endurance training met sportpaard

Moderators: Dyonne, Apple, Coby, petraaken, SayaJones, A_nouk, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

endurance training met sportpaard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-11-02 21:10

Heel stiekem overweeg ik om volgend jaar met Pablo een endurance rit te rijden, eigenlijk als voorbereiding op de SGW die ik later dat jaar wil gaan starten. Nu heb ik al redelijk wat rondgesurfd en veel info gevonden (oa op http://www.horseandstable.co.za/ een heel goede site uit zuid afrika) over training, benodigdheden en andere zaken. Alleen gaan die uit van een ongetraind paard, en dat kan ik Pablo toch niet noemen. Vandaar mijn vraag hier: aan wat voor schema zou ik moeten denken voor een 6 jarige met wedstrijdervaring (L2 dressuur, B springen) die op dit moment als volgt gewerkt wordt:

ma vrij
di 3 kwartier rijden, waarvan een half uur intensief dressuurles
wo 1 uur dressuur rijden
do 3 kwartier rijden, waarvan een half uur intensief dressuurles
vr 1 uur dressuur rijden
za 1 uur springles
zo wedstrijd (of dus gelegenheid voor een buitenrit)

Ik heb laatst de KNHS rit bij Wanroy gereden (21 km) in 2,5 uur waarbij hij fluitend aan het eind kwam.

Kortom, endurance kenners hier, ideeen? Alle andere tips zijn natuurlijk ook welkom. Oh ja, en ik weet "to finish is to win", ik heb ook absoluut geen plannen om 1e te worden Haha!
vr


Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-02 08:52

Heike, bedankt. Die site was ik ook al tegen gekomen, maar kent ook vooral een training voor jonge paarden die nog conditie moeten opbouwen. En Pablo is al behoorlijk fit.

Karin, Sjuimpje; jullie tips maken me aardig hoopvol voor een leuke rit. Ik zal binnenkort weer eens naar buiten gaan en kijken wat hij er van maakt. Lijkt me wel humor om in 1 seizoen uit te komen in dressuur, springen, SGW en endurance met hetzelfde paard! Dus wie weet kom ik jullie volgend jaar wel tegen op de wedstrijden? Wat is een leuyke wedstrijd om mee te beginnen?


Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-11-02 09:09

Sjuim, ik bedoelde jou eigenlijk ook niet echt, meer Karin, Navy en zo. Ik kan me idd wel voorstellen dat je de wedstrijdspanning mist, ik zie het ook vooral als een leuke voorbereiding en een prettige rit (althans, dat zeg ik nu). Ik kan me (nog?) niet voorstellen dat ik ipv springen zou gaan doen.

Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-11-02 11:37

Zo, wat een berg reacties! Eens even kijken:

- prijzenpot: Laui, ik heb helemaal geen ambitie om te rijden voor de eerste plaats (anders dan met dressuur of springen, trouwens Haha! ). Het is voor mij echt een voorbereiding voor het crossen en een lekkere buitenrit, en ik wil hem graag heel houden zodat hij nog lang 'mee kan'.

- leuk vinden: ik reed vroeger echt heel veel buiten, en dan ook lange ritten. Helaas moeten we daar nu steeds voor met de trailer weg, en gebeurt het dus niet meer zo spontaan, maar ik blijf het leuk vinden. Pablo was bij de ene echte lange tocht die ik gemaakt heb met hem het eerste kwartier wat gespannen vanwege alle enge dingen en heeft daarna lekker op zijn gemak doorgedieseld.

- constant tempo: daar ben ik heel benieuwd naar. Tot nu toe kon ik hem buiten lekker gecontroleerd laten draven zonder dat hij druk werd, hoe dat gaat in zijn eentje in een vreemde omgeving met andere paarden die hem inhalen en zo weet ik niet.

- doorgaan: Pablo is een Flemmingh * Pericles en staat dus redelijk hoog in het bloed. In de training thuis is het een harde, hij geeft het niet zomaar op (in veel opzichten trouwens Frusty , ik heb er vanochtend nog mee te maken gehad }> )

Laui, die training die jij noemt is neem ik aan bedoeld voor een lange termijn endurance carriere. Pablo is een redelijk doorgereden sportpaard (bijna 6, L2 dressuur, B springen), stel dat ik ongeveer een s in de week een flinke buitenrit maak, wat zou jij daarin opnemen als gerichte endurance training, uitgaande van een eerste wedstrijd ergens in maart?
Hij zal voor die tijd ook wat dressuur- en springwedstrijden lopen en rond maart wil ik ook wat cross training gaan oppakken (mn natuurlijke hindernissen).

- veelzijdigheid: Karin, ik nam ook aan dat er meer waren die dat allemaal combineerden. Trammelant is altijd heel veelzijdig ingezet (dressuur, springen, 8tal, SGW, 'beginnerspaard), en we plukken er nog steeds de vruchten van. Zoiets hebben we met Pablo ook voor ogen, en zelf houd ik ook wel van wat afwisseling.

Verdere vragen zullen vast nog volgen!

Sjuimpje schreef:
Zoals ik Lielle 'ken' uit haar posts hier op Bokt neem ik aan dat ze haar paard feilloos aanvoelt.


Bloos Bloos Bloos

Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-02 11:39

ik wilde idd proberen vanaf nu eens in de week naar buiten gaan (als ik dat weekend geen wedstrijd heb) en dan voor wat langere ritten. Helaas kan Raimaer (ons andere paard) niet mee daarvoor, in maart moet het veulen komen en dat wordt het toch wat veel van het goede. Verder ben ik net als Fitz wel benieuwd naar alle andere tips.

Overigens Fitz, ik heb veel gedownload van bv

http://www.horseandstable.co.za/ (erg goed, ik heb het zelf geconverteerd naar een word doc dus kan het je evt ook mailen is wel Engelstalig) en de link die Heike noemt.

Lielle

Berichten: 65247
Geregistreerd: 12-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-11-02 21:46

Merel, ik heb geen ambities om op heel hoog niveau endurance te rijden. Een keertje klasse I is voor mij echt wel voldoende, mijn hart ligt bij het springen (en aanverwante artikelen Haha! ) . Reden dat ik een endurance rit wil rijden (naast het motto "je moet alles eens gedaan hebben") is dat het voor Pablo als angsthaas eerste klas goed is om wat meer mee te maken en en te leren dat het allemaal wel meevalt. Dus mentale conditionering, en niet zo zeer fysiek. Maar voor die cross tips houd ik me aanbevolen! Ik heb vroeger al wat gecrossed met Trammelant, maar dat is lang geleden. Die was bovendien al een jaar of 10 en had enorm veel wedstrijd- en buitenrit ervaring. Pablo is 'wat' groener, dus ideeen over hoe te beginnen zijn van harte welkom.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers