Warmbloed/koudbloed

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
NHruiter
Berichten: 1
Geregistreerd: 20-11-17

Warmbloed/koudbloed

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-11-17 14:59

Ik heb jarenlang een Friese merrie als lease paard gehad en vanwege mijn niet al te vele ervaring met NH en grondwerk heb ik veel lessen genomen hierin. Ik merkte al vrijwel gauw op dat mijn Friese merrie een lieve rustige en vrijwel koele karakter mij erg aansprak ( ik ben soms vanwege mijn ervaring wat onzeker, ben soms bang dat ik iets fout doe en zie soms smurfen op buitenrit in bosjes) natuurlijk is het dan ook logisch dat zij mijn spanningen soms overneemt. Ik merk wel dat zij daar gevoelig in is maar het vervelende vond ik altijd dat zij haar volle gewicht in de strijd kon zetten als zij eenmaal gestrest was of als ze mij wou uittesten. Ik weet wel dat ik mij daar ontzettend aan kon irriteren en soms ook dat het mij wat banger maakte omdat de meeste koudbloeden ( ook al is een fries een warmbloed ) meestal hun gewicht in de strijd gooien.. nu zit ik enrom te twijfelen tussen een warmbloed of koudbloeden.. ik weet van mezelf dat ik Friezen prachtig vind en dat ze onwijs mooie gangen hebben waar ik ontzettend verliefd op ben.. maar toch hoor ik van veel mensen dat misschien een warmbloed paard beter voor mij is omdat die op een bepaalde punt nog kunnen relativeren en niet hun spiermassa in de strijd gooien ( in de meeste gevallen, zoals ik ook heb ervaren ). Ik twijfel dan weer want ik heb wel een bomproof paardje nodig die hartstikke lief is en mij niet altijd zo ontzettend gaat spiegelen.. wat is juist? Ik zou graag jullie ervaringen willen horen!! Nog even voor de duidelijkheid het is natuurlijk niet zo dat elk warmbloed of koudbloed is zoals ik nu beschrijf maar zoals ik het heb meegemaakt is het in mijn beleving wel vaak zo! Graag tips! Dankjewel :)



alice0cullen

Berichten: 2434
Geregistreerd: 20-12-11
Woonplaats: Deventer

Re: Warmbloed/koudbloed

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-11-17 15:14

Gewoon gaan kijken bij een paard dat je aan staat. Niet vastpinnen op tas, alleen je doel in de gaten houden.
Wou zelf ook een echte kwpn er, maar heb nu dan toch een Fries staan en heb ervaren dat ze mij enorm spiegeld maar nog nooit heeft ze haar gewicht in de strijd gegooit. Mijn kwpn er aan de andere kant was vreselijk lomp en kon je zo uit het zadel trekken.

Sidenote, ik ben Autistisch dus alvast mijn excuus als ik tekst ietwat te letterlijk neem.

Roodvos

Berichten: 6651
Geregistreerd: 03-04-04
Woonplaats: Op een bult SiO2

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-17 11:10

Ja, wat Alice zegt, er zijn grote individuele verschillen.

Veel rassen die wij koudbloeds noemen zijn generaties lang gefokt als trekpaard. Voor deze dieren is het een plus als ze hun gewicht in de strijd (in het tuig dus) gooien als het even lastig wordt (extra zware vracht of bergop bijvoorbeeld). Het is dus geheel begrijpelijk dat deze paarden dit eerder zullen doen dan een type dat al generaties gefokt is als rijpaard. Dat hoeft dus niet verkeerd te zijn, en misschien is het makkelijker te accepteren als je weet waarom het paard het doet.

Ik weet niet hoe groot en zwaar je bent, maar een bijvoorbeeld een New Forest in de E-maat zou misschien goed bij je passen.

Ik adviseer je in elk geval om te gaan kijken naar een ervaren paard die al wat van de wereld heeft gezien. Eentje van 9-12 jaar ofzo, die bijvoorbeeld M heeft gelopen op de wedstrijden en aantoonbaar (regelmatig) mee is geweest in het bos.

Met katten doorgebrachte tijd is nooit verspilde tijd [Sigmund Freud]
Sinds wanneer is onwetendheid een opinie? [Dilbert]
Niet alles wat staat geschreven is waar. [Mijn vader]




Problemen moet je niet kopen, die krijg je vanzelf. [Annekee]
ZOLDEROPRUIMING, ik geef van alles en nog wat weg: *KLIK* en *KLIK*

Hoppit

Berichten: 1865
Geregistreerd: 23-03-10
Woonplaats: Leersum <3

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-11-17 11:36

Ook met dat 'gewicht in de strijd gooien' leer je omgaan. Een KWPN is ook met gemak 600kg waar je 't niet van wint; maar een shetlander van 200kg sleurt je net zo op je buik mee als ie echt wil. Koudbloeden hebben vaak de neiging zich 'af te sluiten'; als ze echt niet willen kan je slaan/trekken/duwen, maar het enige resultaat is dat er een achterbeen op rust gaat. Dan ligt het aan jezelf om even adem te halen en na te denken. Mijn merrie moet vaak even zelf beslissen of ze iets leuk vind, als je niet op let is dat een ideaal moment om even wat gras te snoepen. Kwestie van door te hebben wanneer haar beslissing gevallen is; dan loopt ze zo weer mee zonder miepen.

Zoals je jezelf omschrijft vind ik je eerder iemand voor een 1m40-1m50 (mits je daarop past natuurlijk) nuchtere kruising type. Dat zijn hele handelbare formaten maar groot genoeg voor een volwassene. Doordat je zo weg bent van Friezen; heb je altijd het risico dat je juist ipv de nuchtere brave kruising toch net voor de tikkie pittige Fries zou gaan, waardoor je onzekerheid alleen maar groter wordt.

Dit is een beetje vanuit ervaring gesproken; want ik ben ook geen held en tot voor ik mijn merrie kocht riep ik altijd maar dat ik een trekpaard wou. Groot indrukwekkend; maar om eerlijk te zijn heb ik op de grote types hoogtevrees :') Uiteindelijk bij een doodnuchtere haflingerkruising belandt, waar 'k ondanks de grappen en grollen nooit een bang op ben en waar we alles mee kunnen. Stuk dichter bij de grond ook, scheelt ook :') En ja; af en toe gebruikt ze haar massa; maar daar leer je mee werken.

[EV-ITP] Soldaatje spelen in Duitsland

Winkel in 14e, 15e en 16e eeuwse re-enactment spullen en accessoires
=====> http://www.cervustrading.nl <=====
==> https://www.facebook.com/CervusTrading <==


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 133 bezoekers