MKZ

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 13:43

Zojuist heb ik de volkskrant zitten lezen, het dossier MKZ. Als je de verhalen leest en de foto's ziet krijg je er gewoon kippevel van. Er zijn enkele honderden dieren die de ziekte hebben gehad, maar tegelijkertijd worden ze per 10-duizend preventief geruimd. Je moet er toch niet aan denken.
Stel je staat bij een boer die ook koeien etc. heeft en de besmetting treft dat bedrijf, moet je paard dan ook opgeruimd worden??? Gaan ze dan ook alle mogelijke dragers zoals vogels en vliegjes opruimen, (en mensen???). Zal toch niet hoop ik.
(BTW bij ons staan alleen paarden)Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 15:56

Janna, helaas niet de vogels maar vrachtauto's. okee daar gaan we dan. Uit de volkskrant.nl bericht van woensdag 14.30 uur.

In Nederland zijn voorlopig 53 bedrijven getraceerd die na 24 januari vee hebben ingevoerd uit Mayenne, het Franse departement waar dinsdag mond- en klauwzeer is ontdekt.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) woensdag. De invoer ging gepaard met ongeveer 52 veetransporten vanuit de Mayenne, voornamelijk met schapen en runderen.
De dienst onderzoekt nog of bedrijven de betrokken dieren hebben doorverkocht. Het definitieve aantal bedrijven loopt daarom waarschijnlijk nog op, aldus de woordvoerder. Woensdagavond of donderdag kan dat aantal bekend zijn.

De betrokken veehouders worden momenteel bezocht door medewerkers van de RVV. De deskundigen bekijken de dieren; van het geïmporteerde vee wordt een bloedmonster genomen.

Het draaiboek schrijft voor dat de boerderijen preventief geruimd kunnen worden. Dit is recent ook gebeurd bij bedrijven met vee uit het Verenigd Koninkrijk, waar eerder al mond- en klauwzeer uitbrak.

Mogelijk probleem is dan de capaciteit bij het enige grote destructiebedrijf in Nederland. De onderneming Rendac in Son heeft het al druk met de vernietiging van dierorganen die riskant zijn wegens de gekkekoeienziekte BSE.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Lovely op 2001-03-14 16:01 ]</font>

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 15:59

Voor wie nog zin heeft:::

Achtergebleven schapen gaan dood van ellende Vervoersverbod in lammertijd 'leidt tot drama'

14 maart 2001

- Van onze verslaggever Peter de Graaf

Het contrast is stuitend. Binnen in de verwarmde stal springen lammetjes kwispelend rond hun moeders. Buiten staan de rammen te kleumen en te niezen in het doornatte weiland dat binnen een week een grote modderpoel is geworden. Twee mannetjesschapen hebben het vannacht niet gered. Bij een van de kadavers is een kraai al begonnen met het uitpikken van de ogen.

Binnen glinsteren de ogen van schapenhouder P. van Driel uit Aalst bij het zien van zoveel jonge dieren. Bijna 130 van de 400 ooien hebben samen al ruim 200 lammeren geworpen. De overige schapen lopen 'op hun laatste dagen'. Buiten springen hem de tranen in de ogen. 'Dit is een drama', verzucht hij. 'Als dit zo doorgaat, gaan ze één voor één kapot.'
Vorige week dinsdag moesten de rammen in de stal plaats maken voor de ooien, die op springen stonden. Eigenlijk hadden ze allang moeten zijn geslacht en verorberd tijdens het offerfeest, de belangrijkste religieuze feestdag van moslims. Maar vanwege het vervoersverbod voor schapen mochten de dieren niet naar het slachthuis in Raamsdonkveer worden gebracht. Daardoor staan nu 390 rammen, hun wol besmeurd met modder en doornat van de regen, langzaam weg te kwijnen op een stuk drassig land naast de stal. 'Ze kunnen nergens droog liggen. Ze gaan echt dood van ellende', aldus Van Driel.

Zes beesten zijn reeds overleden. Een zwarte ram niest enkele keren luid, als om zijn ellendige toestand kracht bij te zetten. Hij is al ingeënt tegen longontsteking. Een groep rammen verdringt zich op een zandhoop, waar ze droog kunnen staan. Automobilisten op de Maasdijk vergapen zich aan deze 'dierenmishandeling'.

Maar Van Driel kan er niets aan doen: de beesten mogen nu eenmaal niet over de openbare weg worden verplaatst. Een medewerker van de Algemene Inspectiedienst had beaamd: 'Dit is verwaarlozing van dieren. Normaal zou je een vette bekeuring krijgen.' Maar sinds mond- en klauwzeer in Engeland is uitgebroken, gelden kennelijk andere regels.

Van Driel: 'Minister Brinkhorst heeft deze week gezegd dat de schaamte in de veehouderij moet terugkomen. Boeren zouden zich moeten schamen voor de leefomstandigheden van hun dieren. Hij moet hier maar eens komen kijken. Wij worden verantwoordelijk gehouden voor deze ellende. Maar wie moet zich schamen?'

Hij heeft best begrip voor alle maatregelen om elk risico voor verspreiding van mond- en klauwzeer in te dammen. Maar hier lijden honderden beesten onder een rigoureus vervoersverbod dat al enkele weken van kracht is. 'Eén vrachtwagen, 25 minuten rijden naar Raamsdonkveer en ze zijn binnen een dag geslacht', zegt slachter H. Schelle. Kan daar nou geen ontheffing voor komen?

