Graag jullie ervaringen met spierbevangen paarden

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

klaver4dieren
Berichten: 128
Geregistreerd: 08-01-02
Woonplaats: Dodewaard

Graag jullie ervaringen met spierbevangen paarden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-02 13:09

Mieke schreef:
Een kennisje van mij heeft een paard dat steeds weer spierbevangen raakt. Volgens de DA komt dit door stress welke vooral bij dressuur op zou treden.... :?

Ik dacht dat spierbevangenheid vooral met voeding in combinatie met training te maken had, bijv. teveel eiwitten of teveel krachtvoer op een rustdag. Maar dat schijnt in dit geval niet zo te zijn, schijnt puur door stress te komen (vrij temperamentvol paardje).

Wat is jullie ervaring met deze kwaal? Wanneer kreeg je paard dit, wat heb je eraan gedaan, is er een lijn in te ontdekken?

Alvast bedankt!
>

Tying-up, spierbevangenhied of maandagziekte komt met name voor bij goedgetrainde paarden. Vroeger werd deze aandoening met name gezien bij werkpaarden die zes dagen hard werkten en op zondag stil stonden. Als ze dan op maandag weer aan het
werk gingen, kwam de opgeslagen energie in de vorm van suikers in de spieren "te snel" vrij en verzuurden de spieren en werden dan stijf. Door zondag geen krachtvoer te geven, kon de aandoening sterk worden verminderd.
De moderne tying-up is het paard "spierbevangen" en wordt bij bloedonderzoek zeer hoge waarden van spierenzymen gevonden, dat wijst op spierbeschadiging.
De energiehuishouding in de spiercellen is verstoord. Door snelle afbraak
van de suikers (=koolhydraten) treedt verzuring en beschadiging van de
spieren op. Tying-up geeft als regel tijdelijke schade van de spieren en kan weer herstellen. Heftige vorm van tying-up geeft soms blijvende schade aan de spieren en in ernstige gevallen nieren
.
Hoe tying-up te voorkomen?
Meest gevoelig is het paard als na enkele dagen rust het weer gaat
werken. Het beste is een getraind paard niet stil te laten staan, maar elke dag in de weide of stapmolen.
Als het paard wel stilstaat, op die dagen krachtvoer verminderen met rond de 75%. Als je weer aan de gang gaat, heel kalm aan beginnen en als hij stijf wordt, onmiddellijk stilzetten.

Op termijn kan je ook het hele voedingspatroon aanpassen door minimaal
krachvoer te geven, maar met name hooi/kuilgras van goede kwaliteit of zo veel mogelijk weidegang aangevuld met extra olie door het voer tot 500 ml per dag voor de energie. Het paard moet daar langzaam aan wennen, maar binnen enkele weken kan deze overgang gemaakt worden. Daardoor gaat het paard olie als energiebron gebruiken en minder koolhydraten (suikers), is er minder kans op verzuring van de spieren. (Je kan het laatste nog eens nalezen in "paard en voeding" van dierenarts Anneke Hallebeek)
Veel van dit soort vrage worden ook beantwoord op www.dierennieuws.nl en dan via de zoekfunctie het woord "sperbevangen" intypen. Niet alles staat er in, maar wel veel.
Succes, Peter Klaver, dierenarts en betrokken bij www.dierennieuws.nl en Primeval.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: b000tje, Berdien, boemel, Chinas, daanbrego, Danseresje, IMANDRA, Jorex, Kabayo, kimmetje26, Lotje033, maaikemuis, paljaslaura, Saranghea, Schrompeltje, Vinny12511 en 74 bezoekers