Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 21:30

In het [RPA] [FOTO] Verzameltopic, bijzondere kleurtjes! topic zijn de liefhebbers van aparte kleuren actief geweest in een interessante discussie over bijzondere kleuren. Aangezien die discussie daar niet mag heb ik besloten een apart topic op te stellen. De sfeer in het fototopic was erg goed, dus ik hoop hier dezelfde mensen en dezelfde sfeer te kunnen treffen! Dan zullen we er een gezellig en heel leerzaam topic aan overhouden.

Het idee is om hier zeldzame kleuren, uitingen en kleurmutaties te bespreken en te delen. Foto's van je eigen paard of die van andere om zo je verhaal of vraag te illustreren zijn welkom zou ik zeggen. Dit is geen fotoverzameltopic, daarvoor verwijs ik graag naar het topic in de gegeven link. Het is hier ook niet de bedoeling foto's te plaatsen van doorsnee kleuren zoals koffievos, bruintinten, appelschimmels etc., kortom: basiskleuren niet toegestaan :') Wel wil ik de mods graag vragen of ze het willen toestaan dat per post 2 foto's zichtbaar worden geplaatst. Het topic gaat immers over kleuren, en zonder foto's is een kleur moeilijk te bediscussiëren. Het is hier de bedoeling ook in te gaan op de theoretische achtergronden en hypotheses over verschillende kleuren en kleurmutaties. Uiteraard is iedereen welkom met vragen.

Aangezien in het andere topic de nodige interessante informatie is gedeeld hier bij een overzicht van onderwerpen die voorbij zijn gekomen in het fotoverzameltopic (opmerking: deze informatie is geplaatst door bokkers in het fotoverzameltopic en niet rechtstreeks uit (wetenschappelijke) bronnen gehaald):

Chimera

Citaat:
Citaat:
Met zowel chimera als brindle waren ze geloof ik iets op het spoor in de richting van een soort 'dubbel dna', 2 cellen die in de baarmoeder samengesmolten zijn tot 1 veulen. Nou weet ik niet meer of dit ook officieel bewezen is, of dat het nog steeds een vermoeden is dat het zo ontstaat.

chimera ontstaat inderdaad door samensmelten van 2 of meerdere cellen populaties, dan heb je inderdaad meerdere dna, komt ook bij mensen voor en bij bijvoorbeeld katten(tortietom's)

Citaat:
Chimeras zijn paarden die twee soorten DNA hebben. Dat komt doordat de celklompjes van een tweeeiige tweeling samensmelten in de baarmoeder. Dat gebeurd in een vroeg stadium. Het is overigens buitengewoon zeldzaam onder paarden.

Citaat:
http://www.whitehorseproductions.com/im ... _blue1.jpg
Dit is een duidelijk voorbeeld :') Maar soms is het bijna niet te zien aan de buitenkant. Als beide ouders vos zijn bijvoorbeeld. Dan zul je het niet zo snel kunnen zien aan de buitenkant, omdat de uiting in de vacht overeenkomt.

Citaat:
Citaat:
Okee, dus dan zie je het alleen terug als je t genotype gaat ontleden...

Ja, en nee. Als je haren trekt uit een stuk dat uit hetzelfde embryo komt zal je het ook dan niet opmerken.

Citaat:
Maar als je dan een schimmel met een valk kruist ofzo, ik zeg maar wat. En je krijgt een bonte valk, kan dat dan ook chimera zijn?

Citaat:
Marjoow, een schimmel word bijna altijd donker geboren ;) dus mocht het een chimera zijn dan zou je dus vlekken kunnen hebben die lichter worden naarmaten het paard ouder word :)

Citaat:
Citaat:
is dit niet gewoon co-dominantie? waarbij twee verschillende genotypen tot uiting komen?

