kieswortelontsteking

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-01-03 21:14

mijn paard heeft een ontsteking bij de wortel van z'n kies gehad. wat wil je weten??


odis
Berichten: 339
Geregistreerd: 13-11-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-01-03 21:28

mijn paard had vorig jaar al last van de wortelontsteking. hij had ook op z'n hoofd een bult. hij heeft eerst 2x een antibiotica-kuur gehad, hier werd het iets minder van. het was eigenlijk de bedoeling om hem te opereren als het niet beter werd maar we hebben ervoor gekozen om met homeophatie verder te gaan, maar dit is mislukt. de ontsteking werd minder, toen weer veel erger en toen was hij bijna weg.
via de Uithof heeft hij toen hele zware antibiotica gehad. hierdoor verdween de bult en dachten we dat het weg was. 3 maanden geleden haalde ik hem uit de wei en was de bult er weer. in 1 dag 3x zo groot als in het begin. we zijn toen weer naar de dierenkliniek gegaan en die zouden hem opereren, maar die durfde het niet aan omdat de kies eruit getikt moest worden en ze dat nog nooit gedan hadden.
toen zijn we naar de uithof gegaan en daar is hij toch geopereerd. ze wilde hem eerst weer mee naar huis geven, want het zou vanzelf wel over gaan. ik heb erop gestaan dat hij geopereerd werd en dat is ook gebeurd. ze dachten dat de kies er van buitenaf uitgetikt moest worden, maar dit was gelukkig niet nodig. hij zat los. na 2 dagen was hij thuis en mocht hij weer gewoon gereden worden en kon hij weer alles eten. moest wel na het eten met de slang z'n mond spoelen. mijn paard heeft dus al die tijd (een jaar lang) een ontsteking in z'n mond gehad waardoor hij lusteloos was.
het kan ook zijn dat de kies er gewoon uitgetrokken kan worden. de dierenarts vertelde dat het anders was als bij mensen. bij ons liggen de tanden los in de kaak. bij paarden is de kaak en de tand 1 geheel. soms zitten de kiezen niet vast in de kaak, zoals bij mijn paard.
als hij er uit getikt moet worden is dat best zwaar voor het paard. er wordt aan de buitenkant van z'n hoofd, op de plaats waar de wortel ong. zit een gaatje geboord ter grootte van een kwartje. hierdoor wordt de kies eruit getikt. meestal wordt er dan ik het gat een drain geplaatst, waardoor het gat gespoelt kan worden en de rotzooi eruit kan. bij de uithof vertelde ze me dat hij dan 2 weken had moeten blijven. 'de andere dierenkliniek had het over 3 weken. het is ook niet altijd zo dat het gaatje dicht groeit. bij de meeste paarden wel, maar bij sommige blijft het open. dit zie je verder haast niet, groeit weer haar omheen.
ik zou hem er dus gewoon uit laten halen. paard kan ook flink beroerd zijn van een ontsteking. het doet zeer in z'n mond en ze kunnen er flink moe van worden. er gaat veel energie naar de ontsteking.

Sorry voor het lange verhaal.
ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _E_, Diddykong, Dunkeedoo, Googlebot, lianne125, maresie, MiSzNiTa, MiVita, Nikkii026 en 22 bezoekers