Bokt.nl • springen en dressuren
Pagina 1 van de 1

springen en dressuren

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-01-03 23:53
door Anne_GTI
Ik word niet goed van die specialisatie die je de laatste tijd steeds meer wordt opgedrongen.
Vroeger sprong en dressuurde iedereen.( een enkeling die echt niet durfde te springen daar gelaten).
Als ze je tegenwoordig zien rijden met een dressuurzadel gaan ze er al gelijk vanuit dat je een dressuurruiter bent en andersom.
Nou ga ik gewoon op concours met 1 paard, twee zadels, twee hoofdstellen en twee caps.....
Ik geef toe dat het niet altijd even makkelijk is....
In het programma wordt er niet altijd rekening mee gehouden dat je nu eenmaal niet op twee plaatsen tegelijk kunt zijn en rijtechnisch is het ook niet altijd even makkelijk (contragalop als je een uur daarvoor nog een M parcours gesprongen hebt)
Maar ik vertik het gewoon om te kiezen.
Was tijdens een forum een jaar of vier geleden tijdens de Zwolse Paardendagen de enige die mijn hand opstak op de vraag "wie dressuurt en springt er tegenwoordig met hetzelfde paard nog op M niveau "
Vond het wel een beetje genant toen maar eigenlijk ben ik er ook wel trots op.
Wie van jullie herkent dit en en wat vinden jullie van deze tendens....

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 00:03
door KiWiKo
Je kan niet springen zonder in ieder geval de basis van het dressuur onder de knie te hebben. Ik heb een springer gereden die z dresuur heeft gestart. Het paard zou internationaal gaan springen. Als je de bekende springruiters ziet rijden dan kan je ook zien dat hun keurige keertwendingen kunnen rijden, prima kunnen verzamelen en hele nette changementen kunnen rijden. Kan dus prima samen in mijn ogen dan

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 00:39
door Oscar
Ik vind het geweldig dat je zowel in dressuur als in springen zo goed scoort, petje af hoor !
Het is idd. zo dat het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend is om in beide diciplines te starten, om over vier- of achttal nog maar te zwijgen.
Iedereen moet lekker doen wat ie wil doen, en als iemand zich wil specialiseren: prima, doen !

Alleen vind ik het wel jammer dat er met name door de organisatie van wedstrijden soms weinig rekening gehouden wordt met de combinaties die voor "allround" gaan.
Jouw voorbeeld geeft dat ook al aan.
Het is geen pretje om eerst een springparcours te moeten rijden (plus evt. barrage) en daarna nog een nette dressuurproef neer te zetten.
Er zullen vast tegenargumenten zijn in de trant van "ja, maar als je je paard onder controle hebt dan mag dat niets uitmaken.... blabla", maar in de praktijk werkt het helaas anders.

Ik denk dat je er goed aan doet om het eens aan te kaarten bij de organiserende vereninging als je weer zo ingedeeld wordt.
Het hoeft niet perse "opzet" te zijn, het kan ook onwetendheid zijn.
Het maken van een programma is een hoop passen en meten, en het kan zijn dat het best mogelijk is om je op een andere tijd te laten starten, maar dat het domweg over het hoofd gezien is.
En doen ze er nu niets mee, dan hopelijk een volgende keer !

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 00:46
door Lielle
ik heb met Trammelant M springen en Z dressuur gereden, en wilde dat eigenlijk herhalen (of verbeteren) met Pablo en Raimaer. Raimaer's moeder was ZZ springen en M dressuur (wel met twee verschillende ruiters). Maar je verhaal klopt, die specialisatie zie je steeds meer. Zo reden we met Trammelant vroeger twee dressuurproeven (2 ruiters), een 8tal proef en en een springparcours. Dat was echt puzzelen! Maar ik moet zeggen dat het mij niet uitmaakte of ik eerst sprong en dan dressuurde of andersom. Vaak was het om 10 uur springen, omzadelen, dressuur en 8 tal, omzadelen barrage , en dat hebben we volgehouden tot we dus Z dressuur en M springen waren. Dan moest er dus ook nog een ander hoofdstel in *LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 10:34
door Biertabje
ja dressuur is wel de basis maar met mijn vorige pony kwam ik redelijk de B uit, maar kon wel over het ZZ springen met haar! maar oke dat was een geval apart!
ik rijd nu zelf met mijn pony M1 dressuur,M springen en L SGW
soms is het wel irri als je vanaf het dressuur meteen moet ombouwen voor het springen. ja ik hoef dan alleen maar beschermers,martingaal,cap,zweep en beugels te doen!
vroeger sprong iedereen bij ons op de club als klein kind over de hindernissen
tegenwoordig echt niet meer! ze vinden het allemaal maar eng! oftewel de ouders vinden het ook eng! ik vind gewoon dat de ouders zich te veel met hun kinderen bemoeien!
maar ik zal nooit gaan kiezen voor 1 tak! springen is voor mij alles, maar dressuur en cross rijd ik ook! moet er echt niet aan denken om alleen maar dressuur te gaan rijden of alleen maar te springen!
ik houd wel van dat allround gebeuren!
we rijden dan zomers ook nog 4-tal dus dan is het wel druk! maar ik heb het er voorover!

