[AG] Serie genetische aandoeningen, deel 2: MH

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Nieuwsredactie

Berichten: 9909
Geregistreerd: 20-04-16

[AG] Serie genetische aandoeningen, deel 2: MH

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-12-18 13:18 Tip de Nieuwsredactie

Animal Genetics / University of Minnesota / Bokt.nl

Malignant hyperthermia (MH) is een spierziekte die voorkomt bij Quarter Horses en gerelateerde rassen als Appaloosa’s en Paint Horses. Minder dan 1% van de quarters heeft de ziekte, en het is terug te leiden naar twee specifieke bloedlijnen.

Paarden die de MH-mutatie hebben hoeven daar niet altijd symptomen van te laten zien. De ziekte kan getriggerd worden door een verdoving, extreme training, of stress. Symptomen zijn onder andere een hoge lichaamstemperatuur, versnelde hartslag, hoge bloeddruk en excessief zweten. Deze symptomen ontwikkelen heel snel, en als het paard niet snel behandeld wordt kan het fataal zijn. De conditie komt niet vaak voor, maar testen op MH wordt wel aangeraden als een paard verdoofd moet worden. Als het paard MH blijkt te hebben kan er voor het verdoven medicatie worden gegeven die de symptomen verminderen.
MH komt ook in combinatie met PSSM voor, als een paard beide ziektes heeft kunnen de symptomen van MH heftiger zijn dan wanneer het paard alleen MH heeft.

MH is een dominante eigenschap, dus zowel paarden die homozygoot zijn voor het gen (MH/MH) als paarden die heterozygoot zijn (n/MH) zullen de ziekte hebben. Homozygote paarden zullen altijd een veulen met MH geven, en bij een heterozygoot paard is er 50% kans op een veulen met MH.

Om te testen of een paard de MH-mutatie heeft moeten twintig manen- of staartharen met wortel en al getrokken worden, ook moet er drie tot zeven milliliter bloed opgestuurd worden.

Deel 1 van deze serie:
[VN] [AG] Serie genetische aandoeningen, deel 1: GBED

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 bezoeker