Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Moderators: Sica, RianneH, Neonlight, Melissa0304, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Zebrastreep

Berichten: 5328
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-21 20:26

2021 , het jaar waarin mijn knappe Fjordenmerrie Ofira 3 is geworden en we beiden aan een heel groot leerproces zijn begonnen. Ofira is mijn eerste zelf gefokte Fjord. Ik heb haar al sinds dag 1 in mijn bezit , en daardoor hebben we ook een bijzondere klik met elkaar. Ofira komt uit mijn andere Fjord genaamd Udith. En het is toch wel erg gezellig zo met zen drieën. Omdat ik Udith ooit als eens in het zonnetje heb gezet , is het nu de beurt aan Ofira.

2021 was een vrij lastig jaar voor mij op privé gebied , maar beide paardjes gaven veel lichtpuntjes en vooral heel veel plezier in de moeilijke tijden.


Januari De eerste keer wandelen met mama Udith. Ofira stond op dit moment nog in de opfok , waar ze regelmatig in de hand kwamen. Ofira was al vrij mak op die leeftijd. Ofira was hier nog heel sterk , en met heel sterk bedoel ik ook echt heel sterk :'). Ze had totaal geen respect en was vooral bezig met terug naar de kudde.

Na meer dan 2 jaar weer herenigd met mama


AfbeeldingOp de heide , dit was één van de eerste wandelingen met andere 2 jarige Fjorden. Ofira was hier ook vooral heel sterk , maar voor een 2 jarige wel heel braaf. Maar of ik echt genoten had nee dat absoluut niet ik had het vooral heel warm want ze liep zo hard. Maar wat was ik trots!


Afbeelding


Februari

In februari hadden we sneeuw , heel veel sneeuw! Voor Ofira was dit de eerste keer dat er zoveel sneeuw was gevallen. Ze vond het geweldig! Ondanks dat ik niet bij de wei kon komen , kreeg ik van een stalgenoot een hele mooie foto's


Afbeelding


AfbeeldingEn in de opfok met de hele kudde , Ofira is de Fjord vooraan met de lange manen

Afbeelding


Maart

In maart genoot Ofira ook nog volop van haar opfok tijd

'Ach wat jammer , ga je alweer naar huis'?

Afbeelding


Ook ben ik hier begonnen met het aanpakken van haar verlatingsangst. Dit was toch wel een behoorlijke lastige periode. Maar iedereen zei zet door dat komt heus wel goed. Dus ik heb de stoute schoenen aangetrokken en haar op een dag uit de opfok gehaald en ben naar stal gewandeld. Dit was maar een klein stukje maar wat voelde dat als een overwinning.


Afbeelding

Dit hebben we heel wat keren geoefend en elke keer ging het weer een stukje beter.April

Daarna was het tijd om te verhuizen en is Ofira officieel uit de opfok gegaan. Om het niet gelijk heel lastig te maken heeft ze nog met twee maten uit de opfok tijdelijk in een weiland gestaan. Ook om wat af te vallen , en zodat ze wat dichter bij stal kwam te staan en ik met haar aan de slag kon. En tja als Fjordenliefhebber begon die lange manen mij toch wat te irriteren


Afbeelding

Het eindresultaat tja of het echt direct mooier was wil ik niet zeggen
Afbeelding

Ze ging regelmatig mee naar stal. Ik begon vooral met poetsen los in de paddock of deed een keer zogenaamd aan longeren zonder longe en het aanleren van de basis. Ik vond het zelf ook wel spannend dus ik wou pas verder als iets goed voelde en ik mij daar gerust en zelfverzekerde bij voelde. Ook vond ik het belangrijk dat Ofira hetzelfde ervaarde


In de paddock
Afbeelding

En door naar mei

In mei is Ofira 3 jaar geworden , en dat betekende dat ze nu volwassen genoeg was voor het weiland met de pensionpaarden oftewel weer terug in een 'huis' met mama.

De dag dat ik haar ging verhuizen , we moesten best een eind lopen maar ze deed het top! Om het toch niet helemaal vreemd te maken ging er nog een maatje uit de opfok ook dit zelfde weiland. Ze hebben een behoorlijke tijd aan elkaar geplakt. Overal waar Ofira was , was haar maatje. Ofira werd ook heel erg in bescherming genomen door dit maatje geen enkel ander paard kreeg de kans om bij Ofira in de buurt te blijven.

