buikkramp, rode ogen, koorts, wankelen..?????

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Nicole288, Dyonne, SayaJones, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Vincent15
Berichten: 61
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-03 16:53

. Het lijk op Tetanie, ik heb daarover wat info ontvangen van Jantien
Vraag van vincent
Weet iemand iets over tetanie (tetany) bij paarden. of heeft ervaring hiermee??

De oorzaak is een te laag gehalte aan niet aan eiwit gebonden calcium in het bloedserum. Tetanie kan voorkomen bij aandoeningen van de bijschildklieren en bij rachitis.

Antwoord: Jantien
Je informatie is heel behoorlijk, een paar aanvullingen:

ook door het eten van zuring kan tetanie ontstaan, bestanddelen van de plant binden het calcium.
Door de lage concentratie Calcium (geïoniseerd) in het bloed worden de spieren makkelijker tot contractie aangezet, waardoor je paard stijf lijkt.
Hij loopt houterig, staart wordt van het lichaam af gedragen, dier is stijf.
Door verkramping van de kaakspieren gaat eten erg moeilijk/niet meer.

Tetanie kan vooral verward worden met tetanus.
Het verschil is dat bij tetanus het derde ooglid zichtbaar is (dat gebeurd niet bij tetanie) en bij tetanie heeft een paard vaak de hik (vooral te zien en te voelen aan de buik), dat gebeurd weer nooit bij tetanus.

Je zal het calciumniveau van het bloed weer op peil moeten brengen, daarnaast is het belangrijk om stress te vermijden.
Wanneer er geen calcium wordt aangevuld dan kan een paard spontaan herstellen maar het is ook goed mogelijk (door niet kunnen eten) dat de toestand verergerd en het paard er zelfs aan overlijdt.

Ik zou niet zo weten van een aandoening die tetanie bij het paard veroorzaakt, het is namelijk vooral een acute aandoening die wordt veroorzaakt door stress (men denkt aan hyperverntilatie), melkgift of het eten van zuring.
Bij meer chronische aandoeningen (rachitis of problemen met bijschildklieren) komt het calciumniveau niet zo laag dat het tetanie veroorzaakt. Dan is het level meer laag-normaal.
Een paard kan er wel zelf bovenop komen, maar dit gebeurt in maar weinig gevallen. Hij zal op een manier weer calcium op moeten nemen, hetzij door eten hetzij door een infuus. Vaak kunnen ze niet meer eten, door verkramping van de kauwspieren waardoor een infuus de enige manier is.

Stress wordt als factor gezien, het is niet duidelijk hoe dat dan precies werkt, men denkt aan hyperventilatie omdat dit ook bij de mens hypocalcemie geeft. Door dalen van de CO2 druk in het bloed bij hyperventilatie gaat Ca over van geioniseerde vorm naar gebonden aan een eiwit. Dat geeft dan tetanie verschijnselen.
Dat zou in jouw verhaal een verklaring kunnen zijn.

Wat bij meer chronische aandoeningen het geval is, voordat je daar een tetanie (in theorie) zou kunnen krijgen moet je eigenlijk al andere verschijnselen zien. Ook het bloedbeeld geeft dan, naast een laagnormale Calciumspiegel, andere afwijkingen te zien die meer aanwijzend zijn.Vincent15
Berichten: 61
Geregistreerd: 29-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-09-03 02:29

Welke diagnose heeft de dierenarts gesteld???

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers