoudingsvermogen, vermageren, doffe vacht, soms gele of bleke slijmvliezen zijn de symptomen. Bij bloedonderzoek worden verhoogde leverwaardes gevonden.

http://www.natuurlijkvoorpaard.nl/leverbot

Als hij niet onbeperkt hooi krijgt, hoe lang staat hij gemiddeld zonder hooi tussen de voerbeurten?


Ik ken inderdaad veel haflingers die al van de lucht dik worden, nou is dit een 'nieuw model' haflinger dus die gedachte was inderdaad bij mij ook al door mij hoofd gegaan. Ik ben van de week in contact gekomen met een voer specialist en zal met hem in overleg gaan kijken wat het beste is voor mijn paard. Ik ga dus bloedonderzoek laten doen en zal leverbot dan meteen mee laten onderzoeken. Hij krijgt bij ons behoorlijk wat hooi iedere voerbeurt, in de ochtend dus, als ze binnen komen nu is dat rond 19:00 (met stro om erbij te eten in overleg met DA) en om half 10 nog een keer. ze hebben dan 's nachts nog stro waar ze op knabbelen dit is in de ochtend ook op.

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-16 18:22

davinci2412 schreef:
Je zou voor de zekerheid ook even bloed kunnen laten prikken bij de veearts om zijn waardes te checken. Misschien komt hij wel iets te kort of heeft hij toch ergens een ontsteking/virus ofzo?


zal ik mee laten nemen in het onderzoek +:)+

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-16 20:32

farahdiba46 schreef:
Beestje is volop in de groei, wordt ingereden, heeft net verhuizing en operatie achter de rug. Je zou van minder niet lekker in je vel kunnen zitten.


Hij krijgt alle tijd van de wereld die hij nodig heeft. Het is inmiddels alleen al een aantal maanden geleden dat hij gecastreerd en verhuisd is (dus niet net). Het lijkt mij dus sterk dat het paard nog steeds hierdoor niet lekker in zijn vel zit.

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-10-16 20:53

Anchee schreef:
Kan rustig een halfjaar kosten voor een paard helemaal gesettled is op een nieuwe plek, naar ik heb begrepen (en ook wat ik bij verschillende paardjes gezien heb).... En dan als hij meteen zoveel tegelijk heeft gehad + de verhuizing, kan het natuurlijk nog wel wat langer kosten. Aan de andere kant is hij nog jong en herstellen ze dan vaak sneller.

Wij kunnen allemaal wel met ideeën komen via bokt, maar als jij het gevoel hebt dat er iets niet klopt is dat het belangrijkste. Jij kent het paard, jij bent veel met hem bezig, jij observeert zijn gedrag. Als jouw gevoel zegt dat er iets niet klopt, dan zou ik het zeker laten checken. Beter het zekere voor het onzekere toch?

Heel veel sterkte in ieder geval! Hoop dat alles snel goedkomt en anders dat jij snel gerustgesteld kunt worden dat hij inderdaad in orde is! :(:)


SVRL schreef:
Luister naar je gevoel, consulteer desnoods meerdere dierenartsen! Ik zat 2 jaar geleden met hetzelfde gevoel over mijn paard en heb 3 dierenartsen nodig gehad voor ik serieus genomen werd. Paard is ondertussen al 5 keer in de kliniek geweest, heeft 2 ingrepen ondergaan en lijkt op dit moment redelijk stabiel, al heb ik tot hiertoe nog geen sluitende diagnose gekregen. Mijne is ondertussen wel al 15 en mag nu van een vervroegd pensioen genieten.