Afbeelding


Maar na 2 weken kreeg ze weer te maken met moeders en durfde ze zich wat meer los te koppelen van haar weide maatje. Dit kwam ook omdat ik haar regelmatig even ophaalde want ik was bang dat ze weer verlatingsangst zou krijgen. Dit was niet het geval gelukkig!

Udith vond het delen van wat lekkers nog niet een heel goed idee


Afbeelding


En natuurlijk bleven we door oefenen met de basisdingen en begonnen we wat met longeren. Dit ging nog heel speels maar Ofira had niet heel veel looplust. Wel was ze in de omgang vrij braaf en gemakkelijk. Ze vond het wel leuk om dingen te ondernemen.


Afbeelding


Juni

In Juni is Ofira overgestapt naar dezelfde hoefsmid als Udith. Ofira ging daarvoor regelmatig naar de smid , maar de eerste keer was het drama! Ofira deed net alsof ze nog nooit een smid had gezien en voetjes geven zat er ook niet echt in. Er moest nog net geen hijskraan aan te pas komen. Wel was het heel gezellig dat Udith ook meeging en je dan samen in de paddock mag staan.

Hier heb ik ze omgedoopt tot Jut en Jul
Afbeelding


En bij het beleren hoort natuurlijk ook voor alles een eerste keer. Dit was de eerste keer met een Sjabrak op. De longeersingel kende ze al. Ik had verwacht dat ze zou ontploffen , maar ze vond het absoluut niet spannend. Het leek net alsof ze dit stiekem al geoefend had.


Afbeelding


Ook begon ze zich thuis te voelen in haar nieuwe kudde

http://boktimg.nl/img/m/3rROIs.jpg

Toen was het alweer juli

En daarbij hadden we een prachtige zomeravond


http://boktimg.nl/img/m/SOnCkP.jpg


En waren we al een heel eind opgeschoten met het leren wennen aan het tuig. Ofira voor het eerst volledig opgezadeld en zoals elke keer top braaf


http://boktimg.nl/img/m/fCxRq0.jpg


Augustus

Een flinke domper , op een avond stond Ofira met een fikse wond onder haar kaak in de wei. Helaas was het een abces , maar gelukkig geen droes! 10 dagen lang schoonmaken... Wat was dit ellende! Ofira kon nog niet echt goed vaststaan en was daarbij ontzettend onrustig. En daarbij ook nog een vervelende wond schoonmaken. Oh wat leverde dit veel frustratie op! Daarbij stond ze ook nog in quarantaine omdat het pus wel besmettelijk kon zijn. Dus besloten om haar 1,5 week alleen te laten staan. Wel was hierdoor de verlatingsangst helemaal weg , en begon het kwartje wat meer te vallen. Gelukkig gesneesde het abces vrij snel en is ze er zonder litteken weer vanaf gekomen.

Het abces


http://boktimg.nl/img/m/xDx1N3.jpg


Na 10 dagen weer in de kudde en weer lekker aan de slag


http://boktimg.nl/img/m/3Sq62f.jpg


Tussendoor nog even afscheid genomen van haar halfzusje , waarmee ze de hele opfok samen heeft gestaan.


http://boktimg.nl/img/m/3RlPqG.jpg


En eind augustus hadden we nog een fotoshoot op de prachtige paarse heide


http://boktimg.nl/img/m/dFXg57.jpg


September

In september begon Ofira eindelijk rustiger te worden en zo kon ik ook alleen met haar op pad. Bruggetjes en nieuwe voorwerpen , niks is te gek. Zo kwam ik met het idee om op precies dezelfde plek deze foto te maken waar ik ook een foto heb gemaakt toen Ofira nog een veulen was.


http://boktimg.nl/img/m/NsQP4w.jpg


http://boktimg.nl/img/m/knh94W.jpg


15 september was het dan zover! Voor het eerst erop! Ik heb jaren geroepen dat ik dat absoluut niet ging doen want ik wou mijn nek niet breken. Ofira vond de omgeving vooral heel interessant maar wat was ze ontzettend braaf! Ik was vooral heel trots en dit gaf wel een geweldig gevoel

http://boktimg.nl/img/m/RSW3er.jpg
Oktober

Ook hierop weer volop aan de slag geweest. Ofira was niet vooruit te branden in de paddock , dus we gingen over naar de bak. Als ik alleen was , deed ik voornamelijk 'grondwerk' , ook hierin kreeg ik veel plezier.

