Vraag: Pezen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Babbelkous

Berichten: 2620
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Prov. Antwerpen (België)

Vraag: Pezen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-04 17:27

Hoi,

Carla heeft een half jaar stil moeten staan vanwege een beschadigde pees. (een gat in haar pees, 13% was beschadigd) Op de laatste peesscan (oktober 2003) was het in principe genezen verklaard. Vanaf Januari 2004, mochten we terug gaan springen, niet hoger dan 90cm zouden we met haar kunnen springen zonder risico's. Maar dat ben ik nu voorlopig even nog niet van plan Tong uitsteken Schijnheilig We beginnen laag, en zien dan wel verder. Beter nu rustig opbouwen, en dan rustig de hoogte opbouwen, dan ineens 70-80cm en 80-90cm te gaan springen, en dan misschien daarna nooit meer kunnen gaan springen . Dus we beginnen nu maar met 50-60cm en als het goed gaat 60-70cm. (Ik ga haar benen even conroleren na het eerste parcours, en zeker goed in-en uitstappen Tong uitsteken en ik ga niet kort zitten draaien enzo, ik doe ook niet mee om te winnen, maar om te zien hoe ze zal reageren voor de tweede maal op parcours Tong uitsteken Clown )

Maar nu vroeg ik me af, of het wat zou uithalen moest ik haar benen bijvoorbeeld na het rijden afspuiten ofzo. Verward Zijn er onder jullie die tips hebben hier omtrend? Ik zal er ook wel voor zorgen dat ze maandag even uit haar stal kan om haar beentjes even te strekken. (Kwestie van eventuele stijfheid even eruit te halen Tong uitsteken )

Alle tips zijn welkom Tong uitsteken *LOL*

RanouK

Berichten: 3571
Geregistreerd: 30-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-04 18:13

Ik zou alle beweging opbouwen, en lang instappen (hoe langer hoe beter) Mijn paard had ook een letsel op haar achterbeen, je ziet nog wel een litteken maar verder niets, het was wel een erge blessure daarom was ze een jaartje western, nu heeft ze er geen last meer van, we kunnen nu terug springen zoveel dat we willen (maar 1 keer per week) Het is ook belangerijk dat ze niet stil staat, ze hebben dagelijks beweging (weidegang), op stal staan is zeker niet goed voor ze, want dan kan je stalbenen verkrijgen, en voor een paard dat al een ongeluk had met zijn benen, doet het zeker geen goed, daarom kan het zeker geen kwaad om ze allen 's avond (tenzij het vriest) op stal te zetten.

Babbelkous

Berichten: 2620
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Prov. Antwerpen (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 10-02-04 18:18

WenckeLover schreef:
Ik zou alle beweging opbouwen, en lang instappen (hoe langer hoe beter) .


Dacht ik ook te doen!!! Bedankt!!!

Sjaan

Berichten: 8038
Geregistreerd: 19-12-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-04 22:49

Zelf heb ik ook een paardje wat heel gevoelig is op de benen, ook heeft hij al 2x een peesblessure gehad. Gelukkig allemaal goed afgelopen maar ik spuit na wat zware trainingen en vooral als het warm is buiten de benen met koud water af na het rijden.
Veel weidegang houden. Zelf probeer ik het paard 's ochtends om 10 uur de wei op te zetten en 's avonds om 5 uur er weer uit te halen. Het rijden komt er dan vaak nog even tussendoor!
Zelf geef ik mijn paard zowiezo een hele maand per jaar rust, dit betekent voor mijn paard 1 maand niet hard werken, alleen een paar keer rustige buitenritjes en verder heel veel weirust!!

iniak

Berichten: 532
Geregistreerd: 24-05-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-04 03:54

Mijn paard staat nu al 9 maanden stil met een peesklap en ik weet zeker dat ik nooit met hem zal kunnen springen zonder risico (heb je trouwens altijd wel, maar toch....) dat het terugkomt; persoonlijk zou ik gewoon helemaal stoppen met springen met een paard dat een peesblessure heeft gehad
wenckelover schreef:
Citaat:
je ziet nog wel een litteken maar verder niets, het was wel een erge blessure daarom was ze een jaartje western,

wat heeft de zwaarte van de blessure met western te maken? ik volg je niet helemaal.......?

Babbelkous

Berichten: 2620
Geregistreerd: 03-12-03
Woonplaats: Prov. Antwerpen (België)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-02-04 09:46

Loky schreef:
persoonlijk zou ik gewoon helemaal stoppen met springen met een paard dat een peesblessure heeft gehad


Specaialisten hebben gezegd dat ze zonder meer risico te hebben dan een *normaal* paard (dat nog nooit eerder een peesblessure ofzo heeft opgelopen). Ik ga het nu rustig aan doen, en zeker niet te hoog gaan. ook ga ik niet kort draaien enzo. Het is ook ten slotte mijn doel niet om op hoog niveau te gaan springen, of om alles te winnen, maar wel om er plezier aan te hebben. Dus we gaan ons gewoon vermaken met kliene parcourtjes, en verder hopen dat ze geen peesblessures meer krijgt

RanouK

Berichten: 3571
Geregistreerd: 30-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-04 13:26

Loky schreef:
Citaat:
je ziet nog wel een litteken maar verder niets, het was wel een erge blessure daarom was ze een jaartje western,

wat heeft de zwaarte van de blessure met western te maken? ik volg je niet helemaal.......?


Western is een heel ontspannende rijstijl voor ruiter en paard, we hebben het een jaar gedaan omdat we niet veel anders konden doen, en het was een leuke afwisseling, nu is ze er weer helemaal bovenop, en mag ze terug springen.