een waarschuwing voor bloedwormen

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-11-03 11:13

Tja.... cyathostominea.... Zo heten ze... Ze zijn heel erg vervelend omdat de wormenkuren alleen de volwassen stadia kan pakken. De larven zorgen juist voor de grote problemen. Nu is het voordeel dat er equest is. Maar het nadeel daarvan is dat hij alleen het bovenste laagje wormlarven eraf "schuurt". En de rest blijft zitten (dit is natuurlijk alleen bij zeer ernstig besmette paarden). Elke keer wordt er een laagje afgehaald als er een wormenkuur gegeven wordt. Dus bij paarden met een ernstige besmetting ben je er na 2 keer ontwormen nog lang niet vanaf. Vaak krijgen ze door de masale wormsterfte ook nog eens diarrree.
Kortom die wormen zijn echt niet leuk!

En Alikesflame, wat bedoel je met een gat in je paard vallen???
Ik weet wel dat door de plotselinge (omdat als je het in het bloed spuit je direct hele hoge waarden hebt) en masale wormsterfte een dood paard kan krijgen. Maar dat risico heb je ook bij veulens die niet netjes ontwormt zijn en als ze 1 zijn ineens een wormenkuur krijgen en dan onwijze koliek krijgen.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!


Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-03 09:47

Je moet niet zo vaak wisselen van wormkuur. Het beste kun je elke keer de zelfde gebruiken. Anders wek je resistentie op en dan ben je ver van huis. Niet onderdoseren en het gaat allemaal goed. Zeker met 2 middelen vlak naar elkaar met een andere werkzame stof is riskant.
Wat ze wel eens op de faculteit zeggen: paarden die de 20 halen hebben nagenoeg geen wormen, want anders waren ze zeer wrs al overleden. Dus gewoon netjes optijd ontwormen met het liefst iedere keer het zelfde middel en jouw paard zal wrs geen enorme wormbesmetting oplopen.

En Equest 1 keer per 3 maanden is meer dan genoeg. Equest heeft een soort residu effect zodat de werking langer aanhoudt dan 3 maanden. Eigenlijk hoef je het nog maar minder vaak te geven, maar dan kan de fabrikant er niet zo veel meer aan verdienen is mij wel eens verteld. En de mensen zijn gewend om 1 keer per 6 weken te ontwormen, dus 1 keer per half jaar gaan ze raar vinden. Dus als jij jouw paard 1 keer per 3 maanden met Equest ontwormt, is dat vaak genoeg!

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!


Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 21:00

Resistentie krijg je door ONDER doseren en door het VAAK WISSELEN van middelen. Ik weet niet van wie je de rest hebt, maar de wormspecialist (die man is overigens zelf net een worm.. bah!) zal het denk ik wel weten... Als je te weinig geeft, gaan ze niet allemaal dood. Zeker de sterke blijven leven en gaan zich voortplanten etc. Snap je? Dus niet te weinig geven een aangezien de wormmiddelen over het algemeen superveilig zijn, is dat geen reden tot onderdoseren.

Ga je vaak wisselen: Na de eerste keer overleven een paar wormen tegen middel X. De tweede keer overleven dezelfde wormen die ook tegen middel Y resistent zijn. Gevolg: Multiresistentie! Dus eerst 1 stofnaam, mocht je om een reden resistentie vermoeden, laat het onderzoeken (2 maal wormei onderzoek... kost niet zo veel) en neem een anderen stof. Dus pas na bewezen resistentie wisselen!

En inderdaad, tegen moxidectine (is nog vrij nieuw) en ivermectine is nog geen resistentie. En laten we dat proberen zo te houden!!!!
Dus niet onderdoseren.

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!

Mikey
Berichten: 1090
Geregistreerd: 10-03-02
Woonplaats: Goor/Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-11-03 21:01

smurf schreef:
Citaat:
Volgens de DA sterft 1 op de 10 paarden aan de naald als ivomectine in het bloed wordt toegediend...


oh-oh we hebben er 80 ge├źnt van het voorjaar..... Verward


Ik vind het ook nogal veel... En ik denk dat als het waar is, het middel allang niet meer in de handel mag zijn! Er moet een zekere veiligheidsmarge in zitten. Misschien spuit die DA het wel veel te snel in het bloed of zo.... En zijn dit zijn conclusies...

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg !!!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Lonneke, Fleuder, Geryon, IlOna_ en 21 bezoekers