Voor het eerst in de bak aan de longe


http://boktimg.nl/img/m/JPZ8hW.jpg


Vanaf oktober krijgt Udith altijd voer met supplementen om de weerstand voor de winter wat omhoog te krikken. Ofira mocht daarvan ook proeven. Wel vanuit een eigen bak , want Udith deelt haar voer niet. het heeft wel even geduurd voordat ze wist hoe je voer nu moet eten :')


http://boktimg.nl/img/m/mDhFZe.jpg


November

In november zijn we ook nog druk bezig met het beleren en grondwerk. Door wat weinig tijd voor werk heb ik er nog niet weer opgezeten. Maar ik vindt het ook belangrijk dat ze vrij krijgt en tijd om dingen te verwerken. We zijn vooral nu bezig met grondwerk en daarbij ook al wat figuren aan te leren en veel op stemcommando's. Het is in een korte tijd wel echt een maatje van mij geworden. Ze is precies het paard wat ik altijd wilde en ik ben erg trots op mijn eigen fokproduct. Ik heb altijd geroepen dat als het niks wordt ze weggaat , maar Ofira heeft een heel speciaal plekje in mijn hart en ik heb veel toekomstplannen met haar!

Maar ook lekker genieten van het paard zijn


http://boktimg.nl/img/m/VrjBB1.jpghttp://boktimg.nl/img/m/rzexAu.jpg


En daarbij genieten van de zon en een lekker groot weiland met veel vrienden
http://boktimg.nl/img/m/Jth41b.jpg
Op naar volgend jaar , waarin we mee gaan doen aan keuringen en natuurlijk de IBOP proef! Maar voornamelijk een hoop plezier gaan hebben.
Laatst bijgewerkt door Sica op 03-12-21 13:16, in het totaal 1 keer bewerkt
Reden: Teveel aan foto's in link gezet

The slower you go the more likely it is you'll crash


Appeltje_1

Berichten: 1037
Geregistreerd: 20-05-21
Woonplaats: Ergens in de stad

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 21:11

Wat een knapperd! <3
Ik vind het zo leuk om te zien en te lezen hoe ze is gegroeid en al die verhalen!
De foto's zijn ook prachtig, vooral die op de heide. <3

Je gaat ook heel mooi met haar om, mooi om te lezen! Niet iedereen geeft hun paardje zo veel tijd. Heel leuk en goed! :j

Heel af en toe.... Komt er iets geweldigs in je leven.... Tadaaaa... Hier ben ik dan! **\O/** [&]

Yenni
Berichten: 5008
Geregistreerd: 01-07-14

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-12-21 21:27

Wauw wat een prachtige fjorden heb je! Jaloers! Onwijs mooi om te zien dat je haar zo de tijd geeft. Ik vind haar wel al heel volwassen ogen. Knappe merrie

Zebrastreep

Berichten: 5328
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-12-21 22:51

Appeltje_1 schreef:
Wat een knapperd! <3
Ik vind het zo leuk om te zien en te lezen hoe ze is gegroeid en al die verhalen!
De foto's zijn ook prachtig, vooral die op de heide. <3

Je gaat ook heel mooi met haar om, mooi om te lezen! Niet iedereen geeft hun paardje zo veel tijd. Heel leuk en goed! :j


Dankjewel voor je mooie complimenten :j

Ze krijgt alle tijd van de wereld , het moment dat ik haar uit de opfok haalde en er voor het eerst op zat , zat 4 maanden tijd. En daarin heb ik alleen de basis zo goed mogelijk bevestigd. Dat bestond alleen maar uit netjes meelopen ( ze loopt nu heerlijk rustig naast mij , het scheelt al een hoop dat ze erg verkeersmak is en niet bang is voor auto's en fietsers) , vaststaan , poetsen , voetjes geven en opzij gaan als ik daarom vroeg. En ook voor mij moest het goed voelen. Ik ben in 2019 van Udith gevallen en ben daarbij toch behoorlijk angstig geworden. Ik heb Ofira een hoop geleerd , maar zij mij ook met name om door te zetten en minder bang te worden. Heel grappig maar als ik op haar zit voel ik totaal geen angst :o

Het is ook wel een beetje mijn kindje , helemaal omdat ik haar al vanaf dag 1 heb en haar letterlijk en figuurlijk heb zien groeien en dat is echt heel mooi om mee te maken. En daar moet je zolang mogelijk plezier van hebben dus ook tijd gunnen zodat we daarvan samen plezier kunnen hebben.