Nee, een echte chimera heeft twee compleet andere genotypen. Zo verschillend als broer en zus ;)

Citaat:
Citaat:
Maar als je Chimera krijgt, dan heb je dus 2 samengesmolten paarden. In feite, toch?
Dus als een schimmel gedekt word door een valk, en in de eerste fase is er een schimmel en een valk, die samensmelten tot 1 paard. Dan heb je dus een valkbonte chimera toch?

je krijgt dan valk + schimmel, maar een schimmel wordt nooit wit geboren, dus stel dat die met de basiskleur valk geboren wordt, heb je in de eerste instantie een compleet valk gekleurd veulen, maar de 'schimmel vlekken' worden pas later zichtbaar... (Oh wat zou je dan raar staan kijken... :+)

Citaat:
Een valkbonte is geen chimera, volgens mij snap jij mijn punt niet, als je een chimera uit een valk en een schimmel krijgt zal dit er waarschijnlijk nooit uitgaan zien als een echte valkbonte ;)

Citaat:
Verder moet je je ook bedenken dat een Chimera echt verschrikkelijk zeldzaam is onder paarden. 1 op een miljoen is een royale schatting.

Citaat:
Is bij een Tobiano de huid onder de witte aftekeningen eigenlijk gewoon roze? :)* Zo ja, dan is altijd te zien dat hij geen schimmel is, omdat de huid bij een schimmel wel gepigmenteerd (=donker) blijft en alleen de haren het pigment verliezen.

Citaat:
Citaat:
Ja de kans is klein, maar het kán wel? Dat was gewoon het antwoord wat ik zocht xD of het kán of niet ;)

Heb het niet geheel gevolgt maar als ik het goed begrijp is de vraag

zou een valk x schimmel = valkbont ... die valkbont een chimera kunnen zijn ... in principe niet. Hoogst waarschijnlijk is de schimmel een bonte onder de schimmel en is het valkbont daardoor niet een chimera.



Bloody Shoulder
Citaat:
nog een leuke: http://www.ultimatehorsesite.com/images ... odonut.jpg

Dit is een bloody shoulder. Officieel wordt het ingedeeld onder de vliegenschimmel. Het komt in principe ook alléén voor bij vliegenschimmels. Althans, vrijwel alle bronnen wijzen in die richting. Daarnaast ben ik ze nog niet tegengekomen die totaal geen "sproeten" had. Dus het is op zijn minst gelinkt. Er zit een hele mooie legende achter. Je ziet het meestal bij AV's en paarden met Arabische bloedvoering. Overigens betekend dat niet dat vliegenschimmels uit andere rassen het niet kunnen ontwikkelen.

Ik heb zelf het idee dat het ook nog weleens door een somatische mutatie kan komen die het Gray-gen "uitzet". Echter, er zijn amper bronnen te vinden die die hypothese ondersteunen, en somatische mutaties zijn nog een stuk zeldzamer dan vliegenschimmels.

Citaat:
omgekeerde bloody shoulder op een AV ruin
http://www.warraweestud.com/images/pictorial/3g.jpg
kwam ik net tegen :P


Albinisme
Citaat:
Citaat:
Nee, je hebt bijvoorbeeld geen albino bij paarden ;) dus niet alles is mogelijk


[edit] Deze site: http://www.complete-encyclopedie.nl/Die ... en/Albino/ Is het niet met je eens :')


Citaat:
Albino komt wel voor bij paarden, maar die overleven het nooit. Ze worden of geaborteerd/verworpen of gaan snel na de geboorte dood.
Foto op die site is geen albino... volgens mij gewoon een witte schimmel, t is iig ook geen cremello oid.
/edit er bestaat ook nog zoiets als maximum sabino of dominant white, die zijn ook vrijwel helemaal wit.. maar dat is ook geen albino.


