Bokt.nl • Ook in het Welsh stamboek?
Pagina 1 van de 1

Ook in het Welsh stamboek?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 18:56
door Voice
Hoi,

Ik heb deze vraag al eens meer aan mensen voorgelegd, maar helaas toen geen reactie gekregen.

Ik heb een tweejarige kruising tussen (stamboek) Welsh Cob merrie en een rijpaardhengst (Flemmingh). Ze is nu ongeveer 1.55 en wordt dus heel waarschijnlijk wel een paard qua stokmaat. Ik vroeg mij af of ze ook in het HBW-gedeelte van het Welsh stamboek ingeschreven zou kunnen worden, zodat ik in de toekomst met haar aan activiteiten van het Welsh stamboek mee kan doen.

Weet iemand van jullie dat?

Alvast bedankt!

Judith

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 19:03
door vandas
Hoi...
Ik denk niet dat dit kan...
Omdat er een bepaald percentage (ik geloof 25 Ziek welshbloed moet blijven. Flemmingh heeft geen dichtbij volbloed o.i.d. en dus zal je percentage te laag worden..
ik hoop dat ik zo goed heb geantwoord...
Anders moet je je Joost van Gestel even pb'en...

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 19:12
door Voice
Hoi,

Ja bedankt. Maar hoe berekenen ze dat percentage Welsh bloed dan? De moeder is een volle Welsh Cob. Is er dan niet sprake van 50% Welsh bloed in mijn paardje?

Ik heb het ook op wel eens op de welshmainglist (is Joost ook lid van) en toen kwam er geen reactie. Een mailtje aan het stamboek leverde geen reactie op. Dat wordt gewoon binnenkort eens bellen, maar overdag vergeet ik het meestal weer.

Judith

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 19:17
door Yootha
Volgens mij kunnen ze gewoon ingeschreven worden. Het gaat om halfbloeden daar en dat is je tweejarige. Gewoon aanmelden dus en er mee naar de keuring gaan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 19:51
door MarijeR
Ik weet dat een welsh cob x new forest en welsh cob x hackney ook bij het HBW ingeschreven zijn, dus welsh cob telt mee in het welsh percentage.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 20:39
door vandas
dat er niet word gereageerd zegt niet dat men het niet weet...
joost weet t denk ik wel hoor...
Het percentage staat op het papier van je welsh...

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 20:47
door MarijeR
Voice schreef:
Een mailtje aan het stamboek leverde geen reactie op. Dat wordt gewoon binnenkort eens bellen, maar overdag vergeet ik het meestal weer.

Judith


Succes met bellen.
Ze zijn maar tot 12 uur bereikbaar overigens. Als je geluk hebt...

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-05-02 22:04
door Loolapelooza
Volgens mij kan dat perfect tegenwoordig worden er Welshen ingeschreven met minder dan 50% Welsh bloed ..(ik denk aan leuns Veld's Elegant-> 48%Welsh bloed, en Verona's Bo gi, slechts 25% en die staan ingeschreven in het Welsh K (lijkt me niet echt veel Welsh meer maar goed..) Goldwind's Empire's Design, ook maar 45%...evenals Golwdind's Empire's Power.

Zo zijn er nog wel meer dus volgens mij kan het wel (nou sprak ik hier over het Welsh K, wat HBW precies is heb ik nooit geweten maar goed)
dat is wat ik er dan weer van weet dus ik denk dat het wel kan.
Zeker aangezien de moeder van je pony 100% Welsh Cob is, dan heb je 50% Welsh bloed aangezien een veulen 50/50 meekrijgt.
Er is trouwens een fokkerij die Welsh Partbreds fokt door hun KWPN (of BWP weet het ni precies )kruist met hun Welsh Cob hengsten.Dan heb je ook maar 50%

Kan dus wel volgens mij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 05:51
door Voice
Vanda's, ik heb nu geen Welsh papier bij haar, dus daar kan ik het niet op zien. Ik zal iig wel eens met het stamboek bellen (voor twaalf uur Haha!) en anders Joost eens een mailtje sturen.

Bedankt iig!

Groetjes,

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 06:01
door joostvangestel
De minimum eis van inschrijven van een Sektie K of HBW is 25% Welsh bloed. Daarin is slechts een enkele keer een uitzondering gemaakt, neem bijvoorbeeld Oakley (C) Bubbling Bobbety met 12,5% Welsh bloed.

Sektie K is beperkt tot alleen het bloed van sektie A of B met Arabier en Engels Volbloed. Ook daarin zitten wat historische afwijkingen.