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 15:43
door Kitty
Ik heb het idee dat dressuurruiters ook banger zijn om te gaan springen dan vroeger.
Ik start M2 dressuur en L springen en dat is heel goed te combineren. Ik spring en dressuur echter meestal niet op dezelfde wedstrijd. Vind het inderdaad logistiek te lastig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 20:26
door gomir
Toevallig had ik het er gister nog met mijn moeder over...Er wordt hier in de regio steeds minder gesprongen. Ik rijd in het L paarden zowat alleen tussen de profs...*LOL*
Vind het trouwens ook wel jammer dat er steeds meer specialisatie optreedt. Ik vind dat veelzijdige juist zo leuk(rijd zelf ook SGW), maar ik krijg hier toch maar weinig mensen enthousiast voor het springen en de dressuur tegelijk...Huilen
Met mijn pony was ik ook dubbel M(+M SGW) en dat ga ik met mijn paard weer proberen Haha! Ik spring trouwens meestal liever eerst. Mijn pony was nogal heet en na het springen was hij de meeste hetigheid wel kwijt, met mijn paard moet ik daar nog achterkomen. Ik heb maar één keer voor het springen gedressuurd en dat was echt een drama(had ook 108 punten), maar dat had iets met een nieuw bit te maken...*LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 20:47
door Homiafortuna
Misschien is het inderdaad verstandiger om de ene wedstrijd alleen dressuur te doen en de andere keer alleen springen. Hoef je je niet zo te haasten en heb je ook niet het probleem dat je paard in de dressuurring heftig reageert omdat je net gesprongen hebt.
De belasting van je paard wordt zo ook wat minder.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 21:37
door Biertabje
Homiafortuna schreef:
Misschien is het inderdaad verstandiger om de ene wedstrijd alleen dressuur te doen en de andere keer alleen springen. Hoef je je niet zo te haasten en heb je ook niet het probleem dat je paard in de dressuurring heftig reageert omdat je net gesprongen hebt.
De belasting van je paard wordt zo ook wat minder.


nee als je toch op wedstrijd bent! Haha! doe ik meteen alles hoor!
idd gomir,hier bij ons haken ze allemaal af! er zal ook nooit te hoog worden gebouwd omdat ze bang zijn dat er dan niemand meer komt! Verward
bij ons op de club is er gewoon niemand meer die L springt
we hebbe 2 in de B bij de pony's dan he! die echt serieus wedstrijd starten
1 Zer en 1 Mer zijn 18 geworden
0 in de L en 2 in de M,waaronder ik
niks meer in de Z
de rest doet oefenparcours,of is nog niet gestart!
en dressuur stikt er van!
ga toch springen mensen Haha! haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 21:40
door Destinietje
Bij ons op de club beweren ze nog altijd dat je springen en dressuur niet kunt combineren:S Maarja, komende winter ga ik toch ook springen (dressuur doe ik dus al). Volgens een aantal mensen bij ons op de club verpest je met dat "ongecontroleerde" springen je dressuur. Ik denk dat dat de grootst mogelijke onzin is, maar dat merk ik volgende winter wel;-)

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 21:55
door KiWiKo
dressuur is de basis van springen het ene kan niet zonder het ander

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 22:01
door gomir
Tot nu toe zijn alle paarden die ik gereden heb alleen nog maar beter geworden door het springen hoor Destinietje *LOL*

Kunnen ze niet invoeren dat iedereen een parcourtje moet kunnen rijden ofzo...Haha! Ik weet wel dat dit geen realistisch idee is, maar ik vind het zo erg. Al die kinderen die zich met 8/9 jaar al richting dressuur specialiseren. Ik vind dat een B-parcourtje kunnen rijden gewoon bij de basisopleiding hoort, door het springen krijg je toch een stukje extra balans en gevoel vind ik Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 22:40
door Anoniem
Ik heb het na elkaar gedaan.
Eerst gesprongen.
Toen 1,5 jaar geen concours want ik had helemaal geen zin om te gaan dresuren op wedstrijd.
Maar toen miste ik toch wel het wedstrijd plezier en ben ik gaan dresuren.

