Bokt.nl • [AG] Paarden met HERDA gevoeliger voor oogproblemen
Pagina 1 van de 1

[AG] Paarden met HERDA gevoeliger voor oogproblemen

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-06-22 20:40
door Bellatrix
Bokt
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap FotografieIn Brazilië hebben onderzoekers ontdekt dat er een overeenkomst is tussen de paardenhuid en de ogen van een paard met HERDA.

Bijna 3,5% van alle Quarter Horses is drager van hereditary equine regional dermal asthenia (HERDA). "Dit is een recessieve ziekte, wat betekent dat een HERDA-veulen twee kopieën heeft van het afwijkende gen: één van de merrie en één van de hengst", aldus een woordvoerder van het onderzoek.

Genetisch defect
“Genetisch defect zorgt ervoor dat de aanmaak van collageen, dat verantwoordelijk is voor de structuur en stevigheid van de huid, niet goed functioneert. Dit kan zich uiten als een overgevoelige huid, die snel blauwe plekken of littekens krijgt, maar ook vaak zweren of snijwonden ontwikkelt. Deze symptomen komen vaak voor in de rug en rond het zadelgebied.

Collageen
“Paardenogen bevatten ook sporen van collageen, waardoor paarden met HERDA vatbaarder zijn voor oogziekten. Uit onderzoek blijkt dat paarden met HERDA dunnere hoornvliezen hebben, die ook verschillend van vorm en grootte zijn. Als gevolg hiervan lopen deze dieren risico op oogziekten en verlies van gezichtsvermogen. Sommige paarden hebben ook een grijze waas in hun ogen. Er werd echter geen vermindering van de traanproductie gemeten. Meer onderzoek is nodig om dit resultaat te bevestigen.