Nier en/of leverproblemen?

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
CCindy

Berichten: 1348
Geregistreerd: 02-12-08
Woonplaats: Leiden

Re: Nier en/of leverproblemen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-08 16:15

Vajramani schreef:
Over nierproblemen kan ik wel mee praten.
Bij mijn paard kon ik dus niet aan haar flanken of onder haar buik komen/borstelen.
Ben in contact gekomen met een dierenarts die zich later is gaan richten op de homeopatische kant. Deze concludeerde nierproblemen. vanaf dat moment heeft ze medicijen (homeopatisch) gekregen, mag ze geen brok meer hebben en staat ze nu op de granenmix. Dit is natuurlijk en bevat geen afvalstoffen. Bovendien staat ze op voordroogkuil, mag ze absoluut geen nat kuil hebben en ook geen vers hooi. Jong gras is ook funnest voor haar.
Sinds die tijd heb ik een compleet ander paard gekregen. Voorheen altijd boos, chagerijnig en slaan naar het been. Was gewoon een bommetje.
Nu kan ik rustig met mijn been eraan komen zonder dat we direkt een explosie krijgen.


Haha sorry Vajramani, dit wilde ik gisteren eigenlijk doen maar ik wist niet hoe. Niet gezien dat er ''quote'' stond dus toen stuurde ik je maar een PB.
Maar ik dacht; ik zet het er ook ff bij op de site. Als er dadelijk dan nog iemand is die dit ook heeft, heeft ie er misschien wat aan.
Ik had dit gisteren gestuurd naar Vajramani;

Ik weet niet of wat mijn pony heeft hierop lijkt, maar ik probeer het maar. Ik ben een half jaar geleden van stal gewisseld en sindsdien heeft mijn pony bultjes op zijn schoft, rug, buik en bij haar liezen. De eerste paar maanden waren het er een paar, gewoon wat vetbultjes dacht iedereen, is niet erg. Maar sinds 2 a 3 maanden is het super erg geworden, het zijn er nu een stuk of 35 denk ik en ze zijn steeds groter geworden. Wij naar de DA. Die dacht dat het een allergie was maar hij zei dat je dan wel kunt gaan testen maar dat je daar niet veel aan hebt, omdat er zo'n 35 testen zijn en wel meer dan 350 allergieën. Want dingetjes uitproberen zoals ander deken, ander voer. Mijn pony heeft toen wel een allergie-spuitje gekregen, de bultjes zijn toen iets kleiner geworden maar na 1 week werden ze weer gewoon groter. Het wordt nu weer erger, en ik wist echt niet meer wat ik moest doen.. Niks uitgeprobeerd verder met voer want dat is een beetje moeilijk omdat ik op een redelijk grote stal sta...
Nou kwam vanmorgen voor een paard bij ons op stal een kraker, Ulke van Meteren. Hij kwam voor een een ander paard en zodra hij mijn pony zag zei hij; ''oei, ze heeft bultjes! Mag ik even iets uitproberen?'' Hij drukte bij haar liezen en ze zakte door haar benen omdat het pijnlijk was. De kraker zei toen dat dat de symptonen waren voor nier- en/of leverproblemen. Ik moet mijn brok veranderen, en het beste kan ik hooi nemen in plaats van het kuilgras dat ze nu eet. Ze staat ook op eiwit-rijk gras, al staat er in de wei waar ze nu staat niet zo veel. De kraker zei dat het komt door teveel eiwitten, de nier en lever kan de afvalstoffen niet wegkrijgen, die nieren raken overbelast. Ik kan dus kiezen voor veranderen van brok en kuilgras, of een kuur. Deze moet elke 3 maanden opnieuw en maakt alles schoon. Ik vind dit allemaal heel eng, en ga morgen meteen een DA bellen voor een bloedonderzoek. Ik zou graag willen horen of er iemand zoiets eerder mee heeft gemaakt of er iets meer van weet? Ik ben bang dat ik dadelijk te laat ben en de nieren helemáál overbelast raken... dus hopen dat de DA snel kan komen en de uitslag snel bekend is... Het paard wat hier ook last van had bij mij op stal heeft het heel erg, omdat hij heel gevoelig voor eiwitten is. Onderzoek heeft aangetoond dat de nieren en lever héél erg slecht werken en hij ook redelijk depressief (dus chagerijnige reacties) is. Mijn pony is de laatste tijd dus ook redelijk chagerijnig, al dachten we eerst dat dat kwam omdat hij nu harder moet werken.. Maar waarschijnlijk heeft mijn pony dus hetzelfde als dit paard, maar dan in minder erge vorm. Maar wel erg. Volgens de kraker, en dat klonk erg geloofwaardig. Ik wil de DA dus echt heel erg snel laten komen want ik vrees het ergste!


