Pindakaa7 schreef:Is ze niet 'gewoon' spierbevangen? Eventueel vitamine E tekort? Daar kunnen ze erg pijnlijk van worden op de achterhand, stijf en kort lopen tot niet meer willen lopen omdat het lichaam te pijnlijk is.
Wat naar zeg, goed dat je het zo serieus oppakt!
Cinnepin schreef:Ik heb meer het idee dat het bekken vast zit ofzo? Het lijkt daar zo stijf.
XxLiEsJuHhxX schreef:Wat mij ook erg op valt is dat ze op de laatste filmpjes dus met de vergelijk van bij de vorige eigenaar ze voor veeel ruimer loopt.
Ook op de longe als ze draaft is ze voor enorm kort terwijl ze achter wel ruim is.
imaudy schreef:Ik vind haar achter niet goed lopen, RA? Zou er zeker mee naar de kliniek gaan.
Pindakaa7 schreef:Is ze niet 'gewoon' spierbevangen? Eventueel vitamine E tekort? Daar kunnen ze erg pijnlijk van worden op de achterhand, stijf en kort lopen tot niet meer willen lopen omdat het lichaam te pijnlijk is.
Wat naar zeg, goed dat je het zo serieus oppakt!
JoliekeDH schreef:Ik heb alle berichten gelezen en filmpjes gekeken, en ben het helemaal met je eens dat ze ergens last van heeft. Je ziet haar gewoon strak worden op het moment dat ze actiever (moet gaan/) gaat lopen.
Het is lastig te zien waar het precies vandaan komt, maar het lijkt vooral haar achterhand te zijn.
Het SI-gebied is lastig te onderzoeken en kan allerlei (compensatie)klachten geven heb ik om mij heen gezien, maar ik herken het beeld van laatste filmpje daar wel in.
Ik hoop dat je snel meer duidelijkheid hebt, je bent goed bezig in ieder geval!
tiwi1969 schreef:Ik heb al jou berichten gelezen en je filmpje bekeken en ga mee met eerdere berichten dat ze achter niet rad is met de nadruk op rechts.
In beweging buigt ze weinig in knieën en spronggewrichten en inderdaad is de rug strak in de lendenen.
Wat ik zou willen is een echo van de SI gewrichten en heiligbeen en foto’s van knieën en sprongen, allebei de achterbenen zodat ook verschillen zichtbaar zijn.
Als ze bij de DA niet duidelijk kreupel toonde kan het ook komen omdat allebei de benen niet fijn zijn, dan lopen ze vaak alleen korter.
Marigold schreef:Mijn gedachte bij het filmpje is problemen in de achterknieën, het is alsof die verkeerd kunnen schieten en het paard daar steeds rekening mee moet houden. Aan de longe trekt ze haar achterhand naar binnen met bolle rug, ziet er pijnlijk en onprettig uit. Kan compensatie zijn / maniertjes om te compenseren wat niet echt lukt.
Aangezien knieën een bekend probleem zijn bij IJslanders zou ik daar toch als eerste naar laten kijken als ik jou was. Ze is rondom de achter knieën ook wat vol, vocht ofzo lijkt het wel.
Gitana schreef:Supermooie ijslander![]()
Heeft ze wel beweeglijkheid in haar bekken als je hier oefeningen voor doet?
xSCWx schreef:Wat een leuk paardje, de lichte karperrug is niet alarmerend, dat is hoe de wervels lopen en hebben veel paarden. Wel vind ik haar onwijs strak in dat gebied, het lijkt wel alsof ze haar billen intrekt. Mijn paard heeft iets soortgelijk gehad nadat hij een hoefzweer had (continu op 1 manier gestaan om te ontlasten). Als je zegt dat zij korter op de hoeven is gezet zou ik even kijken of ze geen hoefzweer heeft door steentjes. En eerst een goede fysio/osteopaat laten komen en kijken wat die ervan zegt.
Villanelle schreef:Mee lezer hier. Wat een prachtige pony en zo vervelend voor je dat de oorzaak nog niet gevonden is.
Ik heb niet alle reacties nauwkeurig gelezen, lees wel dat er een andere smid komt. Ben ook benieuwd of ze in de juiste stand (hoek) bekapt is, ik twijfel er een beetje over maar misschien vertekent t wat. Ik weet uit ervaring hoeveel (oa compensatie) klachten dit kan geven.
Veel sterkte
Koper schreef:Even een heel praktische vraag. Wat is haar afstamming? Is haar vader bij voorbeeld gekeurd op spat (een vereiste voor goedkeuring tot dekhengst bij IJslanders)?
Spat is namelijk het eerste waar ik aan denk. Op het moment dat ze de sprong meer moet buigen, bij voorbeeld om te draven, komt er verzet. Het zou ook geen kwaad kunnen om naast de spronggewrichten ook de achterknieën op de foto te zetten. Ik zie dat dat al geopperd is, en ga daar helemaal in mee.