Citaat:
Nope, dat is OWLS. Een echte albino is nog nooit geregistreerd. Waarschijnlijk wordt de vrucht in een vroeg stadium verworpen in homozygote vorm (net als bij roan en dominant wit). Aangezien het gen recessief is zou dat een goede verklaring kunnen zijn waarom nog nooit een albino paard is geboren. Een albino is een dier dat wel pigmentcellen heeft, maar die cellen kunnen geen pigment aanmaken. Daardoor zijn de ogen rood (je ziet de bloedvaatjes) en de huid helemaal roze. Een OWLS veulen wordt geboren met blauwe ogen. Dat blauwe is pigment, dus werkende pigmentcellen. Een dominant wit paard heeft bruine ogen, dus werkende pigmentcellen. Een dominant wit paard heeft daarnaast géén pigmentcellen in de huid, vandaar de roze kleur van de huid. Als een DW paard wel pigmentcellen in de huid heeft produceren die ook pigment (uitting van DW varieert van 50-100%). De American Albino Horse is ook géén albino maar een dominant wit register.

Even een publiekelijk toegankelijke bron.
http://www.whitehorseproductions.com/white.html


Citaat:
Hoe je het ook wend of keert... er zijn altijd mensen die roepen: Ja! Albino's bestaan wel! (en vervolgens met een plaatje van een cremmelo oid aan komen ;) ) Veel mensen weten het ook niet. Járen geleden werd er hier een cremmelo geboren, eigenaar zei ook dat het een albino was. na wat uitleg van mijn kant was het duidelijk. En hij wist het simpelweg niet (nu dus wel ;) )


Citaat:
Citaat:
Een compleet functieverlies van het KIT gen leidt tot prenataal of perinataal overlijden door ernstige bloedarmoede.


Ik heb de fenotypische uiting erbij niet gevonden, maar ik vermoed dat dit paard compleet wit geboren wordt (KIT is betrokken bij de migratie van de voorlopers van de pigmentcellen, geen KIT geen pigmentcellen in de huid). Dit zal dus, in theorie, een compleet wit veulen met blauwe/bruine ogen opleveren die kort na de geboorte zou sterven of dood geboren wordt :)* Geen OLWS, maar wel een soortgelijk probleem.


Sabino en Rabicano
Citaat:
Citaat:
In basis vos. Geen roan, maar stekelharig (of rabicano zoals het tegenwoordig heet ;) )


Stekelharigheid is lang niet altijd rabicano ;) Rabicano is een stekelharig patroon waarbij de onderbuik en flanken stekelharig zijn, en waarbij de staart een witte pluk kan hebben. Verschillende varianten van sabino kunnen wel degelijk een stekelharige vacht geven ;)

Citaat:
Citaat:
Hoe zat het ook al weer met sabino? Is elke vorm van witte aftekening sabino?


Sabino is best wel tricky. Een paard met een sok en een bles kán al sabino zijn, maar dat hoeft niet. Probleem is dat er maar één sabinogen is geïdentificeerd (sabino-1) en dat veel paarden die duidelijk een sabinofenotype hebben dat gen niet hebben. Er wordt dus gedacht dat het polygenetisch wordt overgegeven , maar welke genen verantwoordelijk zijn weet men nog niet. Men weet ook nog niet hoe het precies zit met de overerving van witte aftekeningen. Dus met zekerheid valt niet te zeggen dat een paard met een bles en een wit voetje wel/geen sabino is. In principe wordt er wel een onderscheid gemaakt tussen sabino en een paard met gewoon een bles of gewoon een wit voetje, maar dat onderscheid is tot op heden puur op fenotype. Vaak kom je er in het fokken snel genoeg achter of het paard sabino is, als je ineens een veulen hebt met een witte vlek op de vulva, of hoge witte benen met grillige aftekening. Er wordt gezegd dat de sabino aftekeningen een grillige rand hebben. Soms zie je dat op de benen direct, maar soms lijkt het net een "normale aftekening".

In principe is stekelharigheid wel altijd een teken van of sabino of rabicano (of roan, maar dat is eigenlijk geen stekelharigheid, zoals je weet). Daar is onderscheid in te maken door te kijken hoe de haren zijn verdeelt:

Aparan heeft duidelijke rabicano kenmerken:
http://arabianfantasie.nl/media/dekheng ... an_002.jpg

En een foto van een stekelharige, Nynke van _Bitje_:
http://horsephotoevents.nl/galerij/albu ... g_8329.jpg
Duidelijk dat sabino stekelharigheid gelijkmatig is verspreid en rabicano zich beperkt tot de buik en flanken.


