Tot hoe ver terug bepaald het meest?

Moderators: petraaken, A_nouk, C_arola, Nicole288, Dyonne, SayaJones, Apple, Coby

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Lyonesse

Berichten: 13091
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Westerwolde

Tot hoe ver terug bepaald het meest?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-04-04 12:59

Vage title, ik kon niks beters bedenken. Haha!
Tot hoe ver terug, in de voorouders van je paard, wordt voor je paard bepaald hoe hij is? Dus bijv. 7 generaties terug heeft vrijwel geen invloed meer?


RelarDevi
Berichten: 26953
Geregistreerd: 23-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 13:00

Ik vang hier veel op dat je na 5 generaties pas de paard kan krijgen die je wil hebben! * kost veel tijd dus Tong uitsteken*

peggel

Berichten: 1134
Geregistreerd: 12-03-03
Woonplaats: Schijndel

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 13:03

dat ligt aan de eigenschap en de erfelijkheid ervan. iedere generatie blijft van invloed want daar komt de volgende generatie uit. de impact wordt steeds lager.

Lyonesse

Berichten: 13091
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Westerwolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 26-04-04 13:22

Dus je zou kunnen zeggen dat tot 5 generaties terug de grootste invloed heeft?

joostvangestel

Berichten: 7907
Geregistreerd: 10-04-01
Woonplaats: Reuver!

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-04-04 22:49

In simpele woorden: het paard zelf bepaalt het meest. Het paard is het resultaat van zijn eigen genen.

Maar goed, ik neem aan dat je het hebt over de voorspelling of een paard fokwaarde heeft. Simpele vuistregel: hoe verder weg, hoe minder het bepaalt.

Regeltjes zoals: hij heeft 25% dit bloed, of 56% dat bloed zijn leuk, maar zo werkt de fokkerij niet. Je zal toch moeten kijken wat je paard nou echt geërfd heeft van zijn voorouders en wat niet.

Meest simpele Jip en Janneke voorbeeld. Men neme twee ponies, beiden schimmel. Die twee ponies fokken drie veulens samen. Laten we ze voor het gemak maar Rowena, Sirius en Tina noemen.

Rowena is een vosje en heeft dus geen schimmelgen van de ouders geërfd. Ze zal dat schimmelgen nooit of te nimmer doorgeven. Een eventuele schimmel nazaat zal dat gen van de vader gëerfd hebben.

Sirius is een schimmel, maar blijkt kleur te kunnen fokken. We weten dan alleen nog niet of Sirius dat specifieke gen van vader of moeder geërfd heeft.

Tina is een schimmel en wel homozygoot. Tina kan niet anders fokken dan schimmel. Interessant, dus al was haar oma een palomino, alle veulentjes blijven zoals moeders: schimmel, ongeacht de hengst die je erop zet.

Rowena en Tina zijn dus volle zussen. Statistisch gezien hetzelfde gefokt. Deterministisch gezien hebben ze een andere set genen gebracht. Tina heeft genen, die Rowena helemaal niet heeft en die Rowena dus ook absoluut niet kan doorfokken. Dat betekent dus dat Rowena teruggaat op andere voorouders dan Tina.

Dus: die generaties terug helpen alleen maar, als je weet naar welke voorouders je paard teruggaat. 5 generaties terug: 32 paarden! Daarvan kan je met gerust hart uitgaan dat er 5 bij zijn waarvan je paard helemaal niks heeft geërfd. In principe is het theoretisch mogelijk dat je paard niks heeft geërfd van een der grootouders, maar alles van die drie anderen...

Volg de avonturen van Sumrin Saint Mary: Sumrin Saint Mary


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: febe6, Googlebot, Silvier en 4 bezoekers