Ervaring hoefbevangenheid?! Reacties graag!!!!!!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-05-02 22:47

Citaat:
als het hoefbeen is gekantelt dan moet je wel blijven spuiten en er komt een plekje boven de hoef daar komt vocht uit je moet dan bliven spuiten en lopen.


Als er vocht uit de kroonrand komt betekend dat hij een hoefzweer heeft die in de kroonrand doorbreekt ipv in de zool. Heeft in principe dus niets met bevangenheid te maken. Hoewel hoefbevangen paarden vaak wel last van hoefzweren hebben, dat is een gevolg van een over-geirriteerde witte lijn, maar dat hoeft dus niet.
Bij een lichte kanteling, alleen te zien op foto's, kun je het bijna altijd redden met aangepast beslag (silliconen) en een dieet. Dat komt in 95 % van de gevallen weer goed op die manier. Hoewel, eenmaal bevangen geweest , je paard er zijn leven lang gevoelig voor zal blijven dus het blijft altijd oppassen. En bij iedere nieuwe aanval word het erger, het word dan chronisch. Pas als er een extreme kanteling is word soms overgegaan tot opereren, maar dat is meestal als laatste redmiddel, opereren of de slager. Het is een erg ingrijpende ingreep met nogal wat gevolgen voor zowel paard als eigenaar en je hebt geen garanties dat het allemaal weer 100 % goed komt. Beter voorkomen dan genezen dus !


Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-05-02 22:52

Citaat:
Maar de ijzers zijn er nu een week af, wanneer moet ie dan aangepast beslag krijgen?


Overleggen met je hoefsmid, die weet er (als het goed is) alles vanaf en kan je het beste adviseren. Het is zowiezo altijd slim om je smid in te schakelen in geval van bevangenheid. Het is in principe meer een klus voor de smid dan voor de veearts. De arts kan ontstekingsremmers en pijnstillers e.d. geven maar de smid moet aan de slag met de hoeven.

Wat de oorzak betreft ; dat je al jaren hetzelfde voert en hem dagelijks beweging geeft zegt helaas eigenlijk niks. Vaak is de oorzaak langdurig te dik zijn (ik weet natuurlijk niet of jou pony ook te dik is) waardoor er voortdurend afvalstoffen opgeslagen worden in het lichaam. Dat kan heel lang goed gaan (jaren zelfs) tot op een dag net dat éne hapje gras (vooral in het voor- en najaar) te veel is, gevolg : hoefbevangen.
Helaas is het vaak gewoonweg niet te voorkomen en hoef je jezelf niet schuldig te voelen. Als hij veel te dik is wel, dat is vooral voor ponys ronduit slecht en daar is wat aan te doen. Maar bevangenheid kan ook hele andere oorzaken hebben, het is eigenlijk een vergiftigingsverschijnsel. De oorzaak kan van alles zijn, eiwitvergiftiging (dus teveel jong gras), teveel brok, aan de nageboorte blijven staan, en vergeet vooral overbelasting niet. Paarden die bv dagen onderweg zijn zonder beweging (op transport van/naar het buitenland) kunnen het ook krijgen en ook van bv langdurig werken op de verharde weg zegt men. En als een paard aan 1 been kreupel is en daardoor teveel op het andere been steunt kan dát been bevangen raken.
Voor meer informatie moet je vooral eens op www.hoofcare.nl kijken, daar staan de nieuwste inzichten en behandelmethodes.
Succes en sterkte in ieder geval met je paardje !

Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-02 12:19

Citaat:
Als het hoefbeen ver kantelt, kan het door de zool heen gaan prikken en heb je dus een hoefzweer.


Dacht het niet hoor ! Een hoefzweer is voor zover is weet een ontsteking in het zachte weefsel en heeft niets met het hoefbeen te maken. Als het hoefbeen door de zool heen zakt is er sprake van een zgn. "zinker" en dat betekend per definitie einde verhaal. Als je paard zover is merk je dat zeer duidelijk, hij sterft van de pijn en kan er niet meer op staan, is echt dood- en doodziek.
Wat het bewegingsverhaal betreft heb je gelijk.


Tinkie
Berichten: 222
Geregistreerd: 23-05-02
Woonplaats: Drachten

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-05-02 17:51

Citaat:
De hoefsmid is al geweest natuurlijk, die komt volgende week weer dus kan ie meteen weer ffies kijken. Hij heeft wel hele dikke benen, maar dit schijnt normaal te zijn.


Vreemd, heb ik nog nooit gehoord. Ik heb wel wat ervaring met hoefbevangen paarden maar nog niet eerder dikke benen gezien. Misschien zijn het stalbenen, omdat hij nu zo weinig loopt, daar hebben wel meer paarden last van maar heeft volgens mij geen directe link met de hoefbevangenheid. Maar ik kán het mis hebben hoor, de veearts kan je er vast veel meer over vertellen.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 9 bezoekers