Splashed White
Afbeelding

Metallic
Citaat:
Citaat:
Die Quarter is leuk! :)
En die AT, wauw.. _O_ Echt die mooie gouden glans heeft ze. :D

Officieel niet. Ze is geen gouden AT, maar een svetlo bulanaya (licht valk ipv goud valk). Maar dat neemt niet weg dat ze in de volle zon zeker wel een metallic gloed heeft, alleen niet zo sterk als de als goud geregistreerde AT. Ze glimt in elk geval genoeg voor mensen om even van de fiets te stappen en haar te bewonderen, haha.

ook al komt metallic bij maar weinig rassen voor (alleen met Turkoman bloed in de basis)

In die zin zou de mijne qua kleur ook niet zo bijzonder zijn omdat ze een beetje metallic heeft (en toch tussen de 30 en 40% metallic is binnen haar ras).


Citaat:
Citaat:
NFS?

Naked Foal Syndrome (ook wel Hairless Foal Syndrome) oftewel sfinxveulens. Er wordt door sommigen gedacht dat er ergens een link is tussen de extreem dunne vacht en holle haren en de haarloze veulens. Is verder gelukkig vooralsnog nog een erg zeldzaam syndroom, die dus door sommigen wordt gekoppeld aan de metallic kleur.


Citaat:
Citaat:
Het is dus een dominant gen?

Het gen lijkt zich recessief te gedragen, maar is niet op dezelfde manier recessief zoals bijvoorbeeld vos. Het komt namelijk ook tot uiting in bijvoorbeeld kruisingen en uit zich niet altijd even sterk in nakomelingen. Het beïnvloedt het fenotype dus wisselend. Het is, zo lijkt het, ook afhankelijk van eraan gekoppelde allellen, maar gedraagt zich zover ik weet meer recessief dan dominant. De uiting ervan is wat grilliger, ook wat betreft intensiteit. Bij sommige metallic paarden met extreme glans is de haarkern sterk onderbroken (en het omhulsel veel breder dan bij andere paarden) terwijl bij andere metallic AT alleen het omhulsel veel breder is en de haarkern wel intact is waardoor de metallic glans er wél is, maar minder sterk. En verder kan dat terwijl een ouderdier of grootouder juist wel een enorm sterke uiting ervan heeft en een volledig holle haarkern. Het is dus een recessief gen, maar beïnvloedt daarnaast de dominante allellen (dominant en recessief zijn in veel gevallen inmiddels ook achterhaald). Er wordt momenteel onderzoek aan gewijd in Rusland, dus wie weet weten we binnenkort meer. Goed, daarbij moet ik wel vermelden dat ik geen genenexpert ben en dus alleen globaal weet hoe het werkt wat betreft allellen en dergelijke. Waar het op neer komt is dat het dus zeker tot uiting komt in kruisingen, ondanks dat het geen dominant gen is. :)


Citaat:
n het kort is de haarkern in tegenstelling tot bij gewone paardenvacht onderbroken en extreem dun in tegenstelling tot een gewoonlijk dikkere kern en de huls eromheen juist extra breed (dit deel vangt en reflecteert het licht)

Ter illustratie foto's van haren van glimmende en niet glimmende Akhal-Teke:
http://www.cgakhaltekes.com/index_Page2110.htm
Vergelijking van haren: http://akhal-teke.org/images/hairs_compared.jpg
Bovenste is van een AT, middelste van een Arabier, onderste van een Appaloosa x Engels Volbloed.


Citaat:
Citaat:
Ik heb ook een paar extreme glimmerds, maar de zweetvos zal ik maar in een linkje zetten. Metallicglans schijnt niet genetisch bepaald te zijn als kleur, maar door een dunne vacht te komen. Hoewel je je dan wel weer af kan vragen of dat niet ook genetisch bepaald is dan, gezien het toch voornamelijk bij bepaalde rassen voorkomt zoals natuurlijk de welbekende Akhal Teke maar ook Berbers en enkele Iberiers.