Vajramani stuurde terug dat dit idd lijkt op dat van haar paard. Dat ik het beste snel hooi kan gaan geven e.d. Mijn probleem is alleen dat ik op een redelijk grote stal sta dus ik moet nog ff gaan kijken hoe ik dat ga doen. Iniedergeval nu eerst een bloedtest, als die werkelijk laat zien dat het aan de lever en nieren ligt dan brok veranderen en hooi i.p.v. kuilgras. Als dit te lang zou duren kan ik misschien beter beginnen met zo'n kuur, die ik dan 1 keertje doe. Want hoe langer het duurt, hoe meer haar nieren overbelast raken zij de kraker (Ulke van Meteren) gisteren. Ik zal ook hier neerzetten hoe het verder gaat lopen, zodat iemand anders er misschien ook nog iets aan heeft. Heeft er nog iemand tips?
Groetjes

Na mijn afstuderen medio/eind 2019 ben ik op zoek naar een paardenbaantje in het buitenland voor een aantal weken/maanden (zoals buitenritten begeleiden). Hoor graag tips en ervaringen!


CCindy

Berichten: 1348
Geregistreerd: 02-12-08
Woonplaats: Leiden

Re: Nier en/of leverproblemen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-12-08 18:30

Vajramani schreef:
Als jouw paard op droog kuilgras staat hoef je hem helemaal niet over te zetten. Alleen wanneer het kuilgras nat is of zuur ruikt. Voordroogkuil is ook prima. Wel kan je alvast beginnen om je paard van het brok te halen en over te zetten op granenmix.
En zoals ik in de pm ook al zei, je kan wel een kuur gaan geven maar als je de oorzaak niet aanpakt blijven de gevolgen (pijnlijke nieren) steeds terug komen.


Gisteren heb ik een DA laten komen. Hij heeft ons kuil gezien en zei dat ik beter op hooi over kon stappen. Er is bloed genomen dus dat is een paar daagjes wachten op de uitslag. Over de brok heeft híj niks gezegt, maar ik heb het al van meer mensen gehoord. Als hij belt voor de uitslag zal ik meteen eens vragen of ik dat niet het beste kan doen. Bijvoorbeeld Havens is goed, heb ik gehoord. Maar omdat ik op een pensionstal sta is het wel een beetje moeilijk om van brok etc. te veranderen. Ik denk niet dat ze daar zo blij mee zijn.... Maarja als het echt helpt heb ik dat er natuurlijk wel voor over.

Na mijn afstuderen medio/eind 2019 ben ik op zoek naar een paardenbaantje in het buitenland voor een aantal weken/maanden (zoals buitenritten begeleiden). Hoor graag tips en ervaringen!


CCindy

Berichten: 1348
Geregistreerd: 02-12-08
Woonplaats: Leiden

Re: Nier en/of leverproblemen?

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-12-08 19:46

Ja wij hebben best droog kuil voor mijn gevoel, maar de DA heeft het gezien en zei dat ik beter hooi kan gaan voeren. Hij zei idd ook dat er teveel eiwitten inzitten omdat het bedoeld is voor koeien, die melk moeten geven. Ons kuil is iniedergeval heel kort, zeker niet lang en strengelig. Granen waren ook beter zei de DA. Vooral Havens is goed aangeschreven hoor ik.

Na mijn afstuderen medio/eind 2019 ben ik op zoek naar een paardenbaantje in het buitenland voor een aantal weken/maanden (zoals buitenritten begeleiden). Hoor graag tips en ervaringen!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Bo_San, ElineBungle, Pieneliene, renee16, USKYLD en 17 bezoekers