waarom nog geen vaccin tegen droes?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Sandra_H

Berichten: 2714
Geregistreerd: 14-04-01

waarom nog geen vaccin tegen droes?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-03-04 20:43

Wat ik me ineens zit af te vragen: heb nog nooit gehoord van een vaccin tegen droes. Ook niet een van de fijnste ziektes, zou daar nou nooit eens een middel tegen ontwikkeld zijn? Of zou dat niet kunnen Verward

Loucky
Berichten: 24
Geregistreerd: 17-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-04 21:03

We vaccineren de wedstrijdpaarden hier in de USA altijd voor droes.Deze vaccinatie gaat via de neus,gaat vlot en is eenvoudig. Ook als de merries naar het dekstation gaan krijgen ze deze vaccinatie een aantal weken van te voren.

SuperRoos

Berichten: 7840
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-03-04 21:46

maar ook met die vaccinatie is het toch nooit 100% zeker dat je paard het niet krijgt? als je ziet hoeveel paarden er nog steeds aan overlijden.
ik weet het ook niet hoor, maar loucky, als je er meer onfo over kunt vertellen dan hoor ik het graag en ik denk heel bokt met mij, aangezien het zo'n rotziekte is en je het met een eenvoudig vaccin op zou kunnen lossen...

Loucky
Berichten: 24
Geregistreerd: 17-05-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-04 02:44

Eerst werd het vaccin gewoon per spuitje toegediend, maar dat gaf toch wat complicaties, dikke hals etc.en vaak was het paard niet erg lekker een aantal dagen.
De fabrikant is toen met een vaccin op de martkt gekomen wat gewoon via de neusgaten wordt toegediend. 100 % is dit natuurlijk niet, maar dat is met alle vaccinaties.Je wordt met een merrie die geinsemineerd moet worden niet toegelaten op een dekstation zonder een verklaring af te geven van vaccinatie voor droes (strangles).

sherwood

Berichten: 3268
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Nordhorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-04 12:13

het is in de eu niet meer toegestaan om daar tegen te enten. net als de verboden entingen bij de varkens en de koeien. Puur omdat men het vlees dan niet meer wil gebruiken...

Horse_

Berichten: 10284
Geregistreerd: 26-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-04 12:28

sherwood schreef:
het is in de eu niet meer toegestaan om daar tegen te enten. net als de verboden entingen bij de varkens en de koeien. Puur omdat men het vlees dan niet meer wil gebruiken...

Maar als je nou in het paspoort zet niet voor slacht bestemd dan moet het wel kunnen toch?

DGKstudent

Berichten: 221
Geregistreerd: 03-01-04
Woonplaats: Wolvega

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-04 13:14

Behalve het feit dat het allemaal geld kost, of de opgewekte immuniteit wel voldoende is, en de hevige entreacties die kunnen optreden (het is namelijk een bacterie die abcesvorming veroorzaakt) is het de vraag of het echt nodig is. De meeste paarden worden eigenlijk natuurlijk geinfecteerd/gevaccineerd in hun jeugd, en hebben dan meestal langdurige immuniteit. Natuurlijk is droes geen pretje voor het paard, maar meestal loopt droes heel goed af voor het paard, slechts een heel enkel geval dat er verslagen droes optreedt of het dier dreigt te stikken (ik geloof maar iets van 5 x per jaar van de tienduizenden paarden in NL die droes krijgen);

Lon
Berichten: 886
Geregistreerd: 29-01-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-04 13:52

Droes is toch bacterieel? (ik weet het niet zeker) Maar als dat het geval is, kan helemaal niet behandeld worden door te enten. Inenten werkt nl. alleen bij virussen. (staat mij bij, don't shoot me if i'm wrong)

pniekepnak
Berichten: 4927
Geregistreerd: 04-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-03-04 22:19

Letterlijk overgenomen uit mijn studieboeken:

In vroeger tijden werd vaak tegen droes gevaccineerd. De resultaten van deze vaccinatie zijn altijd slecht geweest. In de eerste plaats gaf de vaccinatie vaak een heftige reactie op de plaats van inspuiting. In de tweede plaats bleef het ondanks de vaccinatie toch mogelijk dat de dieren droes kregen.

DGKstudent

Berichten: 221
Geregistreerd: 03-01-04
Woonplaats: Wolvega

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-04 16:50

Je kunt wel degelijk tegen bacterien enten. Het probleem bij droes is inderdaad de zeer heftige entreacties in de spieren, en het feit dat zelfs na 3 keer vaccineren maar 50% van de dieren immuun is.
van aerogene vaccinatie tegen droes weet ik eerlijk gezegd niets, nog niet van gehoord (komt ook niet (veel) voor in NL, daarom ook weinig aandacht in studie daaraan).

Lon
Berichten: 886
Geregistreerd: 29-01-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-04 16:53

DGKstudent schreef:
Je kunt wel degelijk tegen bacterien enten. Het probleem bij droes is inderdaad de zeer heftige entreacties in de spieren, en het feit dat zelfs na 3 keer vaccineren maar 50% van de dieren immuun is.
van aerogene vaccinatie tegen droes weet ik eerlijk gezegd niets, nog niet van gehoord (komt ook niet (veel) voor in NL, daarom ook weinig aandacht in studie daaraan).