Het klopt inderdaad dat goudglans voor een deel wordt veroorzaakt door een extreem dunne vacht en daarom te zien is bij de AT, Arabier en Berber.
Bij de AT wordt deze glans niet als kleur geregistreerd, maar de officiële goudglans wél. Deze is vanaf de geboorte zichtbaar en genetisch bepaald. Het komt door de vorm van het haar (genetisch en erfelijk bepaald) die een extreme glans veroorzaakt. De haarschacht is namelijk hol en de medulla (haarkern) is onderbroken waardoor het meer licht doorlaat en kan reflecteren. Bij de Don, Kinsky en Budjonny komt deze glans ook regelmatig voor en dit is een erfenis van de Turkoman en Akhal-Teke die gebruikt is bij het ontstaan van deze rassen. Het is dus zeker genetisch bepaald, maar wat betreft kleurengenetica van deze speciale AT metallic glans is deze vooralsnog niet geïsoleerd. Een tijd is gedacht dat het vergelijkbaar was met champagne, nu wordt gedacht aan een satijn-gen zoals dit bij diverse andere diersoorten voorkomt en extreem gladde, dunne haren veroorzaakt.


Over deze onderwerpen zijn we duidelijk nog niet uitgesproken, en in de lijst missen de nodige bijzondere mutaties en kleuren, zoals (white) brindle, sooty, birdcacher spot, Bend Or spots, Chubari spots, crème verdunningen, roan, dominant wit, splashed, somatische mutaties, silver, champagne, pearl, get the point? Maar daar zullen we vanzelf wel op komen lijkt me :) Het overzicht is ook niet helemaal compleet, aangezien er zo nu en dan ook theoretische informatie in korte opmerkingen is gedeeld over diverse onderwerpen. Dit is een overzicht van onderwerpen die wat uitgebreider zijn toegelicht. Mocht je wat missen, vragen en/of opmerkingen hebben: graag! Hopelijk krijgen we op die manier dezelfde lekkere flow in dit topic als in het fototopic.
Laatst bijgewerkt door Nicole288 op 30-10-15 13:30, in het totaal 4 keer bewerkt
Reden: OP aangepast op verzoek TS.

Marjo

Berichten: 37207
Geregistreerd: 04-02-06
Woonplaats: Velaris, City of Starlight

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 21:38

Wauw respect voor wat je er van hebt gemaakt! Ik volg, vind het wel erg interessant!

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 21:40


LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 21:46

Ik hoop nu op schappelijke mods :j

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 21:47

Hopelijk wel, het is zo'n interessant onderwerp, ik vind dat het toch echt een plekje op bokt hoort te hebben :j

Goed, laten we meteen ontopic blijven, weet iemand misschien of er ook fokkerijen zijn, misschien in de V.S. waar bewust op Sooty wordt geselecteerd? Ik ken het nergens vinden, maar aangezien donkere kleurtjes en appeltjes "trendy" zijn zou sooty-fokkerij in theorie nog wel eens interessant kunnen zijn (bij de AV bijvoorbeeld).

Faline

Berichten: 7798
Geregistreerd: 22-10-01
Woonplaats: Berltsum

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:00

Meteen even een stipje hier natuurlijk :D en dat er nog een hoop interessante discussies gaan volgen :D
Heb jij trouwens nog wat meer informatie of links over de verschillende kleuren vos s6801881?

Ik hou ons 'sooty-veulen' trouwens ook bij met de foto's, als hij werkelijk zo donker wordt, zal ik hier over een tijdje wel wat vergelijk foto's plaatsen. Best wel interessant, wanneer hij van zo'n lichte palomino naar bijna zwart zou gaan :oo Het is dan ook apart dat het sooty zich dus toch weer heel anders gedraagt dan bij Goldy, want die is echt pas met de jaren grijzer/donkerder geworden.