Dus wel allebei gedaan, maar niet samen.
Al spring ik thuis nog steeds graag.
ook de dag voor concours, terwijl ik ook ruiter hoor die dat niet doen.

En hier in de regio zijn ook veels te veel profs.
En daardoor word de techniek in de parcoursen voor veel amateurs te moeilijk gemaakt en haken dan af.
Tijd dat ze de echte beroeps ruiters eens in 1 groep gooien.
Kunnen ze bij elkaar de prijzen afjatten ipv bij ons Haha!

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 23:23
door Anne_GTI
Heb een keer gehad dat ik als enig amateurtje op een wedstrijd was. Had gewoon een vraagprogramma toegestuurd gekregen en het was in de buurt.... Krijg ik de startlijst toegestuurd... Moest ik starten na Wout-Jan v/c Schans en voor Peter Geerink... (schrik) Heb alle moed en mijn spulletje bij elkaar geraapt en ben toch gegaan... Kwam rond met twee balken en daar was ik best trots op hoor. Vond het wel leuk dat er allemaal kinderen waren die aan al die bekende ruiters handtekeningen gingen vragen en ook aan MIJ!!! Voelde wel erg tof.... Humor er zijn dus kinderen met een handtekening van mij in hun verzameling..... HAHAHA
Moest na afloop wel zoeken tussen al die grote vrachtauto's om mijn trailertje terug te vinden....

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-03 23:33
door Biertabje
haha das wel stoer ja!ik vind ook dat springen moet worden gedaan! jonge kinderen krijgen vanaf kleins afaan prive les,en dat is altijd wel dressuur! heb verder nix tegen dressuur hoor,rijd zelf ook net aan M1,maar het combineert juist zo goed! tobias is veel blijer geworden heb ik het idee!
heb het idee hier in Noord-Holland dat ze erg snel afhaken als de hindernissen 5cm hoger staan! stel je voor je hebt een balk!
hoe sommige al door het lint gaan van een paar balkjes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-03 00:05
door My Dominique
raar, ik ben nog nooit officieel gestart
1x onderling
nou ik weet wel
ik ga springen en dresuur!
en als het even kan ook sgw Haha!
maar dat zien we dan wel. Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-03 14:18
door germie
Ik heb een half jaar wedstrijden gereden, springen en dressuur. Ook wel 2 keer dressuur en 2 keer springen op 1 dag. Met een vzh-richting spring zadel.

Ik wil straks weer starten, eerst dressuur, maar zeker ook springen, helaas denkt het paard er nog anders over, doordat het verreden is.
Ik zeg altijd dat ik mijn ruiterster ga halen door met 1 paard te springen en te dressuren Haha! (5 wp dressuur, 5 springen in het Z).
Ik heb maar 1 zadel, men probeert mij al aan een dressuurzadel te krijgen, maar ik heb niet voor niets 1 maand terug voor een zadel richting spring gekozen. Ook op ene goed springzadel kun je dressuren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-03 14:36
door Lielle
ik zag de ruiterster 1 wp dressuur, 1 wp springen, 1 wp sgw Z wel zitten *LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-03 15:24
door germie
Die mag ook hoor Lielle, maar ik ga niet voor 3 paarden in 1 klasse met 10 wp.
dressuur, springen en mennen vind ik ook wel geslaagd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-01-03 15:27
door Lielle
die 3 paarden zag ik ook nog niet zo snel lukken *LOL* Mennen ligt me niet zo, daar kijk ik liever naar *LOL*

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-01-03 01:21
door Anne_GTI
haha denk dat als ik die van mij voor een karretje knoop ik zeker in het ziekenhuis uitkom. Longeren met twee lijnen is al niks.... Z-sgw lijkt me nog wel wat. Moet ik alleen nog erg oefenen op de insprong in het water. Erin lopen doet ze wel maar springen... Ach Word ook al geen Z springen want dat durf ik gewoon niet. Laat die ruiterster maar zitten dan (vind het M met parcours lopen eigenlijk al te hoog alleen vliegt dat gekke paard er steeds gewoon overheen)