Graag jullie ervaringen met spierbevangen paarden

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-02-02 15:24

Sommige paarden zijn gevoeliger dan andere. Je krijgt dan vooral problemen als er teveel suikers in je voeder zitten. Oplossing: je paard de nodige energie verschaffen door vet ipv suikers, dus olie toevoegen aan je voeder (ong 2 kopjes per dag). Na 2 maanden zal het paard aangepast zijn aan die nieuwe energievorm en de spierbevangenheid zal verdwijnen.
Er is hier al veel onderzoek naar gebeurd en naar het schijnt is vet natuurlijker voor het paard dan suiker aangezien paarden de cellulose in gras en hooi ook omzetten naar vetzuren. Voor meer info stuur een pb'tje.


Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-02 18:26

Volledig mee akkoord dat we hier twee zaken verwarren. Ik begrijp ook niet dat de mensen niet willen verstaan dat olie door het voer werkelijk helpt tegen tying up. In andere landen is daar al genoeg onderzoek naar gebeurd. Waarom dure supplementen kopen als er een pasklaar antwoord is?


Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-02 10:00

Ben gewoon benieuwd, maar als dat nergens in de boekjes staat, waar haal je dat dan? Tying up is een ziekte die frekwent optreedt bij koudbloeden (waar we toch niet zoveel stress hebben). Hier is een website die het een beetje uitlegt (kijk onder EPSM): www.ruralheritage.com/vet_clinic/index.htm

Zannekin

Berichten: 3598
Geregistreerd: 02-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-02 10:52

Wel, ik weet niet waar jij het dan wel vandaan haalt maar die website (http://www.ruralheritage.com) gaat wel terug op een bekend onderzoekscentrum rond spierbevangenheid. DVM betekent ook gewoon dierenarts hoor. Er werden koudbloeden gebruikt omdat de ziekte daar frekwent bij voorkomt, niet omdat ze stress hebben (dan waren volbloeden beter geweest) maar omdat waarschijnlijk hun spiermassa zo groot is en ze veel spierarbeid verrichten. Dieetverandering brengt wel degelijk een oplossing, zelfs voor hun ergste gevallen.
Tekort aan vit E kan makkelijk bepaald worden door een bloedstaal te onderzoeken. We spreken van spierbevangenheid als de paarden staan te trillen op hun benen, erge pijn hebben ,onrustig zijn, net als koliek maar ze rollen niet en bewegen amper. Als je bloed neemt is er een erge stijging van spierenzymes. Heeft je paard hier last van dan zal een dieetverandering op basis van krachtvoervermindering (met dagelijks 2 kopjes olie over het voer) en ruwvoerverhoging zeker een oplossing bieden. Zo werkt een paardelichaam nu eenmaal. Het ene hart klopt niet links en het andere rechts, godzijdank zijn er vaste regels in de geneeskunde....


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Andrea1978, DeGelukkige4, MariskaFally en 33 bezoekers