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:08

Trouwens s6801881, heb je ook een naam die makkelijker te onthouden is? ;)

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 22:15

Ik ben afgelopen maand bezig geweest met het uitzoeken van de verschillende vos fenotypen en de achterliggende genotypen. De conclusie: het is niet duidelijk en er wordt geen onderzoek naar gedaan := Het meest recente artikel dat ik heb gevonden dat hoofdzakelijk over vos gaat is "A missense mutation in the gene for melanocyte-stimulating hormone receptor (MC1R) is associated with the chestnut coat color in horses" van L. Marklund, M. Johansson Moiler, K. Sandberg en L. Andersson. Dat artikel is uit 1996 :wow: Schiet lekker op dus. Zoeken is sowieso een langdradig proces omdat ze bij de AQHA ook bedacht hebben lichte vossen sorrel te noemen :P

Een hypothese is die van Gower die verondersteld dat agouti invloed heeft op de uiting van vos, echter Sponberg spreekt dit tegen. Hij geeft aan dat agouti alléén invloed heeft op eumelanin (zwart pigment) en niet op phaeomelanin (rood pigment). Dus daar komen we niet verder mee. Net als op bruintinten kan sooty wel roet in het eten gooien. Onder invloed van sooty kan elke kleur vos een tot een koffievos uiting komen. Een kenmerk van zo'n extreme sooty is dat het paard door één of meerdere appeltjesfase gaat (bijna schimmelen in de verkeerde richting). Er zijn ook koffievossen die geen zwarte haren door de vacht hebben en die ook geen sooty fokken, dus koffievos en sooty zijn waarschijnlijk niet hetzelfde. Echter, bij gebrek aan wetenschappelijke bronnen kom je niet ver als het gaat om theorieen en definitieve conclusies :o

Ja stef, je mag me hier ook Marloes noemen, beter te onthouden dan al die nummertjes :')

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:18

Ik heb bewondering voor al je lappen tekst altijd :j snap het niet altijd als er veel moeilijke woorden in zitten, maar meestal erg duidelijk :j

Femke_Tweety

Berichten: 11975
Geregistreerd: 02-04-10
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:20

Fijn, dit topic!

Ik vind het super interessant, en heb als docent biologie ook wel enige kennis van genetica. Ik heb me tot nu toe niet echt in de discussies en gesprekken gemengd, vanwege de kans om of topic te gaan. Daar heb ik helaas ooit al eerder mijn vingers aan gebrand, met waarschuwing op zak.... (en toen wist ik niet eens dat ik of topic ging....)

Maar goed, nu dus echt een topic om kleurgenetica te bespreken, gaaf.

Ik heb een erg leuk -basis-boek over kleurgenetica bij paarden. Ik zal dat morgen weer eens uit de kast halen, en titel en isbn etc. melden hier. (Is in het Nederlands, vertaald uit engels? geloof ik.)

Ik ben me wat meer in de kleurgenetica gaan verdiepen toen ik Tweety kocht. (Was echt niet van plan om een paard te kopen, laat staan een met "een raar kleurtje... :) )
Geen seconde spijt van gehad, en z'n kleurtje ben ik echt heel erg gaan waarderen... :)

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 22:20

Ik probeer zoveel mogelijk normaal Nederlands te schijven, maar je zit soms zo in de technische termen en dan vaak ook nog de Engelse termen dat het niet altijd meevalt. :o Als je iets niet volgt, altijd zeggen want dan is het waarschijnlijk voor meerderen niet duidelijk :j Dan werk ik het wat verder uit :)

kimberley

Berichten: 2359
Geregistreerd: 07-02-09
Woonplaats: Newfoundland, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:20

Jaa ik lees hier ook mee! Interessant topic dit. Ik zal vast af en toe met een vraag komen. :D

kimberley

Berichten: 2359
Geregistreerd: 07-02-09
Woonplaats: Newfoundland, Canada

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:22

Ik heb ook een boek(je) over kleurvererving e.d., erg interessant. :j
Maar ik moet zeggen, s6801881 (Marloes :P) dat jouw uitleggen beter te begrijpen zijn! :D

Jette

Berichten: 1455
Geregistreerd: 28-05-09
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:23

Ik vraag me vooral af hoe het met de overerving van splash en scooty zit.