En natuurlijk de fijne stal waar ik sta , waar paard en welzijn zeer hoog in het vaandel staat dankzij hun was deze mooie opfok ook niet gelukt.Yenni schreef:
Wauw wat een prachtige fjorden heb je! Jaloers! Onwijs mooi om te zien dat je haar zo de tijd geeft. Ik vind haar wel al heel volwassen ogen. Knappe merrie


Dankjewel! klopt ze is ook behoorlijk groot voor een Fjord. Zo staan er meer op stal die enorm hoog zijn en daardoor ook gelijk een stuk volwassener lijken. Maar in het gedrag merk je nog wel dat het echt een jong dier is.

En dat ze zo knap is heeft ze van haar moeder en vader :') Udith doet het al jaren zeer goed in de fokkerij , maar volgens mijn staleigenaren (die eerst altijd met Udith hebben gefokt) is dit wel de mooiste nakomeling die ze van haar hebben gezien. Toch een heel fijn compliment om te krijgen van ervaren fokkers.

The slower you go the more likely it is you'll crash

office
Berichten: 248
Geregistreerd: 24-05-13

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 07:22

Gezellig wakker worden met jou fjorden prachtige dieren en het leest zo leuk.

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 09:27

Mooie fotoserie, prachtige Fjord!

Een kleine tip: je zadel zou wat verder terug mogen liggen, nu ligt het, althans op de twee foto's met zadel die je hebt geplaatst, te ver op de schouder.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer

The_Cat

Berichten: 6778
Geregistreerd: 04-11-15
Woonplaats: Antwerpen

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 09:43

Mooie foto reeks, en een heel knap paard dat je daar hebt! Veel succes voor de toekomst!


The books we love, they love us back. And just as we mark our places in the pages, those pages leave their marks on us.
I can see it in you, sure as I see it in me. You're a daughter of the words. A girl with a story to tell.

theadora99

Berichten: 3392
Geregistreerd: 26-05-11

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 10:18

Wat een leuke foto's! Ik vind de boog ook veel leuker :j

Wie is eigenlijk haar vader?

Courses

Berichten: 9759
Geregistreerd: 15-04-08
Woonplaats: Gotham

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 10:54

Wat een ontzettend leuke Fjord om te zien, prachtig koppie! Ben ook erg benieuwd naar de vader :)

| Fashion & Beauty fotografe |
Find my photography here! - http://on.fb.me/1ztmsmW
| http://www.thirsanijwening.com |

ruitje

Berichten: 10589
Geregistreerd: 29-06-03

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 11:00

Wat een leukerd! Ik ben vooral verliefd op haar mooie behang en prachtige zwarte benen :D

24/7 buiten en een binnenbak in de Randstad? Het is er:
insta: https://www.instagram.com/staldegroenemeer website: https://www.staldegroenemeer.nl

Sica
Moderator Kantine

Berichten: 4041
Geregistreerd: 03-01-05
Woonplaats: Een klein durp

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 13:17

Ik heb de foto's die teveel waren (maximum is 15 foto's) in links gezet.

Zebrastreep

Berichten: 5328
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-21 16:37

Askja schreef:
Mooie fotoserie, prachtige Fjord!

Een kleine tip: je zadel zou wat verder terug mogen liggen, nu ligt het, althans op de twee foto's met zadel die je hebt geplaatst, te ver op de schouder.


Ik ben ook niet zo tevreden met het zadel... Dit zadel is ook niet van haar maar van mijn andere Fjord , maar het is erg lastig een goed passend zadel te vinden voor dit soort paarden. Volgend jaar krijgt ze een eigen zadel , maar voor nu vind ik dat een beetje zonde omdat ze nog heel erg aan het veranderen is en in de winter rijden vooral als het vriest al niet mogelijk is. Dus ik stel dat even uit naar het voorjaar. Maar het budget ligt al een tijdje klaar :') En daarnaast ben ik natuurlijk ook nog best kritisch op zadelmakers... Dit zadel komt bij Divoza weg , maar ik vond de service daar zo tegenvallen dat ik het erg lastig vindt om te bepalen wie of wat een goede zadelmaker is ( en er zijn er nogal een hoop)

@TheaDora99

Tempo , komt dus deels uit dezelfde lijn als jouw knappe Sepp. Ik vindt dat Tempo hele mooie grote nakomelingen geeft met veel behang.