Mocht je ervoor open staan: er is een acupressuurpunt wat bij paarden verlichting brengt in de achterhand. Heb het bij mijn merrie gebruikt als haar knie op slot sloeg (geen IJslander, het was een shetlandpony). Het bood haar veel verlichting en in de zomer pakte ik bij haar dat punt 1 a 2 keer per week preventief. Knie op slot gebeurde bij haar sneller met warm weer. Wie weet heeft Fenja er ook wat aan totdat je verder onderzoek hebt kunnen laten doen. Het is een makkelijk punt om te vinden, werkt breed en het kost niet veel tijd.
Het punt heet Bai Hui, je kunt het vinden op het hoogste punt van de achterhand (makkelijkste te zien als je je paard recht van opzij bekijkt), en dan precies op de ruglijn (bij een wildkleur dus op de aalstreep). Als daar een kuiltje of bultje zit, of als het daar gevoelig is of warmer of kouder dan eromheen, is er daar in elk geval sprake van een verstoorde energie. Die verstoring kun je verlichten door met je vingers (handigste is wijsvinger op je paard en dan je middelvinger bovenop je wijsvinger) te duwen, die druk mag best stevig zijn maar natuurlijk nooit harder dan je paard toelaat. Begin met weinig druk en kijk hoe veel druk nodig is door het wat op te voeren. Het is van belang dat het paard ontspannen is en zich op die plek laat aanraken.
Stop met duwen of verminder de druk als je paard protesteert. Stop ook wanneer het paard releaset (bij voorbeeld zuchten, kauwen, gewicht verplaatsen enz). Reken voor die release (vermindering van de verstoring) op ongeveer 1 a 2 minuten, afhankelijk van het individuele paard.
Succes! Spat is pijnlijk, wie weet is dat op de één of andere manier te verlichten todat het gewricht aan elkaar is gegroeid. Eenmaal vergroeid doet het geen pijn meer en zou je paard in elk geval nog als recreatiepaard kunnen werken.
Sizzle schreef:Och TS, wat een pech heb jij met je paardjes.
Op basis van het filmpje zeg ik ook gelijk als eerste gevoel rechtsachter knie of sprong. Ik werd er ongemakkelijk van toen ik er naar keek.
boemel schreef:Wat vervelend zeg dat het niet goed gaat met je paardje.
Het verhaal klinkt redelijk bekend.
Hier ook een merrie die in de staak ging en steeds slechter leek te worden in haar lijf, maar wel de buigproeven goed doorkwam.
Bij haar is dmv een rectale echo helaas een probleem in het SI gewricht geconstateerd. Ik adviseer je om daar naar te laten kijken.
kamille schreef:Filmpje gekeken en een heel wat gelezen. Ik denk dat het uit het bekken komt. En gezien je verhaal zou er best met het transport iets gebeurd kunnen zijn onderweg, dat ze gevallen is ofzo. Als je dit aan een dierenarts laat zien zal hij of zij niet zeggen dat ze goed loopt en dat er niks aan te zien is
Muze schreef:Schouders en een van de hals spieren zien er ook niet ontspannen uit, fascia lijnen en een deuk.
Achter is al veel benoemd, maar het zit ( in elk geval symptomatisch) niet alleen daar.
Kip-ei wat de oorzaken en gevolgen zijn, maar overall zie ik een paard dat last van het lijf heeft en compenseert , en erg strak in haar “jasje” zit.
janouk schreef:Mijn pony heeft veel lichamelijke klachten van granen eten. Je zou eens kunnen proberen om graanvrij te voeren. Geen haver,maar ook geen andere granen.
Er is divers graanvrij voer.
Droog hooi, niet tingepakt, en vitamine /mineralen brokjes. Eens een maand proberen of je verschil merkt
Hutcherson schreef:Ik zou doorzetten met de osteopaat. Er waren duidelijk blokkades thoracolumbaal en wss heeft ie de psoasgroep aangegeven met die strepen naar voren? Superbelangrijke 'loop' spier.
Levert veel problemen op in traagheid, hoesten, vatbaar voor infecties, ademhaling etc. Maar thoracolumbaal zitten bij paarden vaak klachten omdat daar ook de achterkant vh zadel zit. Paarden gaan veel op de voorhand lopen, treden niet goed onder, buikspieren slap, dus rug kan niet openen (bollen en hollen).
Het heeft een tijd gekost om deze klachten zo te creeeren en daarom kost het ook tijd dit te corrigeren. Ik zou om te beginnen weer starten met osteopathie elke 6-8 weken. Een keer of 3 en daarna langer ertussen. Fotos zeggen echt heel weinig, bloedbeeld vaak ook. Dit heeft gewerkt alleen kan de klacht teruggekomen zijn omdat de oorzaak niet is aangepakt (zadel niet aangepast, dus scheef zadel op gecorrigeerd paard geeft weer scheefheid paard). Of wellicht zijn er viscerale dingen die de osteo vond? Dat heeft tijd nodig. Daar zou ik dan in investeren.
Gebruikers op dit forum: dalena, Emj_23, JoycexEnya, Maffieioso, Marilu, Megane, Piekosjj, renatexx, Tesssie14, xrobbiee en 14 bezoekers