HBW is wat voor sektie dan ook x wat voor paarden/ponyras dan ook. Volgens mij sluit dat bijvoorbeeld muilezels en ZebraWelshes uit, maar ik kan me vergissen. In Amerika worden ook die even vrolijk ingescheven.

Conclusie: Welsh Cob x KWPN valt gewoon onder HBW. Een veulen uit die combinatie kan ook even vrolijk in het HBW worden ingeschreven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 07:50
door greetje
Wat betekent HBW.? Ik ken alleen maar het HWR. Beetje dom misschien maar.........

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 07:52
door germie
Heeft Flemming een heel klein beetje arabier, dan kun je ook nog bij het NRPS terecht (min. 12.5% arabisch of Anglo-arabisch blooed). Is misschien ook een optie om over na te denken

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 09:15
door youngster
HBW= half bloed welsh, eigenlijk heel simpel!! *LOL*
Ik zou het gewoon proberen bij het stamboek, anders kan je het misschien inderdaad bij het nrps proberen, en zoon van flemmingh is daar ook goedgekeurd (ferrari). Niet geschoten is altijd mis zeg ik maar!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 09:44
door joostvangestel
greetje schreef:
Wat betekent HBW.? Ik ken alleen maar het HWR. Beetje dom misschien maar.........


Hoi, Greetje.

Het HWR is zo'n 10 jaar geleden "opgeheven" op advies van het comite harmonizering voor de EU in het NWPCS (het toenmalige NWPS). In die tijd hebben we de regelgeving voor het basisboek opgesteld en ook de regelgeving voor de sektie K & HBW duidelijker proberen te maken. Ik herinner me niet precies meer waarom we toen voorgesteld hebben dat de naam van HWR naar HBW ging, maar het had iets te maken met het feit dat we van de naam Register (de R in HWR) afwilden.

Overigens, de voorstellen van dat comite waren in overleg gedaan. Ik was zo'n 20 jaar jonger dan alle andere leden, dus mijn voorstellen waren in die tijd heel wat radikaler dan het uiteindelijke groepsvoorstel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 10:49
door MarijeR
germie schreef:
Heeft Flemming een heel klein beetje arabier, dan kun je ook nog bij het NRPS terecht (min. 12.5% arabisch of Anglo-arabisch blooed). Is misschien ook een optie om over na te denken


Ik heb geen idee of Flemmingh voldoet aan het percentage maar als je aan keuringen mee wilt doen, denk ik dat je bij het NRPS niet echt goed zit.
Omdat ze daar toch graag iets van arabisch bloed willen zien in een paard/pony.
En als het qua bloedvoering al zou kunnen denk ik dat je qua exterieur er nogal naast zit.
Registratie zou dan misschien wel kunnen.

Voice:
Wat heb je er nu voor papier bij?
Een registratiebewijs of alleen een dekbewijs? Is ze geschetst toen ze bij de merrie liep? Anders kan het wel eens moeilijk of duur worden, ik heb geen idee of je dan met DNA testen moet gaan werken o.i.d.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 12:26
door vandas
niet naar het nrps gaan!

Als het kan bij de welsh in het hulpboek dat gewoon doen!!
zou erg fijn voor je zijn!! Inschrijven die hap!

kuss

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 16:30
door Voice
Hoi,

Bedankt voor al jullie reactie. Taliesin is nu ingeschreven bij het KWPN in het register B, dat is geloof ik voor afstammelingen waarvan de vader of moeder (?) niet bij het KWPN is ingeschreven. Taliesin is overigens ook geschetst als veulentje. De schetser zag er toen een valk in, terwijl ze toch meer op een palomino lijkt, maar dat kan ik misschien ook nog eens recht laten zetten.

Ik kreeg vanmorgen een reactie van het stamboek en daarin stond onder andere dat als mijn pony 'niet aan de voet' is geregistreerd, dat er dan ook nog een DNA test van de pony en haar ouders moet plaats vinden, een erg duur verhaal (zo'n 250 eur). Ik ga er even vanuit dat dat niet nodig is, aangezien ze bij het KWPN ook gewoon is ingeschreven.

Kan iemand mij misschien ook nog vertellen wat ik moet doen om haar in te laten schrijven? Bij mijn Welsh Cob had ik natuurlijk een stamboekpapier wat ik op kon sturen en over kon laten zetten. Zo simpel zal het nu niet zijn ....

Groetjes,
Judith

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-05-02 18:38
door Yootha
Ik denk dat je geweeon het papier of een kopie ervan moet opsuren, met de mededeling dat deze bij hun ingeschreven moet worden.