Bloedneus bij een paard

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Margreet

Berichten: 18322
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-02 16:26

Is al vaak zat wat over geplaatst (ook door mij), probeer het eens met de zoekfunctie. Suc6!

Nulla tenaci invia est via


Margreet

Berichten: 18322
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-02 20:42

Heb mijn 'eigen' stukje even voor je opgezocht.

In Bit nummer 22 staat een heel artikel over bloedneuzen. Zal proberen wat belangrijke puntjes eruit te halen, misschien dat je het complete artikel van iemand kunt kopieren, helemaal overtypen vind ik echt te veel werk.

In de draf- en rensport is een bloedneus een bekend verschijnsel, in de meest gevallen wijst dit op EIPH, Exercies Induced Pulmonary Haemorrhage. Letterlijk vertaald: een bloeding vanuit het longweefsel als gevolg van arbeid. Niet dodelijk, wel vervelend. Door de krachtinspanning stijgt de bloeddruk en knapt er een vaatje. De aandoening treft vooral volbloeden. EIPH is de meest waarschijnlijke diagnose bij een bloedneus, komt vooral voor bij explosief bewegen, bv. de start van een ren of een eindsprint. EIPH kan ook optreden bij paarden die een luchtweginfectie doormaken en vervolgens aan het werk gaan.
Op zich is de aandoening geen groot probleem. Het stellen van de diagnose is wel een probleem omdat de symptomen niet exclusief zijn. Een bloedneus kan ook duiden op andere, meer ernstige aandoeningen. In ieder geval houden de bloedingen bij EIPH altijd verband met arbeid. Bij dressuurpaarden treedt het verschijnsel meestal op na het werk, bij dravers en volbloeden na het werk.
De veterinair zal in de eerste instantie niets doen bij een paard dat voor het eerst last heeft van EIPH. Keert het vaker terug dan schrijft de veterinair slechts rust voor. Een geknapt vaatje is net een wondje dat tijd nodig heeft om goed te herstellen. Dat gaat niet als de bloeddruk steeds weer wordt verhoogd omdat het paard moet werken.

De tweede soort bloedneus is de 'gewone' bloedneus; het bloed is vrijgekomen door een beschadiging van de neusgang. Het paard kan in dit geval iets hebben opgesnoven dat het slijmvlies in de neuswand heeft beschadigd.

De derde soort bloedneus wordt veroorzaakt door een trauma. Het dier heeft bijvoorbeeld een klap op het hoofd gehad, met als gevolg een fractuur van het neusbeen.

De vierde soort bloedneus belooft weinig goeds. Aan deze bloedneus ligt een ethmoïdaal hematoom ten grondslag. (ethmoïd=zeefbeen). Bij een hematoom is sprake van een tumoreuze woekering van het slijmvlies. De prognose bij deze paarden is altijd slecht. De dieren die aan deze aandoening lijden gaan meestal dood of worden afgemaakt. Neusbloedingen vanuit een hematoom zijn altijd neusgat-gebonden.

De vijfde en laatste soort bloedneus is een gevolg van bloedingen vanuit de bijholten en de luchtzak. Het laatstgenoemde komt nog wel eens voor. De luchtzak in de keel vult zich daarbij met bloed, bijvoorbeeld door een beschadiging. Buigt het paard voorover dan stroomt het bloed uit de luchtzak naar de neus.

Nulla tenaci invia est via

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Amazonbot, Poekkie, YandexBot en 24 bezoekers