[AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Anoli

Berichten: 19377
Geregistreerd: 20-10-03

[AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-02-15 19:52

* http://www.bokt.nl / http://www.paardevissers.be / http://www.bezoeker.koksijde.be



Op 6 april is het weer zo ver, dan begint het seizoen van de garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, België. Op deze dag zullen de mannen en hun paarden om 8.30 uur beginnen met vissen, gevolgd door het wassen en koken van de garnalen.

Een traditie die vandaag de dag alleen nog wordt beoefend door een handjevol mensen en die voornamelijk toeristen trekt. Hoe anders was dit vroeger, toen het garnaalvissen te paard een bron van inkomsten was voor de arme boeren. Deze manier van vissen gaat zeker 500 jaar terug en werd niet alleen in België gedaan, maar ook in Noord-Frankrijk, Zuid-Engeland en Nederland. Arme boeren die in de winter geld moesten verdienen trokken er met muildier en netten op uit naar de kust. In het begin werd er vaak gebruik gemaakt van muildieren omdat deze goedkoper waren in het onderhoud. Omdat de vangst door de jaren heen minder werd gingen de boeren gebruik maken van grotere netten. Deze konden echter niet voortgetrokken worden door de muildieren, daarom werd er gebruik gemaakt van de sterke koudbloeden. Deze manier van garnaalvissen is in de loop der jaren minder geworden. In landen als Frankrijk, Engeland en Nederland komt de traditie niet meer voor. In België worden de vissers ook steeds schaarser, in 1940 waren er nog 40 vissers maar het dieptepunt werd bereikt in 1968 met zeven vissers.

Niet alleen de gebruikte dieren veranderden in de loop der jaren, ook het gebruikte materiaal veranderde mee. In de beginjaren visten de boeren met een seyne, een net wat voorgetrokken werd door twee paarden, later werd er gebruik gemaakt van een schee. Dit is een schuine plank van vier meter breed die voortgetrokken wordt over het zand, hierdoor springen de garnalen in het net. Daarnaast veranderde de kleding van de vissers van zware oliegoed naar lichte gele nylon jassen.

Afbeelding
Houtskooltekening van een garnaalvisser te paard
door Edgard Farasyn (1858-1938). Bron: wikimedia commons


De garnaalvissers in Oostduinkerke werken vandaag de dag nog steeds met een vast ritueel. De vissers tuigen hun paard thuis op waarna ze via een tocht door het natuurgebied de Doornpanne bij de Noordzee uitkomen. De vissers ontmoeten elkaar op de dijk en betreden gezamenlijk het strand met de karretjes. Eenmaal op het strand worden de manden aan het zadel gehangen en nemen de ruiters plaats in het houten zadel. Het vissen zelf duurt gemiddeld drie uur en begint twee uur voor laagwater tot een uur na laagwater. De vangst wordt op het strand gezeefd door de vissers, hierbij wordt bijvangst weer terug in zee gezet en de garnalen gaan in de manden die de paarden dragen. Aan het einde van het vissen wordt de vangst nogmaals gewassen waarmee ook de laatste zandkorrels verwijderd worden. In de zomermaanden worden de garnalen gekookt op de dijk waar de toeristen toe kunnen kijken. De vissers hebben ieder hun eigen recepten om de garnalen te koken.

In 1967 werd de “Orde van de Paardevisser” in het leven geroepen door een groep jonge ondernemende inwoners van Oostduinkerke om het garnaalvissen te paard in ere te houden en zo mogelijk te promoten. Het bleek een goede zet te zijn, na een dieptepunt van slechts zeven garnaalvissers in 1968 is dit aantal weer gestegen naar twaalf vissers in 2014 en wordt het anno 2015 nog steeds beoefend.

De garnalenvisserij te paard in Oostduinkerke werd in 2009 door de toenmalige Vlaamse minister van cultuur, Joke Schauvliege, opgenomen in de Inventaris Vlaanderen voor immaterieel cultureel erfgoed. In 2013 werd de traditie opgenomen in de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de mensheid tijdens de jaarlijkse vergadering van UNESCO. Hierdoor behoort de garnalenvisserij te paard tot het werelderfgoed.

Ik ben een god, een heuse pipetteergod _O-


NathalietjeB

Berichten: 17288
Geregistreerd: 04-07-05
Woonplaats: ergens

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-15 22:25

Vet jammer dat t zo ver weg is

connie64
Berichten: 1333
Geregistreerd: 17-03-11

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-02-15 22:29

hier in zeeland,west vlaanderen gebeurt t in de zomer ook nog regelmatig hoor.erg leuk om te zien.

Blue_moon
Berichten: 152
Geregistreerd: 20-02-15
Woonplaats: Tullepetaonestad

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-15 12:04

Jammer dat zulke tradities steeds meer verdwijnen. Gelukkig maar dat er altijd nog liefhebbers zijn die de traditie in standhouden.

Anoniem

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-03-15 13:27

Gaaf om te zien! Mooi leven voor de paarden zo

Jankeke
Berichten: 351
Geregistreerd: 16-08-08

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-15 19:52

Geweldig dit! Heb ik een paar jaar geleden in Zeeland gedaan. Machtig mooi!

Aslien

Berichten: 629
Geregistreerd: 19-11-12

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-03-15 19:53

Ziet er gaaf uit hoor! Heb het afgelopen zomer in oostduinkerke mee mogen maken :).

Chiave

Berichten: 5491
Geregistreerd: 19-03-12

Re: [AG] Garnaalvissers te paard: een bijna verdwenen traditie

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-15 21:15

Trotse visdetailliste en paardenmeid hier! Wat een prachtig iets...

M. 21-07-2017. <3


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 12 bezoekers