Hoi,

Kan je me ook vertellen hoe dat werkt mbt antilichaamopbouw? Ik heb geleerd hoe enten werkt tegen virussen, maar nooit bij bacteriën en ben best geïnteresseerd hoe dat zit. (Je bent bioloog of je bent het niet Knipoog)

Groeten,
Lonneke

DGKstudent

Berichten: 221
Geregistreerd: 03-01-04
Woonplaats: Wolvega

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-04 22:12

haha, daar vraag je me toch weer eens wat oude tentamenkennis op te halen... ik zou het heel goed tot in de details moeten kennen, want voor immunologie en infectiebiologie had ik twee keer een 8 gehaald.... maar details zakken verdomd snel weg...

uhmmm.... je zegt dat je weet hoe enten tegen virussen werkt, dus ik hoef hopelijk niet de hele immunologische reactie erachter uit te leggen.....

Je snapt natuurlijk wel al dat er met name tegen eiwitten een immuniteit kan worden opgewekt. (tetanus is een ander geval, waarbij je met behulp van een eiwit geplakt aan het tetanustoxine(= niet-eiwit) toch immuniteit probeert op te wekken tegen het tetanus toxine).

Bij bacterien is het van belang om te weten waar je je immuniteit op wilt laten richten. Hierbij zijn verscheidene mogelijkheden.
Bv op een eiwit dat een bacterie op zijn celwand heeft zitten waarmee hij kan hechten aan de weefsels (meestal hechten ze eerst voordat ze kunnen koloniseren/infecteren). Als een dier dus antilichaam tegen deze zogenaamde adhesiemoleculen produceert, dan worden deze moleculen geblokkeerd, en kan de bacterie niet aanhechten aan de weefsels. Een belangrijk voorbeeld hier bij is E. Coli. Met name bij kalveren en biggen maakt men hiervan nuttig gebruik (de zgn. K88 / K99 adhesiefactoren);

Sommige bacterien zijn in staat om toxische stoffen te produceren die weefselschade kan veroorzaken of hele andere nare dingen. Een belangrijk voorbeeld hierbij is tetanus bij het paard (en ook bij heel veel andere dieren waaronder de mens). Als je zorgt dat antilichamen aanwezig zijn tegen deze toxische stoffen, dan worden deze stoffen als het ware geneutraliseerd. (een ander voorbeeld hiervan is Botulisme (=zeeeeer dodelijk toxine, 1 piepkleindruppeltje in je glas is al dodelijk), of pasteurella multocida bij het varken).

Andere mogelijkheden zijn, om antistoffen op te wekken tegen eiwitten van een bacterie, die op de celwand/celmembraan zitten van de bacterie. Wanneer er dus antilichamen op gaan zitten, dan worden de bacterien door de rest van je afweersysteem heel gemakkelijk herkend, en gedood (middels fagocytose door macrofagen).

Het probleem bij veel infectieziekten van de luchtwegen is dat er wel een vorm van immuniteit word opgewekt, maar dat dit niet de juist immuniteit is. In de immunologie maakt men namelijk onderscheid tussen het immuunsysteem van je slijmvliezen (de zogenaamde mucosale immuniteit, mucosa betekent slijmvlies), en het immuunsysteem in de rest van je lichaam.
En bij respiratie (ademhalings-)infecties is juist die mucosale afweer van belang. Deze is veel moeilijker op te wekken, aangezien je de meeste vaccins toedient in je spieren, hetgeen natuurlijk geen slijmvlies oppervlak is.
Een van de manieren om een goede slijmvliesimmuniteit op te wekken zou kunnen zijn via de zogenaamde aerogene vaccinatie. Hierbij inhaleert het dier als het ware het vaccin, en ontwikkelt de immuniteit en de immuunreactie zich dus met name in de slijmvliezen, waar je het wilt hebben.
Het bovenstaande zou dus een verklaring kunnen zijn, waarom een vaccin tegen droes die in de spieren word gezet niet goed kan werken. Maar persoonlijk weet ik dat niet zeker (heb er nooit onderzoeken of resultaten van gelezen eerlijk gezegd, 50%-succespercentage weet ik van een internist). Een onvoldoende immuniteit kan natuurlijk ook het gevolg zijn van een mutatie van een ziekteverwekker, of een andere stam van een ziekteverwekker (denk maar eens aan influenza bv).
(hoe goed het aerogene vaccin tegen droes werkt, weet ik eerlijk gezegd niet).

Nou hopelijk dat je snel word ingeloot bij Diergeneeskunde, dan zul je in je tweede jaar deze stof kunnen dromen (uiteindelijk krijg je er nachtmerries van, eerlijk waar Knipoog ) haha

Groeten
ps woon je trouwens in de warande?

Lon
Berichten: 886
Geregistreerd: 29-01-02
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-03-04 23:55

Hmmz, ik dacht dat ik dat gpbt had
anywayz, dankjewel voor het antwoord. Lachen