@courses
Lyckangs Tempo

Afbeelding--

Bedankt iedereen voor jullie leuke en lieve complimenten <3

The slower you go the more likely it is you'll crash

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 16:46

Is een goed boomloos zadel dan geen idee? Dat past zich aan.
Voor een Fjord zou je ook bij boomloze IJslanderzadels kunnen kijken.

Of tijdelijk met een goede bareback pad rijden? Daar heb je inmiddels ook een hele hoop keuze in.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer

Zebrastreep

Berichten: 5328
Geregistreerd: 27-08-19
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 03-12-21 16:54

Askja schreef:
Is een goed boomloos zadel dan geen idee? Dat past zich aan.
Voor een Fjord zou je ook bij boomloze IJslanderzadels kunnen kijken.

Of tijdelijk met een goede bareback pad rijden? Daar heb je inmiddels ook een hele hoop keuze in.


Niet om boomloze zadels af te kraken hoor maar ik vindt ze niet heel mooi , net als bareback is ook niet helemaal mijn keuze in het rijden.

Ik heb vroeger met IJslanderzadels gereden , maar was ook net niet helemaal mijn ding.

Rossner is vaak wel een succes , maar wel een rib uit je lijf := Helaas zijn die nu lastiger te krijgen....

Ik ben wel aan het nadenken over een zadel met verstelbare boom.

The slower you go the more likely it is you'll crash

theadora99

Berichten: 3392
Geregistreerd: 26-05-11

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 17:22

Ooh ja tempo is mooi! Is dan een nichtje van Sepp ofzo :')
Ik zag laatst een zadelmaker die een heleboel geschikte zadels had voor fjorden, zal hem eens opzoeken voor je als je wil

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-12-21 18:01

Zebrastreep schreef:
Askja schreef:
Is een goed boomloos zadel dan geen idee? Dat past zich aan.
Voor een Fjord zou je ook bij boomloze IJslanderzadels kunnen kijken.

Of tijdelijk met een goede bareback pad rijden? Daar heb je inmiddels ook een hele hoop keuze in.


Niet om boomloze zadels af te kraken hoor maar ik vindt ze niet heel mooi , net als bareback is ook niet helemaal mijn keuze in het rijden.

Ik heb vroeger met IJslanderzadels gereden , maar was ook net niet helemaal mijn ding.

Rossner is vaak wel een succes , maar wel een rib uit je lijf := Helaas zijn die nu lastiger te krijgen....

Ik ben wel aan het nadenken over een zadel met verstelbare boom.

Zowel de IJslanderzadels als de boomloze zadels zijn t.o.v. vroeger behoorlijk geëvolueerd ;)

Mijn Karlslund Kontakt lijkt op een gewoon dressuurzadel.
Ik vind zelf veel boomloze zadels te hoog opgebouwd, maar dit zadel geeft echt een close contact gevoel en toch genoeg stevigheid. Ander voordeel is dat ze goed betaalbaar zijn vergeleken met goede boomzadels (die zijn soms echt belachelijk duur nowadays)

Barebackpad kan je ding niet zijn, snap ik. Ik ben zelf erg van het zonder zadel rijden, en een bareback pad komt daar het dichtst bij.

Zadel met verstelbare boom is uiteraard ook een optie. Daar is ook steeds meer keuze in, gelukkig.

Of wat dacht je bijv. van een Wow-zadel (luchtgevuld). Ook aanpasbaar.
Maar die zijn wel duur.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer

Jets

Berichten: 3443
Geregistreerd: 15-09-11
Woonplaats: Zwolle

Re: Het jaar met mijn allereerste jonge paard

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-12-21 08:18

Hee ik zag m’n lieve Vie in uitgelicht staan! Leuke foto’s, ze worden zo snel groot. Leuk dat moeder en dochter nu weer samen staan :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 bezoekers