Het is volgens mij wel erfelijk. Maar als beide ouders hun gen doorgeven, krijg je dan een extremere variant? Of 'reageert' het ene paard gewoon heftiger door veel meer door te kleuren?

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 22:24


LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:25

Veel boekjes zijn helaas hopeloos veroudert

kimberley

Berichten: 2359
Geregistreerd: 07-02-09
Woonplaats: Newfoundland, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:25

Sooty is toch niet erfelijk? Correct me if i'm wrong. :)

_Evanne

Berichten: 695
Geregistreerd: 14-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:26

Ontzettend interessant! Dit ga ik zeker helemaal volgen. Ben erg geïnteresseerd een kleuren genetica! :)

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Re: Zeldzame en bijzondere kleurtjes: de theorie

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:27

Mwah, bij de mini's is er toch wel een héle duidelijke sooty lijn, en die komen allemaal van dezelfde hengst af

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 22:28

Jette schreef:
Ik vraag me vooral af hoe het met de overerving van splash en scooty zit.

Het is volgens mij wel erfelijk. Maar als beide ouders hun gen doorgeven, krijg je dan een extremere variant? Of 'reageert' het ene paard gewoon heftiger door veel meer door te kleuren?



Er zijn drie splash varianten geïdentificeerd: SW1, SW2 en SW3. Van SW2 en SW 3 wordt gedacht dat het in homozygote vorm niet levensvatbaar is. Splash is dominant. Het maakt waarschijnlijk dus niet uit of het paard homo- of heterozygoot is voor de uiting van splash. Van Sooty wordt gedacht dat het incompleet dominant is. Dat wil zeggen dat een paard met het sootygen altijd kenmerken kan vertonen, maar dat als het paard twee sootygenen heeft de kleur sterker tot uiting komt.

kimberley

Berichten: 2359
Geregistreerd: 07-02-09
Woonplaats: Newfoundland, Canada

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:29

Maar het hoeft niet per se toch? Ik heb geleerd dat het wel overgebracht kan worden via de ouders, maar het veulen hoeft niet per se sooty te zijn. Kan zijn dat ik verkeerd zit hoor!

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 22:29

stef schreef:
Mwah, bij de mini's is er toch wel een héle duidelijke sooty lijn, en die komen allemaal van dezelfde hengst af


Welke hengst, en wordt daar door de fokkers ook op geselecteerd?

s6801881

Berichten: 7687
Geregistreerd: 26-09-07
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 04-06-12 22:30

xKimberley schreef:
Maar het hoeft niet per se toch? Ik heb geleerd dat het wel overgebracht kan worden via de ouders, maar het veulen hoeft niet per se sooty te zijn. Kan zijn dat ik verkeerd zit hoor!


Als de ouders heterozygoot zijn hoeft het veulen geen sooty te zijn. Daarnaast varieert de expressie van enkele zwarte haren tot appeltjes tot vrijwel helemaal zwart.

LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:32

Sebastopols mon cherie.
Selecteren bij mini's hmmz... Ander onderwerp? ;)

Maar nee, hij wordt niet om zijn sooty wel of niet gekozen.

Pinda_Dipje
Berichten: 3464
Geregistreerd: 20-01-06
Woonplaats: Oene

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-06-12 22:37

Mogen mijn twee rood-roanbruin en zwart-donkerbruinroan ook mee doen? Zijn net toverballetjes! Elke 4 weken een ander kleurtje....
http://i20.photobucket.com/albums/b210/ ... /bd0yz.jpg
http://i20.photobucket.com/albums/b210/ ... une/01.jpg

Van de donkerbruine is de moeder een fries, vader onbekend... Geen flauw idee wat voor kleur daar waarschijnlijk achter heeft gezeten?
Van de roodbruine is de moeder zwart, vader bij het stamboek beschreven zijnde vos maar vermoedelijk vosroan geweest, ouders beiden vos.
Laatst bijgewerkt door Pinda_Dipje op 04-06-12 22:41, in het totaal 1 keer bewerkt