Overerving witte aftekeningen

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
mooney

Berichten: 5856
Geregistreerd: 07-05-06

Re: Overerving witte aftekeningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 21:15

Even heel kort door de bocht: dat is nog niet bekend.

Er zijn ondertussen een paar genen bekend die aftekeningen op het hoofd en benen veroorzaken (maar er zijn zeer waarschijnlijk ook nog onbekende genen in het spel), zoals bijvoorbeeld sabino1 en W20. Maar hoe het plaatsen van aftekeningen wordt bepaald is bijvoorbeeld ook nog onduidelijk, zelfs bij dieren die 100% genetisch identiek zijn kan dat namelijk verschillen.

Dat je veulen geen aftekeningen heeft is helemaal niet zo gek, ik mis in dit verhaal nog de vader. Maar stel dat je merrie dus een aftekeningen-gen had, haar moeder had dat blijkbaar niet. Dus heeft zij het maar 1 keer en niet dubbel. Dan heb je dus (zonder invloed van de vader meegerekend) 50% kans dat zij haar aftekeningen niet doorgeeft.
Dit is dus wel een simplistische weergave van de werkelijkheid, omdat we nog niet alles weten. Dit geldt dus enkel in het geval dat de aftekeningen van je merrie door een enkel, dominant gen worden veroorzaakt.
mooney

Berichten: 5856
Geregistreerd: 07-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-12-17 21:49

Imaginaerum schreef:
mooney schreef:
Maar stel dat je merrie dus een aftekeningen-gen had, haar moeder had dat blijkbaar niet. Dus heeft zij het maar 1 keer en niet dubbel. Dan heb je dus (zonder invloed van de vader meegerekend) 50% kans dat zij haar aftekeningen niet doorgeeft.
Dit is dus wel een simplistische weergave van de werkelijkheid, omdat we nog niet alles weten. Dit geldt dus enkel in het geval dat de aftekeningen van je merrie door een enkel, dominant gen worden veroorzaakt.

Dat is dus absoluut niet zo, omdat er meerdere genen een rol spelen kun je dit soort uitspraken niet doen.
Er is geen sprake van de standaard Mendeliaanse overervingspatronen omdat het niet om één gen gaat, maar om meerdere. Het is nog niet duidelijk welke genetische factoren precies een rol spelen en hoe dit resulteert in welke aftekening en de plaats. Mendeliaans in ieder geval niet! :)

Jeetje wat zet ik er nu expres onder :') Dat het een simplistische weergave is en enkel zo is bij Mendeliaanse vererving (maar dat zullen niet alle bokkers kennen, dus daarom enkel & dominant).

Verder zijn sommige genen die al wel bekend zijn wel in staat om in hun eentje aftekeningen te bewerkstelligen, dus daar gaat het principe dus prima voor op. En dan heb ik het dus over de 'keuze' van wel of geen aftekeningen, niet de hoeveelheid wit of de plaats van de aftekeningen. Stel je hebt een homozygoot Sabino1 paard, dan kan je er best vanuit gaan dat de nakomelingen gegarandeerd aftekeningen hebben. Of dat enkele witte haren zijn of bles+sokken+buikvlek is dan weer niet te zeggen.
Nou komt sabino1 veel minder voor dan verwacht en is dat waarschijnlijk ook niet het geval bij jet paard van TS, maar stellen dat het nooit Medeliaans is is dus ook niet correct.

Dominant white genen zijn wel bekend om hun interacties, wat het inderdaad een beetje ingewikkelder maakt. En dan nog alle factoren die niet in kaart zijn gebracht inderdaad


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 2 bezoekers