Hij krijgt nu in ieder geval meer krachtvoer gemengd met basisbrok nog extra erdoor, vrijdag komt de tandarts, heb de zadelpasser gesproken en daar mag ik langs komen wanneer ik wil dus ga ik binnenkort ook even doen (ik kan zelf niet met de trailer rijden dus moet ik even plannen) en ik zal nog even de dierenarts bellen om in ieder geval te overleggen en te vragen naar de kosten zodat ik in ieder geval zeker weet dat ik nu het geld er voor heb (student). Trainen maar even op een nog lager pitje gezet, even kijken hoe hij reageert en vooral lekker knuffelen en aandacht geven. Ik wil wel even iedereen bedanken voor de fijne reacties want ik weet dat dat niet altijd zo is +:)+ Bedankt!

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-16 12:29

hagelslag schreef:
Mijn haflinger van nu 7 jaar staat na het rijden ook snel op rust. Maar ik geloof niet dat haar iets mankeerd. Soms doet ze het na 10 minuten longeren en soms rijden we een vrij lange buitenrit en staar ze naderhand op 2 benen.
En verder krijgt de mijne slechts hooi en kan ze nog een beetje gras knabbelen op het land. En slechts af en toe een beetje biks(om lijnzaad te geven)


klopt, ik weet ook dat het op rust staan volkomen normaal is maar een paard dat bijna niet op 4 benen staat (zelfs niet met grazen etc) vindt ik vreemd.

Anchee schreef:
Heel veel sterkte! Ben benieuwd of er wat uit komt :)
Succes... en ik hoop dat je laat weten of er iets gevonden wordt! (Hopelijk is het een beetje betaalbaar!)


Dankjewel, zal ik doen!

Babbelaar20
Berichten: 1722
Geregistreerd: 29-12-12

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-10-16 12:38

renee16 schreef:
Je gevoel volgen...
Mogelijk een natuurlijk genezer erbij halen?

Je moet hier een beetje in geloven.
Dat deed ik niet, maar omdat ik mijn paard steeds wat duf vond en ook een gevoel had dat er iets niet klopte heb ik Judith erbij gehaald. http://www.janatuurlijk.eu/

Ze bleek een ingekapselde worm te hebben. Deze kwam niet uit het mestonderzoek. Hier was ik anders niet achter gekomen. Ook met een wisseling van stal/voeding, heb ik nu een heel ander paard :), nog altijd braaf & rustig, maar zeker niet duf !


Mijn moeder gelooft hier inderdaad enorm is dus daar gaan we nog een keer heen, en dan daarna pakken we meteen de zadelpasser mee. Het kan nooit kwaad, en ik merk op een of andere manier toch altijd resultaat ookal vindt ik het maar vreemd wat ze doen.

Saintelette schreef:
Als hij echt zo enorm scheef is zou ik dit voornamelijk ernaast proberen oplossen dmv dubbele lijnen. Dan kun je hem zonder extra belasting van de ruiter toch goed trainen.
Edit: en daarnaast natuurlijk opzoek naar of er daadwerkelijk iets speelt bij je paard


hier zijn we toevallig al mee bezig, helaas is hij ook nogal hard in zijn mond (god mag weten wat er mee is gebeurd dat hij zo is, is in ieder geval niet bij mij gebeurd.) dus ben ik hier wel erg voorzichtig mee. Op het moment probeer ik hem 1 keer per week aan de dubbele lijnen te hebben.


even een kleine update: tandarts is geweest, hij was ontzettend goed onderhouden qua gebit dus hier ben ik erg blij mee. Ik heb hem meteen even naar de lagen laten kijken en ook die waren helemaal in orde. Hij is wel erg aan het wisselen, wat natuurlijk logisch is voor een jonkie, dus op zijn advies even wat wilgentakken in de wei gelegd en hier maakt hij dankbaar gebruik van. Van de week wilde hij opnieuw niet lopen, ik hou het bij hele korte trainingen als ik er al op zit. Simpel drafje, klein galopje en veel stappen, wat overgangetjes en als hij braaf op mijn hulpen reageert is het ook goed. Helaas nog geen tijd gehad om de dierenarts te bellen dit ga ik van de week doen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Natasja_, Firesolo13, GrapeshotBot, Jossie, misslu, Unit, Veraaaaah en 107 bezoekers