Veel schapenhouders in Nederland hebben soortgelijke problemen. Vanwege de grote inkoop voor het islamitische offerfeest zitten ze nog met veel slachtdieren die niet mogen worden vervoerd. De problemen worden vergroot door de lammertijd vanaf begin maart. De stallen puilen uit, waardoor schapen moeten worden buitengezet in bijzonder slechte omstandigheden.

Ook staan beesten op veel akkers - zoals groenbemestingsvelden - die nodig moeten worden ingezaaid. Volgens C. Rops, waarnemend secretaris van de vakgroep schapen en geiten van landbouworganisatie LTO, is de situatie nijpend. 'Er is sprake van een ophoping van dieren. Vooral uit het oogpunt van dierenwelzijn moet er nodig iets gebeuren.'

De boerenbond stuurde maandag samen met de bond van veehandelaren een brief aan minister Brinkhorst met het verzoek zo snel mogelijk een eind te maken aan het vervoersverbod voor schapen, indien ook de bloedtests van de laatste geruimde bedrijven negatief blijken te zijn. De ontdekking van mond- en klauwzeer in Frankrijk heeft die brief ingehaald, constateert Rops dinsdagmiddag. Brinkhorst heeft nu een bijna totaal vervoersverbod voor dieren afgekondigd.

Ook schapenhouder Van Driel in de Bommelerwaard heeft er weinig vertrouwen in dat zijn smeekbede spoedig zal worden verhoord. Meewarig blikt hij naar de 390 druipende rammen op het land: 'Ik vrees dat er volgende week zeventig dood zijn. Zoiets tolereert toch niemand. Maar we staan echt machteloos.'


Verbeter de wereld en begin bij jezelf: eet minder vlees en koop minder leer.
Tranen in mijn ogen krijg ik ervan.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-03-01 16:36

Maaike er zijn al dieren hier van besmette bedrijven in Frankrijk. Het is dus afwachten tot het zwaard van Damocles valt.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 14:54

FAO wil strenge maatregelen tegen verdere verspreiding mond- en klauwzeer

Volkskrant 15 maart 2001

Het nieuws van vandaag voor wie nog twijfelde:


Wereldwijde onrust over verspreiding MKZ
Van onze verslaggevers
AMSTERDAM

Internationaal is grote onrust ontstaan over de verspreiding van mond- en klauwzeer. De FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, pleit voor strenge maatregelen om de mondiale verspreiding van de ziekte te voorkomen. Steeds meer landen sluiten hun grenzen voor Europees vlees. De Britse regering wil nog veel meer schapen doden die mogelijk met mond- en klauwzeer zijn besmet.

De FAO vraagt om extra controles van voedselimporten, etenswaren die toeristen meenemen en afval van vliegtuigen en schepen. 'Als we zien hoe het virus zich verspreidt, is duidelijk dat elk land wordt bedreigd', aldus Y. Chenau van de FAO.

Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Korea en Indonesië hebben een verbod afgekondigd op de invoer van vee en vlees uit de EU. Noorwegen en Japan hebben hun grenzen gesloten voor Frans vee en vlees. De VS en Canada besloten eerder al tot een verbod op vee, vlees en zuivel uit Europa.

In Nederland heeft het ministerie van Landbouw vijftig bedrijven getraceerd die na 24 januari vee hebben ingevoerd uit Mayenne, het Franse departement waar MKZ is ontdekt. Het betreft 1500 koeien, varkens, schapen en geiten. Alle bedrijven zijn geblokkeerd. Woensdag is begonnen met het ruimen van drie of vier bedrijven met schapen en geiten. Van de runderen en varkens worden bloedmonsters genomen.

Het vervoersverbod voor runderen, varkens, schapen en andere evenhoevigen is verlengd. Als het ruimen van de schapen en geiten achter de rug is, wil minister Brinkhorst van Landbouw misschien in het weekeinde de transporten van boerderijen naar slachthuizen weer toestaan. Nederlandse schapenbedrijven die door het vervoersverbod en de lammertijd overvol raken, mogen vanaf vandaag onder strikte voorwaarden wél een deel van hun kudde verplaatsen.

Brinkhorst zal volgende week tijdens de EU-landbouwraad pleiten voor het stoppen van de 'massieve transporten van vee' door Europa. De minister overlegt morgen met elektriciteitsbedrijven of zij afval van vernietigde dieren willen verbranden. De capaciteit van het enige Nederlandse destructiebedrijf is onvoldoende.

In Groot-Brittannië zijn gisteren 26 nieuwe besmettingsgevallen van MKZ bekendgemaakt. Het aantal besmette dieren bedraagt nu 231. Tot nu toe zijn 130 duizend dieren gedood. Minister N. Brown van Landbouw maakt vandaag bekend dat ook alle schapen die voor het uitbreken van de epidemie contact kunnen hebben gehad met nu besmette schapen, zullen worden vernietigd.

Dit betekent dat de komende dagen enkele tienduizenden schapen - er wordt zelfs gesproken over een aantal van honderdduizend tot tweehonderdduizend - extra worden afgeslacht. Brown zei gisteren voor het eerst dat hij vaccinatie niet meer uitsluit.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-03-01 15:17

Nog een kort berichtje::

Marian Korte: 'We hadden echt het gevoel dat het vertrouwen in vlees er weer was.' En nu dit. De Groot: 'En wat hoor ik vanochtend? Het concours hippique gaat wel door. Een paar paarden zouden zo een hele sector de nek kunnen omdraaien. Dat is hypocriet.'

Dat we ff weten hoe anderen er over denken.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 21:35

Gelukkig wordt er nu een vaccin ontwikkelt wat het verschil tussen geent en ziek geweest duidelijk maakt. Als dat op de markt is kan er weer geent worden zonder dat de buitenlandse markt er een stokje voor steekt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 5 bezoekers